„A Fidesz akkori győri vezetésének az érdeke volt a győri Jobbik-alapszervezetbe belenyúlni”

Papp László Tamás 2020-11-26 09:32:00
Interjú Haba Vilmossal, az újjáalakult helyi Jobbik elnökével.

Nagy botrányt keltett, amikor tavaly ősszel, a Borkai-ügy idején, az önkormányzati kampánya alatt a Jobbik helyi politikusai váratlanul kiléptek az ellenzéki összefogásból. Sokan árulást, összejátszást emlegetek, a párt helyi alapszervezetét feloszlatták. A győri Jobbik csak idén alakult újjá, ennek apropóján a megválasztott elnökkel, Haba Vilmossal beszélgettünk.      

Mióta tagja a Jobbiknak? 

A pártba 2010-ben léptem be, illetve abban az évben  önkormányzati képviselőjelöltként indultam Jobbik-színekben Győr-Révfaluban. Előtte a Magyarok Szövetsége Egyesületnél voltam, annak helyi szervezetét én alapítottam. A Magyarok Szövetségének elképzelései eléggé hasonlítottak Jobbik akkori programjához, egymás rendezvényeit is gyakran látogattuk. Én a Magyarok Szövetségén belül a kézműves vásárokat szerveztem. 2011-ben Jobbik-alelnökké választottak  Győrben, s még abban az évben elnök lettem, miután az elődöm lemondott. Három évig vezettem a győri Jobbikot, de 2014 elején kiléptem a pártból.

Mi történt?

Felülről ránk erőltették Takács Krisztiánt és Fodor Rolandot. Központi döntés volt, hogy nem a mi jelöltjeink indulnak az országgyűlési választáson, tehát nem helyi alapszervezet jelöltjei, hanem ez a két ember. Én ezt nem tudtam elfogadni, ezért léptem ki. Azóta a pártközpont is belátta, hogy ez nem volt jó döntés.

Fodor és Takács is régi Jobbik-tagok voltak? 

Persze, ők is régi tagok voltak, csak az önös ambícióikat helyezték előtérbe s nem a párt érdekeit. 

A győri Jobbik elnöke, Haba Vilmos

Fotó: Papp László Tamás

Ez a két politikus már nem Jobbik-tag, ön viszont újra helyi pártelnök. Hogy zajlott ez a változás?

Takács Krisztián egy évig volt talán elnök, aztán átment a Fideszhez, hogy miért, erről őt kéne megkérdezni. Az utóda Fodor Roland lett, ő pedig  pedig a tavaly őszi önkormányzati választásokon megcsinálta a maga gusztustalan, ocsmány balhéját.

A tavaly őszi történttel, amikor a közös listán szereplő helyi Jobbik-politikusok váratlanul kiléptek az ellenzéki együttműködésből, a győri Jobbik az országos médiába is bekerült, nyilván negatív értelemben. Akik akkor ott voltak, számítottak erre?

Nem csak az említett politikusok felelősek ezért, de az őket megválasztó alapszervezet is. Mert a Jobbiknak azért egy szigorú alapszabálya meg etikai kódexe van. Itt egy helyi pártelnöknek az elképzelése nincs bebetonozva, az alapszervezeti tagok meg tudják akadályozni. Tehát ha elmegy a hülyeség irányába valami, akkor az alapszervezeti tagoknak nem is túl nagy százaléka összehívhat egy taggyűlést, és ott falhoz állíthatják az elnököt, hogy lehet hogy te ezt akarod, de mi nem. Miután az akkori tagok vagy megvezetve, vagy a jogaikat és kötelezettségeiket nem ismerve ezt nem tették meg, utána feloszlatták a győri alapszervezetet, és azoknak a tagoknak, akik ezt nem akadályozták meg, menniük kellett. Köztük van jó néhány jó ember is, akiket nagyon sajnálok, de ők örökre kiírták magukat a Jobbikból.

Ön ezután került vissza pártba?

Elkezdtek velem tárgyalni, Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselőnek én voltam korábban a megyei alelnöke, és  a barátság azért megmaradt, több emberrel is tartottam a kapcsolatot, valahol belül megmaradtam jobbikosnak. Tavasszal elkezdtünk beszélgetni, mit lehetne csinálni, de a járvány miatt nem tudtunk alakuló taggyűlést tartani. Aztán, amint lehetőségünk adódott rá, megtartottuk, s én még az anno velem távozott jobbikosokból össze tudtam rakni az új helyi szervezet gerincét. Azok a tagok akik a Fodorral és Takáccsal nem voltak hajlandóak együttműködni, inkább háttérbe húzódtak, egyéni tagságot választottak, mert a Jobbikban lehet ilyet is. Őket hívtam vissza, és ők tényleg az első szóra jöttek, de rengeteg az új jelentkező is a Jobbikba. Úgyhogy most töltöttük fel a helyi szervezetet.

