Magyar módi: Ahelyett, hogy folyamatosan karbantartanánk a régit, inkább folyton újat építünk

Farkas Bazsi 2022-09-21 18:00:30
A középületek jó része katasztrofális állapotban van, közben pedig csattognak az ollók az újak avatásán.

Ez egy véleménycikk, amennyiben vitatkoznál velem, írj mailt

A VAOSZ tekepálya, a Sugár úti sportmotel, az Aréna Savaria, az SZTK, a felsőcsatári gyermeküdülő, az MMIK, az oladi kilátó, Gotthard-kastély - csak néhány azok közül a Szombathelyhez köthető épületekből, amelyek rendesen le vannak pusztulva. Némelyikük olyan rossz állapotban van, hogy életveszélyesnek lett nyilvánítva. Legalábbis addig, amíg egy átfogó felújításon át nem esnek.

A listába nagyon kívánkozik még a 11-es Huszár úti laktanya, ám az épületegyüttesnek jelenleg funkciója sincsen, és mostani állapotában olyan súlyos pénzek kellenének az átépítésére, hogy itt már nem karbantartásról, hanem újjáépítésről beszélünk.

Gyorsan leszögezem, nem szombathelyi, hanem országos jelenség az, hogy a politikusok inkább foglalkoznak “emlékművük” építésével, sem mind a már meglévő, de felújításra szoruló épületek megmentésével, modernizálásával, felújításával.

Nemrég írtunk Szombathely, szinte egyetlen működő tekepályájáról, a VAOSZ-ról. Az épület katasztrofális állapotban van. Penészedik, beázik, korszerűtlenek a nyílászárók, a fűtés. Régóta nem volt hozzányúlva. És nem csak ehhez. Az Aréna Savaria 2006-ban nyitott meg. Az épületen azóta nem végeztek el teljes körű karbantartást. A pálya parkettáját cserélték ki, ám máshoz nem nyúltak.

Fotók: Farkas Bazsi

Tavaly már olyan rossz állapotban volt a létesítmény, hogy egy nagyobb eső érkezésével beázott a tető. Úgy értesültünk, hogy a problémát bár mérsékelték, teljes egészében megszüntetni nem tudták.

És akkor ne is beszéljünk olyan, mostanra mindenkinek evidensé vált fejlesztésekről, mint a rezsicsökkentést szolgáló megújuló energiák előállítására szolgáló berendezések telepítése az épületre.

Helyette lett vívó csarnokunk, asztalitenisz termünk, új sportmedence az uszodában, jégcsarnok és a 15,6 milliárd forintból épült Sportkomplexumról már ne is beszéljünk.

Most pedig a hírek szerint útban van egy kézilabda edzőcsarnok Zanat határába.

Azt persze lehet mondani, hogy a mostani balos városvezetés nehezen egyezkedik a más színezetű kormánnyal. Ám Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármestersége alatti 9 évben, ilyen kifogással aligha lehetett élni.

Az SZTK ügye is valahol a korábbi ciklusokban akadt meg. Sőt, Puskásék voltak azok, akik ahelyett, hogy azon dolgoztak volna, hogy a kiürült épületet átszabva hozzanak létre egy új egészségügyi alapellátót, helyette inkább épített egy újat a kórházzal szemben.

Az SZTK épülete ugyan az államé, ám legutóbbi válaszuk szerint, fogalmuk sincs, hogy mit kezdjenek vele. Aligha lett volna ellenükre, hogy a mostanra életveszélyessé vált épületet átadják az önkormányzatnak.

Májusban derült ki, hogy az oladi kilátó és a felsőcsatári gyermeküdülő is életveszélyes állapotban van. Az épületek valószínű nem egyik napról a másikra romlottak le ilyen állapotra.

2009-ben készültek tervek az üdülő rendbehozatalára. Akkor 45 millió forintba került volna a felújítás. Mondani sem kell, hogy ebből sem lett semmi.

Az oladi kilátó felújítására 2020-ban volt javaslat, erre 25 millió forint kellett volna akkor. Végül nem került be a költségvetésbe. 

Az csupán csakis politikai akarat kérdése, hogy egy városvezetés mihez nyúl, mit újít fel, mit épít fel vagy át. De az mégis csak bosszantó, hogy a már meglévő értékeinket karbantartás, felújítás helyett hagyják a közösség vezetői lepusztulni.

Listám ugyan nem teljes, attól pedig óva intenék bárkit is, hogy magánkézben lévő ingatlanokat ide soroljon, mint a Nagyszálló vagy az Órásház, esetleg a Domus. Hiszen ezek állagmegóvása aztán végképp nem a városvezetés dolga. Egy arányszámot azért mégis idehoznék a végére.

Csak a Berzsenyi tér átépítésére az előző ciklusban, 2017-ben 1 milliárd 200 millió forintot költött el az akkori városvezetés. 

Viszonylag sok ingatlan helyrehozatala kijött volna ebből, a csupán a látvány kedvéért átépített tér költségvetéséből.

Szólj hozzá!

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.