Megint a vidéken spórol a kormány: ismét lefújták a motorvonat beszerzést

Bazsó Bálint 2021-05-04 06:00:52
Egy darabig nem jönnek hibrid motorvonatok a Pécs-Szombathely vonalra (sem), a kormány ugyanis visszavonta a hibrid motorvonatok beszerzésére kiírt tendert. Nem először.

A 50 motorvonat beszerzésésel a vasúttársaság 12 év után szerzett volna be új, dízelüzemű szerelvényeket. Most úgy néz ki, nem lesz belőle semmi, holott "igény az volna rá", lévén a hazai mellékvonalak többségén a csehszlovák gyártmányú, 40-50 Bz motorvonatok billegnek a csapnivaló állapotú pályákon.

"Azon dolgoznunk, hogy a magyar vasút hálózata, és az azon közlekedő mozdonyok, kocsik lehető legnagyobb része feleljen meg a XXI. századi vasúttal szembeni elvárásoknak, legyen környezetkímélő, gyors, kényelmes"

- mondta néhány nappal ezelőtt Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, aki talán akkor már  tudta, hogy a vasúti mellékvonalak jövőjét, vagy inkább megmaradását jelentő motorvonat tendert ismét vissza fogják vonni.

Nem először vonják vissza a tendert

A vasúttársaság szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt írta ki az ötven hibrid motorvonatra kiírt közbeszerzést.

Az akkori kiírás szerint 2023-24-ben húsz 200 ülőhelyes, majd 2024-2029 között további harminc 150 ülőhelyes motorvonatot rendelt volna a MÁV-Start, ám a lendület mindössze egy hónapig tartott: a tendert júniusban vissza is vonták. 

Az augusztusban kiírt újabb közbeszerzésben már kritérium volt, hogy az új vonatok szinkronban tudjanak működni a MÁV-Start 415-ös sorozatú motorvonataival, vagyis a Flirtökkel. A vasúti közbeszerzésekre rálátó forrásunk szerint ez alapján szinte egyértelmű vált, hogy a hazai motorvonatok legnagyobb beszállítója, a Stadler lesz a befutó.

Most úgy néz ki, hogy nem így lesz.

Még a Pécs-Szombathely vonalra is jutott volna belőle

A most visszavont tender szerint szintén 50 motorvonatot vásárolt volna a vasúttársaság. Jellemző a mellékvonali állapotokra, hogy ezekkel 40, de lassan 50 éves Bz-motorvonatokat és mozdonyos szerelvényeket váltottak volna le (összehasonlításképpen: A MÁV jelenleg körülbelül 200 darab csehszlovák Bzmot motorkocsit használ).

Az akkumulátoros motorvonatokkal a MÁV óriási lépést tehetne a forgalmasabb mellékvonalak kiszolgálásában, így például jutott volna belőlük az egyik legfontosabb, Budapestet nem érintő viszonylatra, a Szombathely-Pécs vonalra is, de a nyári szezonban a Balaton északi partján is megjelentek volna.

A MÁV új menetrendjével ezentúl három átszállás kell majd, hogy Szombathelyről eljussunk Pécsre

A tegnap este jelent meg a MÁV-Start június 6-tól érvényes menetrendje, ami miatt már most nem egy szervezet emelte fel a hangját, az utasok pedig zúgolódnak, ami nem csoda. A Magyar Közlekedési Klub szerint az új menetrend a legsúlyosabb botrány kategóriájába tartozik, mely „totálisan tönkreveri egész térségek közösségi közlekedését", a Közlekedő Tömeg pedig közlekedéspolitikáért felelős államtitkár lemondását követeli.

Azért nem kell, mert villamosítani fognak

A tender visszavonásának indoklása akár még jól is hangozhatna, ha nem ismernénk túl jól a magyarországi pályázati viszonyokat és kampányszlogeneket. Eszerint ugyanis a "beszerzésre állítólag azért nincs szükség, mert azon vonalak esetében, amiken ezeket a vonatokat bevetni tervezték, időközben döntés született a villamosításról" - írja a Közlekedő Tömeg.