A korábbi hírek szerint a feloszlatáshoz vezető történésekben szerepet játszhatott egy harmadik korábbi Jobbik-politikus, a Civilek Győrért vezetője, Kovács László is.

Én Kovács Lászlót személyesen nem igazán ismerem, mert abban az időszakban jött, amikor én már nem voltam tag. Tény, hogy ő a Jobbik győri alelnöke is volt. Ennek a hátterét én nem ismerem. Hogy ő utána csinált egy civil szervezetet, az roppant érdekes. Elég frekventált helyeken voltak plakátjaik, volt egy elég jó kis médiamegjelenésük, nem tudom, hogy ezt miből finanszírozták, mert nem a Jobbik finanszírozta. Nyilvánvaló, hogy Borkainak, a Fidesz akkori győri vezetésének az érdeke volt a győri Jobbik-alapszervezetbe belenyúlni. És találtak is olyan embereket, akik hagyták, hogy belenyúljanak. Takács Krisztiánnal megtörtént a teszt: kapott munkát, pozíciót, önkormányzati képviselői helyet, ezután gondolta Fodor is, meg a Kovács is, hogy akkor nekik is megy ez. Egy ilyen kampány, amit a Kovács Lászlóék tavaly nyomtak, az nem két forint, azt valahonnan a háttérből pénzelték, s ez nyilván nem a Jobbik volt. Megvolt ennek a forgatókönyve.

Ön 2010 óta a Jobbik közelében van. A Jobbik mennyit változott belülről nézve? Korábban azok a pártok, amelyek most együttműködnek a Jobbikkal, ezt a pártot szélsőségesnek tartották, felmerült nagyon sokszor a rasszizmus, az antiszemitizmus vádja, illetve gyanúja. Utána volt egy cukiságkampány, illetve a néppártosodás irányába próbáltak elmenni. Mennyiben más ez a Jobbik, mint a 2008-as, 2010-es párt?

A Jobbiknak kezdetben mozgalmi jellege volt, a semmiből növekedett, főleg a tagok pénzén. Megvoltak a célok, amelyek sok embert megmozdítottak. Aztán jött mindenféle nehezen kezelhető ember is a mozgalmi életbe. Nálunk ez Győrben nem volt divat, mi nem cigányoztunk, nem zsidóztunk. Tény, hogy minden szervezetben vannak olyan emberek, akik nem tudják néha, hogy mondjuk két sör után mit beszélnek. A Jobbikban is voltak ilyenek, talán most már annyira nincsenek. Voltak olyan megszólalások, nem politikusok, hanem gárdisták, a Jobbik tagságból néhány ember részéről, hogy majd ha mi leszünk hatalmon, akkor ez lesz, meg az lesz. Ezek kicsit durva megnyilvánulások voltak, és ezeket felkapta 2010 után a Fidesz sajtója.

De a kormánypárti média nemcsak ezekkel kapcsolatban működik így. Ott volt a krumplis történet, hogy a Jakab Péter akart vinni az Orbánnak egy kis zsák krumplit, mert a borsodi választásokat megvette a Fidesz krumpliért, ez egyértelmű. És mi történik? Kap egy 4,4 milliós büntetést, azért, mert hogy viselkedett ő a Parlamentben. És nem arról beszélünk, hogy miért kellett elcsalni a választást krumplival. Nem a lényegről beszélünk, és ez a média ezt felkapja. Arról ír, hogy Jakab Péter megint hogy viselkedett a Parlamentben, nem arról a problémáról, amit Jakab Péter előadott. Gyurcsány idejében is érték a Jobbikot támadások, de a Fidesz-kormány alatt ezek sokkal élesebb, durvább formában történnek.

Itt, Győrben, miután megtörtént ez a 2019 őszi kiugrás, az ellenzéki összefogásban a partnerek részéről érzékeltek-e bizalmatlanságot és sikerült-e azóta a bizalmat újjáépíteni?

A bizalmatlanság nem korlátozódott Győrre, az egész országban tapasztalható volt. Hallottuk vissza mondjuk Békés megyéből, hogy akkor most itt is ez lesz? Tehát, ha van egy összefogás, és egy szövetséget alkot ennyi párt, akkor ahhoz tartani kell magunkat. Nincs olyan, hogy egy ember azt gondolja, kiugrik, s egy alapszervezet ezt nem akadályozza meg. A tagságnak ezt meg kellett volna akadályozni. Bizalmatlanság volt, ez tény. Mondjuk a DK Borsodban visszaadhatta volna a kölcsönt, de nem adta vissza. Tartja magát mindenki ehhez a megállapodáshoz. S itt Győrben is megvan a szándék ehhez jelenleg az összes párt részéről.

