550 millió forintért hirdették meg a kőszegi SOS falu épületét, de, hogy mennyiért kelt el azt üzleti titokként kezelik

Farkas Bazsi 2023-04-11 07:58:25
Egy kőszegi székhelyű vállalkozás vásárolta meg az ingatlant.

2019-ben írtunk róla először, hogy megváltozik a magyar SOS Gyermekfalvak finanszírozása. A magyarországi gyermekjóléti hálózat az osztrák SOS Kinderdorf Alapítvány támogatásával jött létre, a korábbi modell szerint a külföldi támogatás is Ausztrián keresztül érkezett Magyarországra. A 2017-ben ismertetett működési modell szerint aztán a magyar állam a fenntartási költségek 21 százalékát fedezte, a többit pedig a hazai cégek és magánadományozók tették ki.

Fotó: SOS Gyermekfalu, Kőszeg

A falvakban közel 400 gyerek ellátásáról gondoskodtak, a kőszegi SOS gyermekfaluban 2019 februárjában 67 gyerek élt.

A nemzetközi hálózathoz 135, szegény, és gazdag ország egyformán tartozik. A SOS pedig egyfajta rangsort állított a tekintetben, hogy mely országokban kell továbbra is nemzetközi finanszírozás, és melyekben szüntethetik meg ezt a rendszert. 

A vizsgálat alapján Magyarország olyan szinten volt, hogy képes önállóan megoldani a működését. A forrásokat így aztán máshova tudták csoportosítani. 

Ez azt jelentette, hogy 2020 elejére már az új rendszer lépett életbe, a külföldi támogatást pedig fokozatosan vezették ki. 

2020-ban már nekiálltak értékesíteni a kőszegi ingatlan egy részét. A beépítetlen területeken társasházi lakóépületek kialakítását kezdte meg egy kőszegi illetőségű ingatlanfejlesztő cég. 

A modell bentlakásosról kihelyezett családi nevelésre változott meg. A családok továbbra is megkapják ugyanazt a szakmai segítséget, amit eddig, de területileg nem lesznek közvetlenül egymás mellett. A nevelőszülőket érintő legfontosabb változás, hogy csökkent a nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek száma, egy családban átlagosan 3-4 gyermek nevelkedik, hogy még több figyelem jusson rájuk. Ez egyben azt is jelenti, hogy növelni kellett a nevelőszülők számát, hiszen változatlanul közel 400 gyermekről gondoskodnak.

Fotó: SOS Gyermekfalu, Kőszeg

Időközben a megmaradt épületet is eladták. Erről bővebben Varró Gabriella, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának kommunikációs vezetője számolt be az Ugytudjuk.hu kérdésére:

A vevő egy kőszegi székhelyű vállalkozás. 550 millió forintra hirdettük az épületegyüttest az ingatlanbecslő javaslata alapján. Több árajánlat is érkezett az elmúlt évben, végül 2022 decemberében sikerült megállapodni. Egy független ügyvédi iroda megbízásával versenytárgyalást folytattunk a négy ajánlattevő között. A tőlünk és egymástól is független közreműködők – mint az ingatlanbecslő, ingatlaniroda, ügyvédi iroda - segítségével biztosítottuk az átláthatóságot és a tisztességes versenyt. A végső vételárat a vevő kérésének megfelelően bizalmasan kezeljük. 

Az épületben jelenleg is lakik egy család, nekik mindenben segít a SOS Gyermekfalu, az a cél, hogy év közben ne kelljen költözniük. 

10 albérlő, egy ökölvívó klub és a helyi pedagógiai szakszolgálat működik még bérlőként az épületben. Nekik az új tulajdonossal kell tárgyalniuk a folytatásról. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.