Elmaradt a közbeszerzés: nyolcmilliós bírságot kapott a Győr Projekt Kft.

Pintér Bence 2022-10-24 14:09:00
Többek között annak a színpadtechnikának a kezeléséről van szó, amelyet a város milliárdokért vett, hogy ne kelljen alvállalkozókkal dolgoztatni, de azóta sem használják. Összesen 189,6 millió forintot fizettek ki szabálytalanul.

Összesen nyolcmillió forintos bírságot szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság az önkormányzati tulajdonú, bizonytalan pénzügyi helyzetben lévő Győr Projekt Kft.-re, mivel az szabálytalanul szerződött a birtokában lévő színpadtechnika kezelésére egy külsős céggel és egy egyéni vállalkozóval, összesen 189,6 millió forint értékben – derül ki a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatából, amelyre egy olvasónk hívta fel a figyelmünket.

A határozat szerint

„a Döntőbizottság megállapítja, hogy a hivatalbóli kezdeményezéssel érintett, a beszerző és Árpási László e.v. I. r. kérelmezett között 2021. szeptember 8. és 2021. december 23. között megkötött 12 db vállalkozási szerződés, és a beszerző és a Sebi Sound Kft. II. r. kérelmezett között 2021. február 8. és 2022. január 28. között megkötött 114 db vállalkozási szerződés semmis.”

Az oka ennek az, hogy megsértették a közbeszerzési törvény 19. paragrafusát, aminek az a lényege, hogy egy szerződésnél nem szabad úgy kikerülni azt az értékhatárt, amelyre már közbeszerzést kell kiírni, hogy sok kisebb értékű szerződést kötnek. Emiatt ötmilliós bírságot kaptak, de három milliót azért kell kifizetni, mert a cég nem válaszolt időben a Közbeszerzési Döntőbizottság kérdéseire.

De mi történt pontosan?

2021 novemberében számoltunk be róla, hogy bár 1,5 milliárd forintért vásárolt 2017-2018-ban EU-s pénzből Győr városa színpadtechnikát, azt mégsem használja,

helyette alvállalkozókkal dolgoztat a mindenféle koncerteken, miközben az eszközbeszerzés célja pont az volt, hogy ne kelljen alvállalkozókkal dolgoztatni.

Például ugye az eredeti szerződés szerint 82-90 millió forintnyi euró tiszteletdíjért lépett fel a brit Slade zenekar Győrben  még tavaly szeptember elején. A koncertért kiadott pénz másik felét a színpad-, fény- és hangtechnika biztosítása adja, ami 17,9 millió forintjába került a városnak, és amit egy piaci cég, a Sebisound Kft. végzett el. Általunk akkor megkérdezett rendezvényszervezéssel foglalkozó szakemberek szerint ez az összeg kiemelkedően magas, becslésük szerint bőven tízmillió forint alatt ki kéne jönnie egy ilyen rendezvénynek. A Magna Cum Laude-koncertet is ők rendezték idén, az 8,5 millió forintba került.

A civilben rendezvényszervezéssel foglalkozó Hajtó Péter, a Győr Projektnél akkor vezető pozícióban lévő fideszes képviselő tavalyi cikkünkben kifejtette: a város által akkor megvásárolt technika nem alkalmas arra, hogy folyamatosan változó igényeket kiszolgáljon, inkább fix színpadhoz alkalmas eszközökről beszélhetünk. Kiemelte, hogy cserébe győri alvállalkozókkal dolgoztatnak – úgy tűnik ezek a szerződések kerültek most a Közbeszerzési Döntőbizottság elé.

A határozatból most kiderül, hogy már 2019 októberében, tehát nem sokkal a beszerzés után külsős céggel szerződött a város a színpadtechnika, illetve a Győr Projekt kezelésében lévő különféle rendezvénytervek és sportlétesítmények hang-, fény- és vizuáltechnikai eszközeinek kezelésére.

