Mi kerül ennyibe a győri Városrendészet működésén?

Pintér Bence 2024-02-16 17:52:32
A saját statisztikái alapján pontosan ugyanazt csinálja, mint elődje, a közterület-felügyelet, csak kétszer annyi pénzért.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

2020-ban nagy csinnadrattával indult el Győrben a Közterület Felügyelet helyén Városrendészet, amelytől Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP) ezt várta:

„Egy olyan ütőképes, hatékony csapatot állítottunk össze, amelyik odamegy és rendet tesz, ugyanis vannak emberek, akik csak abból értenek, ha megmondják nekik, hogy mit nem szabad csinálni. Fontos feladatuk lesz az illegális hulladéklerakás terén a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékének ellenőrzése is. Azt ígértem, rend lesz Győr városában, ezt most egy szervezettel biztosítjuk.” 

Négy év távlatából azonban érdemes feltenni a kérdést: sikerült elérnie a célokat az eleinte a polgármester sofőrje által vezetett intézménynek? Ehhez pedig a legtanulságosabb dolog előszedni a két szervezet – az egykori Közterület Felügyelet és Mezei Őrszolgálat, illetve a Városrendészet – legfrisebb elérhető intézkedési statisztikáit, amelyek a két szervezet beszámolóiban érhetők el itt és itt:

 

Mint láthatjuk, a két szervezet arányaiban pontosan ugyanazt csinálja, nagyságrendileg ugyanannyi közlekedési szabálysértést kezelnek, ehhez képest a többi ügy jóval kisebb esetszámmal jelenik meg, bár feltűnő, hogy

köztisztasági ügyekben a Városrendészet jóval alacsonyabb számban lépett fel, mint korábban a Közterület Felügyelet, pedig a fenti idézet szerint kiemelt cél volt az ilyen jellegű intézkedések erősítése.

A távollétes helyszíni bírság a Városrendészet esetében kerékbilincset jelent, ennek a száma is hasonló (ebből ugye a városnak van bevétele), míg a helyszíni bírságok, közigazgatási bírságok száma alacsonyabb. A közterület engedély nélküli használata (utcai illegális árusok, koldulás) statisztikáit nézve szintén egy szinten van a két szervezet, egyedül a közterületi alkoholfogyasztás szankcionálásában jár előrébb a Városrendészet: 2021-ben 288, 2022-ben 86 esetet tudnak felmutatni az előszervezet 16 és 20 esetéhez képest.

A két szervezet tehát első ránézésre nagyjából ugyanolyan és ugyanannyi „intézkedést foganatosított”, a szeméttel kapcsolatos ügyekben még rosszabb is a Városrendészet. Van azonban köztük egy jelentős különbség: a Városrendészet működése már indulásakor kétszer annyiba került, mint a közterület-felügyeleté.

A Közterület Felügyelet és Mezei Őrszolgálat az utolsó évben 250 millió forintjába került a városnak. Ehhez képest a Városrendészet

  • 2021-ben 599 millió;
  • 2022-ben 503 millió;
  • 2023-ban 482 millió;
  • 2024-ben 552 millió

forintból működött, vagy működik majd. Emellett külön működik az elődszervezet másik fele, a Mezőőri és Parkőri Szolgálat

  • 2021-ben 87 millió,
  • 2022-ben 85 millió;
  • 2023-ban 87 millió;
  • 2024-ben 105 millió forintból.

Tehát ugyanazokat a feladatokat, pontosan ugyanolyan formában, amelyeket 2020-ban 250 millió forintért látott el egy szervezet, azóta két szervezet látja el évente 569-686 millió forintért – pontosan ugyanolyan statisztikákkal, mint korábban.

Jóval többet költeni a területre tehát sikerült, de hogy eközben sikerült-e a város közbiztonságát vagy köztisztaságát javítani, az nyitott kérdés marad.

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is