A szomszéd feljelentése miatt tíz szombathelyi család nem költözhet be új, kulcsrakész otthonába

Farkas Bazsi 2019-04-12 06:34:00
Bár az önkormányzat megadta, a kormányhivatal másodfokon megtagadta a használatbavételi engedélyt, a szomszéd ugyanis beperelte az építkezést.

Már tavaly írtunk a szombathelyi Szőlős utca 45-ben épülő társasház ügyéről. A 45-ben egy új társasház épült, mellette a 43-ban pedig egy műemlék védelem alatt álló ház áll. A két ingatlan tulajdonosai enyhén szólva sem jönnek ki egymással.

Az építkezés 2017-ben kezdődött. Egy megújuló energiákkal is foglalkozó cég kezdett építkezésbe, modern hőszivattyús lakásokat terveztek, tíz darabot. Az első kapavágások után fordult a hivatalhoz a szomszéd. A férfi ugyanis azt nehezményezte, hogy szerinte a tervek alapján több szabálytalanság is bekerült az épülő ház terveibe. A férfi az Ugytudjuk.hu-nak elmondta, ő elsőként a szombathelyi önkormányzatnál támadta meg az eljárást. Azt szerette volna elérni, hogy új tervek készüljenek, a mostani alapján pedig ne épülhessen meg a ház. Mivel az engedélyt a Vas Megyei Kormányhivatal adta ki, a panaszos második körben ide fordult. Lapunknak a szomszéd azt mondta, hogy a hivatal kérelmét elutasította, mondván az építési engedélyt azért adták ki, mert a tervek megfelelnek minden jelenlegi szabályozásnak.

A férfi így a bíróságon támadta meg az engedélyt. 


A szomszéd anyagi kártérítést nem követel, azt szeretné elérni, hogy az épület az általa vélt szabályoknak megfeleljen, vagyis ha a bíróság neki adna igazat, akkor a már felépült és kulcsrakész épületet vissza kellene bontani és át kellene építeni. Leginkább azt nehezményezi, hogy az épület felé eső oldala nem tűzfal, hanem ott ablakok, erkélyek vannak, így a társasházból átlátnak az ő házába. A persekedés 2 éve folyik, közben a kivitelező az engedélyes kiviteli terveket betartva építette meg a házat. 2018 decemberében el is készült az épület. A szombathelyi önkormányzat építési osztálya pedig ki is adta a használatbavételi engedélyt, amit a Vas Megyei Kormányhivatal megfellebbezett, mivel jelenleg is folyamatban lévő bírósági per van az építési engedélyezéssel kapcsolatban. Március 19-én dőlt el, hogy a leendő lakók egyelőre nem költözhetnek be a lakásokba. 

Kerestük az építtető cég ügyvezetőjét, aki röviden annyit mondott: mivel folyamatban lévő ügyről van szó, így ő nem kíván nyilatkozni.

Más forrásból úgy értesültünk, hogy mivel a használatbavételi engedély piros jelzést kapott, így a leendő lakók, vagyis a vásárlók sok esetben nem tudnak  folyósítani az építtetőnek. A CSOK, lakástakarékpénztári finanszírozáshoz ugyanis elengedhetetlen, hogy a vevőnek meglegyen a lakásra a használatbavételi, majd az ezt követő birtokbavételi engedélye. Ám mivel ez nincs meg információink szerint 100 milliós nagyságrendű összeg lóg a levegőben.

A leendő lakók most azt sem tudják, hogy mikor költözhetnek. Úgy tudjuk, hogy köztük van olyan, aki az elkészült lakás tudatában már felmondta az albérletét, de olyan is akad, aki korábbi lakását eladta már, onnan költözniük kellett, most a négy tagú család, a feleség anyukájánál lakik egy szobában.

Kérdeztük a pereskedő szomszédot, hogy mit a véleménye arról, hogy közel 50 ember nem tud beköltözni a bírósági eljárás miatt. Ő azt mondta, hogy a pert még akkor kezdte, amikor még csak az alapokat ásták, költözésről akkor még szó sem volt. Véleménye szerint a kormányhivatal hibázott akkor, amikor a panasza ellenére hagyta tovább folyni az építkezést, szerinte ugyanis ilyenkor addig nem lett volna szabad tovább engedni a munkát, amíg a vitát nem sikerül rendeznie. Ő csupán a saját igazának szeretne teret kapni. Sajnálja a lakókat, de véleménye szerint nem lettek teljes körűen tájékoztatva, így azt sem tudták, hogy az ingatlan építési engedélyével kapcsolatban pereskedés folyik.


Úgy néz ki egyébként, hogy a társasház lakói is a kormányhivatalra dühösek.

Információnk szerint a lakók pertársaságot fognak alapítani, és így próbálnak meg kártérítést követelni a Vas Megyei Kormányhivataltól.

Ők ugyanis azt nem értik, hogy ha érvényes építési engedélyt kapott a beruházás, a terveknek megfelelően épült meg a ház, akkor miért nem kapják meg a használatbavételi engedélyt. 


Kerestük a Vas Megyei Kormányhivatalt, tőlük egyelőre nem kaptunk választ. 


Hogy mikor lehet pont az ügy végén nem tudni. A kormányhivatal és a szomszéd pere ugyanis már két éve zajlik, a következő bírósági tárgyalás pedig április végén lesz, a Győri Járásbíróság előtt. 

Ha neked is van olyan ügyed, aminek megoldásában segítség lehet a nyilvánosság ereje, akkor keress minket emailben, vagy a Facebookon


 

Szólj hozzá!

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

Ilyenek az advent fényei Győrben - képgaléria

Érdemes megnézni ezeket a fotókat!

Kollégiumban keletkezett tűzhöz riasztották a tűzoltókat Sopronban

A Baross úti épület alagsorában tapasztaltak füstképződést a lakók.

Az orosz vakcináról és Sorosról beszélt Kásler Miklós

A miniszter szerint elegendő a szakemberek létszáma járványfronton.

A Cápák Nyúlon fogadják a Zúzókat

Győr vagy Szombathely? Szombaton kiderül, ki nyeri a Divízió I-es amerikaifoci-bajnokságot.

van még itt cikk a témában: