Dézsinek sem tetszik a bérlakás-privatizációs javaslat

Papp László Tamás 2021-05-22 07:27:00
A városházi sajtótájékoztatóján kérdeztük erről a polgármestert.

Megkérdeztük Dézsi Csaba Andrást, Győr kormánypárti polgármesterét fideszes politikustársa, Böröcz László javaslatáról.

Mint korábban írtunk róla: Böröcz László (Szombathelyen született) fideszes képviselő jegyzi azt a törvényjavaslatot, amely szerint kedvezményes áron, a lakás értékének 30 százalékáért lehetne megvásárolni az önkormányzati bérlakásokat a jövőben. Csak azok a bérlők vehetnék meg a lakásokat, akiknek 2020. december 31-én már fennállt a bérleti jogviszonyuk.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége tiltakozik a bérlakás-privatizáció ellen

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége arra kéri a Magyar Országgyűlés felelős tagjait, hogy ne vegyék tárgysorozatba a hazai önkormányzati bérlakásállomány felszámolására irányuló önálló képviselői indítványt, míg Böröcz Lászlót, a törvényjavaslat előterjesztőjét, kezdeményezése visszavonására szólítja fel - írja a szervezet közleménye.

A javaslatot Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester marhaságnak nevezte, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége pedig úgy vélte:

Bűnös lépés mindazokkal szemben, akik a lakhatási krízis áldozatai, és egy újabb jogcsorbító lépés, amellyel sérül az önkormányzatiság

Lehet és kell erről tárgyalni, de a jelenlegi beadványt én nem tartom erre alkalmasnak” – fogalmazott a Böröcz-javaslatról Dézsi Csaba András.

„Messze nem arról szól a kérdés számomra hogy akkor adjuk el az összes lakást vagy ne? Ennél sokkal bonyolultabb a helyzet” - tette hozzá a győri városvezető.

Az unokák is lakni fognak ott, pedig nem rászorultak

A polgármester fél évvel ezelőtt kérte a városháza illetékes osztályaitól, hogy mérjék fel a győri bérlakás-állományt. Dézsi Csaba András szerint az önkormányzatnak vannak kötelezettségei a szociális ellátásban, de léteznek olyan szociális bérlakások is, melyeknek lakói már nem tekinthetőek szociális bérlőnek. Mert több generációval ezelőtt kapta a családjuk szociális alapon, ők csak megörökölték, de nem szorulnak rá.

Dézsi szerint azon is el gondolkozni, hogy ki a gondos gazda?

Mert jelenleg olyan bérleti szerződések is vannak, amivel az illetőnek még az unokája is benn lakhat abban a lakásban, mert megörökli a bérleti jogviszonyt, és nagyon kevés bérlakást adnak vissza.

Ezeket a terheket az önkormányzat viselje-e, az önkormányzat újítsa-e el föl ezeket a szociális bérleti díjjal bérelt lakásokat, miközben már régen nem szociálisan rászorult bérlő van benne? – teszi fel a kérdést Dézsi.

Tehát, amikor eladjuk a bérlakás-állomány egy részét, akkor bizonyos esetekben tehertől szabadulunk meg. Mert az ilyen lakás soha nem kerül át más bérlőhöz, soha nem kerül vissza használatba az önkormányzathoz – fogalmaz a városvezető.

Ki fizesse a közös költséget?

A polgármester arra tett javaslatot: ahol egy társasházban 50 százalék fölötti az önkormányzat tulajdoni aránya, ott próbálják megszerezni a teljes tulajdonjogot, viszont ahol csak kisebbségi tulajdonosok, ott inkább adják el, a bevételből pedig újítsák fel az önkormányzati tulajdonban maradó lakásokat.

Át kell gondolni azt is, hogy Győrben a bérlakásokban valójában nincsen közös költség – tette hozzá Dézsi Csaba András. 

Ezt jelenti, hogy minden felújítás, a közös helyiségek világítása általában a Győr-Szol-t terheli, ami indokolatlan és olyan előnyöket ad a bérlakásban élőknek amivel a nem bérlakásban élők nem rendelkeznek – mondta a polgármester. 

A bérlakással együtt a jövőnket is eladjuk

Dézsi szerint bizonyos bérlakások eladásának inkább hátrányai lennének a jövőre nézve. 

Ott vannak azok a lakások, amelyben az ötéves előtakarékossági szerződéssel rendelkezők élnek. Ez azt jelenti, hogy öt éve beköltözhet a fiatal család pályázat útján a lakásba, öt évig félreteheti a bérleti díjat, nem kell neki azt fizetni, és így lesz tőkéje, amivel aztán lakásvásárlásban gondolkodhat. Aztán ki kell költöznie, és beköltözik a következő – fejtette ki Dézsi Csaba András. 

De hogyha ezt a bérlakás-csomagot eladjuk, akkor öt év múlva nem lesz következő, aki beköltözhet. És eladjuk vele a jövő generációjának a bérlakáshoz - az előtakarékos, öngondoskodásra nevelő, buzdító bérlakáshoz - jutásnak a lehetőségét

– mondta Győr kormánypárti polgármestere.

Korábban egy idén tavasszal megválaszolt adatigénylésből az derült ki, hogy Győrben közel 4300 önkormányzati bérlakás van.

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.