Hamarosan új, ötcsillagos szálloda épül Sárváron, a szomszédok viszont nem örülnek

Fehér Buda 2021-10-15 18:32:00
A helyiek féltik a privát szférájukat, és attól tartanak, hogy az építkezés miatt megszűnik majd a nyugalmuk.

Hamarosan egy új, ötcsillagos hotel épül a sárvári Csónakázó-tó partjához közel, ezzel kapcsolatban tartottak lakossági tájékoztatót csütörtök délután Sárváron. A tájékoztatón ott voltak a hotelt építő cég képviselői, de Kondora István (Fidesz-KDNP), a város polgármestere, és Dr. Szijártó Valéria, a város címzetes főjegyzője is.

A Health Concept Hotel Sárvár névre keresztelt új szállót a Unione Kft. építteti, az elkészülte után pedig ugyanez a cég fogja üzemeltetni a hotelt. Az épület az 1230-as helyrajziszámú, 34 ezer 944 négyzetméteres területen fog felépülni, az építkezés a cég számításai alapján 8 milliárd 500 millió forintot fog felemészteni. Ebből a pénzből egy 83 szobás épületet húznak majd fel, a cég szerint egy szobát 140 euróért lehet majd kibérelni egy napra, míg az egy hetes, Medical névre elkeresztelt csomagért 990 eurót kérnek majd el. A Unione Kft. a terület kilenc százalékát építené be, a hotel maximum magassága 12 méter lesz, míg a zöldterületek közel 70 százalékot tennének ki.

 

A lakossági tájékoztatón a befektető elmondta, hogy Nyugat-Európában már több évtizedes múltja van az ilyen egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó szállodáknak, ám Magyarországon még nem alakult ki ilyen. Az építkezést eredetileg október 15-én tervezték volna elindítani, ám a befektetőnek még nincs hatályos építkezési engedélye, tehát ez még csúszni fog. A tervezett befejezést azonban továbbra is 2023 második felére teszik a beruházók, a szállodát 2023. október elsejével nyitnák meg.

Az építtető szerint a város is profitálni fog, a lakók szerint csökken majd az otthonuk értéke

Az üzemeltető szerint a hotel felhúzásából a város is profitál majd, hiszen egy világszínvonalú létesítményt honosítanának meg. A szállodának személyzetre is szüksége lesz majd, egyelőre 50 és 150 fő között gondolkoznak, közülük 60-70 ember dolgozna állandóan a hotelben, ők lennének például a takarítók, vagy a szakácsok. A Unione Kft. számításai alapján a szállodához közel lévő épületek értéke pedig megemelkedne, habár ezzel a lakók nem értenek egyet.

Hamarosan itt épül fel az új hotel

 

Magával a telekkel kapcsolatban sok érdekesség merült fel az elmúlt időszakban. Az építési területhez ugyan gyakorlatilag a Csónakázó-tó partszakasza is hozzátartozik, azonban ott már korábban egy sétáló ösvényt építtetett ki a város, amit a beruházó nem akar felszámolni. A terület megközelítése is kérdéses, első ránézésre úgy tűnhet, hogy a Markusovszky utca felől könnyen megoldható ez a kérdés, ám a hotelnek otthont adó telket és az utcát egy sárvári lakó magántelke választja el, aki nem szeretné, ha ezen a területen keresztül érkeznének a nehézgépek.

Ideiglenes úton keresztül érkezhetnek a nehézgépek

A sárvári képviselő-testület nemrég úgy döntött, hogy a sárvári SZTK és a mentőállomás közötti utat átminősíti közúttá, így a forgalom ott bonyolódhat majd az építkezés alatt. A megnövekedett forgalom miatt azonban ideiglenesen megszüntetik az Alkotmány út egy szakaszán az úttest egyik felén a parkolást. Ahhoz, hogy ne alakuljon ki parkolási káosz az utcában, egy új, kavicsos parkolót alakítanak ki az SZTK előtt, ennek a kivitelezése a hónap végéig befejeződik.

Itt fognak közlekedni a munkagépek.

