Átvette az állam, teljesen hullik szét a szombathelyi MMIK

Farkas Bazsi 2022-12-08 11:47:00
Szerződés nélkül használják a bérlők a fűtés nélküli épületet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk 2021 februárjában jelentették be, hogy a szombathelyi MMIK üzemeltetése az önkormányzattól a magyar államhoz kerül. Az MMIK a Vagyonkezelőtől a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványhoz kerül át. 

Az alapítvány Védnöki testületében többek között Lezsák Sándor, L.Simon László és Tessely Zoltán fideszes parlamenti képviselő ül. 

De összefonódás van az új tulajdonos, Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány és az üzemeltető Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, vagyis az MMIK Nkkft. között. 

Az Opten szerint 4 tulajdonosa van az MMIK Nkkft-nek. Ezek egyik a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány. A másik három pedig a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság és a Nemzeti Művelődési Intézet.

A négy tulajdonos közül, mindössze a Nemzeti Művelődési Intézet egy az egyben állami intézet. A Baross Imre Alapítvány és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola L. Simon Lászlóhoz, a Magyar Teátrum Társaság pedig Vidnyánszky Attilához köthető - írtuk korábban

De hiába van ennyi tulajdonosa az épületnek, úgy tűnik a sok bába között elvész a gyerek.

Koczka Tibor (Pro Savaria) önkormányzati képviselő a mai közgyűlésen arról beszélt, hogy az épületben működő Mesebolt Bábszínháznak jelenleg nincs szerződése az üzemeltető céggel. Az épületben nincs fűtés, jelenleg hősugárzókkal melegítik a helyiségeket, amivel 13-16 fokra tudnak felfűteni.

Melega Miklós (Fidesz-KDNP) képviselő azt mondta, hogy ő sem dolgozik melegebben, mint 16 fok. Egyébként pedig szerinte nincs még egy olyan intézmény, amire a közelmúltban elköltöttek volna 600 millió forintot. (Ekkora összegű felújításra tett ígéretet ugyanis az állam - szerk.)

Nincs portás, nincs fűtés, nincs takarítás - folytatta a témát Czeglédy Csaba (független) képviselő. Bödönből a Micimackó kinyalta a mézet, miután kinyalta már nem érdekes - tette hozzá, utalva arra, hogy az MMIK beleállt a tavaszi választási kampányba, sorra rendezte és fizette ki a Szombathely melletti településeken megrendezett koncerteket, amit Hende Csaba (Fidesz-KDNP) végiglátogatva kampányolt magának.

Nincs nyoma, hogy elköltött volna az állam 600 millió forintot a felújításra - emelte ki a képviselő.

Zárásként Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester azt mondta, hogy hivatalba lépésük egyik első dolga volt, hogy felvegyék a kapcsolatot a tulajdonossal, hogy az épület minél jobb kezekben legyen. Ennek eredményeképpen sikerült megkötni azt a megállapodást, ami szerint a színházat és a bábszínházat az állammal közös fenntartásba adták, az MMIK üzemeltetését pedig átvette az állam. 600 millió forintot jelentettek be felújtásra, ennek azonban csupán töredékét költötték el erre, a maradék pénzből jelenleg is üzemeltetik az épületet. 

Frissítés

Cikkünk megjelenése után jelezte Melega Miklós képviselő, hogy munkahelyén, a Vas Megyei Levéltárban a jogszabályoknak megfelelően 18 fokra fűtik fel a helyiségeket. A félreértésért elnézést kérünk.


Helyreigazítás: L.Simon László már nem tagja a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány Védnöki testületének

Valamint a Népfőiskola már nem tulajdonosa a szombathelyi MMIK-t üzemeltető Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Kft-nek.

December 8-án közültünk cikket “Átvette az állam, teljesen hullik szét a szombathelyi MMIK” címmel.

Ahogy azt írásban jeleztük is, két korábban megjelent cikkünkből idéztünk, így a 2021. január 7-én megjelent “Újabb államosítás: Vidnyánszkyék átveszik a szombathelyi MMIK-t az AGORÁ-tól” és a 2021. augusztus 3-án közölt “Gyakorlatilag magánkézbe került a szombathelyi MMIK” című cikkeinkből emeltünk át szövegrészeket, ám úgy néz ki, nem kellő alapossággal tudattuk, hogy összeállításról van szó.

A Művészeti Népfőiskola Alapítvány sajtó helyreigazítási kérlemének eleget téve közöljük, hogy

a cikkben szereplő állításokkal ellentétben az alapítvány 2022. augusztus 30. napja óta nem rendelkezik üzletrésszel a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaságban, annak nem tulajdonosa - ahogy az a cégjegyzékből bárki számára ingyenesen elérhetően megállapítható.

A cikkben szereplő állításokkal ellentétben a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány védnöki testületének L.Simon László fideszes országgyűlési képviselőként nem tagja, mivel L.Simon László 2021. szeptember 1. óta nem országgyűlési képviselő.

Az érintettektől elnézést kérünk. 

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.