Tavaly Szegeden, idén Győrben húzták el az ízlelőbimbóink nótáját a Szegedi Halászcsárdában

Papp László Tamás 2022-03-23 19:17:19
Gasztroportyánk első 2022-es célpontja.

A Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által az ország három pontján üzemeltetett Szegedi Halászcsárdában korábban már voltunk - csak nem Győrben, hanem tavaly májusban az „eredetiben” Szegeden. De abból is lett Ugytudjuk-cikk, egy Tisza-parti útinaplóval összekötve.

Ott boszorkányszigeti batyus halászlé és pontypaprikás túrós csuszával került az asztalunkra.

A tavalyi zsákmány...

Fotó: Papp László Tamás

Ezúttal viszont a Győr főutcáján lévő hely tesztelésének gyürkőztünk neki, amely 2017 decembere óta működik a szegedi hely tulajdonosának kezében.

Fotó: Papp László Tamás

S a légkör itt teljesen más persze, mint az akkor, Szegeden, a járvány egyik csúcspontján született cikkben is említettük.

Bemegyünk a folyó partján, az Újszegedre vezető belvárosi híd lábának tőszomszédságában álló Roosevelt téri Halászcsárdába. A terasz zsúfolásig tömve van oltatlanokkal, illetve olyan családokkal, ahol nem mindenki kapott még védettségit. Biztos nem jókedvükben ülnek ott kint, mert azért némiképp hűvös van. És vannak, akik sorban állnak, hogy megüresedjen valamelyik asztal, holott az étterem belső terme üres

– írtam akkor, hozzátéve azt is:

Miután felmutatjuk a védettségit, helyet foglalhatunk bent, a szélvédett helyen, ahol még rajtunk kívül senki nincs.

..és trófea.

Fotó: Papp László Tamás

Úgy érzem magam, mint egy szovjet Politbüro-tag, aki Csajka-limuzinnal érkezik a pártkádereknek fenntartott különleges üzletek, éttermek valamelyikébe. A nejem meg is jegyzi: a pincérek milyen halkan, félénken, szinte bocsánatkérően kérték el a védettségi igazolványt. Sanszos, hogy volt már pár inzultusban részük az igazolvány híján kintrekedtektől

– szólt az útinapló éttermi része.

Hát most ilyen a győri helyen nincs. Maszk nélkül foglalunk helyet az emeleten, kellemes asztali miliőben. Nekem legalábbis tetszik.

Fotó: Papp László Tamás

A háború szerencsére (egyelőre legalábbis) kevésbé hagyott nyomot a vendéglátáson, mint a járvány. A helyet az étterem profiljához illő festmények dobják fel.

Fotó: Papp László Tamás

Engem pedig a méltó tálalásban érkező haltepertő, (2600 forintért) amely nem hagy maga után kívánnivalót. Az ízek majdhogynem úgy szólalnak meg, akár a hangszer, melynek alakjára a tálat faragták.

Fotó: Papp László Tamás

Ezután jön a halbelsőség csészében, (3000 forint) ahol a tálalás szintén esztétikus, valamint ideillő. (A Csornától nem messze lévő Fehértó egyébként azon települések egyike, melyek címerében is hal van.)

Fotó: Papp László Tamás

A belbecs sem marad el a külsőségek mögött. Rendkívül ízletes, a gusztusomhoz passzolóan sűrű, nem spóroltak a belevalóval.

Fotó: Papp László Tamás

Amellett a kísérőnek szánt paprika úgy is büntet, ahogy kell. A papírformának megfelelően, szinte törvényileg előírt módon hozza ki az ízeket.

Fotó: Papp László Tamás

Az ember izzad, tüsszög, orrot fúj tőle, szóval méregtelenítő kúrának is simán beválhat.

Na, de itt jön az efféle halászcsárdák ravasz, furmányos csapdája. Már a leves, valamint az előétel, továbbá a kenyereskosár tartalma akkora, minősége pedig olyan, hogy eme indítás után bármit elronthatnak, ez a nap már nem lehet rossz.

Fotó: Papp László Tamás

A főételekkel már nem is bírtunk, a lazac steak sinidlinges fűszervajjal (5900 forint), gorgolzolával tölött batyuval (1500 forint)...

Fotó: Papp László Tamás

...a szürkeharcsa pankó morzsában (5000 forint) vajas petrezselymes burgonyával (800 forint)...

Fotó: Papp László Tamás

...illetve a velővel töltött sertésborda rántva (4100 forint), hasábburgonyával (700 forint)...

Fotó: Papp László Tamás

...már nehezebben akart lecsúszni, még a toroksíkosító Mátrai Muscat Ottonellel (520 forint) alkoholmentes Dreherrel (700 forint) vagy a Jack Daniel's-el (1500 forint) együtt is.

