Átalakult az SOS Gyermekfalu Kőszegen, a családokat szétszórták a megyében

Nagy Donát 2020-10-21 09:46:10
Az alapítvány továbbra is több száz gyermeknek segít Magyarországon, folyamatos az új nevelőszülők toborzása.

Másfél évvel ezelőtt írtunk a kőszegi SOS Gyermekfaluról, pontosabban arról, hogy megváltozik a magyar SOS Gyermekfalvak finanszírozása. A falvakban közel 400 gyerek ellátásáról gondoskodnak, a kőszegi SOS gyermekfaluban 12 nevelőcsalád élt.

A nemzetközi hálózathoz 2019-ben 135, szegény, és gazdag ország egyformán tartozik. A SOS egyfajta rangsort állított a tekintetben, hogy mely országokban kell továbbra is nemzetközi finanszírozás, és melyekben szüntethetik meg ezt a rendszert. A vizsgálat alapján Magyarország olyan szinten van, hogy képes önállóan megoldani a működését. A forrásokat így aztán máshova tudják csoportosítani. 

Varró Gabriellát, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának kommunikációs szakértőjét írásban kérdeztük meg a legújabb fejleményekről.

Korábban az a pletyka terjedt, hogy bezárják az SOS Kőszeg Gyermekfalut. Majd kiderült, a falu nem zár be, a kőszegi 5 hektáros terület egy részét azonban felparcellázzák és eladják, valamint szervezeti változások lesznek. Mi valósult meg ebből, jelenleg mi tartozik a Gyermekfaluhoz, és mely részek lettek értékesítve? 

Pletykáról szó sincs. Az érintetteket már rég tájékoztattuk, ahogy megszületett a szakmai átalakulás koncepciója, mely hatással van az SOS tulajdonában álló ingatlanokra is. A kőszegi gyermekfaluhoz tartozó beépítetlen területek egy részét értékesítettük. Itt társasházi lakóépületek kialakítását kezdte meg egy kőszegi illetőségű ingatlanfejlesztő cég. A gyermekfalu épületeit körbe ölelő beépítetlen telekrészek még több mint a felét teszik ki az Alapítvány tulajdonában lévő területnek. Ezeknek a telekrészeknek a fejlesztéséhez továbbra is keressük a befektetőket. 

Fotók: SOS Gyermekfalu, Kőszeg

 

Milyen szervezeti változások történtek az elmúlt másfél évben? 

Kezdjük azzal, hogy mi az, ami nem változott: A családok továbbra is megkapják ugyanazt a szakmai segítséget, amit eddig, de tény, hogy területileg nem lesznek közvetlenül egymás mellett. A nevelőszülőket érintő legfontosabb változás, hogy csökkentjük a nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek számát, egy családban átlagosan 3-4 gyermek fog nevelkedni, hogy még több figyelem jusson a gyerekekre. Ez egyben azt is jelenti, hogy növelnünk kell a nevelőszülők számát, hiszen változatlanul közel 400 gyermekről szeretnénk gondoskodni, ezért jelenleg is nevelőszülőket keresünk. 

Az SOS Gyermekfalvak klasszikus modellje az volt, hogy a gyerekek az SOS ingatlanán, egymás melletti házakban éltek nevelőszülőknél. A gyerekek társadalmi beilleszkedését azonban jobban segíti, ha nem ennyire elkülönítve élnek. 

Ezért nevelőcsaládjaink egyre nagyobb részben saját ingatlanjaikban gondoskodnak a gyerekekről. Minden területen, ahol korábban is működtünk, továbbra is jelen vagyunk (Vas megye, Bács-Kiskun megye, Békés megye). Emellett az SOS Budapesten és Pest megyében is fogad már jelentkezőket.  

Fontos kiemelni azt a helyi együttműködést, melynek keretében a nevelőcsaládokból kirepülő fiatalok apartmanokban, kis lakásokban tölthetik fiatal felnőtt életük első szakaszát, ahol azon dolgozunk, hogy felkészítsük őket az önálló életre. Ez a program a szombathelyi önkormányzattal már több mint 5 éves működik. 

Hány gyerek lakott itt korábban, velük azóta mi történt? 

12 nevelőcsalád élt a faluban korábban, most is 12 családdal dolgozunk. 2/3-uk már saját ingatlanjában lakik Kőszegen és Vas megye más településein. Vannak nevelőszülők, akik kiköltöztek a faluból a náluk nevelkedő gyermekekkel saját otthonukba, mások a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat házaiba költöztek. Vannak olyan gyerekek is, akik új nevelőcsaládba kerültek, mások nagykorúságukkal kirepültek vagy az SOS Szombathelyi Utógondozó Otthonába költöztek át. Közben folyamatosan új nevelőszülőket toborzunk. 

Fotók: SOS Gyermekfalu, Kőszeg

 

Jelenleg hány gyermeken tudnak segíteni? Mi a mostani ellátási modell? 

Az SOS Gyermekfalvak modellje nem változott az elmúlt években. Továbbra is közel 400 gyermeknek tudunk otthon nyújtani nevelőszülői családoknál. A nevelőszülők többsége már saját ingatlanában neveli a gyerekeket, a jövőben is ilyen nevelőszülőket keresünk. 

Okoz-e problémát egy-egy nevelőszülő felkutatása? Mik a tapasztalatok? 

A nevelőszülőség egy izgalmas és különleges hivatás, amely nagyon fontos társadalmi űrt tölt be. Mégis a társadalom többsége számára ismeretlen terület. Több nevelőszülőre lenne szükség Magyarországon, hogy a szülői gondoskodást nélkülöző gyermekek mind szerető családban nőhessenek fel. Ezen dolgozunk mi is, ezért rendszeresen indítunk tanfolyamokat és veszünk fel új nevelőszülőket. 

Milyen támogatást kap a program az államtól, esetleg más forrásokból? 

A kormányzattal 34 évre visszatekintő együttműködés áll a hátunk mögött. A szülői gondoskodás nélkül maradt gyerekek ellátása állami feladat, melyre az Alapítvány állami normatívát kap. 

Ez azonban csak részben fedezi az ellátás költségeit, melyet magán és céges adományozóink jelentős szerepvállalása egészít ki. Fontos még megemlíteni, hogy számos önkormányzat is részt vesz feladataink finanszírozásában és pályázati forrásokat is sikeresen tudunk bevonni. 

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.