Szakpolitikailag miben látják az erősségüket, az ellenzéki összefogáson belül mi az a terület, amiben leginkább kompetensnek érzik magukat? 

Több szakemberünk is visszajött, például mérnökök is többen. Van környezetvédelmi mérnökünk is, tehát ezen a vonalon erősek vagyunk. És rengeteg segítséget kapunk olyan szakemberektől, akikkel mindig is jó viszonyban voltunk.  Most jelenleg közlekedési témában volt több közleményünk. Nincs más lehetőségünk ebben a pillanatban, mint hogy közleményeket adunk ki és megdolgozunk egy-egy területet városrészenként. Nem kell ahhoz benn lenni a városházán, hogy kiderüljön: nem épül meg mondjuk Győr-Kisbácsa és Bácsa között a kerékpárút, amire megvolt valamikor a pénz. Hogy ellopták a víztorony felújításból a pénzt, mert lehetetlen annyi festéket felkenni egy toronyra, amennyit ők le mertek írni a sajtóban. Tisztára hülyének nézik az embereket. A Jobbikra jellemzően azért az a jellemző, hogy nem iskolapadból kiesett politikusai vannak, hanem olyanok, akik az élet valamilyen területén dolgoztak. Én dolgoztam gyárban, a kereskedelemben, voltam anyagbeszerző, amikor hiánygazdaság volt, voltam mozdonyvezető-gyakornok. Nagy hibája a mai politikának, hogy hatalmi politizálás, "majd mi megmondjuk" politizálás van. Nem kérdezik meg azokat az embereket, akik tényleg az adott területen dolgoznak. 

Arra vonatkozóan készült felmérés, hogy itt Győrben mekkora a Jobbiknak a támogatottsága, a holdudvara, tehát egy választáson önök hány voksot tudnak beledobni az összefogásba? 

Mi Kubatov-listákat nem készítünk, tehát ilyen statisztikáink nincsenek. Abból indulhatunk ki, hogy a Facebook-oldalunk látogatottsága hogyan változik. Illetve most az utóbbi időben a tagnak jelentkezések örvendetes irányba változtak. Van egy réteg, akinek a sok lemorzsolódás meg kiválás meg az ide-oda köpködés ellenére a Jobbik újra szimpatikus.   

Mennyire  tapasztalnak olyat  hogy aki közismertebb vagy tekintélyesebb emberként ellenzéki szerepet akarna vállalni, annál jelen van  az egzisztenciális félelem, hogy ennek következtében  a munkahelyén, a vállalkozásában valamilyen hátrányok, atrocitások érik?
 
Magyarország a megfélemlítések országa. Emiatt kevesebben merik felvállalni, hogy ők Jobbikosok. Még az idén meglesz a győri ifjúsági tagozatunk. Fiataloknál is azt látom, hogy tömeges a jelentkezés, de a szülő nem engedi, mert a szülő fél. Félti a gyereket, hogy majd az iskolában mi lesz. Annak idején én is megéltem sajnos, hogy a fideszes beállítottságú igazgatónő nem engedte abba a középiskolába az az egyik lányomat, amelyikbe szerettük volna. Vagyis én tudom, személyesen is átéltem milyen ez. A gyerek jól tanult, magaviseletével sosem volt gond és akkor azért, mert az apuka jobbikos, ne mehessen a gyerek abba az iskolába, ahova akar? Nem tudom, ezt miért kellett velünk megcsinálni egy tanárnak. Nem tudom, ő kitől félt, kinek akart bizonyítani.

Győrön belül látnak esélyt arra, hogy a következő parlamenti, illetve önkormányzati választásra sikerül az ellenzéki együttműködést felépíteni?

Nemhogy az önkormányzati választásokra, de már az országgyűlési választásokra is fel fog állni az összefogás. Mind a két országgyűlési választókerületben meglesz a jelöltünk. Azt majd a pártvezetés fogja eldönteni, hogy lesz-e előválasztás.  És nagyon kemény kritikusai leszünk az addig is a jelenlegi városvezetésnek, a jelenlegi képviselőknek. Azokkal pedig, akik  korábban jobbikosok voltak, még kritikusabbak leszünk: innen üzenem nekik, hogy én nem vagyok barátjuk. 

Szólj hozzá!

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.