Átvette az állam, teljesen hullik szét a szombathelyi MMIK

Farkas Bazsi 2022-12-08 11:47:00
Szerződés nélkül használják a bérlők a fűtés nélküli épületet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk 2021 februárjában jelentették be, hogy a szombathelyi MMIK üzemeltetése az önkormányzattól a magyar államhoz kerül. Az MMIK a Vagyonkezelőtől a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványhoz kerül át. 

Az alapítvány Védnöki testületében többek között Lezsák Sándor, L.Simon László és Tessely Zoltán fideszes parlamenti képviselő ül. 

De összefonódás van az új tulajdonos, Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány és az üzemeltető Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, vagyis az MMIK Nkkft. között. 

Az Opten szerint 4 tulajdonosa van az MMIK Nkkft-nek. Ezek egyik a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány. A másik három pedig a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság és a Nemzeti Művelődési Intézet.

A négy tulajdonos közül, mindössze a Nemzeti Művelődési Intézet egy az egyben állami intézet. A Baross Imre Alapítvány és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola L. Simon Lászlóhoz, a Magyar Teátrum Társaság pedig Vidnyánszky Attilához köthető - írtuk korábban

De hiába van ennyi tulajdonosa az épületnek, úgy tűnik a sok bába között elvész a gyerek.

Koczka Tibor (Pro Savaria) önkormányzati képviselő a mai közgyűlésen arról beszélt, hogy az épületben működő Mesebolt Bábszínháznak jelenleg nincs szerződése az üzemeltető céggel. Az épületben nincs fűtés, jelenleg hősugárzókkal melegítik a helyiségeket, amivel 13-16 fokra tudnak felfűteni.

Melega Miklós (Fidesz-KDNP) képviselő azt mondta, hogy ő sem dolgozik melegebben, mint 16 fok. Egyébként pedig szerinte nincs még egy olyan intézmény, amire a közelmúltban elköltöttek volna 600 millió forintot. (Ekkora összegű felújításra tett ígéretet ugyanis az állam - szerk.)

Nincs portás, nincs fűtés, nincs takarítás - folytatta a témát Czeglédy Csaba (független) képviselő. Bödönből a Micimackó kinyalta a mézet, miután kinyalta már nem érdekes - tette hozzá, utalva arra, hogy az MMIK beleállt a tavaszi választási kampányba, sorra rendezte és fizette ki a Szombathely melletti településeken megrendezett koncerteket, amit Hende Csaba (Fidesz-KDNP) végiglátogatva kampányolt magának.

Nincs nyoma, hogy elköltött volna az állam 600 millió forintot a felújításra - emelte ki a képviselő.

Zárásként Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester azt mondta, hogy hivatalba lépésük egyik első dolga volt, hogy felvegyék a kapcsolatot a tulajdonossal, hogy az épület minél jobb kezekben legyen. Ennek eredményeképpen sikerült megkötni azt a megállapodást, ami szerint a színházat és a bábszínházat az állammal közös fenntartásba adták, az MMIK üzemeltetését pedig átvette az állam. 600 millió forintot jelentettek be felújtásra, ennek azonban csupán töredékét költötték el erre, a maradék pénzből jelenleg is üzemeltetik az épületet. 

Frissítés

Cikkünk megjelenése után jelezte Melega Miklós képviselő, hogy munkahelyén, a Vas Megyei Levéltárban a jogszabályoknak megfelelően 18 fokra fűtik fel a helyiségeket. A félreértésért elnézést kérünk.


Helyreigazítás: L.Simon László már nem tagja a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány Védnöki testületének

Valamint a Népfőiskola már nem tulajdonosa a szombathelyi MMIK-t üzemeltető Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Kft-nek.

December 8-án közültünk cikket “Átvette az állam, teljesen hullik szét a szombathelyi MMIK” címmel.

Ahogy azt írásban jeleztük is, két korábban megjelent cikkünkből idéztünk, így a 2021. január 7-én megjelent “Újabb államosítás: Vidnyánszkyék átveszik a szombathelyi MMIK-t az AGORÁ-tól” és a 2021. augusztus 3-án közölt “Gyakorlatilag magánkézbe került a szombathelyi MMIK” című cikkeinkből emeltünk át szövegrészeket, ám úgy néz ki, nem kellő alapossággal tudattuk, hogy összeállításról van szó.

A Művészeti Népfőiskola Alapítvány sajtó helyreigazítási kérlemének eleget téve közöljük, hogy

a cikkben szereplő állításokkal ellentétben az alapítvány 2022. augusztus 30. napja óta nem rendelkezik üzletrésszel a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaságban, annak nem tulajdonosa - ahogy az a cégjegyzékből bárki számára ingyenesen elérhetően megállapítható.

A cikkben szereplő állításokkal ellentétben a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány védnöki testületének L.Simon László fideszes országgyűlési képviselőként nem tagja, mivel L.Simon László 2021. szeptember 1. óta nem országgyűlési képviselő.

Az érintettektől elnézést kérünk. 

Szólj hozzá!

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.