Havi 930 ezerért bérli Győr Dézsi polgármester luxusautóját, aminek magánhasználatáért ő 29 ezer forintot fizet

Pintér Bence 2023-08-16 17:41:00
Az önkormányzat és a polgármesteri hivatal összesen 3,6 millió forintot fordít havonta hat Audi bérlésére.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Felkerült Győr honlapjára az eddig féltve őrzött, szolgálati gépjárművekre vonatkozó belső szabályzat, illetve a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzat által fenntartott autók listája. Korábban ugye a jegyző először ködösített az ügyben, majd a GyőrPlusz nevű fideszes propagandalapban jelent meg az üggyel kapcsolatban egy adatokat nem tartalmazó cikk. Ezután közérdekű adatigénylést nyújtottunk be itt és a város összes cégénél is, amire választ egyelőre nem kaptunk, de ezek a fájlok felkerültek a város honlapjára, amelyek az ötből három kérdésünkre kielégítően válaszolnak.

Mint a dokumentumokból kiderült,

az önkormányzat három Audi A6-ost, a Polgármesteri Hivatal egy A6-ost, egy A8-ast és egy Q3-ast bérel áfával együtt összesen havi 3,6 millió forintért, amelyből csak a polgármesteri luxusautó, az A8-as bérlése 930 ezer forint havonta.

A Polgármesteri Hivatal ezen felül az A6-ost 446 ezer, a Q3-ast 656 ezer forintért bérli áfával együtt, míg az önkormányzat a három A6-ost darabonként 526 ezer forintért bérli. A6-ost egyébként az alpolgármesterek használnak, ezen felül a GyőrPlusz cikkéből kiderült, hogy a jegyző és az aljegyző mellett a polgármesteri biztosoknak, így például Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztosnak is jár szolgálati autó

A közkeletű elképzeléssel ellentétben ezeket az autókat nem az Audi Hungária biztosítja a városnak, de nem is tőlük bérli az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal, hanem – legalábbis egy részüket – a Carmen Rent nevű cégtől. Ez a gyakorlat még a Borkai-érában kezdődött.

A hivatalnak és az önkormányzatnak ezeken felül egyébként számos autó van a birtokában, egy antik Rába-teherautó mellett például egy 2013-as évjáratú Audi A6, egy 2019-es Audi E-Tron, egy 2020-as Volkswagen Golf, egy 2017-es Citroen Jumper, egy 2015-ös Dacia Duster, illetve a Dézsi által korábban használt 2019-es Mercedes kisbusz mellett még egy Ford kisbusz is, hogy csak párat említsünk. Ezeknek bizonyára megvan a maga feladata, de azért a jelek szerint nem lenne tehát muszáj, hogy minden polgármester, alpolgármester és polgármesteri biztos számára külön Audikat béreljen az önkormányzat.

Na és mennyit kell fizetni, hogy luxusautóval mehess Rammstein-koncertre?

Van azonban két kérdés, amire a válasz ezekből a dokumentumokból nem derül ki, bár a jegyző vagy az önkormányzat válaszából – aminek csütörtökön van határideje – fény derülhet rá:

  • konkrétan kik jogosultak hivatali gépjármű magáncélú használatára, milyen feltételrendszer mellett és milyen dokumentumok alapján történik a magáncélú használat elszámolása?
  • milyen összegű díjat vagy más (pl. térítés) megnevezésű ellenértéket fizetnek a magáncélú használatért személyenkénti bontásban az erre jogosultak és milyen időközönként?

Az egész ügy onnan indult ugyanis, hogy Dézsi Csaba András polgármester az Audi A8-assal ment Rammstein-koncertre Budapestre, amely út során az autó defektet kapott, amiről aztán a polgármester posztolt is a TikTokon egy videót. Ezután kérdeztünk rá, hogy ez hogy működik pontosan, mire a városháza azt elárulta, hogy lehet magáncélra használni az autót, amiért a polgármester havi összeget fizet – ennek mértékét azonban nem akarták elárulni, aztán a GyőrPlusz-cikkben azt hangsúlyozták, hogy máshol nem is kell érte fizetni, szóval örüljünk annak – sugallta a cikk –, hogy itt valamennyit kell.

Ezt ugyan a dokumentumok pontosan nem árulják el, de az egy hónapnyi titkolózás után most közzétett szabályzatból kiszámítható, hogy

Dézsi polgármester legfeljebb 28 777 forintot fizet havonta az Audi A8-as magáncélú használatáért.

