Tévécsatornát vett magának a szombathelyi MMIK-t üzemeltető Kft., miközben tűnnek el mögüle a tulajdonosok

Farkas Bazsi 2022-12-12 17:18:00
A Vidnyánszky Attilához köthető Magyar Teátrum Közhasznú NKft. és a Baross Imre Alapítvány egyelőre még kitart. 

Az MMIK-val kapcsolatos problémáktól volt hangos a múlt héten a szombathelyi közgyűlés, és az azt megelőző bizottsági ülések is. 

2020. májusában jelentette be a szombathelyi városvezetés, hogy mindenki számára előnyös megállapodást kötöttek az államal, így a Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház közös fenntartásba kerül, az MMIK üzemeltetését pedig átveszi az állam. Az intézmény egészen addig öszvér megoldással működött, az épület az államé volt, ám a szombathelyi önkormányzat üzemeltette.

2020-ra egyébként már teljesen leromlott az MMIK épületének állapota. A tető lyukas volt, egy nagyobb eső alkalmával az elektromos vezetékek is eláztak, a csempe pedig több helyen hullott a homlokzatról. 

Az üzemeltetésre 2020. novemberében alapították meg a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft-t, ami 2021. márciusára Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Kft-vé alakult át. 

Kezdetben 4 tulajdonosa volt a szombathelyi épületet üzemeltetni hivatott gazdasági társaságnak:

  • A Baross Imre Alapítvány,
  • a Magyar Teátrum Közhasznú NKft.,
  • a Nemzeti Művelődési Intézet
  • és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. 

Ebből mára mindössze ketten maradtak, a Magyar Teátrum Közhasznú NKft. és a Baross Imre Alapítvány. 

Sokáig egyébként úgy nézett ki, hogy az MMIK igazi kulturális fellegvár lesz, és nem titkoltan azt a fajta kultúrharcot kívánja eredményesen megvívni, amit a kormány ‘oly régen meghirdetett.

Az MMIK előre megy, nem hátra - hirdette 2022 tavaszán a szombathelyi helyi járatos buszok hátfalára elhelyezett hirdetés, amelynek szövege egy az egyben megegyezett a kormány propgandájával.

De az is emlékezetes volt, hogy amikor a Szombathely környékbeli falvakban sorra rendezte a koncerteket az MMIK, az előadók előtt pedig Hende Csaba, a Fidesz-KDNP - akkor éppen - képviselőjelöltje köszöntötte az egybegyűlteket. A Sében koncertező Bereczki Zoltán például hányást imitált a színpadon és elmondta, hogy ő nem egy kampány rendezvényre szerződött, a közönség tisztelete miatt azonban nem hagyta ott a koncertet.

A tavasszal még úgy nézett ki, hogy minden rendben van az MMIK körül, sőt pénz is van bőven, hiszen a szombathelyi épületen kívül is egyre másra szervezte a programokat az intézmény. 

A múlt héten azonban arról lehetett hallani, hogy nincsen fűtés az MMIK épületében, 13-16 fokban dolgoznak az emberek. Az sem tisztázott, hogy van-e az épületnek biztosítása. Augusztus végén gyulladt ki az ingatlan, azóta nem nyilatkozott a fenntartó, hogy volt-e biztosításuk. 

Megnézve az MMIK Facebook-oldalát (weboldala ugyanis nincs az intézménynek) úgy látni, hogy a programkínálat fő vonalát azok a koncertek adják, amiket az MMIK Caffe rendez. A hasonló koncertekre 2022. február 28. és 2022. április 30. között a kávézót üzemeltető cég, a Café 5 Kft. 15 ezer forint + Áfát fizetett ki alkalmanként

Hogy most ki bérli a koncertek alatt az aulát és ezért mennyit fizet, azt közérdekű adatigényléssel kérdeztük meg az MMIK Nkft-től.
Figyelembe véve a Szombathely környéki koncerteket és a nyomott áras aula bérbeadást úgy nézhet ki, hogy az MMIK-naak abszolút nincsenek pénzügyi gondjai.

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a szombathelyi létesítmény üzemeltetésre alapított cég idő közben tévé csatorna tulajdonos is lett.

100%-ban tulajdonolja ugyanis a Domino TV Zrt-t. Amely cég adja ki a D1 Tv-t. 

A csatorna weboldalán a következőket írja bemutatkozásként:

A d1 tv 1 millió 450 ezer háztartásban érhető el.

A Wikipedia szócikke szerint pedig a D1 tv közvetlen konkurenciája az M5-nek.

De miből telik minderre a Magyar Művészeti Innovációs Központ Közhasznú Nkft-nek? 

Az Opten adatai szerint 2021-ben 28 millió 440 ezer forint bevétele volt a cégnek. 2 milliárd 912 millió 950 ezer forint mérlegfőösszeget mutatott és 110 ezer forint vesztesége volt.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a cég egyik tulajdonosa a Magyar Teátrum Közhasznú NKft., 2021-ben és 2022-ben is három-három alkalommal volt bírósági végrehajtás alatt. 

Mégis minek egy tévé csatorna annak a cégnek, aminek a szombathelyi szebb napokat látott Megyei Művelődési és Ifjúsági Központot kellene üzemeltetnie? Ezt próbáltuk megtudni a cégtől, ahogy azt is, hogy valóban bérleti szerződés nélkül használják az épületet jelenleg a bérlők. Cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ. 

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.