“A jelenlegi állás szerint a SZOVA áprilisban nem fog tudni fizetést adni a dolgozóknak”

Farkas Bazsi 2022-12-06 08:07:00
Erről Horváth Attila, szombathelyi alpolgármester beszélt annak kapcsán, hogy miért égetően fontos eladni a 11-es huszárlaktanya meghirdetett terület részét.

Ritkán nyúlik a szombathelyi Gazdasági és Jogi Bizottság ülése egy óránál többre, az meg egyenesen kuriózum számba megy, ha eléri a két órát. A hétfői két és fél órás etap pedig minden bizonnyal új rekordnak számít a műfaj történetében.

A hosszú tanácskozást a 11-es huszárlaktanya eladásra kínált “B” területrésze, egészen pontosan az a körül kialakult vita generálta.

Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő vendégként kezdte a felszólalások sorát. Arra hívta fel a hivatal figyelmét, hogy alaposnak kell lenni egy ilyen eladásnál. Arra tett javaslatot, hogy vizsgálják meg, hogy a két pályázó cég, vagyis a zalaegerszegi KOZMA Épületgépészeti kivitelező és Szolgáltató Kft. és a szombathelyi VASI INTER-OPUS Kft. között, van-e bármiféle cégháló kapcsolat. (Még az ülés alatt kiderült, hogy nincs.) Tovább azt is szorgalmazta, hogy a licit után egy újabb bizottsági ülésen ismertessék az eredményt.

Ideje lenne, hogy az itt ülő külsős bizottsági tagok, ne csak a pénzt vegyék fel a gomb nyomogatás után, hanem érdemben vegyék ki a részüket egy döntésből - mondta a képviselő.

Aki azt vázolta fel, hogy szerinte a két cég közül csupán az egyik cég vételi ajánlata a komoly, a másik kft-t pedig versenyt színlelve indították a pályázaton.

Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester válaszában kiemelte, hogy a netto 660 millió forintos kikiáltási árat két egymástól független szakértői vélemény alapján állaptották meg. Később elfogadott javaslata pedig arra irányult, hogy a kikáltási ár bruttó 10%-ában határozzák meg a licitlépcsőt. Ezzel is elősegítve azt, hogy a terület a lehető legmagasabb áron kelljen el.

A terület eladásából befolyó pénz égetően fontos a város működése érdekében. A jelenlegi helyzetben jövő áprilisban már nem fog tudni fizetést adni a SZOVA a munkavállalóknak. (Ez 282 főt érint - szerk.) Nincsen túlságosan sok eszköz a kicsontozott önkormányzat kezében. Egy kivéreztetett költségvetéssel kell a működést ellátni - fakadt ki Horváth.

A vita során az is elhangzott, hogy az eladásra kínált terület talaja erősen szennyezett lehet. Ugyan az egész ingatlan nem lett megkutatva, ám szondázások alapján több milliárd forintot emészthet fel a talaj cseréje.

A bizottság végül úgy határozott, hogy a liciteljárás után nem ül össze újra. A végső vevő az lesz, aki a legmagasabb árat kínálja a terültere. Ezzel a talajcsere és a beépítési kötelezettséget is vállalja.

A vételárból 160 millió forintot az önkormányzat útépítésre különít el. Ebből összekötő út épül a Lovas és a 11-es Huszár út között. 

A pályázat ügyét a közgyűlés már nem tárgyalja. 

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.