 

A város azonban csak a hotel építésének idejére, azaz 2023. október elsejéig adott engedélyt arra, hogy a munkagépek innen közelítsék meg a telket. A hotel felépülésével egyidőben a kivitelező a Rákóczi utca felől oldaná meg a megközelítést. Ezzel kapcsolatban már folynak a tárgyalások a sárvári Szent László Kórházzal, mivel az új utat a kórház területén fektetnék le. A kivitelezőknek ehhez le kell majd bontania a kórház portáját, egy tároló épületet, valamint a proszektúrát, amelyek helyett egy-egy újabb épületet építenek fel, hogy ellensúlyozzák a bontást. A lakók attól tartanak, hogy az út megépültével közvagyon fog elveszni, a jegyző szerint viszont azt a területet, amelyen az új út fog keresztül menni, forgalmi értéken fogják értékesíteni.

Miután befejeződik az építkezés, a Szent László Kórház hátsó bejáratánál érkezhetnek a vendégek.

 

A hotel szomszédjai féltik a privát szférájukat

Az építkezésnek azonban nem mindenki örül, hiszen a sárvári Markusovszky utcában több olyan családiház is található, amelyek közvetlenül a kérdéses telek szomszédságában épültek.

Habár úgy tűnik, az építkezési terület megközelíthető lehetne a Markusovszky utca felől, a képen látható terület magánterület

 

A helyiek számára az utca eddig nyugodt volt, többen a kertjükből egyenesen a Csónakázó-tóra láttak rá. Sokan most attól tartanak, hogy az építkezés idejére, de még azt követően is megszűnik majd a nyugalmuk, a kilátásukat pedig a hotel fogja eltakarni. Mások attól tartanak, hogy a privát szférájuk sérül majd, hiszen a több emeletes épületből könnyen be lehet majd látni a szomszédok telkére, a kivitelezők szerint azonban a Markusovszky utcára nem fognak ablakok, erkélyek nézni. Egy lakó pedig arra hívta fel a tájékoztatón résztvevők figyelmét, hogy a kérdéses területen sok állat él, többször még szarvasok és őzek is megfordulnak rajta, ezért szerinte még a természetet is sérti az építkezés.

 

A lakók a tájékoztatón rákérdeztek arra is, hogy a Markusovszky utcát miért minősítették át családiházas övezetből kisvárosias övezetté úgy, hogy erről a lakók maguk nem is tudtak. A helyiek szerint erről értesíteni kellett volna a lakókat, ám a döntést a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet alatt a polgármester egymaga hozhatta meg. A helyiek szerint egyébként nem véletlen, hogy pont ilyen közel az építkezés megkezdése előtt történt az átminősítés. A lakók kérdésére a jegyző válaszolt, szerinte az átminősítésnek semmi köze nem volt az építkezéshez, hiszen a gépek végül nem az utcán keresztül fognak közlekedni. Magát az építési telket pedig már korábban, közel tíz évvel ezelőtt, külön átminősítette a képviselő-testület.

A Markusovszky utcát végül azért minősítették át, mert a városnak volt egy arra szóló terve, hogy a város területén belül legyenek egységesek az építkezési szabályok. A városvezetők végül a szabályok egységesítéséért úgy döntöttek, hogy a Esze Tamás utca, a Gárdonyi utca, a Fekete-híd utca, a Rákóczi utca és a Vadkert körút által behatárolt területet, kivéve a főutcák területét, egységesen kisvárosias övezetekké minősítik.

A Markusovszky utca a Rákóczi utca felől

 

A lakók azt is sérelmezték, hogy az Alkotmány út egyik oldalán megszűnik a parkolás. A Markusovszky utcában lakók szerint erről az Alkotmány utcaiak nem is kaptak értesítést, a polgármester viszont elmondta, hogy az összes lakót megkeresték.  A nemrég közúttá minősített út pedig szintén a kórházhoz tartozik, tehát a kórházi főigazgatóság engedélye is szükséges volt az átminősítéshez, hiszen állami tulajdonról van szó. A lakók szerint a közterületté nyilvánított utat viszont nem lehet közterületként használni, hiszen az még mindig az állam birtokában van.

