Nem akarja elárulni a győri városháza, hogy mi a helyzet a szolgálati gépkocsikkal

Pintér Bence 2023-07-28 06:19:42
Mennyi van? Ki használhatja? Ki használhatja magáncélra? Mennyit fizet érte? Mi szabályozza ezt? Nagyné dr. László Edit jegyző semmire sem válaszolt.

Mint arról beszámoltunk, Dézsi Csaba András győri polgármester nemrég a budapesti Rammstein-koncertre is a szolgálati Audi A8-assal ment, és a polgármester sajtósa az elmúlt két évben második alkalommal vette a fáradságot, és válaszolt kérdésünkre, amelyben kifejtette, hogy

„a Polgármesteri Hivatal azon dolgozói, akik jogosultak hivatali gépjármű magáncélú használatára hivatalosan havonta díjat fizetnek érte, ez polgármester úrra is vonatkozik”.

Közben rábukkantunk a Központi Információs Közadat-nyilvántartás adatai közé feltöltött fájlra, ami alapján pedig nem teljesen világos, hogy mennyiért bérli az új Audikat a városháza:

Ezért aztán levelet írtunk a győri jegyzőnek, Nagyné dr. László Editnek, akit városszerte arról ismernek, hogy nagyon határozottan tudja állítani, hogy „a jegyző nem hazudik”. Ezt a jó szokásást most is megtartotta, már ha az információk visszatartását nem tartjuk a hazugság egy formájának.

A következőket kérdeztük:

  • pontosan mely jogszabályok, rendeletek szabályozzák a hivatali gépjárművek használatát Győrben?
  • jelenleg hány gépjárművet bérel vagy lízingel a Polgármesteri Hivatal? – kérem legyen szíves ezeket típus szerint tételesen felsorolni, megjelölve, hogy azt ki jogosult használni;
  • jelenleg hány gépjármű van a Polgármesteri Hivatal tulajdonában? – kérem legyen szíves ezeket típus szerint tételesen felsorolni, megjelölve, hogy azt ki jogosult használni;
  • kik jogosultak hivatali gépjármű magáncélú használatára?
  • mennyi díjat fizetnek ezért havonta (személyenkénti bontásban)?

Szerintünk elég egyértelmű kérdések, nem nagyon lehet ennél konkrétabban megfogalmazni, hogy szeretnénk, ha a Polgármesteri Hivatal vezetője és titokgazdája, a jegyző elszámolna vele, hogy hány szolgálati autót használ a városháza, azokat kik használják, kik használjék magáncélra, és mennyit fizetnek ezért.

Ehhez képest a nem hazudó jegyzőtől a következő választ kaptu (kiemelés tőlünk):

„Mint ahogy már többször tájékoztattam, a Polgármesteri Hivatal vezetőjeként én az általam vezetett intézmény vonatkozásában vagyok jogosult nyilatkozatot tenni.

Tájékoztatom a 2023. július 23. napján küldött sajtóérdeklődése kapcsán, hogy a rendelet a jogszabályok egy típusa. Több jogszabály tartalmaz szabályokat a hivatali gépjárművek használatával kapcsolatban az országban. Mivel a központi jogszabályok, mint pl. személyi jövedelemadóról szóló törvény, az egész ország területére vonatkoznak, így nincsen Győr specifikus jogszabály.

A hivatali gépjárművek használatára vonatkozó valamennyi rendelkezést egy belső szabályzat szabályozza, és annak normatív jelegéből adódóan nem lehet meghatározni, kik jogosultak azokat használni, mert mindenki, aki a szabályzat személyi hatálya alá aktuálisan tartozik, függetlenül attól, hogy az bérelt vagy saját tulajdonú.”

És ennyi. Ennyi a válasz a fent felsorolt öt kérdésre, és még ezen belül is van egy ordító ellentmondás, ami valójában időhúzó, Csörgits Lajos-jellegű jogi nyelvzsonglőrködés (szokás szerint): az egyik bekezdésben azt mondja, hogy „nincsen Győr specifikus jogszabály”,

majd rögtön a következő mondatban elárulja, hogy „Győr-specifikus” belső szabályzat van. Majd természetesen nem árul el róla semmit, a többi kérdésünket pedig ignorálja.

Viszontválaszunkban elkértük ezt a belső szabályzatot, illetve azok listáját, akik anna hatálya alá tartoznak, ezen felül ismét feltettük a következő nagyon egyértelmű kérdéseket:

  • jelenleg hány gépjárművet bérel vagy lízingel a Polgármesteri Hivatal? – kérem legyen szíves ezeket típus szerint tételesen felsorolni;
  • jelenleg hány gépjármű van a Polgármesteri Hivatal tulajdonában? – kérem legyen szíves ezeket típus szerint tételesen felsorolni;
  • kik jogosultak hivatali gépjármű magáncélú használatára?
  • mennyi díjat fizetnek ezért havonta (személyenkénti bontásban)?

Nagyné dr. László Edit válaszát várjuk, ha megérkezik, közölni fogjuk. Amennyiben nem kapunk választ a kérdéseinkre, közérdekű adatigénylést fogunk beadni, és ha – szok ás szerint – ott sem kapunk választ, perelni fogunk. A legutóbbi ilyen kör közel egymillió forintjába került a város két cégének, miután elvesztették a pert.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.