2023-ban a SZOVA várhatóan elveszíti önfinanszírozó képességét

Farkas Bazsi 2023-03-27 16:41:38
Erről a cég idei üzleti tervében lehet olvasni.

Elsőként tavaly decemberben beszélt arról Horváth Attila (Éljen Szombathely) költségvetésért felelős szombathelyi alpolgármester, hogy az akkori helyzet szerint idén áprilisban már nem fog tudni fizetést adni a SZOVA a munkavállalóknak.

A helyzet kezelésére, vagyis a cég anyagi nehézségeinek megoldására telkeket kínált eladásra az önkormányzat. Így értékesítették a 11-es Huszár úti ingatlan “B” telephelyét.

Elkészült a SZOVA 2023-ra vonatkozó üzleti terve, amit a csütörtöki közgyűlés fog részletesen tárgyalni. 

Ebben többek között az szerepel, hogy mivel a rendszeres tevékenységek is veszteségesek, így a SZOVA 2023-ra elveszíti önfinanszírozó képességét.

A cégvezetés ennek elkerülésére több megoldási javaslatot is kidolgozott.

Az egyik egy újabb eladásra kínált ingatlancsomag. Ebben a többek között a Kossuth Lajos utca 11., a 11-es Huszár út 2. fszt. 15., és a Szent Quirinus utcáról nyíló további 2 telek került bele. 282 millió 798 ezer 567 forint + ÁFA kikiáltási áron kínálják.

További válságkezelési megoldásként az önkormányzati ingatlankezelés tevékenység árának növelését említi a beszámoló. Az anyag szerint a tevékenység eddig sem volt rentábilis. Az éves hiány itt eddig 100 millió forint körül mozgott, ez 2022-ben 158 millió forintra emelkedett. Idén év végére ez a szám elérheti a 280 millió forintot.

Ugyan ezt a pénzt később az önkormányzat visszafizeti a SZOVÁ-nak, ám a cég javaslata szerint a likviditási problémák elkerülése végett 50 millió forintos előleget biztosítson a város nekik.

Az üzleti terv szerint az idei legnagyobb veszteségeit a következő tételek okozzák:

  • Az energia árak növekedése, 350 millió forint.
  • A bérköltségek és személyi jellegű ráfordítások, 290 millió forint.
  • A nem lakáscélú ingatlanok bérleti díj bevételek csökkenése, 30 millió forint.
  • Bérlakások bérleti díj emelésének elmaradása, 30 millió forint.

Az összegzés szerint a tervezett 481 millió forintos üzemi veszteség mellett a kötvénykibocsátásból származó törlesztési kötelezettséggel együtt, összesen 740 millió forintos finanszírozásra van szüksége a cégnek. 

A Gazdasági és Jogi Bizottság mai ülésén az hangzott el, hogy ez a pénz ahhoz kell, hogy a likviditás biztosítva legyen, a továbbiakban az ingatlaneladásokból várhatóan lesz elég fedezete a cégnek a talponmaradáshoz.

A határozati javaslatot a 3 fideszes bizottsági tag nem szavazta meg, a bizottság többi 6 jelenlévő tagja zöld utat engedett neki. 

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.