Nem akarja elárulni a győri városháza, hogy mi a helyzet a szolgálati gépkocsikkal

Pintér Bence 2023-07-28 06:19:42
Mennyi van? Ki használhatja? Ki használhatja magáncélra? Mennyit fizet érte? Mi szabályozza ezt? Nagyné dr. László Edit jegyző semmire sem válaszolt.

Mint arról beszámoltunk, Dézsi Csaba András győri polgármester nemrég a budapesti Rammstein-koncertre is a szolgálati Audi A8-assal ment, és a polgármester sajtósa az elmúlt két évben második alkalommal vette a fáradságot, és válaszolt kérdésünkre, amelyben kifejtette, hogy

„a Polgármesteri Hivatal azon dolgozói, akik jogosultak hivatali gépjármű magáncélú használatára hivatalosan havonta díjat fizetnek érte, ez polgármester úrra is vonatkozik”.

Közben rábukkantunk a Központi Információs Közadat-nyilvántartás adatai közé feltöltött fájlra, ami alapján pedig nem teljesen világos, hogy mennyiért bérli az új Audikat a városháza:

Ezért aztán levelet írtunk a győri jegyzőnek, Nagyné dr. László Editnek, akit városszerte arról ismernek, hogy nagyon határozottan tudja állítani, hogy „a jegyző nem hazudik”. Ezt a jó szokásást most is megtartotta, már ha az információk visszatartását nem tartjuk a hazugság egy formájának.

A következőket kérdeztük:

  • pontosan mely jogszabályok, rendeletek szabályozzák a hivatali gépjárművek használatát Győrben?
  • jelenleg hány gépjárművet bérel vagy lízingel a Polgármesteri Hivatal? – kérem legyen szíves ezeket típus szerint tételesen felsorolni, megjelölve, hogy azt ki jogosult használni;
  • jelenleg hány gépjármű van a Polgármesteri Hivatal tulajdonában? – kérem legyen szíves ezeket típus szerint tételesen felsorolni, megjelölve, hogy azt ki jogosult használni;
  • kik jogosultak hivatali gépjármű magáncélú használatára?
  • mennyi díjat fizetnek ezért havonta (személyenkénti bontásban)?

Szerintünk elég egyértelmű kérdések, nem nagyon lehet ennél konkrétabban megfogalmazni, hogy szeretnénk, ha a Polgármesteri Hivatal vezetője és titokgazdája, a jegyző elszámolna vele, hogy hány szolgálati autót használ a városháza, azokat kik használják, kik használjék magáncélra, és mennyit fizetnek ezért.

Ehhez képest a nem hazudó jegyzőtől a következő választ kaptu (kiemelés tőlünk):

„Mint ahogy már többször tájékoztattam, a Polgármesteri Hivatal vezetőjeként én az általam vezetett intézmény vonatkozásában vagyok jogosult nyilatkozatot tenni.

Tájékoztatom a 2023. július 23. napján küldött sajtóérdeklődése kapcsán, hogy a rendelet a jogszabályok egy típusa. Több jogszabály tartalmaz szabályokat a hivatali gépjárművek használatával kapcsolatban az országban. Mivel a központi jogszabályok, mint pl. személyi jövedelemadóról szóló törvény, az egész ország területére vonatkoznak, így nincsen Győr specifikus jogszabály.

A hivatali gépjárművek használatára vonatkozó valamennyi rendelkezést egy belső szabályzat szabályozza, és annak normatív jelegéből adódóan nem lehet meghatározni, kik jogosultak azokat használni, mert mindenki, aki a szabályzat személyi hatálya alá aktuálisan tartozik, függetlenül attól, hogy az bérelt vagy saját tulajdonú.”

És ennyi. Ennyi a válasz a fent felsorolt öt kérdésre, és még ezen belül is van egy ordító ellentmondás, ami valójában időhúzó, Csörgits Lajos-jellegű jogi nyelvzsonglőrködés (szokás szerint): az egyik bekezdésben azt mondja, hogy „nincsen Győr specifikus jogszabály”,

majd rögtön a következő mondatban elárulja, hogy „Győr-specifikus” belső szabályzat van. Majd természetesen nem árul el róla semmit, a többi kérdésünket pedig ignorálja.

Viszontválaszunkban elkértük ezt a belső szabályzatot, illetve azok listáját, akik anna hatálya alá tartoznak, ezen felül ismét feltettük a következő nagyon egyértelmű kérdéseket:

  • jelenleg hány gépjárművet bérel vagy lízingel a Polgármesteri Hivatal? – kérem legyen szíves ezeket típus szerint tételesen felsorolni;
  • jelenleg hány gépjármű van a Polgármesteri Hivatal tulajdonában? – kérem legyen szíves ezeket típus szerint tételesen felsorolni;
  • kik jogosultak hivatali gépjármű magáncélú használatára?
  • mennyi díjat fizetnek ezért havonta (személyenkénti bontásban)?

Nagyné dr. László Edit válaszát várjuk, ha megérkezik, közölni fogjuk. Amennyiben nem kapunk választ a kérdéseinkre, közérdekű adatigénylést fogunk beadni, és ha – szok ás szerint – ott sem kapunk választ, perelni fogunk. A legutóbbi ilyen kör közel egymillió forintjába került a város két cégének, miután elvesztették a pert.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

2021-es, 2022-es számlák miatt pereskedik Győr és a Volán

A könyvvizsgáló szerint nem állt valós teljesítés az összesen 650 milliós számla mögött.

Elektromos rollert lopott a gyanú szerint ez a szombathelyi férfi

A Szombathelyi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a felvételeken látható férfi azonosításában.

Hamis adatokkal rendelt magának hat mobiltelefont a sárvári nő

A nő a rendelésekhez gépjármű adásvételek során birtokába jutott személyes adatokat használt fel.

Világi Oszkár szerint elavult az ETO stadionja, és ezzel valamit mindenképpen kezdeni kell

A győri fociklub tulajdonosa vagyon-, és személyvédelemmel is fog foglalkozni.

A friss hús miatt indított eljárást az Aldival szemben a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH szerint nem kizárólag magyar hús kerül a friss húsos hűtőbe, az Aldi szerint viszont csakis az.

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

A júniusban eladott személyautók száma 4,3 százalékkal, 1 millió 90 ezerre nőtt éves összevetésben a májusi 3 százalékos csökkenést követően. Idén eddig márciusban és májusban jegyeztek fel csökkenést.

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.