A szakmai szervezet szerint ez csak részben lehet igaz, mivel a villamosításra egyes vonalak esetén a határidő 2050 a MÁV-csoport új fenntarthatósági stratégiája szerint, így konkrétan a vonatok beszerzése esetén is már 25 évesek lennének ezek a járművek, mikorra szükségtelenné válnának (vagyis a jelenlegi szerelvények közelítenék vagy meg is haladnák a 70 éves életkort).

Mint írják: a jelenlegi dízeles járműállományban nincs még 20-30 év, így a tender visszavonása kilátástalan helyzetbe hozza a vasúthálózat több mint 60 százalékát kitevő villamosítatlan vonalak nagyobb részét.

Tram-train Szombathelyen?

Lassan megkezdődhet a próbaüzem a Szeged-Hódmezővásárhely tram-train vonalon, ennek apropóján pedig újra előkerült a vasút-villamos rendszerek további fejlesztése. Bár több város neve is felmerült, a minisztérium is vizsgálódik, azt nem tudni, hogy hol, mikor és persze milyen tartalommal kezdődhet meg a következő elővárosi vasút építése. Pedig igény volna rá.

Mire elég 50 motorvonat?

Feltételezve, hogy holnapután mégis sikerülne összehozni a beszerzést, akkor sem nagyon van okunk az örömre. Az 50 motorvonat ugyanis rendkívül elenyésző a valós igényekhez képest, ráadásul még egy esetlegesen megvalósuló villamosítás esetén is szükség lenne a dízeles és hibrid meghajtásra, ráadául a 2050-re már a jelenlegi állomány legfiatalabb tagjai is közel 50 éve járják majd a magyar vasúti pályákat - emlékeztet a Közlekedő tömeg.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A szakmai szervezet szerint "fals érveléssel" kaszálták el a tendert – a jelek szerint egyszerűen nincs politikai a szándék az új technológiát képviselő, drága akkumulátoros vonatok vásárlására. 

"Ezzel viszont végképp világossá vált, hogy nem lehet tovább elodázni a MÁV-Start dízelüzemű járműállományának megfiatalítását. Haladéktalanul meg kell kezdeni új dízelmotorvonatok beszerzésének előkészítését, hiszen egy ilyen projekt átfutási ideje minimum 4-5 év."

- írják.

A tender lemondása újabb visszalépést a kormányzat részéről. Emlékezete lépés volt, amikor egy évvel ezelőtt még azért kellett küzdeniük a szakmai szervezeteknek és polgármestereknek (köztük kormánypárti településvezetőknek), mert a kormányzat a járványhelyzetre hivatkozva a mellékvonalak többségét gyakorlatilag bezárta volna a brutális menetrendi ritkítással.

"Mi lenne, ha nem a minisztérium budapesti épületében dőlne el, milyen vonatok és mikor közlekedjenek az ország összes csücskében?"

Bár az utasok és a közvélemény a MÁV-ot szidja a ritkuló és értelmetlen időpontban közlekedő vonatok miatt, korántsem a vasúttársaságnál dől el egyedül, milyen menetrenddel közlekednek a járatok. Vagyis nem biztos, hogy a MÁV-Start felel azért, mert az egyetlen reggeli vonattal sem lehet már bejutni a munkahelyre vagy iskolába, vagy kétszer kell átszállni a pótlóbuszra, csakhogy hazajussunk.

A tiltakozás hatására a legtöbb helyen ezt sikerült megakadályozni, ám épp a fenti példa mutatja jól, hogy a kormánynak továbbra sincs koncepciója a vidéki közlekedés rendbetételére, legfeljebb néhány kidolgozott politikai panel:

"A kormány 2010-ben borzasztó helyzetet örökölt, a baloldal 38 vasútvonalat zárt be több mint 1300 kilométer hosszúságban, a még maradt, működő hálózat állapota folyamatosan romlott"

  • mondta az egyszer már idézett Schanda Tamás államtitkár 2021-ben, tehát 11 év kormányzás után.

    Sajnos arról nem beszélt, hogy mikor kezdik el lecserélni az 50 éves szerelvényeket.

Természetesen kerestük a MÁV-Start Zrt.-t is, válaszukat közölni fogjuk.

Szólj hozzá!

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.