Az ezt szabályozó szakasz a harmadik függelékben van:

„Benzin- és gázolajüzemű gépjármű esetén fizetendő költségtérítés: 375 km és a gépkocsifogyasztása km/l (a közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépeküzemanyag- és kenőanyag-fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékéről szóló 60/1992.(IV.1.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdés b) pontja szerinti alapnorma-átalány) és az üzemanyagárFt/l (NAV által közzétett ár) meghatározott szorzata /100 = fizetendő költségtérítés összege.”

Bonyolultnak tűnik, de ha kikeresgetjük az adatokat, aztán szorzunk és osztunk, akkor az augusztusi üzemanyagárral számolva azt kapjuk, hogy 375 km x 13,3 l x 577 Ft, osztva százzal, avagy 28 777 forint. Tehát úgy számol a szabályzat, ha jól értjük a logikát, hogy magánhasználatra egy hónapban átlagosan 375 kilométert megy az illető az autóval egy hónapban, aminek a benzinköltségét kell megtéríteni. Ehhez képest csak a két Rammstein-koncert Budapesten – Dézsi mindkettőn volt – közel 500 kilométer egyébként, bár a GyőrPlusz cikkében azt is hangsúlyozták, hogy állítólag ilyen esetekben a polgármester saját zsebéből, és nem a benzinkártyával fizet a tankolásért.

A város nagyobb önkormányzati cégeit és intézményeit is megkérdeztük közérdekű adatigénylés keretében, ebben a körben csütörtökön jár le a válaszadás határideje.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Három havi jutalommal kell beérni Bebes polgármesternek

A testület nem szavazta meg a három havi pluszban adható juttatást.

Születésnapi ajándékötletek – ha valami kreatívra vágysz

Nehéz kreatív ajándékot találni egy születésnapra – főleg ha már a harmadik X-en is túl van az illető. Valószínűleg sok mindene megvan már: van szépen berendezett otthona, bármit meg tud magának venni.

Betört egy férfi egy kőszegi lakóházba, aminek megtalálta az elrejtett kulcsát

Közel 600 ezer forint értékben lopott el különféle szerszámokat, pálinkát és élelmiszereket.

Napos idő várható csütörtökön

A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között várható.

Csütörtök reggeltől lezárják a Révai utcát Győrben

Kiegyenesedik az S-kanyar, november végéig nem lehet végigmenni a Révai utcán.

A leendő kézilabda csarnokhoz vezető útcsatlakozás kiépítését, vagy ennek hiányában 200 millió forintot kért a szombathelyi önkormányzattól az SZKKA

Ugyan a városnak erre nincsen anyagi lehetősége, de a Zanat előtti telket továbbra is használhatja csarnoképítésre a klub.

Ügyvezetőt cserélnek a Rádió 8 Körmendnél

Molnár Dánielt H.Szalay Balázs válthatja.

Kislányok álma: csodaszép baba és babakocsi

Amikor az első játékokat válasszuk a gyermekünknek, minden bizonnyal előtörnek az emlékek. Felidézzük azokat a gyerekkori játékokat, amelyekkel órákon át játszottunk, és amelyek oly kedvesek voltak szívünknek és lelkünknek. 

Kamu koncertjegyeket árult két szombathelyi férfi

Most a bíróság húzza el a nótájukat.

Az árvíz miatt több utat is lezárnak Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében

Nemcsak a Duna, hanem a mellékfolyók mentén is lesznek útlezárások az árvízi védekezés vagy az elöntött területek miatt.

Összeütközött két autó Győrben

Egy sávon halad a forgalom az érintett kereszteződésnél.

A szombathelyi torna vk-n a nézőket is bevonják a programokba

A Waberer's challenge világkupát október 4. és 6. között rendezik meg.

Enyhül az időjárás kedden, eső nem nagyon lesz

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű.

A piros jelzés ellenére, az életével játszva biciklizett be egy nő a vonat elé

A vonatvezető dudált és azonnal vészfékezett, de a vonat sajátosságai miatt csak 312 m fékút után tudott megállni.

Esküvői készülődés profik segítségével

Sokan úgy gondolják, hogy az esküvői előkészületekkel simán boldogulnak, de menet közben döbbennek rá, hogy nem is annyira egyszerű ez az egész. 

Vízügy: a torkolati műtárgy Győrben több deciméterrel csökkenti a tetőzést

A Lajtán hétfő 6:00 órától III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Rászállt a versenyhivatal a Sparra

Az üzlet által vállalt kötelezettségek végrehajtását vizsgálják.