A sárvári Csónakázó-tó üzemeltetője már készült a pályázatra, amikor a városvezetés pályáztatás nélkül egy másik vállalkozónak passzolta át a vízfelületet

Fehér Buda 2022-03-23 11:06:00
Az egykori üzemeltetőt erről már decemberben tájékoztatták, habár hivatalos képviselő-testületi döntés csak márciusban született arról, hogy újabb pályázat nélkül történik meg a csere. 

A sárvári képviselő-testület március 10-én, rendkívüli ülésen döntött arról, hogy pályáztatás nélkül, egy új üzemeltetőnek ítéli oda a sárvári Csónakázó-tó vízfelületét. Az új üzemeltető 15 évre kapta meg a vízfelületet, ahol nyáron eddig vízibiciklizni és csónakázni, télen, ha az idő is engedte, korcsolyázni is lehetett. Az új üzemeltetőnek ezért évente 1,5 millió forintot kell majd fizetnie a város felé, habár az eddigi tapasztalatok alapján ennél nagyobb bevételre tehet majd szert a szakember.

Még a képviselők szavazása előtt Klimits István, független képviselő tett fel néhány kérdést Kondora István (Fidesz-KDNP), a polgármester felé. Klimitst az érdekelte, hogy mi lesz azokkal a vízibiciklikkel, amelyeket eddig használtak a tavon. Kondora akkor elmondta, hogy ezek a régi üzemeltetőé voltak, az új üzemeltetővel új eszközök is érkeznek majd.

Pályáztatás nélkül ítélte oda 15 évre a sárvári Csónakázó-tó üzemeltetését egy új befektetőnek az önkormányzat

Rendkívüli ülést tartott a sárvári képviselő-testület csütörtökön reggel. Az ülés elején Kondora István (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy 91 szavazatszámláló fogja bonyolítani az áprilisi választásokat, ehhez jönnek majd még hozzá a különböző szervezetek küldöttei. A polgármester szerint ennyi ember be sem fér majd a városháza termébe, így két körben kell lerendeznie a szavazatszámlálók eskütételét a városnak.

Klimits ezután ismertette a képviselőkkel, hogy eddig rövidebb időszakokra adták bérbe a Csónakázó-tó vízfelszínét, ehhez képest a 15 év soknak tűnik. A képviselő azt is kifogásolta, hogy mint néhány korábbi sárvári ügynél, úgy ennél is pályáztatás nélkül találták meg az új üzemeltetőt. 

Azt, hogy pályázat nélkül ítélték oda a tavat a befektetőnek végül azzal támasztotta alá a polgármester, hogy

az új szakember a következő 2-3 évben 70 milliós befektetést akar végrehajtani a tavon.

Tervekben van már egy négyévszakos korcsolyapálya is, az ilyen újításokra a városnak nem lenne fedezete. Az új üzemeltetőről pedig elmondta, hogy helyi befektetőről van szó, akivel már többször dolgozott együtt a város, egy pályáztatás esetén pedig nem biztos, hogy helyi szakembereknél maradhatott volna a tó.

A képviselő-testület végül az új üzemeltető mellett döntött, ezzel eldőlt a Csónakázó-tó sorsa. A testületi-ülést követően megkerestük Mészáros Tibort, azt a szakembert, aki eddig éveken keresztül üzemeltette a Csónakázó-tó vízfelszínét. Mészáros az Ugytudjuknak elmondta, hogy az ő szerződése decemberben járt le, ekkor még abban a hitben élt, hogy továbbra is ő intézheti majd a sárvári vízibiciklik ügyét. 

Korábban ő üzemeltette a Csónakázó-tó mólóját is, amelyet a város EU-s forrásokból építtetett fel. Az EU-s pályázat viszont kikötötte, hogy az átadást követően legalább öt évig üzemeltetnie kell a városnak a létesítményt, ám erre a város nem talált jelentkezőket. A feladattal végül Tibort bízták meg, aki ki is töltötte az öt évet, mielőtt kiderült, hogy nem viheti tovább a Csótó vízfelületét.

