Jancsó Zita: Egy képviselőnek kutya kötelessége lobbiznia a városáért

Pintér Bence 2022-04-02 14:10:00
Oktatásról, egészségügyről, bérlakásokról, elvándorlásról beszélgettünk az egyes körzet ellenzéki képviselőjelöltjével, Jancsó Zitával.

Elég kevés a női jelölt mind egyéniben, mind az országos listán. Mi a véleménye erről?

Tekintettel arra, hogy a magyar népesség fele nő, fontos, hogy arányosan képviseljük magunkat, a nők pedig más hangot képviselnek a politikában is: egy szolidárisabb szemléletmódot, problémamegoldó képességet tudunk nyújtani. Nyilván az lenne az ideális, ha a parlamentben fele-fele arányban lennének női és férfi képviselők, de ettől még azért elég messze vagyunk.

Nagyon fontos szempont, hogy Győrnek 25 év után most lehetősége van női képviselőt választani.

Úgy tűnik, a Fidesz próbál felzárkózni, hiszen most az új köztársasági elnök, Novák Katalin is nő, sőt a párttagok között szintén egyre több női politikust látunk. Mit gondol, ez mennyire tudatos a mostani kormánytól?

Mivel az új köztársasági elnökünk nő, vagyok olyan jó fej, hogy azt mondom, adjunk neki 100 napot, aztán meglátjuk, milyen irányba halad az ország. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy az, aki fideszes fülbevalót hord és elnökségi tagja volt a Fidesznek, nem kerülhetne ilyen pozícióba. Egy köztársasági elnök az egész országot reprezentálja, az lenne a minimum, hogy független legyen – ezért mondom, hogy nézzük meg, hogy teljesít Novák Katalin az első 100 napban, utána mindenki eldöntheti, hogy kinek volt igaza.

Így a kampány véghajrájában van-e esetleg valami, amit különösképpen hangsúlyozna a győri szavazóknak?

A bérlakások kapcsán kaptunk visszajelzéseket. Ez egy súlyos probléma, amely a város lakosságának jelentős részét érinti. Szerintem a magyar emberek úgy szocializálódtak az elmúlt évtizedekben, hogy kimondottan fontos nekik a magántulajdon. Nyilván mindenkinek az a célja, hogy egyszer saját lakása legyen, de sajnos a mostani inflációval ez egyre nehezebbé válik, vélhetően egyre többen fognak albérletbe költözni, így még nagyobb szükség lesz a bérlakásokra. Ebben az esetben is lehet egy többlépcsős megoldást keresni: először kisebb lakásba költözhetünk, aztán ahogy családot alapítunk, úgy válthatunk tágasabb, többszobás lakásokra. Egy Győr méretű városban erre muszáj megoldást találni.

Jelenleg Ön a fideszes képviselőjelölt fő vetélytársa a győri 1-es választókörzetben. Milyennek látta Simon Róbert Balázs munkáját az elmúlt 8 évben?

Komolyan vettük a feladatot, rengeteget dolgoztunk azon, hogy őszintén, objektíven tudjunk hozzáállni Simon Róbert Balázs teljesítményéhez. Sajnos azt kellett látnunk, hogy számtalan alkalommal nem a győri emberek érdekeit képviselve szavazott a parlamentben – nem kell messze menjünk, elég a 18 milliárd forintos kormányzati elvonásra gondolni. Úgy gondolom, egy képviselőnek kutya kötelessége addig lobbizni, amíg valamilyen kompenzációt ki nem csikar a kormánytól, vagy legalább álljon ki a győri emberek elé, és magyarázza el, miért született meg ez a döntés.

Az, hogy megszavazta a letelepedési kötvényt és nem szavazta meg az isztambuli egyezményt – holott Győrben is rengeteg nőt (és férfit) érint a családon belüli erőszak problémája -, vagy az, amikor a Borkai-botrány után kiállt a város elé, arra biztatva mindenkit, hogy szavazzanak Borkai Zsoltra – talán nem is kell magyarázni, hogy miért minősíthetetlen egy város és egy nemzet szemszögéből. Szintén fontos megemlíteni, hogy vajon miért mindig ugyanazok a vállalkozók nyerik el a közbeszerzéseket Győrben, akik Simon Róbert Balázs barátai – gondoljunk csak a győri strand ügyére.

