Miért beszél a győri polgármester mostanában rosszindulatú, paraszt „videózó emberekről”?

Pintér Bence 2023-07-25 16:59:00
Megvan rá az oka.

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármester az utóbbi időben gyakran beszél, posztol olyan emberekről, akik vészhelyzetekben nem segítenek, csak videóznak. A múlt csütörtöki rádióinterjúban – amit a GyőrPlusznál szokás szerint nem lehet visszahallgatni – ezt mondta a polgármester az új mentőállomás kapcsán, szó szerint idézzük:

„Azoknak az embereknek, akik az életünket mentik meg és segítenek, hogy ha bajban vagyunk... Nagyon-nagyon fontos, hogy megbecsüljük ezeket az embereket, hogy a bajban van valaki, akik segítenek. Mert általában mit csinál valaki, hogy ha baj van? Előkapja a paraszt a kamerát, és elkezd videózni. Ez egy óriási nagy bunkóság egyébként, aki ilyet csinál. Jellemző egyébként sajnos egy-két emberre.”

Érdekes asszociáció, főleg annak fényében, hogy nem csak egyszer fordult elő. Szombaton a Facebook-oldalán posztolt egy TikTok-videót, amelyben egy kutya kiment egy másikat a vízből, ahhoz pedig ezt a szöveget írta:

 „Segíteni valakinek vészhelyzetben, gyors és hatékony döntést hozni és azonnal cselekedni - akkor amikor mások csak tehetetlenül megdermednek a döbbenettől vagy a »vagányabbak« csak a telefonjukat tudják elővenni, hogy videózzanak, - na, ez a komoly dolog! Ezt tesszük mi is nap mint nap az életmentések során a kórházban, és még többen egyéb szakmákban és akár laikusként is a váratlan vészhelyzetek esetén. Aki pedig ezt a videót készítette, ő nem »dokumentálta« az esetet. Nem. Ő hagyta volna elpusztulni azt a kutyát. A többiek meg csak a háttérben sipítoznak…”

Továbbra is kissé érthetetlennek tűnik, miért foglalkoztatja ennyire ez a téma a polgármestert, hiszen aligha a vészhelyzetben videózó bunkó emberek a legfontosabb téma a városban. Van azonban a dolognak magyarázata.

Előremenekülés?

Nem éri meglepetésként a fent többször ismétlődő gondolatsor azokat, akik alaposan elolvasták ezt a Blikkben megjelent cikket május elején, amelyben a polgármester és felesége arról nyilatkozik, hogy utóbbinak hasnyálmirigy-rákja volt. Ebben kerül elő először a Rosszindulatú Videózó Ember, mutatjuk:

„Nagyon is jól tudja, miről beszél: előfordult ugyanis, hogy akkor amikor szüksége lett volna rá, segítség helyett inkább fotókat és videókat készítettek róla.

- Sajnos tényleg a saját bőrömön tapasztaltam, hogy teljesen eltűnt az emberekből az empátia és az együttérzés. Egy rendezvényen rosszul lettem, a daganatos betegségem okozta szövődmények miatt. Zavart voltam, nem igazán tudtam magamról, ezt pedig a férjem rögtön észrevette, hiszen évekig együtt dolgoztunk az akutszívinfarktus-ellátásban - folytatja Vera. - Azonnal a karjába kapott és legalább ötven ember szeme láttára cipelt ki egyedül, minden segítség nélkül a kocsinkhoz. Más talán mentőt hívott volna, de ő orvosként cselekedett, tudta, hogy ki kell mentenie abból a szorult helyzetből. Mit gondol, más segített neki vagy megkérdezték, mit tehetnek értem? Dehogy! Csupán a városházi sofőr próbálkozott. Sőt, később hallottam, hogy voltak, akik inkább fotózták és videózták, ahogy a polgármester az ölében cipeli, húzza-vonja a feleségét, s talán még küldözgették is egymásnak.”

A fent leírt eseményről szöveges leírások hozzánk is eljutottak annak idején, de a polgármester feleségétől eltérő tartalommal.

A rendezvény egyébként egy országosan ismert győri üzletember születésnapja volt. Ezeket sem akkor, sem most nem közöltük, videós bizonyíték ugyanis egyik állítás mellett sem volt, és úgy gondoljuk itt az Ugytudjuk.hu szerkesztőségében, hogy még a hozzánk eljutott eltérő történet is Dézsi Csaba András, illetve felesége magánügye.

Az ugyanakkor érdekes, hogy a polgármester mostanában rendszeresen utal erre a dologra: azt jelezheti, hogy valaki mégis rendelkezik videófelvétellel az esetről, és ezt nem titkolja Dézsi polgármester elől, aki viszont a Blikkben megjelent cikkel, illetve friss nyilatkozataival már előre szeretné formálni a narratívát a videóról, ami egyelőre nem látott napvilágot.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.

Miről ismerhetjük fel a minőségi CBD olajat?

Amikor valamilyen táplálékkiegészítővel, illetve annak a szedésének a gondolatával kacérkodunk, akkor lényeges kérdés az is, hogy hogyan válasszuk ki azt a konkrét terméket a sok közül, amit majd fogyasztani fogunk.