A szakember számára teljes meglepetésként derült ki, hogy nem ő lesz az üzemeltető a továbbiakban,

erről korábban nem kapott információkat a városvezetés felől. Mészáros egy pályázatot is összeállított, amelyben újabb öt évért indult volna, a dokumentumot azonban már nem tudta beadni, decemberben közölték vele, hogy már megtalálták az utódját. A vállalkozótól megkérdeztük, hogy kapott-e bármiféle magyarázatot arra, hogy miért döntött egy másik üzemeltető mellett a városvezetés, ám a szakember semmilyen ilyen magyarázatot nem kapott. Mészáros szerint a kora játszhatott közre a döntésben, hiszen nyugdíjasként üzemeltette a sárvári vízidodzsemeket.

Mészáros azt is elmondta, hogy a járvány után nemrég újra beindult az élet a Csótón, az elmúlt időszakban rengeteg turista érkezett a városba, az ő figyelmüket felkeltette a vízibiciklizés. De nem csak a külföldieket éltek a kikapcsolódási lehetőséggel, Mészáros szerint Sárváron az országos átlagnál olcsóbban lehetett kibérelni egy-egy vízidodzsemet, ami miatt az ország különböző pontjairól is érkeztek hozzá érdeklődők. 

A vállalkozó azt mondja, az önkormányzat döntése pofonként érte, lelkiekben eléggé meg is viselte, hogy elveszik tőle a lehetőséget,

hiszen egy ideje a Csótó jelentette számára a legfőbb bevételi forrást. A sárvári vízibicikliket is saját maga vásárolta, a szakember rengeteget fektetett a Csónakázó-tóba. Az eddig használt eszközökre azonban nem tartott igényt sem a város, sem az új fenntartó, Mészáors szerint ez azért történt így, mivel az új üzemeltetőnek megvette a város az új eszközöket. Az új vízidodzsemek már meg is érkeztek a tó melletti garázsokba, Tibor így egy ideig kénytelen volt a tó mellett tárolni az vízibicikliit. Az eszközöket végül sikerült eladnia, így az ő életében lezárult egy korszak.

A Csótó vízfelszíne tehát 15 évre egy régi-új befektetőhöz került. Információnk szerint a szakember már régóta jelen van Sárváron, különböző turistacsalogató attrakciókat üzemeltet a városban, ezek mellett tett szert a Csónakázó-tóra is.

A sárvári tó körül egyébként az utóbbi években láthatóan megindult az élet, nemrég új futókört fektettek le a szakemberek, megújult a játszótér, és még egy bisztró is épült a part közelében. Sőt, a parttól nem messze megindult az elmúlt évek egyik legnagyobb sárvári beruházása is, a tó és a sárvári kórház között új hotel épül éppen.

Hamarosan új, ötcsillagos szálloda épül Sárváron, a szomszédok viszont nem örülnek

Hamarosan egy új, ötcsillagos hotel épül a sárvári Csónakázó-tó partjához közel, ezzel kapcsolatban tartottak lakossági tájékoztatót csütörtök délután Sárváron. A tájékoztatón ott voltak a hotelt építő cég képviselői, de Kondora István (Fidesz-KDNP), a város polgármestere, és Dr. Szijártó Valéria, a város címzetes főjegyzője is. A Health Concept Hotel Sárvár névre keresztelt új szállót a Unione Kft.

Szólj hozzá!

Büntetést kapott a szombathelyi Credo Rádió a Médiatanácstól

Nem teljesítették a vállalt közszolgálati arányt.

2,3 milliárd forintot fizet a korábbi gázkereskedő cég a Győr-Szolnak

Megegyezéssel ért véget a gázszerződés tavalyi felmondása miatt indított per.

Végleges: bezár a Takarékbank fiókja Jákon

Hiába írt levelet a polgármester, a pénzintézet kimondta az áment.

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.

Január másodikán sztrájkolnak az autóbuszvezetők

A SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közleménye.

Eldőlt a kérdés: az Európai Bizottság az uniós pénzek befagyasztását javasolja

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, a 7-es cikk szerint indul eljárás az országgal szemben.