A G-SOUND Kft. ezért átalánydíjként havonta 11 millió forint pluszt áfát kapott, ezen felül 90 millió forint plusz áfa keretösszeg állt rendelkezésre a szerződésben meghatározott feladatok ellátására: a három évre szóló szerződés tehát összesen 456 millió forintról szólt.

Aztán jött az új városvezetés, a covid, és egy új cég

Azonban jött a covid, bezárt minden létesítmény, ezért aztán 2020 áprilisában módosították a cég szerződését, ami még így is havi közel ötmillió forintot kapott. Aztán 2021. február negyedikén a Győr Projekt felmondta a szerződést a G-SOUND-dal, mivel megállapították, hogy még a csökkentett díj sem hozta egyensúlyba azt, hogy – mivel a járvány miatt akkor is be voltak zárva – tulajdonképpen a munka, amire szerződtek, fölöslgessé vált. Az üggyel kapcsolatban a határozat szerint jelenleg is peres eljárás van folyamatban.

Azt jelezte a cég, hogy az új közbeszerzés kiírásáig belső munkaerővel oldják meg ezeket a feladatokat, azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint ugyanerre a munkára valójában a Sebi Sound Kft.-vel és Árpási László egyéni vállalkozóval szerződött az önkormányzati cég, csak immár közbeszerzés nélkül.

2022 júniusáig vizsgálva az Árpási Lászlóval kötött szerződések nettó értéke összesen 41,7 millió forint volt, míg a Sebi Sound Kft.vel kötött szerződések nettó értéke összesen 147,8 millió forint volt., összesen tehát majdnem 190 millió forintról beszélünk. (Ezt ha elosztjuk egyébként a hónapok számával, akkor láthatjuk, hogy nagyjából ugyanannyit költött a cég, mintha a G-SOUND-dal kötött szerződést fenntartották volna: havonta 12,6 millió forintra jön ki.)

Előbbi a külső rendezvények látványtechnikáját biztostotta 12 esetben, míg a Sebi Sound egyrészt kezelte és karbantartotta a város saját színpadtechnikáját – amit ugye a város nem nagyon használt –, illetve biztosította a Győr Projekt létesítményeiben megrendezett sportesemények „harmadik személyek felé történő médiaszolgáltatását, televíziós közvetítéseét, illetve e létesítmények egyéb rendezvényei és a létesítményeken kívüli rendezvények hang-, fény- és színpadtechnikáját.”

A határozat azt írja:

„Megállapítható, hogy az így beszerzett szolgáltatások műszaki-gazdasági funkcionális egységet alkottak, különös tekintettel arra is, hogy ezen szolgáltatásokat a felmondott közbeszerzési szerződés alapján korábban egyetlen gazdasági szereplő teljesítette, illetve a megelőző közbeszerzési eljárásban a beszerző a részajánlattétel lehetőségét kizárta rögzítve, hogy »Az egyes rendszerek és eszközök egy strukturált hálózat részét képezik, emiatt ésszerűtlen döntés lenne a részajánlattétel lehetővé tétele.«”

Magyarán szólva maga a Győr Projekt mondta ki korábban, hogy ezeket a rendszerekt és ezsközöket egy projektként kell üzemeltetni, más döntés ésszerűtlen lenne – és így is tettek később, csak a közbeszerzést nem írták rá ki, és erre nem adtak megfelelő magyarázatot a hatóságnak.

Ezért ötmillió forint bírságot szabtak ki, hárommilliót pedig azért, mert a Győr Projekt a hozzá intézett tájékoztatáskéréseknek és adatszolgáltatási kötelezettségének nem tett időben eleget, és ugyebár az összes szerződést meg is semmisítették utólag.

A határozat ellen nem lehet fellebezni, ha a Győr Projektnek kifogása van, akkor közigazgatási pert kell kezdeményeznie. A cég éppen augusztusban kapott engedélyt először arra, hogy átmeneti hitelt vegyen fel, aztán szeptemberben arra, hogy ezt hosszú távú hitellé alakítsa át, mivel anyagi gondokkal küzd, hivatalos közlés szerint az energiaválság miatt. A kezelésében lévő létesítmények közül az uszodákat már szeptemberben be is zárták.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.