A szomszéd feljelentése miatt tíz szombathelyi család nem költözhet be új, kulcsrakész otthonába

Farkas Bazsi 2019-04-12 06:34:00
Bár az önkormányzat megadta, a kormányhivatal másodfokon megtagadta a használatbavételi engedélyt, a szomszéd ugyanis beperelte az építkezést.

Már tavaly írtunk a szombathelyi Szőlős utca 45-ben épülő társasház ügyéről. A 45-ben egy új társasház épült, mellette a 43-ban pedig egy műemlék védelem alatt álló ház áll. A két ingatlan tulajdonosai enyhén szólva sem jönnek ki egymással.

Az építkezés 2017-ben kezdődött. Egy megújuló energiákkal is foglalkozó cég kezdett építkezésbe, modern hőszivattyús lakásokat terveztek, tíz darabot. Az első kapavágások után fordult a hivatalhoz a szomszéd. A férfi ugyanis azt nehezményezte, hogy szerinte a tervek alapján több szabálytalanság is bekerült az épülő ház terveibe. A férfi az Ugytudjuk.hu-nak elmondta, ő elsőként a szombathelyi önkormányzatnál támadta meg az eljárást. Azt szerette volna elérni, hogy új tervek készüljenek, a mostani alapján pedig ne épülhessen meg a ház. Mivel az engedélyt a Vas Megyei Kormányhivatal adta ki, a panaszos második körben ide fordult. Lapunknak a szomszéd azt mondta, hogy a hivatal kérelmét elutasította, mondván az építési engedélyt azért adták ki, mert a tervek megfelelnek minden jelenlegi szabályozásnak.

A férfi így a bíróságon támadta meg az engedélyt. 


A szomszéd anyagi kártérítést nem követel, azt szeretné elérni, hogy az épület az általa vélt szabályoknak megfeleljen, vagyis ha a bíróság neki adna igazat, akkor a már felépült és kulcsrakész épületet vissza kellene bontani és át kellene építeni. Leginkább azt nehezményezi, hogy az épület felé eső oldala nem tűzfal, hanem ott ablakok, erkélyek vannak, így a társasházból átlátnak az ő házába. A persekedés 2 éve folyik, közben a kivitelező az engedélyes kiviteli terveket betartva építette meg a házat. 2018 decemberében el is készült az épület. A szombathelyi önkormányzat építési osztálya pedig ki is adta a használatbavételi engedélyt, amit a Vas Megyei Kormányhivatal megfellebbezett, mivel jelenleg is folyamatban lévő bírósági per van az építési engedélyezéssel kapcsolatban. Március 19-én dőlt el, hogy a leendő lakók egyelőre nem költözhetnek be a lakásokba. 

Kerestük az építtető cég ügyvezetőjét, aki röviden annyit mondott: mivel folyamatban lévő ügyről van szó, így ő nem kíván nyilatkozni.

Más forrásból úgy értesültünk, hogy mivel a használatbavételi engedély piros jelzést kapott, így a leendő lakók, vagyis a vásárlók sok esetben nem tudnak  folyósítani az építtetőnek. A CSOK, lakástakarékpénztári finanszírozáshoz ugyanis elengedhetetlen, hogy a vevőnek meglegyen a lakásra a használatbavételi, majd az ezt követő birtokbavételi engedélye. Ám mivel ez nincs meg információink szerint 100 milliós nagyságrendű összeg lóg a levegőben.

A leendő lakók most azt sem tudják, hogy mikor költözhetnek. Úgy tudjuk, hogy köztük van olyan, aki az elkészült lakás tudatában már felmondta az albérletét, de olyan is akad, aki korábbi lakását eladta már, onnan költözniük kellett, most a négy tagú család, a feleség anyukájánál lakik egy szobában.

Kérdeztük a pereskedő szomszédot, hogy mit a véleménye arról, hogy közel 50 ember nem tud beköltözni a bírósági eljárás miatt. Ő azt mondta, hogy a pert még akkor kezdte, amikor még csak az alapokat ásták, költözésről akkor még szó sem volt. Véleménye szerint a kormányhivatal hibázott akkor, amikor a panasza ellenére hagyta tovább folyni az építkezést, szerinte ugyanis ilyenkor addig nem lett volna szabad tovább engedni a munkát, amíg a vitát nem sikerül rendeznie. Ő csupán a saját igazának szeretne teret kapni. Sajnálja a lakókat, de véleménye szerint nem lettek teljes körűen tájékoztatva, így azt sem tudták, hogy az ingatlan építési engedélyével kapcsolatban pereskedés folyik.


