Átvette az állam, teljesen hullik szét a szombathelyi MMIK

Farkas Bazsi 2022-12-08 11:47:00
Szerződés nélkül használják a bérlők a fűtés nélküli épületet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk 2021 februárjában jelentették be, hogy a szombathelyi MMIK üzemeltetése az önkormányzattól a magyar államhoz kerül. Az MMIK a Vagyonkezelőtől a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványhoz kerül át. 

Az alapítvány Védnöki testületében többek között Lezsák Sándor, L.Simon László és Tessely Zoltán fideszes parlamenti képviselő ül. 

De összefonódás van az új tulajdonos, Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány és az üzemeltető Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, vagyis az MMIK Nkkft. között. 

Az Opten szerint 4 tulajdonosa van az MMIK Nkkft-nek. Ezek egyik a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány. A másik három pedig a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság és a Nemzeti Művelődési Intézet.

A négy tulajdonos közül, mindössze a Nemzeti Művelődési Intézet egy az egyben állami intézet. A Baross Imre Alapítvány és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola L. Simon Lászlóhoz, a Magyar Teátrum Társaság pedig Vidnyánszky Attilához köthető - írtuk korábban

De hiába van ennyi tulajdonosa az épületnek, úgy tűnik a sok bába között elvész a gyerek.

Koczka Tibor (Pro Savaria) önkormányzati képviselő a mai közgyűlésen arról beszélt, hogy az épületben működő Mesebolt Bábszínháznak jelenleg nincs szerződése az üzemeltető céggel. Az épületben nincs fűtés, jelenleg hősugárzókkal melegítik a helyiségeket, amivel 13-16 fokra tudnak felfűteni.

Melega Miklós (Fidesz-KDNP) képviselő azt mondta, hogy ő sem dolgozik melegebben, mint 16 fok. Egyébként pedig szerinte nincs még egy olyan intézmény, amire a közelmúltban elköltöttek volna 600 millió forintot. (Ekkora összegű felújításra tett ígéretet ugyanis az állam - szerk.)

Nincs portás, nincs fűtés, nincs takarítás - folytatta a témát Czeglédy Csaba (független) képviselő. Bödönből a Micimackó kinyalta a mézet, miután kinyalta már nem érdekes - tette hozzá, utalva arra, hogy az MMIK beleállt a tavaszi választási kampányba, sorra rendezte és fizette ki a Szombathely melletti településeken megrendezett koncerteket, amit Hende Csaba (Fidesz-KDNP) végiglátogatva kampányolt magának.

Nincs nyoma, hogy elköltött volna az állam 600 millió forintot a felújításra - emelte ki a képviselő.

Zárásként Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester azt mondta, hogy hivatalba lépésük egyik első dolga volt, hogy felvegyék a kapcsolatot a tulajdonossal, hogy az épület minél jobb kezekben legyen. Ennek eredményeképpen sikerült megkötni azt a megállapodást, ami szerint a színházat és a bábszínházat az állammal közös fenntartásba adták, az MMIK üzemeltetését pedig átvette az állam. 600 millió forintot jelentettek be felújtásra, ennek azonban csupán töredékét költötték el erre, a maradék pénzből jelenleg is üzemeltetik az épületet. 

Frissítés

Cikkünk megjelenése után jelezte Melega Miklós képviselő, hogy munkahelyén, a Vas Megyei Levéltárban a jogszabályoknak megfelelően 18 fokra fűtik fel a helyiségeket. A félreértésért elnézést kérünk.


Helyreigazítás: L.Simon László már nem tagja a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány Védnöki testületének

Valamint a Népfőiskola már nem tulajdonosa a szombathelyi MMIK-t üzemeltető Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Kft-nek.

December 8-án közültünk cikket “Átvette az állam, teljesen hullik szét a szombathelyi MMIK” címmel.

Ahogy azt írásban jeleztük is, két korábban megjelent cikkünkből idéztünk, így a 2021. január 7-én megjelent “Újabb államosítás: Vidnyánszkyék átveszik a szombathelyi MMIK-t az AGORÁ-tól” és a 2021. augusztus 3-án közölt “Gyakorlatilag magánkézbe került a szombathelyi MMIK” című cikkeinkből emeltünk át szövegrészeket, ám úgy néz ki, nem kellő alapossággal tudattuk, hogy összeállításról van szó.

A Művészeti Népfőiskola Alapítvány sajtó helyreigazítási kérlemének eleget téve közöljük, hogy

a cikkben szereplő állításokkal ellentétben az alapítvány 2022. augusztus 30. napja óta nem rendelkezik üzletrésszel a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaságban, annak nem tulajdonosa - ahogy az a cégjegyzékből bárki számára ingyenesen elérhetően megállapítható.

A cikkben szereplő állításokkal ellentétben a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány védnöki testületének L.Simon László fideszes országgyűlési képviselőként nem tagja, mivel L.Simon László 2021. szeptember 1. óta nem országgyűlési képviselő.

Az érintettektől elnézést kérünk. 

Szólj hozzá!

Horváth Attila: Nem tartom kizártnak, hogy lakossági egyeztetést kezdjünk az Intermodális Csomópontról

Bár a megvalósítás egyelőre a kanyarban sincs, lehet, hogy így is érdemes egy társadalmi párbeszédet elkezdeni.

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében

200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől.

Tagadja a Mi Hazánk, hogy tagja lenne a győri Fodor Roland

A párt szerint csak a jelentkezését nyújtotta be.

A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Február második felében már egészen biztosan használható lesz Szombathely legújabb útja

Végre gurulhatnak az autók a Körmendi és a Jáki út között.

Szombathely nemet mond az akkumulátorgyárakra!

Határozatot hozott rá a közgyűlés. A Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

A SZOVA balatoni nyaralójában fognak üdülni a szombathelyi gyerekek

Egészen biztosan nem fogják eladni az ingatlant - jelentett ki Nemény polgármester.

Ukránokat kutyázó posztot rakott ki, kátyúkról kapott kérdéseket a győri fideszes képviselő

A világpolitikai kalandozásnak a szabadhegyi helyi ügyek vetettek véget.

Rekordokkal zárta a Szombathelyen is jelen lévő Főtaxi az elmúlt évet

A flotta autói összesen csaknem 36 millió kilométert tettek meg.

Elit informatikus-alapképzést indít a győri egyetem

„Erős, magas presztízsű szakot indítunk, ahová a legjobb és a legmotiváltabb fiatalok jelentkezését várjuk” – fogalmazott a dékán.

Tüntetést szervez az LMP Debrecenbe

A párt minden önkormányzati képviselője előterjesztéssel próbálja megvédeni a helyieket.

Február másodikán indulnak a bértárgyalások az Audiban

A szakszervezet a bérek reálértékét akarja megőrizni.

Fizetős lesz a győri ETO Park parkolója

Az első három óra ingyenes lesz, utána kétszáz forintot kell fizetni óránként.