Tíz ülésen összesen egy órát tárgyalt tavaly a győri Környezetvédelmi Bizottság

Pintér Bence 2023-06-28 11:33:00
Nem nagyon van jogköre a Környezetvédelmi Bizottságnak, hogy a fontos ügyeket megtárgyalják.

Májusban fogadta el a győri közgyűlés az önkormányzat bizottságainak tavalyi évéről szóló beszámolót, amelyben az összes szaktémákkal foglalkozó, vegyesen képviselőkből és külsős tagokból álló bizottságok elnökei beszámoltak tavalyi munkájukról.

Dézsi Csaba András polgármester szeret azzal kérkedni, hogy nagyon fontos számára a környezetvédelem; azt szokta mondani, hogy ő az első polgármester Győrben, akinek fontos, és ezt azzal szokta illusztrálni, hogy a Borkai-éra kihagyása után újraalapította az önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságát.

Úgy tűnik azonban, hogy a bizottságnak feladatot elelejtettek adni, mert 2022-ben tíz ülés időtartamát összeadva összesen egy órát tanácskoztak.

Ülésenként átlagosan 7 percet, ami a valósgban azt jelenti, hogy öt alkalommal is csak 2-3 percig tartott az ülés. A bizottságnak tizenegy tagja van, hat képviselő és öt külsős.

Ezzel az átlaggal erősen elmaradnak még a többi bizottságtól is, pedig a Gazdasági és Tulajdonosi (GATUBI), illetve a Pénzügyi (PÜBI) Bizottságokat leszámítva, ahol hosszabbra szoktak nyúlni az ülések, a többi bizottság sem nagy bajnok a tanácskozásban. A GATUBI-ban többnyire Kun András volt alpolgármester és külsős tag, valamint Balla Jenő független képviselő; az utóbbi esetben pedig főleg Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő hozzászólásai miatt szokott hosszúra nyúlni az ülés. Néhány kivétellel a fideszes képviselők és a főleg a Fidesz által jelölt külsős bizottsági tagok nem nagyon szoktak hozzászólni a vitához, csak a megfelelő gombokat szokták megnyomni.

Az, hogy a környezetvédelmi bizottságnak elég kevés a hatásköre, az többször kiderült már, hiszen alapvető környezetvédelmi kérdéseket érintő ügyek meg sem fordultak a bizottság előtt – ilyen például az a téma, hogy a városvezetés a marcalvárosi Kiserdőbe szeretne uszodát építeni.

Képünk illusztráció.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.