Úgy néz ki egyébként, hogy a társasház lakói is a kormányhivatalra dühösek.

Információnk szerint a lakók pertársaságot fognak alapítani, és így próbálnak meg kártérítést követelni a Vas Megyei Kormányhivataltól.

Ők ugyanis azt nem értik, hogy ha érvényes építési engedélyt kapott a beruházás, a terveknek megfelelően épült meg a ház, akkor miért nem kapják meg a használatbavételi engedélyt. 


Kerestük a Vas Megyei Kormányhivatalt, tőlük egyelőre nem kaptunk választ. 


Hogy mikor lehet pont az ügy végén nem tudni. A kormányhivatal és a szomszéd pere ugyanis már két éve zajlik, a következő bírósági tárgyalás pedig április végén lesz, a Győri Járásbíróság előtt. 

Ha neked is van olyan ügyed, aminek megoldásában segítség lehet a nyilvánosság ereje, akkor keress minket emailben, vagy a Facebookon


 

Szólj hozzá!

Elfogták a győri férfit, aki Kálmán Olgát zaklatta

Az 53 éves V.Gábort győri otthonában kapták el, miután édesanyja Facebook-profiljáról írt fenyegető üzeneteket a politikusnak.

A lebukás után elkobozták a sümegi fideszes polgármester élettársának hamis érettségijét

Fellebbezésnek nincs helye, de kérhetnek tárgyalást az érintettek.

Trump még mindig nem térhet vissza a Facebookra

A volt amerikai elnök közben el is indította saját kommunikációs platformját.

Rendesen hazavágta a főváros vasúti közlekedését a vihar

Felsővezeték-szakadás miatt több helyen is leállt a vasúti közlekedés.

Kétmilliárdból épít logisztikai raktárat Győrben egy osztrák nagyvállalat

Ezt a Gebrüder Weiss (GW) szállítmányozó és logisztikai cég délkelet-európai régiójának vezetője, Thomas Schauer jelentette be.

Visszavonták a másodfokú riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban erős szél veszélye miatt kiadott másodfokú riasztást, így Magyarország területén jelenleg nincs érvényben narancssárga riasztás.

Az FTC nyerte a Győri Audi ETO KC elleni zöld-fehér rangadót

Ez a kilenc gólos vereség a győri csapat bajnoki címébe is kerülhet.

Ősszel lesz az Ünnepi Könyvhét

A járványhelyzet miatt szeptember elejére tolják a könyvvásárt.

Vádemelést javasol a rendőrség Gődény Györggyel szemben

Ha minden igaz, rémhírterjesztésért felelhet.

Kiderült, miért halt meg Fülöp herceg

Sokan azt hitték, hogy az a fertőzés végzett vele, ami miatt kórházba is került.

Letartóztatták Fekete Dávidot

Házkutatás után a rendőrség őrizetbe vette az énekest.

Mai jó hír: Máris "felújítják" a hétéves Groupama Arénát

A kormány május 4-én megjelent rendelete szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítottak "egy Budapest közigazgatási területén elhelyezkedő" ingatlant - derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Egy magyar sofőr a hajnali, pinkafői baleset áldozata

Az autó áttért a szembe sávba, ahol egy kamion pótkocsijával ütközött.

Mától a Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

Müller Cecília jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján.

A jelenlegi Alaptörvényről is kérdezték a diákokat a történelemérettségiben

Athéni demokrácia, középkori építészet és Mátyás uralkodása bukkant fel a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében. Az egyik feladat teljes egészében a jelenlegi Alaptörvényről szól.

Pénteken nyitja a kapuit a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Ide is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni.

van még itt cikk a témában:

Pénteken nyitja a kapuit a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Ide is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni.

Vita lezárva: így kell használni a Zanati úti körforgalmat Szombathelyen

Sok a téves következtetés és a pletyka az autósok körében, most a Magyar Közút rak rendet a fejekben.

Ismét látogathatók a Berzsenyi Dániel Könyvtár közönségforgalmi terei

Egyelőre csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező, és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak mehetnek be.