Dézsinek sem tetszik a bérlakás-privatizációs javaslat

Papp László Tamás 2021-05-22 07:27:00
A városházi sajtótájékoztatóján kérdeztük erről a polgármestert.

Megkérdeztük Dézsi Csaba Andrást, Győr kormánypárti polgármesterét fideszes politikustársa, Böröcz László javaslatáról.

Mint korábban írtunk róla: Böröcz László (Szombathelyen született) fideszes képviselő jegyzi azt a törvényjavaslatot, amely szerint kedvezményes áron, a lakás értékének 30 százalékáért lehetne megvásárolni az önkormányzati bérlakásokat a jövőben. Csak azok a bérlők vehetnék meg a lakásokat, akiknek 2020. december 31-én már fennállt a bérleti jogviszonyuk.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége tiltakozik a bérlakás-privatizáció ellen

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége arra kéri a Magyar Országgyűlés felelős tagjait, hogy ne vegyék tárgysorozatba a hazai önkormányzati bérlakásállomány felszámolására irányuló önálló képviselői indítványt, míg Böröcz Lászlót, a törvényjavaslat előterjesztőjét, kezdeményezése visszavonására szólítja fel - írja a szervezet közleménye.

A javaslatot Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester marhaságnak nevezte, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége pedig úgy vélte:

Bűnös lépés mindazokkal szemben, akik a lakhatási krízis áldozatai, és egy újabb jogcsorbító lépés, amellyel sérül az önkormányzatiság

Lehet és kell erről tárgyalni, de a jelenlegi beadványt én nem tartom erre alkalmasnak” – fogalmazott a Böröcz-javaslatról Dézsi Csaba András.

„Messze nem arról szól a kérdés számomra hogy akkor adjuk el az összes lakást vagy ne? Ennél sokkal bonyolultabb a helyzet” - tette hozzá a győri városvezető.

Az unokák is lakni fognak ott, pedig nem rászorultak

A polgármester fél évvel ezelőtt kérte a városháza illetékes osztályaitól, hogy mérjék fel a győri bérlakás-állományt. Dézsi Csaba András szerint az önkormányzatnak vannak kötelezettségei a szociális ellátásban, de léteznek olyan szociális bérlakások is, melyeknek lakói már nem tekinthetőek szociális bérlőnek. Mert több generációval ezelőtt kapta a családjuk szociális alapon, ők csak megörökölték, de nem szorulnak rá.

Dézsi szerint azon is el gondolkozni, hogy ki a gondos gazda?

Mert jelenleg olyan bérleti szerződések is vannak, amivel az illetőnek még az unokája is benn lakhat abban a lakásban, mert megörökli a bérleti jogviszonyt, és nagyon kevés bérlakást adnak vissza.

Ezeket a terheket az önkormányzat viselje-e, az önkormányzat újítsa-e el föl ezeket a szociális bérleti díjjal bérelt lakásokat, miközben már régen nem szociálisan rászorult bérlő van benne? – teszi fel a kérdést Dézsi.

Tehát, amikor eladjuk a bérlakás-állomány egy részét, akkor bizonyos esetekben tehertől szabadulunk meg. Mert az ilyen lakás soha nem kerül át más bérlőhöz, soha nem kerül vissza használatba az önkormányzathoz – fogalmaz a városvezető.

Ki fizesse a közös költséget?

A polgármester arra tett javaslatot: ahol egy társasházban 50 százalék fölötti az önkormányzat tulajdoni aránya, ott próbálják megszerezni a teljes tulajdonjogot, viszont ahol csak kisebbségi tulajdonosok, ott inkább adják el, a bevételből pedig újítsák fel az önkormányzati tulajdonban maradó lakásokat.

Át kell gondolni azt is, hogy Győrben a bérlakásokban valójában nincsen közös költség – tette hozzá Dézsi Csaba András. 

Ezt jelenti, hogy minden felújítás, a közös helyiségek világítása általában a Győr-Szol-t terheli, ami indokolatlan és olyan előnyöket ad a bérlakásban élőknek amivel a nem bérlakásban élők nem rendelkeznek – mondta a polgármester. 

A bérlakással együtt a jövőnket is eladjuk

Dézsi szerint bizonyos bérlakások eladásának inkább hátrányai lennének a jövőre nézve. 

Ott vannak azok a lakások, amelyben az ötéves előtakarékossági szerződéssel rendelkezők élnek. Ez azt jelenti, hogy öt éve beköltözhet a fiatal család pályázat útján a lakásba, öt évig félreteheti a bérleti díjat, nem kell neki azt fizetni, és így lesz tőkéje, amivel aztán lakásvásárlásban gondolkodhat. Aztán ki kell költöznie, és beköltözik a következő – fejtette ki Dézsi Csaba András. 

De hogyha ezt a bérlakás-csomagot eladjuk, akkor öt év múlva nem lesz következő, aki beköltözhet. És eladjuk vele a jövő generációjának a bérlakáshoz - az előtakarékos, öngondoskodásra nevelő, buzdító bérlakáshoz - jutásnak a lehetőségét

– mondta Győr kormánypárti polgármestere.

Korábban egy idén tavasszal megválaszolt adatigénylésből az derült ki, hogy Győrben közel 4300 önkormányzati bérlakás van.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.