A hét műtárgya: festmény Dézsi Csaba Andrásról és feleségéről a győri városi könyvtárban

Papp László Tamás 2021-11-17 16:33:00
Egy nagy művész egy zseniális műalkotásban: ez a műélvezet csúcsa, nem vitás.

Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtára rendezvénytermében járván, ebbe az alkotásba ütközött igényes művészetre éhező szemünk:

Fotó: Papp László Tamás

Műfajilag a „művész a műalkotásban” szószerkezettel tudnánk leírni a Dézsi Csaba Andrást és feleségét ábrázoló képet, melynek alkotója géniuszi magasságokban szárnyaló tehetséggel ábrázolja a házaspárt.

Igen, jól látja a kedves olvasó: aki nem hisz a szemének, nézze meg közelebbről is:

Fotó: Papp László Tamás

A mű Vágvölgyi Bálint fotós, képszerkesztő kollégánkat is megihlette: katartikus víziójában a múltba röpítette vissza Dézsi Csaba Andrást és házastársát.

Mert egyértelmű, hogy amennyiben a korábbi évszázadok valamelyikében él, a polgármester a legnagyobb festők modellje lehetett volna, az ő hatalmas egyénisége, lehengerlő kisugárzása vezette volna az ecsetjüket.

Hisz afelől nem lehet kétség, hogy a győri polgármester nagy formátumú művész.

Ezt a leghitelesebb forrásból tudjuk: a Győr 750 – 1271-2021 című kötetből, mely

„Győr királyi várossá nyilvánításának 750. évfordulóján városunk különleges művészeti értékeire hívja fel a figyelmet, a teljesség igénye nélkül mutatja be azok közül a legjelentősebbeket.”

S mint arról korábban beszámoltunk:

maga Dézsi Csaba András, illetve Radnóti Ákos alpolgármester is szerepel a kötetben művészként.

A Győr 750 album leginkább a polgármester önimádatának állít emléket

Megjelent nemrég egy album, Győr 750 - 1271-2021 a címe. Győri művészek - festők, szobrászok, grafikusok, fotósok - alkotásai szerepelnek benne, illetve némi általános ismertető Győr városáról három nyelven, amelyek a legritkább esetben kapcsolódnak a közvetlenül mellettük szereplő művekhez. Azt már jóval nehezebb megállapítani, hogy a kötet összeállítása mögött mi a koncepció.

Mi másért szerkesztenék be őket egy ilyen kötetbe, ha nem azért, mert kreatív életútjukkal, alkotásaikkal ezt kiérdemelték?

S egy ilyen nagyívű művészi teljesítmény esetén természetes, hogy nem csak a polgármester alkotása, de a polgármester papagájáról készült festmény, a polgármester mostohaanyjának festménye, a polgármesterről készült fotó és a polgármesterről rajzolt képregény is helyet kapott a fenti kötetben.

Ha pedig a polgármester édesapjának felesége, Dr. Dézsiné D. Beöthy Hajnalka festménye helyet kapott a kötetben, akkor miért ne kaphatna helyet a könyvtárban?

Fotó: Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér

Ugyanis 2021. november 18-án (csütörtökön) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtára rendezvénytermében (Győr, Baross u. 4., II. emelet) nyílik meg D. Beöthy Hajnalka festő- és frezetto-művész kiállítása.

Megnyitja: Dr. Horváth Sándor Domonkos, az intézmény igazgatója

írja a hely Facebook-oldala.

A tehetség mindenhová utat tör magának, nincs mit tenni.

S mi egyéb oka lenne annak, hogy az egyik győri kulturális intézmény (a városi könyvtár) által a Győri Nemzeti Színház épületébe szervezett Győri Könyvszalonon a polgármester a Nagyszínpadon mutathatja be a Gerzson és Panka kalandjai a dzsungelben című kötetét, mint az, hogy Dézsi Csaba András egy jelentős művész?

Akinek munkássága joggal szerepel olyanokkal egy rendezvényen, mint Gryllus Vilmos, a Budapest Klezmer Band, Grecsó Krisztián, Bereményi Géza, Dés László, Udvaros Dorottya, Hrutka Róbert,  Dragan Velikić, Karafiáth Orsolya, Gerlóczy Márton, Vámos Miklós, Tisza Kata, Szabó T. Anna, Dragomán György, Kovács Patrícia és Schmied Zoltán. 

