Magyar módi: Ahelyett, hogy folyamatosan karbantartanánk a régit, inkább folyton újat építünk

Farkas Bazsi 2022-09-21 18:00:30
A középületek jó része katasztrofális állapotban van, közben pedig csattognak az ollók az újak avatásán.

Ez egy véleménycikk, amennyiben vitatkoznál velem, írj mailt

A VAOSZ tekepálya, a Sugár úti sportmotel, az Aréna Savaria, az SZTK, a felsőcsatári gyermeküdülő, az MMIK, az oladi kilátó, Gotthard-kastély - csak néhány azok közül a Szombathelyhez köthető épületekből, amelyek rendesen le vannak pusztulva. Némelyikük olyan rossz állapotban van, hogy életveszélyesnek lett nyilvánítva. Legalábbis addig, amíg egy átfogó felújításon át nem esnek.

A listába nagyon kívánkozik még a 11-es Huszár úti laktanya, ám az épületegyüttesnek jelenleg funkciója sincsen, és mostani állapotában olyan súlyos pénzek kellenének az átépítésére, hogy itt már nem karbantartásról, hanem újjáépítésről beszélünk.

Gyorsan leszögezem, nem szombathelyi, hanem országos jelenség az, hogy a politikusok inkább foglalkoznak “emlékművük” építésével, sem mind a már meglévő, de felújításra szoruló épületek megmentésével, modernizálásával, felújításával.

Nemrég írtunk Szombathely, szinte egyetlen működő tekepályájáról, a VAOSZ-ról. Az épület katasztrofális állapotban van. Penészedik, beázik, korszerűtlenek a nyílászárók, a fűtés. Régóta nem volt hozzányúlva. És nem csak ehhez. Az Aréna Savaria 2006-ban nyitott meg. Az épületen azóta nem végeztek el teljes körű karbantartást. A pálya parkettáját cserélték ki, ám máshoz nem nyúltak.

Fotók: Farkas Bazsi

Tavaly már olyan rossz állapotban volt a létesítmény, hogy egy nagyobb eső érkezésével beázott a tető. Úgy értesültünk, hogy a problémát bár mérsékelték, teljes egészében megszüntetni nem tudták.

És akkor ne is beszéljünk olyan, mostanra mindenkinek evidensé vált fejlesztésekről, mint a rezsicsökkentést szolgáló megújuló energiák előállítására szolgáló berendezések telepítése az épületre.

Helyette lett vívó csarnokunk, asztalitenisz termünk, új sportmedence az uszodában, jégcsarnok és a 15,6 milliárd forintból épült Sportkomplexumról már ne is beszéljünk.

Most pedig a hírek szerint útban van egy kézilabda edzőcsarnok Zanat határába.

Azt persze lehet mondani, hogy a mostani balos városvezetés nehezen egyezkedik a más színezetű kormánnyal. Ám Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármestersége alatti 9 évben, ilyen kifogással aligha lehetett élni.

Az SZTK ügye is valahol a korábbi ciklusokban akadt meg. Sőt, Puskásék voltak azok, akik ahelyett, hogy azon dolgoztak volna, hogy a kiürült épületet átszabva hozzanak létre egy új egészségügyi alapellátót, helyette inkább épített egy újat a kórházzal szemben.

Az SZTK épülete ugyan az államé, ám legutóbbi válaszuk szerint, fogalmuk sincs, hogy mit kezdjenek vele. Aligha lett volna ellenükre, hogy a mostanra életveszélyessé vált épületet átadják az önkormányzatnak.

Májusban derült ki, hogy az oladi kilátó és a felsőcsatári gyermeküdülő is életveszélyes állapotban van. Az épületek valószínű nem egyik napról a másikra romlottak le ilyen állapotra.

2009-ben készültek tervek az üdülő rendbehozatalára. Akkor 45 millió forintba került volna a felújítás. Mondani sem kell, hogy ebből sem lett semmi.

Az oladi kilátó felújítására 2020-ban volt javaslat, erre 25 millió forint kellett volna akkor. Végül nem került be a költségvetésbe. 

Az csupán csakis politikai akarat kérdése, hogy egy városvezetés mihez nyúl, mit újít fel, mit épít fel vagy át. De az mégis csak bosszantó, hogy a már meglévő értékeinket karbantartás, felújítás helyett hagyják a közösség vezetői lepusztulni.

Listám ugyan nem teljes, attól pedig óva intenék bárkit is, hogy magánkézben lévő ingatlanokat ide soroljon, mint a Nagyszálló vagy az Órásház, esetleg a Domus. Hiszen ezek állagmegóvása aztán végképp nem a városvezetés dolga. Egy arányszámot azért mégis idehoznék a végére.

Csak a Berzsenyi tér átépítésére az előző ciklusban, 2017-ben 1 milliárd 200 millió forintot költött el az akkori városvezetés. 

Viszonylag sok ingatlan helyrehozatala kijött volna ebből, a csupán a látvány kedvéért átépített tér költségvetéséből.

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.