Átalakult az SOS Gyermekfalu Kőszegen, a családokat szétszórták a megyében

Nagy Donát 2020-10-21 09:46:10
Az alapítvány továbbra is több száz gyermeknek segít Magyarországon, folyamatos az új nevelőszülők toborzása.

Másfél évvel ezelőtt írtunk a kőszegi SOS Gyermekfaluról, pontosabban arról, hogy megváltozik a magyar SOS Gyermekfalvak finanszírozása. A falvakban közel 400 gyerek ellátásáról gondoskodnak, a kőszegi SOS gyermekfaluban 12 nevelőcsalád élt.

A nemzetközi hálózathoz 2019-ben 135, szegény, és gazdag ország egyformán tartozik. A SOS egyfajta rangsort állított a tekintetben, hogy mely országokban kell továbbra is nemzetközi finanszírozás, és melyekben szüntethetik meg ezt a rendszert. A vizsgálat alapján Magyarország olyan szinten van, hogy képes önállóan megoldani a működését. A forrásokat így aztán máshova tudják csoportosítani. 

Varró Gabriellát, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának kommunikációs szakértőjét írásban kérdeztük meg a legújabb fejleményekről.

Korábban az a pletyka terjedt, hogy bezárják az SOS Kőszeg Gyermekfalut. Majd kiderült, a falu nem zár be, a kőszegi 5 hektáros terület egy részét azonban felparcellázzák és eladják, valamint szervezeti változások lesznek. Mi valósult meg ebből, jelenleg mi tartozik a Gyermekfaluhoz, és mely részek lettek értékesítve? 

Pletykáról szó sincs. Az érintetteket már rég tájékoztattuk, ahogy megszületett a szakmai átalakulás koncepciója, mely hatással van az SOS tulajdonában álló ingatlanokra is. A kőszegi gyermekfaluhoz tartozó beépítetlen területek egy részét értékesítettük. Itt társasházi lakóépületek kialakítását kezdte meg egy kőszegi illetőségű ingatlanfejlesztő cég. A gyermekfalu épületeit körbe ölelő beépítetlen telekrészek még több mint a felét teszik ki az Alapítvány tulajdonában lévő területnek. Ezeknek a telekrészeknek a fejlesztéséhez továbbra is keressük a befektetőket. 

Fotók: SOS Gyermekfalu, Kőszeg

 

Milyen szervezeti változások történtek az elmúlt másfél évben? 

Kezdjük azzal, hogy mi az, ami nem változott: A családok továbbra is megkapják ugyanazt a szakmai segítséget, amit eddig, de tény, hogy területileg nem lesznek közvetlenül egymás mellett. A nevelőszülőket érintő legfontosabb változás, hogy csökkentjük a nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek számát, egy családban átlagosan 3-4 gyermek fog nevelkedni, hogy még több figyelem jusson a gyerekekre. Ez egyben azt is jelenti, hogy növelnünk kell a nevelőszülők számát, hiszen változatlanul közel 400 gyermekről szeretnénk gondoskodni, ezért jelenleg is nevelőszülőket keresünk. 

Az SOS Gyermekfalvak klasszikus modellje az volt, hogy a gyerekek az SOS ingatlanán, egymás melletti házakban éltek nevelőszülőknél. A gyerekek társadalmi beilleszkedését azonban jobban segíti, ha nem ennyire elkülönítve élnek. 

Ezért nevelőcsaládjaink egyre nagyobb részben saját ingatlanjaikban gondoskodnak a gyerekekről. Minden területen, ahol korábban is működtünk, továbbra is jelen vagyunk (Vas megye, Bács-Kiskun megye, Békés megye). Emellett az SOS Budapesten és Pest megyében is fogad már jelentkezőket.  

Fontos kiemelni azt a helyi együttműködést, melynek keretében a nevelőcsaládokból kirepülő fiatalok apartmanokban, kis lakásokban tölthetik fiatal felnőtt életük első szakaszát, ahol azon dolgozunk, hogy felkészítsük őket az önálló életre. Ez a program a szombathelyi önkormányzattal már több mint 5 éves működik. 

Hány gyerek lakott itt korábban, velük azóta mi történt? 

12 nevelőcsalád élt a faluban korábban, most is 12 családdal dolgozunk. 2/3-uk már saját ingatlanjában lakik Kőszegen és Vas megye más településein. Vannak nevelőszülők, akik kiköltöztek a faluból a náluk nevelkedő gyermekekkel saját otthonukba, mások a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat házaiba költöztek. Vannak olyan gyerekek is, akik új nevelőcsaládba kerültek, mások nagykorúságukkal kirepültek vagy az SOS Szombathelyi Utógondozó Otthonába költöztek át. Közben folyamatosan új nevelőszülőket toborzunk. 

Fotók: SOS Gyermekfalu, Kőszeg

 

Jelenleg hány gyermeken tudnak segíteni? Mi a mostani ellátási modell? 

Az SOS Gyermekfalvak modellje nem változott az elmúlt években. Továbbra is közel 400 gyermeknek tudunk otthon nyújtani nevelőszülői családoknál. A nevelőszülők többsége már saját ingatlanában neveli a gyerekeket, a jövőben is ilyen nevelőszülőket keresünk. 

Okoz-e problémát egy-egy nevelőszülő felkutatása? Mik a tapasztalatok? 

A nevelőszülőség egy izgalmas és különleges hivatás, amely nagyon fontos társadalmi űrt tölt be. Mégis a társadalom többsége számára ismeretlen terület. Több nevelőszülőre lenne szükség Magyarországon, hogy a szülői gondoskodást nélkülöző gyermekek mind szerető családban nőhessenek fel. Ezen dolgozunk mi is, ezért rendszeresen indítunk tanfolyamokat és veszünk fel új nevelőszülőket. 

Milyen támogatást kap a program az államtól, esetleg más forrásokból? 

A kormányzattal 34 évre visszatekintő együttműködés áll a hátunk mögött. A szülői gondoskodás nélkül maradt gyerekek ellátása állami feladat, melyre az Alapítvány állami normatívát kap. 

Ez azonban csak részben fedezi az ellátás költségeit, melyet magán és céges adományozóink jelentős szerepvállalása egészít ki. Fontos még megemlíteni, hogy számos önkormányzat is részt vesz feladataink finanszírozásában és pályázati forrásokat is sikeresen tudunk bevonni. 

Szólj hozzá!

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

Ilyenek az advent fényei Győrben - képgaléria

Érdemes megnézni ezeket a fotókat!

Kollégiumban keletkezett tűzhöz riasztották a tűzoltókat Sopronban

A Baross úti épület alagsorában tapasztaltak füstképződést a lakók.

Az orosz vakcináról és Sorosról beszélt Kásler Miklós

A miniszter szerint elegendő a szakemberek létszáma járványfronton.

A Cápák Nyúlon fogadják a Zúzókat

Győr vagy Szombathely? Szombaton kiderül, ki nyeri a Divízió I-es amerikaifoci-bajnokságot.

van még itt cikk a témában: