Miért bérel színpadtechnikát Győr, ha négy éve másfél milliárdért vett sajátot?

Pintér Bence 2021-11-02 18:10:05
Színpad-, fény- és hangtechnikát vásárolt 2017-ben Győr EU-s pénzből, hogy maga tudja biztosítani a rendezvények technikai feltételeit, a Slade-koncertre mégis 18 millió forintért alvállalkozó biztosította a felszerelést. De miért? Hajtó Péter képviselő válaszolt kérdéseinkre.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a 2020-as, eredeti szerződés szerint 82-90 millió forintnyi euróért lépett fel a brit Slade zenekar Győrben szeptember elején. A koncertért kiadott pénz másik felét a színpad-, fény- és hangtechnika biztosítása adja, ami 17,9 millió forintjába került a városnak, és amit egy piaci cég, a Sebisound Kft. végzett el.

Általunk megkérdezett rendezvényszervezéssel foglalkozó szakemberek szerint ez az összeg kiemelkedően magas, becslésük szerint bőven tízmillió forint alatt ki kéne jönnie egy ilyen rendezvénynek.

Felmerül még egy kérdés: miért kell erre ennyit költeni egy alvállalkozó bevonásával, ha egyszer a városnak van saját színpadtechnikája?

Ugyanis van: lássuk mit, miért és mennyiért vásárolt a város az EYOF kapcsán még 2017-ben!

„Függetlenedni a külső piaci szolgáltatóktól”

A győri önkormányzat honlapján is elérhető annak a TOP-os, tehát EU-s pénzből finanszírozott pályázatnak az eredménye,

amelyből kiderült, hog Győr városa „kulturális rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztésére” 1,5 milliárd forintot nyert.

Az ebben a pályázatban kötött szerződések jelenleg is elérhetőek a Győr Projekt Kft. honlapján, ezek alapján színpadot, lelátot, illetve hang- és fénytechnikát vásárolt a város a Lelátó Kft.-től, a D.P. Music Kft.-től és a Chromasound Kft.-től. Ezekből a dokumentumokből nem derül ki, hogy pontosan mit, de a közbeszerzési kiírás alaposan részletezi, hogy mit akart beszerezni a megrendelő fél: ez alapján nagyon profi saját színpadtechnikával rendelkezik a város.

És hogy mi volt a beszerzés oka?

A rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztésével egyrészt a fejlesztett rendezvényeknek magasabb lesz az élvezeti értéke, és elérhető a vásárlók magasabb, jobb színvonalú kiszolgálása, másrészt a városi rendezvények függetlenedni tudnak a külső piaci szolgáltatóktól. 

Mindezek fényében felmerül a kérdés, hogy miért kell a városnak egy darab koncertért 18 millió forintot fizetnie egy külső cégnek? És igaz-e, hogy ugyanaz a cég kapta a Slade-koncert színpadtechnikájának felhúzását feladatként, akik a város színpadtechnikáját is megkapták üzemeltetésbe?

Hajtó: A város színpadtechnikája nem alkalmas erre

Kérdéseinkre Hajtó Péter fideszes képviselő, a Győr Projekt Kft. kulturális igazgatója, civilben rendezvényszervező válaszolt. Igaz, hogy ugyanaz a cég kapott 17,9 millió forintos megbízást a Slade-koncertre, akik a város saját technikáját is üzemeltetik, ugyanakkor ennek nem minden elemét tudták használni ezen a koncerten, így például a színpadot sem.

Hajtó szerint

a város által megvásárolt technika nem alkalmas arra, hogy folyamatosan változó igényeket kiszolgáljon, inkább fix színpadhoz alkalmas eszközökről beszélhetünk.

Kiemelte, hogy cserébe győri alvállalkozókkal dolgoztatnak, viszont gondolkoznak azon, hogy még egy beruházással (aminek a költségét több tízmilliósra teszi), úgy egészítsék ki a város birtokában lévő – másfél milliárd forintért vásárolt – eszközparkot, hogy az rugalmasabban használható legyen. Ehhez még a városnak egy 10-20 fős állandó csapatot is fenn kellene tartania, ami viszont nem biztos, hogy költséghatékony, ennek felmérésén még dolgoznak.

Kérdésünkre, miszerint még ezt figyelembe véve is drágának tűnik a 18 millió forintos megbízás, elmondta: ez egy nemzetközi produkció, ahol mindent a városnak kellett biztosítania, ráadásul a zenekarnak is voltak különleges igényei. Hozzátette: a város színpadtechnikáját korábban üzemeltető vállalkozóval egy szerinte drága, állandó szerződésük volt, az új céggel viszont alkalmi alapon szerződnek.

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

10 millió forintos fejlesztést finanszírozott meg a TDK a szombathelyi Gépipariban

Egy komplett tantermet újítottak fel. Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott az összegből.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.