Mi kerül ennyibe a győri Városrendészet működésén?

Pintér Bence 2024-02-16 17:52:32
A saját statisztikái alapján pontosan ugyanazt csinálja, mint elődje, a közterület-felügyelet, csak kétszer annyi pénzért.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

2020-ban nagy csinnadrattával indult el Győrben a Közterület Felügyelet helyén Városrendészet, amelytől Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP) ezt várta:

„Egy olyan ütőképes, hatékony csapatot állítottunk össze, amelyik odamegy és rendet tesz, ugyanis vannak emberek, akik csak abból értenek, ha megmondják nekik, hogy mit nem szabad csinálni. Fontos feladatuk lesz az illegális hulladéklerakás terén a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékének ellenőrzése is. Azt ígértem, rend lesz Győr városában, ezt most egy szervezettel biztosítjuk.” 

Négy év távlatából azonban érdemes feltenni a kérdést: sikerült elérnie a célokat az eleinte a polgármester sofőrje által vezetett intézménynek? Ehhez pedig a legtanulságosabb dolog előszedni a két szervezet – az egykori Közterület Felügyelet és Mezei Őrszolgálat, illetve a Városrendészet – legfrisebb elérhető intézkedési statisztikáit, amelyek a két szervezet beszámolóiban érhetők el itt és itt:

 

Mint láthatjuk, a két szervezet arányaiban pontosan ugyanazt csinálja, nagyságrendileg ugyanannyi közlekedési szabálysértést kezelnek, ehhez képest a többi ügy jóval kisebb esetszámmal jelenik meg, bár feltűnő, hogy

köztisztasági ügyekben a Városrendészet jóval alacsonyabb számban lépett fel, mint korábban a Közterület Felügyelet, pedig a fenti idézet szerint kiemelt cél volt az ilyen jellegű intézkedések erősítése.

A távollétes helyszíni bírság a Városrendészet esetében kerékbilincset jelent, ennek a száma is hasonló (ebből ugye a városnak van bevétele), míg a helyszíni bírságok, közigazgatási bírságok száma alacsonyabb. A közterület engedély nélküli használata (utcai illegális árusok, koldulás) statisztikáit nézve szintén egy szinten van a két szervezet, egyedül a közterületi alkoholfogyasztás szankcionálásában jár előrébb a Városrendészet: 2021-ben 288, 2022-ben 86 esetet tudnak felmutatni az előszervezet 16 és 20 esetéhez képest.

A két szervezet tehát első ránézésre nagyjából ugyanolyan és ugyanannyi „intézkedést foganatosított”, a szeméttel kapcsolatos ügyekben még rosszabb is a Városrendészet. Van azonban köztük egy jelentős különbség: a Városrendészet működése már indulásakor kétszer annyiba került, mint a közterület-felügyeleté.

A Közterület Felügyelet és Mezei Őrszolgálat az utolsó évben 250 millió forintjába került a városnak. Ehhez képest a Városrendészet

  • 2021-ben 599 millió;
  • 2022-ben 503 millió;
  • 2023-ban 482 millió;
  • 2024-ben 552 millió

forintból működött, vagy működik majd. Emellett külön működik az elődszervezet másik fele, a Mezőőri és Parkőri Szolgálat

  • 2021-ben 87 millió,
  • 2022-ben 85 millió;
  • 2023-ban 87 millió;
  • 2024-ben 105 millió forintból.

Tehát ugyanazokat a feladatokat, pontosan ugyanolyan formában, amelyeket 2020-ban 250 millió forintért látott el egy szervezet, azóta két szervezet látja el évente 569-686 millió forintért – pontosan ugyanolyan statisztikákkal, mint korábban.

Jóval többet költeni a területre tehát sikerült, de hogy eközben sikerült-e a város közbiztonságát vagy köztisztaságát javítani, az nyitott kérdés marad.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.