Ki tagadná, hogy Dézsi Csaba András ott van a kortárs magyar művészet élvonalában, a fenti személyekkel együtt, így az a minimum, hogy kijár neki a Nagyszínpad?

Ezt csak olyan sanda szándékú gonosz kukkolók, hiénák, nyúlbélák vonhatják kétségbe, akik a jó dolgokból szart akarnak csinálni.

Újságírói kérdések elől menekült Dézsi Csaba András győri polgármester

Adományt vett át csütörtök délután a Pedró Pékségtől Dézsi Csaba András polgármester: 20 ezer győri család támogatta kenyérvásárlással azt, hogy Győrnek új harangjátéka legyen a városházán. Ugyan nyár közepe óta - mióta a polgármester lejáratókampányt indított lapunk ellen - nem válaszolnak a sajtókérdéseinkre és nem kapunk sajtómeghívókat, ennek ellenére értesültünk az eseményről.

Csak ők jöhetnek elő afféle mondvacsinált álkérdésekkel, hogy mennyire ízléses egy önkormányzati intézményben kiállítani a polgármestert és feleségét ábrázoló festményt?

S mennyire etikus, hogy egy, ugyanezen közintézmény által közpénzből egy másik közintézménybe (amelynek igazgatói kinevezését Dézsi Csaba András hagyta jóvá) szervezett könyves rendezvényen a polgármester a saját kötetét népszerűsíti? 

Kizárólag az irigység szól belőlük. Mert mikor készült róluk olyan freskó a szerkesztőségben, mint Dézsi Csaba Andrásról a munkahelyén?

Egyelőre nem az önkormányzatnál, hanem a kórházban, de az utókor nevében reméljük, a Polgármesteri Hivatal falára is felkerül majd egy hasonló remekmű.

Addig is, míg ez megvalósul, olvasóink szemügyre vehetik kollégánk Dézsi Csaba András ihlette művészi látomását:

 

Jó szórakozást kívánunk hozzá!

Szólj hozzá!

Elhunyt Csapó Gábor

Hetvenkét esztendős korában elhunyt Csapó Gábor olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.

Fideszes képviselő: Át kell gondolni, hogy ifj. Knézy alkalmas-e a GyőrPlusz vezetésére

Letörölték a fideszes képviselő jótékonysági akciójának minden nyomát az önkormányzati médiából, Hajtó Péter kiakadt.

Dézsi a diáktudósítóknak: Egy jó újságírónak mit kell csinálni? Kérdezni!

Diákújságírókat oktatott a polgármester, aki másfél éve menekül el rendszeresen teljesen egyszerű újságírói kérdések elől.

Kanye West bejelentette, hogy indul a következő amerikai elnökválasztáson

West 2020-ban is indult az elnökválasztáson, de mindössze 70 ezer szavazatot gyűjtött.

Piros Porschét és győrsági ingatlanokat is foglaltak le Völner Pál fiától

83 millió forint kenőpénz átvételével vádolják a volt fideszes államtitkárt, most kiderült, mit foglaltak le a családjától.

Megérkezett a Sugarloaf és Lotfi Begi első közös dala

Szinte kötelező gyakorlat volt Kodály országában egy szó-la-ti-dó című dalt megalkotni.

Keresztes László Lóránt nem támogatta Lantos Csaba kinevezését

Az LMP-s képviselő szerint nem a miniszterjelölt lesz az, akin keresztül a kormány kivezetheti az országot az energiaválságból.

Ismét elromlott a kisbácsai iskola kazánja, folyamatban a javítás

16 fokban tanulnak az alsósok, azt kérték a szülőktől, hogy ne szóljanak újságíróknak.

Nincs fűtés a szombathelyi MMIK-ban

A Mesebolt Bábszínház termében elektromos panelekkel garantálják a meleget.

A Bizottság 3000 milliárd forintnyi EU-s forrás felfüggesztését fogja javasolni

Magyarország korrupcióellenes intézkedései nem elegendőek, nem elégedett a Bizottság

Schmuck Erzsébet: A klímacsúcs egy elvesztegetett esemény volt

Az elmúlt egy évben a magyar kormány sem tett semmit a klímaváltozás ellen - véli a politikus.