Jancsó Zita: Egy képviselőnek kutya kötelessége lobbiznia a városáért

Pintér Bence 2022-04-02 14:10:00
Oktatásról, egészségügyről, bérlakásokról, elvándorlásról beszélgettünk az egyes körzet ellenzéki képviselőjelöltjével, Jancsó Zitával.

Elég kevés a női jelölt mind egyéniben, mind az országos listán. Mi a véleménye erről?

Tekintettel arra, hogy a magyar népesség fele nő, fontos, hogy arányosan képviseljük magunkat, a nők pedig más hangot képviselnek a politikában is: egy szolidárisabb szemléletmódot, problémamegoldó képességet tudunk nyújtani. Nyilván az lenne az ideális, ha a parlamentben fele-fele arányban lennének női és férfi képviselők, de ettől még azért elég messze vagyunk.

Nagyon fontos szempont, hogy Győrnek 25 év után most lehetősége van női képviselőt választani.

Úgy tűnik, a Fidesz próbál felzárkózni, hiszen most az új köztársasági elnök, Novák Katalin is nő, sőt a párttagok között szintén egyre több női politikust látunk. Mit gondol, ez mennyire tudatos a mostani kormánytól?

Mivel az új köztársasági elnökünk nő, vagyok olyan jó fej, hogy azt mondom, adjunk neki 100 napot, aztán meglátjuk, milyen irányba halad az ország. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy az, aki fideszes fülbevalót hord és elnökségi tagja volt a Fidesznek, nem kerülhetne ilyen pozícióba. Egy köztársasági elnök az egész országot reprezentálja, az lenne a minimum, hogy független legyen – ezért mondom, hogy nézzük meg, hogy teljesít Novák Katalin az első 100 napban, utána mindenki eldöntheti, hogy kinek volt igaza.

Így a kampány véghajrájában van-e esetleg valami, amit különösképpen hangsúlyozna a győri szavazóknak?

A bérlakások kapcsán kaptunk visszajelzéseket. Ez egy súlyos probléma, amely a város lakosságának jelentős részét érinti. Szerintem a magyar emberek úgy szocializálódtak az elmúlt évtizedekben, hogy kimondottan fontos nekik a magántulajdon. Nyilván mindenkinek az a célja, hogy egyszer saját lakása legyen, de sajnos a mostani inflációval ez egyre nehezebbé válik, vélhetően egyre többen fognak albérletbe költözni, így még nagyobb szükség lesz a bérlakásokra. Ebben az esetben is lehet egy többlépcsős megoldást keresni: először kisebb lakásba költözhetünk, aztán ahogy családot alapítunk, úgy válthatunk tágasabb, többszobás lakásokra. Egy Győr méretű városban erre muszáj megoldást találni.

Jelenleg Ön a fideszes képviselőjelölt fő vetélytársa a győri 1-es választókörzetben. Milyennek látta Simon Róbert Balázs munkáját az elmúlt 8 évben?

Komolyan vettük a feladatot, rengeteget dolgoztunk azon, hogy őszintén, objektíven tudjunk hozzáállni Simon Róbert Balázs teljesítményéhez. Sajnos azt kellett látnunk, hogy számtalan alkalommal nem a győri emberek érdekeit képviselve szavazott a parlamentben – nem kell messze menjünk, elég a 18 milliárd forintos kormányzati elvonásra gondolni. Úgy gondolom, egy képviselőnek kutya kötelessége addig lobbizni, amíg valamilyen kompenzációt ki nem csikar a kormánytól, vagy legalább álljon ki a győri emberek elé, és magyarázza el, miért született meg ez a döntés.

Az, hogy megszavazta a letelepedési kötvényt és nem szavazta meg az isztambuli egyezményt – holott Győrben is rengeteg nőt (és férfit) érint a családon belüli erőszak problémája -, vagy az, amikor a Borkai-botrány után kiállt a város elé, arra biztatva mindenkit, hogy szavazzanak Borkai Zsoltra – talán nem is kell magyarázni, hogy miért minősíthetetlen egy város és egy nemzet szemszögéből. Szintén fontos megemlíteni, hogy vajon miért mindig ugyanazok a vállalkozók nyerik el a közbeszerzéseket Győrben, akik Simon Róbert Balázs barátai – gondoljunk csak a győri strand ügyére.

Röviden: az a korrupció és erkölcsi fertő, amit a Fidesz győri helytartója, Simon Róbert Balázs képvisel, nem méltó sem Győr, sem Magyarország nevéhez.

Az viszont még inkább elkeserít, hogy ezek az említett problémák nem mindenki szemében problémák: most a kampány során számtalan olyan reakciót hallottunk, amikor fideszesek bevallják, hogy igen, ők tudnak minden botrányról, de őket egyik sem érdekli, akkor is a Fideszre szavaznak. Azt kell látnunk, hogy a kormány kinevelt egy olyan szavazótábort, ami szerint a közvagyon ellopása nem bűn.

