Alkalmanként 15 ezer forintért bérli az MMIK Caffét a Café 5 Kft.

Farkas Bazsi 2022-05-04 07:09:11
Az MMIK épületének takarításáért pedig havi 250 ezer forintot tesz zsebre a cég.

50 ezer forint + Áfa - ekkora havidíjért bérelte a Café 5 Kft. az MMIK büféjét 2021. november 1 és 2021. december 31 között. Ez egy korábban a MMIK Nonprofit Közhasznú Kft-nek küldött közérdekű adatigénylésünkből derült ki

Az állami fenntartású MMIK nem pályáztatta meg a kávézó üzemeltetését. Indoklásukban az állt, hogy mivel a használat időtartama nem haladja meg a 90 napot, így a jogszabályok lehetővé teszik, hogy ebben az esetben meghívásos úton bízzanak meg üzemeltetőt. 

A nettó 50 ezer forintos havidíj egyébként a rezsit is tartalmazta.

A Café 5 Kft. egy Fidesz-közeli vállalkozó, Hetényi Norbert érdekeltségébe tartozik.

Hetényi korábban a Savaria Mozi büféjét üzemeltette, a 10 éves pályázati idő lejárta után még további 5 évig bérelhette a helyiséget. Az Opten adatai szerint a cég vezetését már egy ideje Norbert testvére, Hetényi Gábor Marcell látja el.

Hogy mi történt 2021. december 31. után az MMIK Caffeval, azt ismét közérdekű adatigényléssel próbáltuk meg megtudni, amelyre egyébként időben nem érkezett válasz, így a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, hogy járjon el az ügyben.

Hogy a NAIH hatására történt-e, hogy választ kaptunk azt egyelőre nem tudom, minden esetre a beérkezett szerződésből (A szerződést ide kattintva lehet letölteni.) a következők derülnek ki:

A korábbi 90 napos jogszabályi lehetőséggel élve most sem történt pályáztatás a kávézóra. A Café 5 Kft. egy használati megállapodást kötött az MMIK-val.

A dokumentum szerint mivel az épület jelenleg tesztüzemmódban működik, és eközben folyamatosak a karbantartási és felújítási munkák, így a cég csupán használati megállapodást kötött az MMIK-val.

Eszerint a Café 5 Kft. csak akkor üzemelteti a kávézót, ha az épületben program van.

Egy ilyen alkalomkor a Kft. 15 ezer forint + Áfát fizet ki.

A megállapodás 2022. február 28. és 2022. április 30. közötti időszakra szól.

Ez idő alatt maximum 28 alkalmat határoztak meg, amikor a Café 5 üzemeltheti a helyiséget. Ezért összesen bruttó 533 ezer 400 forintot fizettethetnek a céggel. Az elszámolást az időszak lejárta után május 15-ig végzik el.

A közérdekű adatigénylésünket február 26-án küldtük el, a Café 5 és az MMIK között kötetett megállapodáson február 25. dátum szerepel.

A kérdés egyébként még mindig fennáll, hogy 2022. január 1. és 2022. február 28. között ki és milyen szerződés alapján üzemeltette a kávézót. A MMIK Caffe Facebook-oldala ugyanis ez idő alatt is folyamatosan frissült, kávés, sörös fotókkal és minden más egyéb posztokkal. A rendelkezésünkre bocsátott iratok szerint azonban ebben az időszakban nem volt bérlője a helyiségnek. 

Az MMIK időközben egy új koncerthelyszínként kezdi kinőni magát Szombathelyen. Április 9-én nagyszabású koncert sorozatot rendeztek az aulában. A közönségről fotó is készült látni, hogy a helyiség csurig van.

Fotó: MMIK Facebook

A Vaskarika.hu így számolt be az eseményről: Az est fénypontja a ritkán fellépő, régen hallott kultbanda, a hiperkarma volt. A Nyárváró Miniturné szintén szombathelyi nyitókoncertjén egy tűt sem lehetett elejteni már a nézőtéren, a „dühöngőben", a büfében pedig már csak huszonvalahanyadik lehettem a sorban. 

Hetényi Gábor, az MMIK Facebookon a koncertről készült fotók alá azt kommentelte: És működik!

Nem csak kávézót üzemeltetni, de takarítani is tudnak

A Café 5 Kft. végzi el az MMIK takarítását is - ezt szintén közérdekű adatigénylésből (A szerződés innen letölthető.) tudtuk meg. 

A céggel 2022. január 3-tól kötött szerződést az MMIK határozott időre, 2022. június 30-ig. Ez idő alatt minden hétköznap, napi 4 órában kell a takarítást elvégezni.

A szolgáltatásért az MMIK havonta 250 ezer forint + Áfát fizet ki. Igaz a takarítószereket ebből a pénzből kell kigazdálkodnia a cégnek, ám hat hónap alatt így is 1 millió 500 ezer forint + Áfát tesz zsebre a Café 5. 

Durván beleálltak a kampányba

A kampányidőszakban az MMIK sorra rendezte az ingyenes koncerteket a Szombathely közeli településekre, a rendezvények előtt pedig Hende Csaba, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje mondott köszöntő beszédet. 

Toronyban, Charlie koncertjén mi is ott voltunk, ez akkor a következőképpen történt:

Hende Csaba beszéde Charlie ingyenes, toronyi koncertje előtt

2022 március 12-én adott ingyenes koncertet Charlie Toronyban. A koncertet az állami fenntartású szombathelyi MMIK szervezte. A fellépés előtt Hende Csaba, a...

Sében Bereczki Zoltán énekes előtt is mondott beszédet Hende. Az énekes pedig kiakadt azon, hogy az ő koncertje előtt kampányolnak. Erről Facebook-oldalán így számolt be:

Igen, csak és kizárólag a közönség miatt nem hagytam ott a rendezvényt, ezt ott el is mondtam! - kezdi így az írást Bereczki.

Nem, nem neveztem gyomorforgatónak a helyzetet, bár valóban annak tartom!

Nem, ilyenkor nem tudom hova megyek! Felkérnek, megkérdezem, (nem én, a kollégáim) ugye nem politikai a rendezvény? Ha a válasz egyértelmű “nem”, akkor elindulunk. (A helyszínen valószínűleg szándékosan a közönségem vezették át, hogy lássák ott vagyok, nehogy hazamenjek!) Ilyenkor a kisebbik rossz az, ha az ember fölmegy és végig csinálja! Mindenki láthatta mi az eredménye, ha az ember a szerződés be nem tartása miatt hazamegy - még jobban meghurcolják! Lásd pl.: ByAlex - hisztis, Demjén - biztos részeg…! 

Továbbra is a jóhiszeműség fog vezetni ilyen helyzetekben! Az ilyen méretű rendezvények nagyon nagy része (mondhatni túlnyomó többsége) önkormányzati. Nem egyszer fordul elő, hogy valaki beszédet mond előttem! Most fordult elő azonban először, hogy a szöveg kifejezetten politikai tartalmú volt!

Az énekes hozzátette, hogy a séi polgármester a koncert után odament hozzá bocsánatot kérni.

Április 3. óta az MMIK egyetlen kistelepülésen nem rendezett hasonló programot. 

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.