Amíg aludt a szombathelyi férfi, addig lebontották a kerítést a háza mellől

Farkas Bazsi 2018-10-01 15:34:00
A szomszédban társasházat építenek, az építő azt mondja neki a jogszabályok alapján joga van ehhez.

Olvasónk keresett meg minket azzal, hogy ma reggel a szomszédok értesítették, hogy a mellette zajló építkezésről átjöttek a munkások és lebontották a telkéről a kerítést.

Az építkezés a szombathelyi Szőlős út  45-ben folyik, mellette pedig a 43-ban található az az épület, ami egykor a szőlősi kisbíró lakhelye volt. Pár éve még térkő és burkolat kereskedés működött itt, ma már lakatlan, ugyanakkor magántulajdonban van, továbbá műemlékvédelem alatt áll. 

Ilyen volt a kerítés.

A kerítés megmaradt elemei

Ezért is perelték be a bíróságon azt a társasházat, amit a szomszédjukba építenek. A parasztház tulajdonosai ugyanis azt nehezményezik, hogy a társasház elnyomja a jellegében műemléki épületet. Illetve az is a kifogásolt dolgok között van, hogy a telkünkre néz az újépület jónéhány terasza. 


A finoman szólva sem jó szomszédi viszony aztán ma reggel tovább romlott. Az építkezés szakemberei ugyanis ma reggel átmentek a szomszédos telekre és lebontották a kerítést. 

A parasztház tulaja azt mondja, ezt a kerítést pár éve egy millió forintért csinálták, az akkor még működő vállalkozásoknak szolgált bemutató falként. Ráadásul azt mondja, hogy a bontás az ő tudta és beleegyezése nélkül történt meg.

Rendőrt is hívott ma reggel, az egyenruhás azonban azt mondta, hogy ez nem ütközik a büntető törvénykönyvbe, így ő intézkedni nem tud, csakis polgári peres úton tudja érvényesíteni az igazát.

Megkerestük a beruházót is, ő azt mondta, hogy teljesen jogszerűen jártak el, mivel hatályos építési engedélyük van, ami lehetővé teszi, hogy a szomszéd telekre bejárjanak az építési munkát elvégezni. Azt is hozzátette, hogy szintén az engedély tette lehetővé, hogy a hőszigetelési munka elvégzését akadályozó kerítést elbontsák. Azt mondta a szomszéd kárát vagy pénzben rendezik majd, vagy pedig visszaállítják a kerítést. 


A szomszéd azonban azt mondja, hogy semmiféle egyeztetés nem volt vele a bontásról, és arról sem tud, hogy bármiféle kártérítést kapjon. Azt is panaszolta, hogy mióta tart az építkezés tele van az udvara szeméttel, a bazalttal felszórt udvarán törmelék darabok hevernek mindenütt.

A kerítés nélkül maradt ház tulajdonosai attól is tartanak, hogy az új ház oldala a szigetelés után az ő telkükből fog egy darabot elvenni.


A telekre átesve találtunk egy szigetelés darabot. A kerítés csonkja jelzi, hogy meddig tart a telekhatár. Odatettük a fal mellé egy olyan műanyag darabot mint, amit majd a fal is kap szigetelésként. Fotón mutatjuk, hogy mennyire lóg majd át a telken a fal, majd ha felkerül rá a külső borítás. A műanyag lap alá egyébként még plusz anyagok is kerülnek.

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

10 millió forintos fejlesztést finanszírozott meg a TDK a szombathelyi Gépipariban

Egy komplett tantermet újítottak fel. Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott az összegből.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.