Pintér Bence: Íme a programunk, amivel rendbe rakjuk Győrt!

Pintér Bence 2024-03-19 06:30:00
Tíz pontban Győr jövőjéről.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson. Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját.

Hivatalosan is kitűzte az új köztársasági elnök az önkormányzati és EP-választás időpontját, így most már biztos, hogy június 9-én választunk Győrben is. A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület csapata már szeptember óta kampányol, és még ennél régebb óta is dolgozunk azon, hogy a szerintünk fontos győri ügyekre koncentráló, közérthető programot írjunk.

Ehhez először nyilván számba kellett vennünk, hogy nekünk milyen ügyek fontosak, szakpolitikai kérdésekben milyen álláspontot képviselünk. Ezzel őszre nagyjából készen is voltunk, november óta azonban intenzíven járjuk a várost, kopogtatunk, aláírást gyűjtűnk, utcafórumokat tartunk, ahol a győriekkel beszélgetve újabb és újabb programpontokat gyűjtöttünk a mi ötleteink mellé.

De most, március 14-én büszkén jelenthetjük be, elkészültünk. A Tiszta Szívvel a Városért egyesület programja ezen a linken érhető el.

Mielőtt jó olvasást kívánnék hozzá, szeretnék szólni egy pár szót arról is, hogy milyen ügyek mentén képzeljük el azt az új ajánlatot, amivel a június 9-én az urnákhoz járuló győrieket meg szeretnénk nyerni magunknak.

Tiszta kéz, világos jövőkép

A programunk nem csupán ígérethalmaz, kifejezetten igyekeztünk nem megígérni olyan projekteket, amelyek több milliárd forintba kerülnek: elsősorban arra szeretnénk koncentrálni, hogy a mindennapi működés szintjén rendbe tegyük Győr működését. Ezen felül stratégiai kérdésekben hosszú távú folyamatokat indítunk el, amelyekben a kezdet kezdetén kikérjük a győriek véleményét: ahol lehet, részvételi tervezéssel, ahol mindenki megismerheti a terveket, és beleszólhat lakókörnyezete alakításába.

Az első két pont tehát (Tiszta kéz; Világos jövőkép) arról szól, hogy gazdasági értelemben hogyan szeretnénk rendbe rakni a város működését. Ennek egyik útját a gazdálkodás kifehérítésében látjuk. Erre jó példa a budapesti Józsefváros, ahol Pikó András elkötelezett antikorrupciós hozzáállásával öt év alatt ötmilliárd forintot spóroltak meg. Győrben ez a luxusautók bérlésének beszüntetését, az átláthatatlanul működő városi cégek átvilágítását, a haveri körhöz tartozó, túlfizetett alvállalkozók közpénz-infúzión tartásának megszüntetését jelenti.

A kormány évek óta igyekszik megfojtani az önkormányzatokat attól függetlenül, hogy milyen színű a polgármester, ezért fontosnak tartjuk, hogy Győr közvetlen lobbival legyen jelen az Európai Unióban: amennyi közvetlen EU-s forrást csak tudunk, be kell gyűjtenünk a következő ciklusban.

Tiszta levegő, egyenes út

A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület számára nagyon fontos a zöld elköteleződés: mi ezt komolyan is gondoljunk. Ennek érdekében szeretnénk, ha Győr olyan fejlesztéseket vinne végig 2030-ra, amivel meg tudjuk pályázni az Európa Zöld Fővárosa díjat. Ennek, az alapvetően zöld szemléletű fejlesztések mellett, az is útja, hogy megerősítjük, rendes döntési jogkörökkel ruházzuk fel a város Környezetvédelmi Bizottságát, amit a jelenlegi polgármester csak dísznek hozott létre.

Azt pedig már a kampány során elértük aláírásgyűjtésünkkel, hogy ne épüljön be a marcalvárosi Kiserdő déli része. Ez a folyamat első lépése, a következő az, hogy a Kiserdőt el is kezdjék érdemben gondozni.

Összefonódik a fenntarthatóság témájával a közekedés és parkolás ügye is, ami mindenki által érzékelten a legnagyobb problémájává kezd válni Győrnek is. A TSZV-nél azt gondoljuk, hogy

a város jelenleg minden gyeplőt bedobott, és látszatintézkedésekkel próbál úgy kinézni, mintha tenne valamit a közlekedés témájában, pedig valójában nem csinál semmit.

Az utak rendbentartása olyan városi feladat, amit elhanyagoltak az elmúlt években, és ennek meg is látszik az eredménye. Ugyanennyire mostoha a járdák, a bicikliutak és a közösségi közlekedés helyezete, pedig ezeken a területeken kell látványosat fejlődni ahhoz, hogy aki megteheti, nyugodt szívvel választhassa a környezetbarátabb közlekedési eszközöket, ne legyen muszáj autóba ülnie.

A parkolás témája szintén megoldatlan, a város egyetlen megoldása most, hogy védelmi pénzt szednek a város egyre nagyobb részén, amit aztán átláthatatlanul költenek el a Győr-Szolban. Szerintünk bebizonyosodott, hogy a lakótelepeken nem megoldás a fizetős parkolás a problémákra, csak a pénzbeszedésről szól: a tavalyi új zónásítást meg fogjuk szüntetni, miután egyeztettünk a lakossággal a témában.

Biztonságos gyerekkor, nyugodt időskor

A győri óvodavezetők előző tanévről szóló beszámolója számomra mellbevágó élmény volt, és még jobban mellbe vágott, mikor Dézsi polgármester azt mondta, hogy szerinte a kiégést nem lehet fizetésemeléssel megoldani. Tartotta magát a szavához, hiszen amint megérkezett az állami pedagógus-béremelés, gyorsan el is vette azt a béremelést, amit a város tavaly nyáron nagy csinnadrattával adott az óvónőknek.

