Alkalmanként 15 ezer forintért bérli az MMIK Caffét a Café 5 Kft.

Farkas Bazsi 2022-05-04 07:09:11
Az MMIK épületének takarításáért pedig havi 250 ezer forintot tesz zsebre a cég.

50 ezer forint + Áfa - ekkora havidíjért bérelte a Café 5 Kft. az MMIK büféjét 2021. november 1 és 2021. december 31 között. Ez egy korábban a MMIK Nonprofit Közhasznú Kft-nek küldött közérdekű adatigénylésünkből derült ki

Az állami fenntartású MMIK nem pályáztatta meg a kávézó üzemeltetését. Indoklásukban az állt, hogy mivel a használat időtartama nem haladja meg a 90 napot, így a jogszabályok lehetővé teszik, hogy ebben az esetben meghívásos úton bízzanak meg üzemeltetőt. 

A nettó 50 ezer forintos havidíj egyébként a rezsit is tartalmazta.

A Café 5 Kft. egy Fidesz-közeli vállalkozó, Hetényi Norbert érdekeltségébe tartozik.

Hetényi korábban a Savaria Mozi büféjét üzemeltette, a 10 éves pályázati idő lejárta után még további 5 évig bérelhette a helyiséget. Az Opten adatai szerint a cég vezetését már egy ideje Norbert testvére, Hetényi Gábor Marcell látja el.

Hogy mi történt 2021. december 31. után az MMIK Caffeval, azt ismét közérdekű adatigényléssel próbáltuk meg megtudni, amelyre egyébként időben nem érkezett válasz, így a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, hogy járjon el az ügyben.

Hogy a NAIH hatására történt-e, hogy választ kaptunk azt egyelőre nem tudom, minden esetre a beérkezett szerződésből (A szerződést ide kattintva lehet letölteni.) a következők derülnek ki:

A korábbi 90 napos jogszabályi lehetőséggel élve most sem történt pályáztatás a kávézóra. A Café 5 Kft. egy használati megállapodást kötött az MMIK-val.

A dokumentum szerint mivel az épület jelenleg tesztüzemmódban működik, és eközben folyamatosak a karbantartási és felújítási munkák, így a cég csupán használati megállapodást kötött az MMIK-val.

Eszerint a Café 5 Kft. csak akkor üzemelteti a kávézót, ha az épületben program van.

Egy ilyen alkalomkor a Kft. 15 ezer forint + Áfát fizet ki.

A megállapodás 2022. február 28. és 2022. április 30. közötti időszakra szól.

Ez idő alatt maximum 28 alkalmat határoztak meg, amikor a Café 5 üzemeltheti a helyiséget. Ezért összesen bruttó 533 ezer 400 forintot fizettethetnek a céggel. Az elszámolást az időszak lejárta után május 15-ig végzik el.

A közérdekű adatigénylésünket február 26-án küldtük el, a Café 5 és az MMIK között kötetett megállapodáson február 25. dátum szerepel.

A kérdés egyébként még mindig fennáll, hogy 2022. január 1. és 2022. február 28. között ki és milyen szerződés alapján üzemeltette a kávézót. A MMIK Caffe Facebook-oldala ugyanis ez idő alatt is folyamatosan frissült, kávés, sörös fotókkal és minden más egyéb posztokkal. A rendelkezésünkre bocsátott iratok szerint azonban ebben az időszakban nem volt bérlője a helyiségnek. 

Az MMIK időközben egy új koncerthelyszínként kezdi kinőni magát Szombathelyen. Április 9-én nagyszabású koncert sorozatot rendeztek az aulában. A közönségről fotó is készült látni, hogy a helyiség csurig van.

Fotó: MMIK Facebook

A Vaskarika.hu így számolt be az eseményről: Az est fénypontja a ritkán fellépő, régen hallott kultbanda, a hiperkarma volt. A Nyárváró Miniturné szintén szombathelyi nyitókoncertjén egy tűt sem lehetett elejteni már a nézőtéren, a „dühöngőben", a büfében pedig már csak huszonvalahanyadik lehettem a sorban. 

Hetényi Gábor, az MMIK Facebookon a koncertről készült fotók alá azt kommentelte: És működik!

Nem csak kávézót üzemeltetni, de takarítani is tudnak

A Café 5 Kft. végzi el az MMIK takarítását is - ezt szintén közérdekű adatigénylésből (A szerződés innen letölthető.) tudtuk meg. 

A céggel 2022. január 3-tól kötött szerződést az MMIK határozott időre, 2022. június 30-ig. Ez idő alatt minden hétköznap, napi 4 órában kell a takarítást elvégezni.

A szolgáltatásért az MMIK havonta 250 ezer forint + Áfát fizet ki. Igaz a takarítószereket ebből a pénzből kell kigazdálkodnia a cégnek, ám hat hónap alatt így is 1 millió 500 ezer forint + Áfát tesz zsebre a Café 5. 

Durván beleálltak a kampányba

A kampányidőszakban az MMIK sorra rendezte az ingyenes koncerteket a Szombathely közeli településekre, a rendezvények előtt pedig Hende Csaba, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje mondott köszöntő beszédet. 

Toronyban, Charlie koncertjén mi is ott voltunk, ez akkor a következőképpen történt:

Hende Csaba beszéde Charlie ingyenes, toronyi koncertje előtt

2022 március 12-én adott ingyenes koncertet Charlie Toronyban. A koncertet az állami fenntartású szombathelyi MMIK szervezte. A fellépés előtt Hende Csaba, a...

Sében Bereczki Zoltán énekes előtt is mondott beszédet Hende. Az énekes pedig kiakadt azon, hogy az ő koncertje előtt kampányolnak. Erről Facebook-oldalán így számolt be:

Igen, csak és kizárólag a közönség miatt nem hagytam ott a rendezvényt, ezt ott el is mondtam! - kezdi így az írást Bereczki.

Nem, nem neveztem gyomorforgatónak a helyzetet, bár valóban annak tartom!

Nem, ilyenkor nem tudom hova megyek! Felkérnek, megkérdezem, (nem én, a kollégáim) ugye nem politikai a rendezvény? Ha a válasz egyértelmű “nem”, akkor elindulunk. (A helyszínen valószínűleg szándékosan a közönségem vezették át, hogy lássák ott vagyok, nehogy hazamenjek!) Ilyenkor a kisebbik rossz az, ha az ember fölmegy és végig csinálja! Mindenki láthatta mi az eredménye, ha az ember a szerződés be nem tartása miatt hazamegy - még jobban meghurcolják! Lásd pl.: ByAlex - hisztis, Demjén - biztos részeg…! 

Továbbra is a jóhiszeműség fog vezetni ilyen helyzetekben! Az ilyen méretű rendezvények nagyon nagy része (mondhatni túlnyomó többsége) önkormányzati. Nem egyszer fordul elő, hogy valaki beszédet mond előttem! Most fordult elő azonban először, hogy a szöveg kifejezetten politikai tartalmú volt!

Az énekes hozzátette, hogy a séi polgármester a koncert után odament hozzá bocsánatot kérni.

Április 3. óta az MMIK egyetlen kistelepülésen nem rendezett hasonló programot. 

Szólj hozzá!

Elegáns és stílusos falat szeretnél? Nézd meg, mi rejlik a tapétákban!

A tapéták napjainkban már nagyon széles választékban kaphatók az üzletek polcain. Ha szeretnél valami újat és izgalmasat csempészni a szobák falára, akkor jó helyen jársz. Ebben a cikkben egy kis ajánlót találsz a tapéták típusairól és anyagáról, hogy segítséget kapj terveid megvalósításához.

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.