Fotó: Papp László Tamás

Végül az oroszlánrészét kénytelenek is lettünk elcsomagoltatni. De ez ponthogy csak fokozta az ételanalitikusi bizonytalanságot. Mert az a főétek, ami ott (az előéltelhez, a leveshez viszonyítva) nem tűnt különösebben nagy számnak (még a snassz szócska is majnem a nyelvem hegyére tolakodott), otthon, ismét ráéhezve, vacsorára, netán másnapi ebédre mindhármunknak a tökéletest, ha nem is súroló, de azt közelítő élményt hozott.

Fotó: Papp László Tamás

Nem is ártott, hogy ezeket a stratégiai tartalékkészletbe raktuk, ugyanis még hátravolt a desszert.

A gesztenyepüré tejszínhabbal (1900 forintért) kétharmados tetszést aratott csapatunkban, s mint tudjuk: kétharmaddal szinte bármi lehetséges.

Fotó: Papp László Tamás

A csokoládé szuflé vanília fagylalttal jóval drágább volt (2500 forint) ám ezt kompenzálta a borúsabb napokon, szűkösebb időkben akár műalkotásnak is beillő látvány, illetve fogyasztani sem volt rossz.

Fotó: Papp László Tamás

A hely légköre abszolút marasztaló, szóval ha odamegyünk, szánjunk rá időt.

Fotó: Papp László Tamás

Ekkor jött feketeleves gyanánt a szervízdíjat nem tartalmazó számla (40990 forint) amely hűen tükrözte az utóbbi hónapok gazdasági helyzetét. Gyanítom, ugyanezt az ebédet tavaly jóval olcsóbban megúszhattuk volna.

Fotó: Papp László Tamás

De ne panaszkodjunk, összeségében ilyen háborús, inflációs, kampányos szituban megér ennyit az a pár óra, amig némiképp kiszakadhatunk a körülüttünk pörgő világból. S különben is: egyszer élünk, nem?

Hát de.

Fotó: Papp László Tamás

Az Ugytudjuk-gasztroportya idén is folytatódik!

Szólj hozzá!

172 millió forintot spórol a győri önkormányzat azzal, hogy a polgármester leállított három szobor-beruházást

Máshogy kívánnak emléket állítani a győri keksznek, a balettnek, és a textiliparnak.

Április közepén indul a szombathelyi húsvéti vásár

Jön Farkasházi Réka és a Tintanyúl, zenél a Koprive, és a Zabszalma.

Megkapta a Haladás VSE a kiemelt sportegyesületi státuszért szignózott 250 millió forintot

Az egyesület friss közleményében a szombathelyi önkormányzattól kér további anyagi támogatást, és átláthatóságot ígér.

Megállt a szombathelyi egykori Centrum Áruház toronyórája

Egyelőre nem tudni mi okozza a problémát.

Masszív szocialistázásba torkollt a győri MÜFE temetése a közgyűlésen

A Győri Művészeti és Fesztiválközpont agóniája kapcsán forrt fel a hangulat a Városháza Dísztermében.

Az okoszokni, ami megnyugvást hoz a családok életébe

Nem is olyan régen úgy gondoltuk, hogy a modern technológia nem léphet be a szülői élet mindennapjaiba.

Bilincsben vittek el egy rendbontót Magyar Péter körmendi látogatásáról

A rendőrök hiába kérték, nem igazolta magát a férfi.

A keresőoptimalizálás által stabilizálhatod a forgalmad

Manapság online megjelenés nélkül nem igazán tud talpon maradni egy vállalkozás. Az internetes jelenlét egyszerre hatalmas lehetőség és veszélyforrás is: ha jól csináljuk, rengeteg emberhez eljuthat a termékünk vagy szolgáltatásunk, ám egy rossz stratégiával örökké a konkurensek árnyékába szorulhatunk.

Az arc hidratálása hialuronsavval: az üde bőr titka

A bőrápolási rutinok egyik kedvelt összetevője, a hialuronsav, nemcsak a nedvességmegtartásért felelős, de a bőrt is feszesebbé teszi. Tehát miért ennyire népszerű az arcápolásban? Nem csoda, hogy sok bőrápolási termékben megtalálható ez a hatásos anyag. Derítsük ki, milyen előnyei vannak, és hogyan lehet hatékonyan alkalmazni az arcbőrön!

Vasárnap Vas megyébe érkezik Magyar Péter

Kőszeg, Sárvár, Celldömölk, Vasvár, Körmend és Szombathely az állomások között.

"Mi a fenét akar kezdeni a győri városvezetés a Városrendészettel?"

Borsi Róbert tette fel a kérdést Pintér Bencének.

Vajon miért választják a sztárok is a FUE hajbeültetést?

A hajtüsző egység kihúzása, vagyis a FUE technológia kiváló lehetőséget kínál mindazok számára, akik hajvesztéssel, kopaszsággal élik a mindennapokat. Egyre több híresség vállalja fel, hogy szembesül a problémával és erről a bulvár hírekben is olvashatunk.