A TSZV programja szerint jóval több figyelmet és első sorban több pénzt kell áldozni az óvódai dolgozók fizetésére, illetve az óvódaépületek karbantartására, felújítására.

Meg kell erősítenünk emellett a gyógypedagógiai hálózat finanszírozását, illetve az óvodai és iskolai szociális segítő pozíciót, hogy minden iskolában legyen ilyen lehetőség a hét minden napján. Emellett fontosnak tartjuk, hogy az óvodapedagógusoknak ne kelljen vadászniuk a kötelező továbbképzési programok közül az ingyeneseket, hanem a lehető legjobbakon tudjanak részt venni a város finanszírozásában, hiszen a győri gyerekek a legjobb ellátást érdemlik.

Hasonló problémáink vannak az idősellátásban is, itt is szakemberhiánnyal, illetve férőhelygondokkal küzd az önkormányzat. Az elsődleges feladat itt is a bérek versenyképessé tétele, ezen felül az, hogy amint a szakemberhiány enyhül, az önkormányzat maga építsen nyugdíjas otthonokat és ne szervezzük ezt ki piaci szereplőknek.

Az állami egészségügyre kevés ráhatása van az önkormányzatnak, de egyéb módon tudunk segíteni: betegregisztrációs és -konzultációs központot alakítanánk ki a város több pontján időskorúak számára, a város tulajdonában lévő autókat pedig a luxusfurikázás helyett betegszállításra használnánk, segítve az időseket. Mind a babakocsival, mind a kerekesszékkel járók szempontjából fontosnak tartjuk, hogy járhatóak legyenek számukra a város járdái, ne kelljen húszcentis járdaszegélyek miatt fél utcákat kerülnie senkinek.

Tiszta udvar, tiszta város

Győr óriási saját ingatlanvagyon felett diszponál, amivel szerintünk nem sáfárkodtak jól a Dézsi-Borkai-korszakban. Lakásfelújítások alig voltak, több száz olyan ingatlan áll talonban, ami az állapota miatt kiadhatatlan. Át kell vizsgálni az ingatlanvagyont, és hosszú távú stratégiát kell felállítani annak kezelésére: hiába a miénk, ha használatlanul rohad.

Ez azért is fontos, mert Győrben lakhatási válság van, alig lehet a piacon megfizethető albérlethez vagy lakáshoz jutni.

Az osztrák példákat szem előtt tartva az önkormányzatnak sokkal izmosabb szerepet kell vállalnia a lakhatás támogatásában úgy a felnőtt életüket kezdő fiatalok, a gyermeket egyedül nevelők, a segítség nélkül maradt idősek, mint a szociálisan rászorulók tekintetében. Ugyanezen okból hosszútávú stratégiát dolgozunk ki az egyre inkább lakóövezetként használt zártkerti részek integrálására is.

2020-ban volt egy ígéret, miszerint Győr lesz a legtisztább város, és talán ez az az ígéret, amelyet legcsúfosabban bukott el Dézsi polgármester. Szerintünk fontos, hogy Győr-Szol kifizetőhely helyett újra rendesen szolgáltasson: elindítjuk újra abba az irányba, hogy saját gépparkkal maga tudja ellátni a város utcáinak, járdáinak tisztítását.

Ugyanígy egyre nagyobb problémaként jelölik meg a győriek a közbiztonság romlását, amin nem segített a Városrendészet létrehozása. Sőt, mint múltkor kiderült, dupla annyi pénzért ugyan, de pont ugyanazt csinálja, mint a megszüntetett közterület-felügyelet. A Városrendészet működésének átgondolása mellett mi a győri rendőrség megerősítését érezzük fontosnak: első sorban győri rendőri életpályamodell létrehozásával, de akár a kapitányság direkt pénzügyi támogatásával is.

Tiszta szív, tiszta víz

Sport és kultúra terén sem érezzük erősnek az önkormányzat elmúlt években mutatott teljesítményét.

A tömegsport megszűnt, az uszodák és kulturális intézmények hónapokig zárva voltak,

a város nagy tömegeket vonzó programjai volt, hogy csak azért nem maradtak el, mert cikket írtam róla.

Mi több százmilliárdos, irreális vágyálmok kergetése helyett a meglévő intézmények, például a Nemzeti Színház felújítására és működtetésére fordítjuk a forrásokat; tovább gondozzuk és fejlesztjük a város ikonikus közösségi programjait. A Rómer Ház újraélesztését is fontosnak tartjuk: tehetségondozó ifjúsági házként képzeljük el.

Lokálapatriótaként fontosnak tartjuk, hogy méltó körülmények között újranyissuk a várostörténeti kiállítást és létrehozunk egy városhoz méltó ipartörténeti kiállítást: ezek nélkül ugyanis a városunk gazdag múltját sem a fiataloknak, sem az ide érkező turistáknak nem tudjuk bemutatni.

A tömegsport megszervezésének segítése 2020 előtt ment a városházának, a covid óta elfelejtették – ezen változtatni fogunk. Ezen felül fontosnak tartjuk, hogy a folyók városában jóval emberbarátabb, zöldebb folyóparti sétányokat hozzunk létre. A másik célunk pedig az, hogy minden győri olcsón tudjon nyáron strandra menni, ha már a 23 milliárd forintos fürdőbe átlagos fizetéssel is legfeljebb évente egyszer tud benézni az ember.

Ezek a fő irányok, a részletek pedig a programunkban olvashatóak.

Ez az írás először a Tiszta Szívvel a Városért hírlevélben jelent meg.

Szólj hozzá!

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.