Mi kerül ennyibe a győri Városrendészet működésén?

Pintér Bence 2024-02-16 17:52:32
A saját statisztikái alapján pontosan ugyanazt csinálja, mint elődje, a közterület-felügyelet, csak kétszer annyi pénzért.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

2020-ban nagy csinnadrattával indult el Győrben a Közterület Felügyelet helyén Városrendészet, amelytől Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP) ezt várta:

„Egy olyan ütőképes, hatékony csapatot állítottunk össze, amelyik odamegy és rendet tesz, ugyanis vannak emberek, akik csak abból értenek, ha megmondják nekik, hogy mit nem szabad csinálni. Fontos feladatuk lesz az illegális hulladéklerakás terén a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékének ellenőrzése is. Azt ígértem, rend lesz Győr városában, ezt most egy szervezettel biztosítjuk.” 

Négy év távlatából azonban érdemes feltenni a kérdést: sikerült elérnie a célokat az eleinte a polgármester sofőrje által vezetett intézménynek? Ehhez pedig a legtanulságosabb dolog előszedni a két szervezet – az egykori Közterület Felügyelet és Mezei Őrszolgálat, illetve a Városrendészet – legfrisebb elérhető intézkedési statisztikáit, amelyek a két szervezet beszámolóiban érhetők el itt és itt:

 

Mint láthatjuk, a két szervezet arányaiban pontosan ugyanazt csinálja, nagyságrendileg ugyanannyi közlekedési szabálysértést kezelnek, ehhez képest a többi ügy jóval kisebb esetszámmal jelenik meg, bár feltűnő, hogy

köztisztasági ügyekben a Városrendészet jóval alacsonyabb számban lépett fel, mint korábban a Közterület Felügyelet, pedig a fenti idézet szerint kiemelt cél volt az ilyen jellegű intézkedések erősítése.

A távollétes helyszíni bírság a Városrendészet esetében kerékbilincset jelent, ennek a száma is hasonló (ebből ugye a városnak van bevétele), míg a helyszíni bírságok, közigazgatási bírságok száma alacsonyabb. A közterület engedély nélküli használata (utcai illegális árusok, koldulás) statisztikáit nézve szintén egy szinten van a két szervezet, egyedül a közterületi alkoholfogyasztás szankcionálásában jár előrébb a Városrendészet: 2021-ben 288, 2022-ben 86 esetet tudnak felmutatni az előszervezet 16 és 20 esetéhez képest.

A két szervezet tehát első ránézésre nagyjából ugyanolyan és ugyanannyi „intézkedést foganatosított”, a szeméttel kapcsolatos ügyekben még rosszabb is a Városrendészet. Van azonban köztük egy jelentős különbség: a Városrendészet működése már indulásakor kétszer annyiba került, mint a közterület-felügyeleté.

A Közterület Felügyelet és Mezei Őrszolgálat az utolsó évben 250 millió forintjába került a városnak. Ehhez képest a Városrendészet

  • 2021-ben 599 millió;
  • 2022-ben 503 millió;
  • 2023-ban 482 millió;
  • 2024-ben 552 millió

forintból működött, vagy működik majd. Emellett külön működik az elődszervezet másik fele, a Mezőőri és Parkőri Szolgálat

  • 2021-ben 87 millió,
  • 2022-ben 85 millió;
  • 2023-ban 87 millió;
  • 2024-ben 105 millió forintból.

Tehát ugyanazokat a feladatokat, pontosan ugyanolyan formában, amelyeket 2020-ban 250 millió forintért látott el egy szervezet, azóta két szervezet látja el évente 569-686 millió forintért – pontosan ugyanolyan statisztikákkal, mint korábban.

Jóval többet költeni a területre tehát sikerült, de hogy eközben sikerült-e a város közbiztonságát vagy köztisztaságát javítani, az nyitott kérdés marad.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.