Nem akarja elárulni a győri városháza, hogy mi a helyzet a szolgálati gépkocsikkal

Pintér Bence 2023-07-28 06:19:42
Mennyi van? Ki használhatja? Ki használhatja magáncélra? Mennyit fizet érte? Mi szabályozza ezt? Nagyné dr. László Edit jegyző semmire sem válaszolt.

Mint arról beszámoltunk, Dézsi Csaba András győri polgármester nemrég a budapesti Rammstein-koncertre is a szolgálati Audi A8-assal ment, és a polgármester sajtósa az elmúlt két évben második alkalommal vette a fáradságot, és válaszolt kérdésünkre, amelyben kifejtette, hogy

„a Polgármesteri Hivatal azon dolgozói, akik jogosultak hivatali gépjármű magáncélú használatára hivatalosan havonta díjat fizetnek érte, ez polgármester úrra is vonatkozik”.

Közben rábukkantunk a Központi Információs Közadat-nyilvántartás adatai közé feltöltött fájlra, ami alapján pedig nem teljesen világos, hogy mennyiért bérli az új Audikat a városháza:

Ezért aztán levelet írtunk a győri jegyzőnek, Nagyné dr. László Editnek, akit városszerte arról ismernek, hogy nagyon határozottan tudja állítani, hogy „a jegyző nem hazudik”. Ezt a jó szokásást most is megtartotta, már ha az információk visszatartását nem tartjuk a hazugság egy formájának.

A következőket kérdeztük:

  • pontosan mely jogszabályok, rendeletek szabályozzák a hivatali gépjárművek használatát Győrben?
  • jelenleg hány gépjárművet bérel vagy lízingel a Polgármesteri Hivatal? – kérem legyen szíves ezeket típus szerint tételesen felsorolni, megjelölve, hogy azt ki jogosult használni;
  • jelenleg hány gépjármű van a Polgármesteri Hivatal tulajdonában? – kérem legyen szíves ezeket típus szerint tételesen felsorolni, megjelölve, hogy azt ki jogosult használni;
  • kik jogosultak hivatali gépjármű magáncélú használatára?
  • mennyi díjat fizetnek ezért havonta (személyenkénti bontásban)?

Szerintünk elég egyértelmű kérdések, nem nagyon lehet ennél konkrétabban megfogalmazni, hogy szeretnénk, ha a Polgármesteri Hivatal vezetője és titokgazdája, a jegyző elszámolna vele, hogy hány szolgálati autót használ a városháza, azokat kik használják, kik használjék magáncélra, és mennyit fizetnek ezért.

Ehhez képest a nem hazudó jegyzőtől a következő választ kaptu (kiemelés tőlünk):

„Mint ahogy már többször tájékoztattam, a Polgármesteri Hivatal vezetőjeként én az általam vezetett intézmény vonatkozásában vagyok jogosult nyilatkozatot tenni.

Tájékoztatom a 2023. július 23. napján küldött sajtóérdeklődése kapcsán, hogy a rendelet a jogszabályok egy típusa. Több jogszabály tartalmaz szabályokat a hivatali gépjárművek használatával kapcsolatban az országban. Mivel a központi jogszabályok, mint pl. személyi jövedelemadóról szóló törvény, az egész ország területére vonatkoznak, így nincsen Győr specifikus jogszabály.

A hivatali gépjárművek használatára vonatkozó valamennyi rendelkezést egy belső szabályzat szabályozza, és annak normatív jelegéből adódóan nem lehet meghatározni, kik jogosultak azokat használni, mert mindenki, aki a szabályzat személyi hatálya alá aktuálisan tartozik, függetlenül attól, hogy az bérelt vagy saját tulajdonú.”

És ennyi. Ennyi a válasz a fent felsorolt öt kérdésre, és még ezen belül is van egy ordító ellentmondás, ami valójában időhúzó, Csörgits Lajos-jellegű jogi nyelvzsonglőrködés (szokás szerint): az egyik bekezdésben azt mondja, hogy „nincsen Győr specifikus jogszabály”,

majd rögtön a következő mondatban elárulja, hogy „Győr-specifikus” belső szabályzat van. Majd természetesen nem árul el róla semmit, a többi kérdésünket pedig ignorálja.

Viszontválaszunkban elkértük ezt a belső szabályzatot, illetve azok listáját, akik anna hatálya alá tartoznak, ezen felül ismét feltettük a következő nagyon egyértelmű kérdéseket:

  • jelenleg hány gépjárművet bérel vagy lízingel a Polgármesteri Hivatal? – kérem legyen szíves ezeket típus szerint tételesen felsorolni;
  • jelenleg hány gépjármű van a Polgármesteri Hivatal tulajdonában? – kérem legyen szíves ezeket típus szerint tételesen felsorolni;
  • kik jogosultak hivatali gépjármű magáncélú használatára?
  • mennyi díjat fizetnek ezért havonta (személyenkénti bontásban)?

Nagyné dr. László Edit válaszát várjuk, ha megérkezik, közölni fogjuk. Amennyiben nem kapunk választ a kérdéseinkre, közérdekű adatigénylést fogunk beadni, és ha – szok ás szerint – ott sem kapunk választ, perelni fogunk. A legutóbbi ilyen kör közel egymillió forintjába került a város két cégének, miután elvesztették a pert.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.