Már régóta nem a városé a telek

A tájékoztatón az is felmerült, hogy a városnak vissza kellett volna vennie a telket, hogy így akadályozzák meg az építkezést. Kondora polgármester elmondta, hogy a telket már a kilencvenes években megvette egy magán beruházó, aki később 1 milliárd forintos jelzálogot vett fel, így a városnak a lehetősége is megszűnt a visszavételre. Az évek alatt aztán többször is tulajdonost cserélt a terület, végül a jelenlegi beruházó vette meg a telket. Amikor az akkori képviselő-testület eladta a telket, a sárvári kórház területe az önkormányzathoz tartozott, ezért úgy gondolták, hogy a becsatlakozás ezen a területen keresztül válik majd lehetségessé. Időközben azonban az államhoz került a kórház, ezért most nehezebb megoldani ezt a kérdést.

Hamarosan itt épül fel az új hotel

 

Ingoványos területen kezdődik meg az építkezés

A lakók azt is felvetették, hogy a szóban forgó területén régen egy bányató terült el, egészen a nyolcvanas évekig. A területet aztán a cukorgyárból kikerülő iszappal és betontörmelékkel töltötték fel, ezért a Markusovszky utcában élők attól félnek, hogy a hotelt nem tudják majd stabil talajon felépíteni. Ha az ingoványos területen felhúzott szállodával valami baj történik, akkor az az ő telkeik értékét is erodálja majd. Kondora polgármester ennél a felvetésnél elmesélte, hogy a Sárvár Aréna szintén a téglagyári tavak, illetve az egykori hulladéklerakó területén épült meg, a hatóságok ekkor olyan alapozást írtak elő, ami lehetővé tette a szintén 12 méter magas épület felhúzását.

 

Kondora végül elmondta, hogy a város fejlődésének egyik csillagpontja a Health Concept Hotel Sárvár, aminek az építését ugyan meg tudják lassítani a lakók, ha bíróságra mennek, de megállítani valószínűleg nem fogják tudni. A polgármester még elmondta, hogy ő személy szerint 28 éve várt már arra, hogy történjen valami a területtel, most szerinte végre értelmes funkciója lesz. Ő személy szerint támogatja az építkezést, és megígérte, hogy mindenki jogos igényeit a város a Unione Kft-vel együtt meg fogja oldani. 

Szólj hozzá!

Viszlát tüköraszfalt - Befoltozták a kőszegi Gyöngyös utcát

A 104 millió forintból felújított utcát tavaly februárban adták át.

A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert

Szabó Attila eddigi elnök a jövőben tiszteletbeli, alapító elnök lesz.

Elhunyt a Haladás korábbi kézilabdázója, Simsik Cynthia

A sportoló a 2018/2019-es szezonban erősítette a zöld-fehéreket.

Mit lehet tenni, ha elromlik a golyósoros teherautó kormánymű?

A nagyobb járművekben megtalálható golyósoros csavarorsós kormánygépek gyors ütemben terjedtek el. Ez a hidraulikus szervókormány fejlesztett verziójának köszönhető.

Két újabb végrehajtás jelent meg a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. neve mellett

A cégjegyzék szerint továbbra is Szántó Erzsébet az ügyvezető.

Gyalogátkelőn gázoltak Vasváron

A sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

2021-es, 2022-es számlák miatt pereskedik Győr és a Volán

A könyvvizsgáló szerint nem állt valós teljesítés az összesen 650 milliós számla mögött.

Elektromos rollert lopott a gyanú szerint ez a szombathelyi férfi

A Szombathelyi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a felvételeken látható férfi azonosításában.

Hamis adatokkal rendelt magának hat mobiltelefont a sárvári nő

A nő a rendelésekhez gépjármű adásvételek során birtokába jutott személyes adatokat használt fel.

Világi Oszkár szerint elavult az ETO stadionja, és ezzel valamit mindenképpen kezdeni kell

A győri fociklub tulajdonosa vagyon-, és személyvédelemmel is fog foglalkozni.

A friss hús miatt indított eljárást az Aldival szemben a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH szerint nem kizárólag magyar hús kerül a friss húsos hűtőbe, az Aldi szerint viszont csakis az.

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

A júniusban eladott személyautók száma 4,3 százalékkal, 1 millió 90 ezerre nőtt éves összevetésben a májusi 3 százalékos csökkenést követően. Idén eddig márciusban és májusban jegyeztek fel csökkenést.

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.