Hende: Legalább annyira érdemesek a zalaegerszegiek, mint a szombathelyiek

Bazsó Bálint 2021-05-22 13:37:00
Mondta annak kapcsán, hogy Zalaegerszeg kétmilliárd forintot kap, Szombathely semmit. Vas megye székhelyének fideszes országgyűlési képviselője szerint Szombathely nem, Zalaegerszeg viszont rászorul a támogatásra, az önkormányzati lakások 10 százalékon történő elkótyavetyélésével pedig nem veszít vagyont a város, ugyanakkor azt elismerte, módosítani kell a törvényjavaslatot.

Ismét válaszolt kérdéseinkre Hende Csaba. Kérdésünkre, miszerint miért alacsonyabb rangúak a szombathelyi polgárok, mint például a zalaegerszegiek, amíg ugyanis Zalaegerszeg - előbb szabad felhasználásra, utóbb pedig kompenzációként kapott - összesen kétmilliárd forintot a központi költségvetésből, addig Szombathely 0 forintot kapott a működésre, a fideszes országgyűlési képviselő azt válaszolta:

"Éppen azért volt szükség Zalaegerszeg kompenzálására, hogy a zalaegerszegiek ne legyenek alacsonyabb rendűek a szombathelyieknél" 

Hende értékelése szerint Szombathely igen kedvező helyzetben van például a közlekedés miatt. "Ez meglátszik az ipar fejlődésében" - mondta.

"Zalaegerszeg polgárainak ugyanúgy joguk van a városias életformához, ahhoz, hogy a tömegközlekedés meg legyen oldva, a közterületek rendbe legyen tartva, hogy legyen elég pénz az orvosi alapellátásra, hogy minden kötelező alapfeladat el legyen látva ott is, dacára annak, hogy jóval kevesebb az adóbevétel. A dolog tehát nem úgy áll, hogy a szombathelyiek alacsonyabb rangúak bárki szemében, nem, ki kell egyenlíteni ezeket a dolgokat,

mert legalább annyira érdemesek a zalaegerszegiek, mint a szombathelyiek, ezt pedig úgy lehet kiegyenlíteni, hogy a kormány oda tesz, ide meg nem, mert nem szükséges"

- mondta Szombathely fideszes országgyűlési képviselője, aki hozzátette:

"Gondolja a kormány, hogy aztán ha igaza van, majd eldöntik a választók"

Második kérdésünket a lakásprivatizációs törvény kapcsán tettük fel. Mint ismert, a kormány önkormányzati ingatlanvagyonát kiárusító törvényjavaslata széles körű szakmai és politikai tiltakozást váltott ki (köztük több fideszes polgármesterét is). A legtöbb értékelés szerint a javaslat mögött a Budai Várban rendkívül nagy értékű ingatlanokat bérlő fideszes elit lakásvásárlását igyeszik íly módon megkönnyíteni a kormány, mindezt ráadásul potom pénzért. 

Mi a véleménye arról, hogy a kormány most éppen azzal próbálja meg több tízmilliárd forinttal csökkenteni Szombathely vagyonát, hogy a jelenlegi bérlők akár 10 és fél százalékos értéken megvásárolhatják az általuk bérelt önkormányzati lakást?

Hende válaszában feltette a kérdést: 

"Mi Szombathely vagyona? Mert Szombathely vagyon csökken, állítólag"

- mondta Hende, aki úgy értékelt: 

"Szombathely vagyona az szombathelyiek vagyonának összessége, az itt működő cégek vagyonának összessége, ez mind szombathelyi vagyon"

- sorolta, majd elismerte: ebbe természetesen az önkormányzat vagyona is beletartozik.

A fideszes országgyűlési képviselő szerint a kérdésből úgy tűnht, mintha valaki Szombathelyről elvenne vagy elvinne valamit, holott szerinte "szó sincs erről, ezek a lakások itt vannak" - mondta.

Érdekes, párttársa, Dézsi Csaba András győri polgármester már nem így gondolja:

Dézsinek sem tetszik a bérlakás-privatizációs javaslat

Megkérdeztük Dézsi Csaba Andrást, Győr kormánypárti polgármesterét fideszes politikustársa, Böröcz László javaslatáról. Mint korábban írtunk róla: Böröcz László (Szombathelyen született) fideszes képviselő jegyzi azt a törvényjavaslatot, amely szerint kedvezményes áron, a lakás értékének 30 százalékáért lehetne megvásárolni az önkormányzati bérlakásokat a jövőben. Csak azok a bérlők vehetnék meg a lakásokat, akiknek 2020.

Azt ugyanakkor elismerte Hende, hogy finomításra szorul a törvény, mint mondta: több ponton módosulni is fog.

Szerinte az önkormányzati tulajdonú bérlakások bérlői kvázi tulajdonosi szerepkörben vannak, hiszen ők nem rakhatók ki azokból a lakásokból, éppen ezért az ő bérleti joguk mintha tulajdoni jog volna.

Úgy vélte: a befolyó bérleti díjak nem is fedezik a bérlakások fenntartási költségét, tehát ez olyan vagyona a városnak, ami "inkább mínusz, mint plusz" - mondta, vagyis - szerinte ezek a lakások költséggel járnak, miközben az önkormányzat értékesíteni nem tudja.

Hozzátette: a benne lakók bérlők nagy többsége szeretne tulajdonossá válni. Nekik lesz lakásuk, "a városnak lesz bevétele, annyi amennyi, de ez egy tiszta pénz".

Ugyanakkor elismerte: a törvényt módosítani kell: a határozott idejű bérleti jogviszonnyal rendelkező bérlőket ez a vételi jog ne illesse meg, mert akkor tényleg kimegy a város rendelkezése alól, társadalmi, szociális szempontból fontos és nélkülözhetetlen lehetőség.

Harmadik kérdésünket a városi hulladékgazdálkodás kapcsán tettük fel.

Újabb közös sikerről számolhatok be, 960 millió forintos támogatás érkezik a szombathelyi hulladékgazdálkodási rendszer megújítására" - mondta még 2020 májusában Hende Csaba, ám azóta sem érkezett meg a 11 modern kukásautó Szombathelyre. Miért?

"Amennyire én tudom, az önkormányzat térfelén pattog a labda, ezt a pénzt a város megnyerte, aoznban bizonyos feltételeket teljesítenie kellene, amelyek körül nehézségek támadtak" 

- mondta Hende, aki szurkol azért, hogy ezek mielőbb elháruljanak. 

Hozzátette: Az, ami "rá tartozott", azt ő elvégezte, a többi nem az ő felelőssége.

Szólj hozzá!

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.