Röviden: az a korrupció és erkölcsi fertő, amit a Fidesz győri helytartója, Simon Róbert Balázs képvisel, nem méltó sem Győr, sem Magyarország nevéhez.

Az viszont még inkább elkeserít, hogy ezek az említett problémák nem mindenki szemében problémák: most a kampány során számtalan olyan reakciót hallottunk, amikor fideszesek bevallják, hogy igen, ők tudnak minden botrányról, de őket egyik sem érdekli, akkor is a Fideszre szavaznak. Azt kell látnunk, hogy a kormány kinevelt egy olyan szavazótábort, ami szerint a közvagyon ellopása nem bűn.

A felmérések alapján azt látni, hogy fej-fej mellett áll a kormánypárt és az ellenzéki, viszont még mindig 30 százalék körül mozog a bizonytalanok tábora. Ha meg kellene győznie egy bizonytalan szavazót, hogy szavazzon Önre és az ellenzéki összefogásra, mi lenne a legfőbb érv?

Nekem tetszik az amerikai választási rendszer, miszerint legfeljebb 8 évig lehet valaki elnöki pozícióban, mert ennyi idő után még egy becsületes, őszinte emberben is megtörhet valami, amitől elindul a mutyizás. Itthon 12 éve van hatalmon a Fidesz, az pedig evidens, hogy a korrupció nem egy „rendszerhiba”, hanem gyakorlatilag a NER alapja, ennek pedig véget kell vetnünk.

Amit a bizonytalanok is biztosan éreznek, az az infláció és annak hatásai: 700 forint felett egy liter olaj ára.

Emellett mindenki a saját bőrén tapasztalhatja, hogy rettenetes állapotok uralkodnak az iskolákban, és ha így megy tovább, néhány év múlva tanárok sem lesznek. Aki nem érti meg, hogy a gyerekeink oktatása a jövő, az nagyon rossz úton jár. A mi gyerekeinkből lesznek később orvosok, mérnökök, tanárok és még sorolhatnám. Ugyanez igaz az egészségügyre is. Abban biztos vagyok, ha valaki sürgős esetben kórházba kerül, a körülményekhez képest a lehető legjobb ellátásban fog részesülni. Viszont nagyon sokan élnek Győrben is az életminőségüket jelentősen befolyásoló fájdalommal. És sajnos ebben az esetben végeláthatatlan a várólista.

Valójában a Fidesz tette fizetőssé az egészségügyet, hiszen a várólisták olyan hosszúak, hogy inkább magánrendeléshez fordulunk. A győri kórházból nagyjából 150 orvos, nővér, ápoló hiányzik, ezeket vegyék figyelembe a szavazók, hogy milyen életkörülményeket szeretnének biztosítani maguknak és a családjuknak.

Ha már szóba került az oktatás- és egészségügy, milyen megoldást javasolna az ellenzék az említett problémák orvoslására?

Ahhoz, hogy egy ország sikeres legyen minden szakembert itthon kell tartanunk! Az elmúlt 12 évben jelentősen megnőtt a kivándorlók száma. Ha tenni akarunk az ellen, hogy egyre több magyar szakember hagyja el az országot, muszáj olyan feltételeket biztosítani itthon, hogy ne okozzon visszafordíthatatlan károkat a kivándorlás. A pedagógusokat pedig meg kell becsülni. Legnagyobb kincsünket, gyerekeinket bízzuk rájuk napi 6-8 órában. Erkölcsi és anyagi megbecsülést érdemelnek munkájukért, hiszen gyerekeink oktatása a jövőnk záloga!

Árulkodó, hogy ma Magyarországon nincs se egészségügyi, se oktatásügyi miniszter, propagandaminiszter viszont van.

Szerintem eléggé árulkodó a kormány hozzáállása a helyzetről: nekik nem fontos egyik ágazat sem, csak a saját igazuk szajkózása a szócsöveiken keresztül. Az új kormány azonnal önálló egészségügyi és oktatási minisztériumot fog felállítani.

Simon Róbert Balázzsal, a körzet fideszes képiselőjével, illetve másik esélyes képviselőjelöltjével is szerettünk volna interjúzni, de ő több hónapra előre minden interjúkérelmünket elhárította. Tavaly egyszer már összeszedtük, hogy például miket kérdeznénk.

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.