Robbanóanyagot, fegyvert és lőszert is találtak a Magyar Nemzeti Arcvonal most elítélt tagjainál

Papp László Tamás 2022-06-13 19:17:00
A migránsellenes, antiszemita szélsőségesek online gyűlöletkeltésben is utaztak.

Első fokon elmarasztalta a bíróság a Magyar Nemzeti Arcvonal elnevezésű szervezetet érintő ügy nyolc vádlottját. Hárman végrehajtandó szabadságvesztést, négyen felfüggesztett börtönbüntetést, egyikük pedig pénzbüntetést kapott 

– tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-t.

A vádhatóság felidézte: a rendőrök 2016 őszén, „a szélsőséges politikai nézeteket valló szervezetet érintő szervezett akciók és házkutatások során lőfegyvereket, lőszert és robbanóanyagot is találtak.” A Fővárosi Főügyészség az ügyben a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságra nyújtott be vádiratot nyolc ember ellen. A vádirat szerint az ügy hét vádlottja a lakóhelyén lőfegyvereket, lőszert, robbanóanyagot, robbantószert tartott engedély nélkül, nyolcadik társuk pedig engedélyköteles lőfegyverek illegális megvásárlásában működött közre.

A rendőrség a Terrorelhárítási Központ közreműködésével 2016 őszén Jászberényben, Galgagután és Bőnyben tartott házkutatást. Több mint harminc lőfegyvert, több ezer lőszert, lőfegyverdarabot, valamint az egyik vádlottnál csaknem egykilónyi robbanóanyagot találtak és foglaltak le

– szól a hír.

A Magyar Nemzeti Arcvonal ügyének rendőrgyilkossággal végződő bőnyi száláról többször is írt az Ugytudjuk.

2016. október 26-án a rendőrök házkutatásra érkeztek Győrkös István bőnyi családi házához, mert feltételezhető volt, hogy ott engedély nélkül lőfegyvereket tartanak. A házhoz Pálvölgyi Péter rendőr őrnagy vezetésével három nyomozó és három tűzszerész érkezett. Reggel fél nyolckor telefonon engedélyt kaptak a házkutatás elkezdésére. 

Győrkös István a csőre töltött, kibiztosított gépkarabélyát magához vette és az előszobába ment. Ezt az őrnagy észrevette, rákiáltott Győrkösre, hogy

„azonnal tegye le”,

mire az három lövésből álló rövid sorozatot leadva rálőtt; az őrnagy szolgálati fegyvere eközben biztosított állapotban a fegyvertokban volt. Az őrnagy a lövések elől megpróbált kitérni, azonban az egyik a fején eltalálta, életét nem lehetett megmenteni.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Az őrnagy kollégái kilenc lövést adtak le, közülük egy Győrkös testét érte. A lövés életfontosságú szervet nem sértett, hatására Győrkös összecsuklott, majd a gépkarabéllyal együtt egy másik szobába ment. Győrkös Istvánt a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai – tárgyalás után – aznap tíz óra előtt tíz perccel fogták el. A nyomozók a házkutatás során több lőfegyvert és lőszert találtak, a vádlottnak nem volt fegyvertartási engedélye

– szólt a Győri Ítélőtábla által ismertetett korabeli tényállás, melynek alapján Győrkös Istvánt életfogytiglanra ítélték.

A vádirat szerint a mostani ügyben elítélt vádlottak közül ketten népcsoportok elleni aktív gyűlölet keltésére alkalmas írások publikálásában működtek közre. "A szélsőséges politikai nézeteket valló Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet a hozzá köthető internetes oldalakon 2015-ben és 2016-ban több, migráns- és zsidóellenes cikket tett közzé, amiben az említett két vádlott közreműködött" – írta az ügyészség. Hozzátették: a nagy nyilvánosság előtt közzétett írások alkalmasak voltak arra, hogy az írások olvasókban gyűlölet keltsenek.