A felmérések alapján azt látni, hogy fej-fej mellett áll a kormánypárt és az ellenzéki, viszont még mindig 30 százalék körül mozog a bizonytalanok tábora. Ha meg kellene győznie egy bizonytalan szavazót, hogy szavazzon Önre és az ellenzéki összefogásra, mi lenne a legfőbb érv?

Nekem tetszik az amerikai választási rendszer, miszerint legfeljebb 8 évig lehet valaki elnöki pozícióban, mert ennyi idő után még egy becsületes, őszinte emberben is megtörhet valami, amitől elindul a mutyizás. Itthon 12 éve van hatalmon a Fidesz, az pedig evidens, hogy a korrupció nem egy „rendszerhiba”, hanem gyakorlatilag a NER alapja, ennek pedig véget kell vetnünk.

Amit a bizonytalanok is biztosan éreznek, az az infláció és annak hatásai: 700 forint felett egy liter olaj ára.

Emellett mindenki a saját bőrén tapasztalhatja, hogy rettenetes állapotok uralkodnak az iskolákban, és ha így megy tovább, néhány év múlva tanárok sem lesznek. Aki nem érti meg, hogy a gyerekeink oktatása a jövő, az nagyon rossz úton jár. A mi gyerekeinkből lesznek később orvosok, mérnökök, tanárok és még sorolhatnám. Ugyanez igaz az egészségügyre is. Abban biztos vagyok, ha valaki sürgős esetben kórházba kerül, a körülményekhez képest a lehető legjobb ellátásban fog részesülni. Viszont nagyon sokan élnek Győrben is az életminőségüket jelentősen befolyásoló fájdalommal. És sajnos ebben az esetben végeláthatatlan a várólista.

Valójában a Fidesz tette fizetőssé az egészségügyet, hiszen a várólisták olyan hosszúak, hogy inkább magánrendeléshez fordulunk. A győri kórházból nagyjából 150 orvos, nővér, ápoló hiányzik, ezeket vegyék figyelembe a szavazók, hogy milyen életkörülményeket szeretnének biztosítani maguknak és a családjuknak.

Ha már szóba került az oktatás- és egészségügy, milyen megoldást javasolna az ellenzék az említett problémák orvoslására?

Ahhoz, hogy egy ország sikeres legyen minden szakembert itthon kell tartanunk! Az elmúlt 12 évben jelentősen megnőtt a kivándorlók száma. Ha tenni akarunk az ellen, hogy egyre több magyar szakember hagyja el az országot, muszáj olyan feltételeket biztosítani itthon, hogy ne okozzon visszafordíthatatlan károkat a kivándorlás. A pedagógusokat pedig meg kell becsülni. Legnagyobb kincsünket, gyerekeinket bízzuk rájuk napi 6-8 órában. Erkölcsi és anyagi megbecsülést érdemelnek munkájukért, hiszen gyerekeink oktatása a jövőnk záloga!

Árulkodó, hogy ma Magyarországon nincs se egészségügyi, se oktatásügyi miniszter, propagandaminiszter viszont van.

Szerintem eléggé árulkodó a kormány hozzáállása a helyzetről: nekik nem fontos egyik ágazat sem, csak a saját igazuk szajkózása a szócsöveiken keresztül. Az új kormány azonnal önálló egészségügyi és oktatási minisztériumot fog felállítani.

Simon Róbert Balázzsal, a körzet fideszes képiselőjével, illetve másik esélyes képviselőjelöltjével is szerettünk volna interjúzni, de ő több hónapra előre minden interjúkérelmünket elhárította. Tavaly egyszer már összeszedtük, hogy például miket kérdeznénk.

Szólj hozzá!

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.

Csökken az üzemanyagok ára

Olcsóbb lesz a fűnyírás.

Egy csoport blokkolja a forgalmat az Erzsébet-hídon

Rendőrök intézkednek a helyszínen.

20 és fél millió forintot és ezer eurót lopott el egy győri panzióból egy fiatal pár

Egy saját maguk által írt névtelen levél azonosította ez elkövetőket.

Váradi és Ferencz kimaradt a kosár-válogatott keretéből

A magyarok ma este meccselnek a franciákkal.

Már délutánra megérkezhet a hidegfront a nyugati határszélhez

Nem árt szélre és jégre is felkészülni.

Mintegy 800 ezer ukrán vesztette el az otthonát a háború miatt

15 millió négyzetméternyi ukrán lakást tettek tönkre az oroszok.

1,8 milliárddal lett gazdagabb ma valaki

19 héten keresztül halmozódott a nyeremény.

Kánikulával kezdődik a jövő hét, aztán jön néhány hideg front

Hétfő éjfélig még harmadfokú hőségriasztás van életben.

Klímabérletet vezetne be az LMP

Minden közösségi közlekedési eszköz használatára jogosítana.