Átvette az állam, teljesen hullik szét a szombathelyi MMIK

Farkas Bazsi 2022-12-08 11:47:00
Szerződés nélkül használják a bérlők a fűtés nélküli épületet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk 2021 februárjában jelentették be, hogy a szombathelyi MMIK üzemeltetése az önkormányzattól a magyar államhoz kerül. Az MMIK a Vagyonkezelőtől a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványhoz kerül át. 

Az alapítvány Védnöki testületében többek között Lezsák Sándor, L.Simon László és Tessely Zoltán fideszes parlamenti képviselő ül. 

De összefonódás van az új tulajdonos, Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány és az üzemeltető Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, vagyis az MMIK Nkkft. között. 

Az Opten szerint 4 tulajdonosa van az MMIK Nkkft-nek. Ezek egyik a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány. A másik három pedig a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság és a Nemzeti Művelődési Intézet.

A négy tulajdonos közül, mindössze a Nemzeti Művelődési Intézet egy az egyben állami intézet. A Baross Imre Alapítvány és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola L. Simon Lászlóhoz, a Magyar Teátrum Társaság pedig Vidnyánszky Attilához köthető - írtuk korábban

De hiába van ennyi tulajdonosa az épületnek, úgy tűnik a sok bába között elvész a gyerek.

Koczka Tibor (Pro Savaria) önkormányzati képviselő a mai közgyűlésen arról beszélt, hogy az épületben működő Mesebolt Bábszínháznak jelenleg nincs szerződése az üzemeltető céggel. Az épületben nincs fűtés, jelenleg hősugárzókkal melegítik a helyiségeket, amivel 13-16 fokra tudnak felfűteni.

Melega Miklós (Fidesz-KDNP) képviselő azt mondta, hogy ő sem dolgozik melegebben, mint 16 fok. Egyébként pedig szerinte nincs még egy olyan intézmény, amire a közelmúltban elköltöttek volna 600 millió forintot. (Ekkora összegű felújításra tett ígéretet ugyanis az állam - szerk.)

Nincs portás, nincs fűtés, nincs takarítás - folytatta a témát Czeglédy Csaba (független) képviselő. Bödönből a Micimackó kinyalta a mézet, miután kinyalta már nem érdekes - tette hozzá, utalva arra, hogy az MMIK beleállt a tavaszi választási kampányba, sorra rendezte és fizette ki a Szombathely melletti településeken megrendezett koncerteket, amit Hende Csaba (Fidesz-KDNP) végiglátogatva kampányolt magának.

Nincs nyoma, hogy elköltött volna az állam 600 millió forintot a felújításra - emelte ki a képviselő.

Zárásként Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester azt mondta, hogy hivatalba lépésük egyik első dolga volt, hogy felvegyék a kapcsolatot a tulajdonossal, hogy az épület minél jobb kezekben legyen. Ennek eredményeképpen sikerült megkötni azt a megállapodást, ami szerint a színházat és a bábszínházat az állammal közös fenntartásba adták, az MMIK üzemeltetését pedig átvette az állam. 600 millió forintot jelentettek be felújtásra, ennek azonban csupán töredékét költötték el erre, a maradék pénzből jelenleg is üzemeltetik az épületet. 

Frissítés

Cikkünk megjelenése után jelezte Melega Miklós képviselő, hogy munkahelyén, a Vas Megyei Levéltárban a jogszabályoknak megfelelően 18 fokra fűtik fel a helyiségeket. A félreértésért elnézést kérünk.


Helyreigazítás: L.Simon László már nem tagja a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány Védnöki testületének

Valamint a Népfőiskola már nem tulajdonosa a szombathelyi MMIK-t üzemeltető Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Kft-nek.

December 8-án közültünk cikket “Átvette az állam, teljesen hullik szét a szombathelyi MMIK” címmel.

Ahogy azt írásban jeleztük is, két korábban megjelent cikkünkből idéztünk, így a 2021. január 7-én megjelent “Újabb államosítás: Vidnyánszkyék átveszik a szombathelyi MMIK-t az AGORÁ-tól” és a 2021. augusztus 3-án közölt “Gyakorlatilag magánkézbe került a szombathelyi MMIK” című cikkeinkből emeltünk át szövegrészeket, ám úgy néz ki, nem kellő alapossággal tudattuk, hogy összeállításról van szó.

A Művészeti Népfőiskola Alapítvány sajtó helyreigazítási kérlemének eleget téve közöljük, hogy

a cikkben szereplő állításokkal ellentétben az alapítvány 2022. augusztus 30. napja óta nem rendelkezik üzletrésszel a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaságban, annak nem tulajdonosa - ahogy az a cégjegyzékből bárki számára ingyenesen elérhetően megállapítható.

A cikkben szereplő állításokkal ellentétben a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány védnöki testületének L.Simon László fideszes országgyűlési képviselőként nem tagja, mivel L.Simon László 2021. szeptember 1. óta nem országgyűlési képviselő.

Az érintettektől elnézést kérünk. 

Szólj hozzá!

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.