A korábban Győrkös István által vezetett Magyar Nemzeti Arcvonalról is megkérdeztük a büntetését töltő 81 éves Győrköst a vele készített interjúban.

A sajtó arról írt, hogy az orosz katonai hírszerzés, a GRU (Glavnoje Razvedivatyelnoje Upravlenyije) emberei kapcsolatban álltak ezzel a szervezettel.  Önt ezzel kapcsolatban kihallgatták? Tudott bármit erről a feltételezett orosz titkosszolgálati kapcsolatról?

– kérdeztük.

Ez a sajtóhír nemcsak alaptalan, hanem arra is bizonyíték, hogy aki írta és megjelentette, annak fogalma sincs a titkosszolgálatok, különösen a világ legjobb titkosszolgálatának a működéséről.Elképzelhető-e egyáltalán, hogy egy olyan személlyel, aki hatvan éve szigorú nemzetbiztonsági megfigyelés alatt áll, illetve egy olyan szervezettel, melynek minden tevékenységét beépített ügynökök figyelték, a GRU felveszi a kapcsolatot? Azonnali lebukás lenne

– válaszolta Győrkös István, hozzátéve:

A Magyar Nemzeti Arcvonal sok emberrel állt kapcsolatban, de ezek közül

senki nem mutatkozott úgy be, hogy ő az orosz katonai hírszerzés embere.

Arról már nem is beszélve, hogy provokációnak értékelve el sem hittük volna ezt neki.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Győrkös István a rendőrgyilkosságról az Ugytudjuknak: „Bőnyön senki nem hitte el a hivatalos verziót"

Győrkös István, a Magyar Nemzeti Arcvonal korábbi vezetője jelenleg életfogytiglani büntetését tölti egy rendőr Bőnyben 2016. október 26-án történt megöléséért. A 81 éves, politikai szerepvállalásáról, illetve az ellene a '90-es évek elején indult büntetőeljárásból az események előtt is ismert férfi a bírósági tárgyalásán, valamint a nekünk adott interjúban is következetesen tagadta, hogy ő lőtte volna le Pálvölgyi Péter őrnagyot.

A mostani ügyészségi közlemény a Magyar Nemzeti Arcvonal Putyin-barátságáról nem ejt szót, holott Győrkös nekünk nyíltan kifejtette: szimpatizál a Putyin vezette Oroszországgal „mert meggyőződésem, hogy az energiahiánnyal, nyersanyaghiánnyal, népesedési gondokkal, a világpiacról történő kiszorulás következményeivel, és sok más gonddal-bajjal küszködő Európa jövőjének Oroszország, a mai putyini Oroszország a meghatározója. Oroszország óriási nyersanyagkincse, energiatöbblete, feltáratlan térségei és páratlan katonai ereje, mely kiegészül a lakosságának birodalmi szemléletével, olyan erő, mely új világhatalommá emeli, miközben Európa rohamosan hanyatlik

– állította.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A bíróság a mostani elsőfokú ítéletében hét vádlottat lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettében, közülük kettőt emellett robbanóanyaggal, illetve robbantószerrel visszaélés bűntettében mondott ki bűnösnek. A gyűlöletkeltő írások közzétételében közreműködő két vádlottat – egyiküket lőszerrel visszaélés mellett – közösség elleni uszítás bűntettében is bűnösnek találta a bíróság. Ez alapján három vádlottat végrehajtandó, négy vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre, nyolcadik társukat pedig pénzbüntetésre ítélték.

Az MTI érdeklődésére a Fővárosi Főügyészség azt közölte, hogy a három letöltendő börtönbüntetésre ítélt vádlott mindegyikét 2 év 6 hónap szabadságvesztéssel sújtották. Egy vádlott 7 hónap, kettő 1-1 év, egyik vádlottársuk 1 év 3 hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A nyolcadik vádlottra 360 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki.

A főügyészség a büntetések súlyosításért fellebbezett.

Címlapképünk illusztráció, forrás: Pixabay.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.