Miközben tombol a járvány, 660 ezer gyereket és 1,2 millió felnőttet érint az óvodák és az alsó tagozatok újranyitása

Bazsó Bálint 2021-04-15 16:12:33
Április 19-től, vagyis jövő hét hétfőtől csak az általános iskolák alsó tagozatai nyitnak ki újra, a felső tagozatok és a középiskolák május 10-től fogadják a diákokat. Addig tehát marad a digitális oktatás. A két nagy pedagógus szakszervezet elégedetlen, a Nemzeti Pedagógus Kar viszont üdvözli a döntést.

Ahogyan az várható volt, megosztja a szülői és szakmai szervezeteket az általános iskolák alsó tagazatainak újranyitása.

„A kormány ezzel valójában azt ismerte be, hogy nem hajlandó támogatni a rászorulókat (...) Most, amikor a járvány történelmi csúcsán tombol, a PDSZ továbbra is ragaszkodik az alsó tagozatok és az óvodák zárásához.”

- olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Mint írják: A PDSZ többek között azért utasítja el ezt a „teljesen érthetetlen” döntést, mert sok óvodapedagógus oltása még csak alig néhány napja történt meg, vagy mert általánosságban is elmondható, hogy kollégáink védelme ki sem alakulhat a 19-ei dátumra. A szakszervezet szerint ez már önmagában is indokolná, hogy ne most nyíljanak meg az intézmények, ugyanakkor hozzátették, a döntés súlyosan sérti az Alaptörvényt is.

„Ha a szülő kényszerből beviszi a gyerekét az intézménybe, mert nem tud rá vigyázni, nincs módja otthon maradni, akkor gyermeke élethez és egészséghez való joga, ha otthon marad és nem viszi be, a tanuláshoz való joga sérül. A kormánynak nem szabadna ilyen választás elé állítania a magyar családokat.”

Fotó: MTI/Komka Péter

A kormány április 14-ei döntése 660 ezer gyermeket, 330 ezer óvodást és nagyjából ugyanannyi alsóst érint, ráadásul érinti a zömében fiatal szüleiket is, körülbelül 1,2 millió felnőttet. 

„A fertőzés szempontjából ez egy nagyon kritikus szám – könnyelmű, no és nagyon kevéssé érthető döntés a köznevelési intézményrendszer ekkora részének megnyitása a járvány tetőzésével egyidőben.”

- írják a közleményükben. A szakszervezet szerint a kormány pontosan tudja, a köznevelési intézmények a járvány szempontjából veszélyes helyek, mégsem támogatják a járvány miatt rászorulókat.

„A kormány pontosan tudja, hogy az alsós és az óvodás korosztály az, akikkel a szülőknek otthon kellene maradniuk. Ha otthon maradnának, a kormánynak kötelessége lenne kompenzálni a gyermekeikkel otthon maradó szülőket. Mivel azonban fizetni nem akar, inkább beküldi a gyerekeket a járvány csúcsán az intézményekbe”.

Emlékeztetnek: a legkisebbek esetében akiknél nincs és jórészt nem is lehet betartatni a távolságtartást, és nem is igazán lehet beszélni maszkviselésről sem a gyerekek esetében.

Hogy ez ne legyen elég, a magyar oltási terv miatt a gyerekek mellett a fiatal szülőket sem oltották még.

A szakszervezet szerint tehát a kormány döntése „az egész társadalom számára veszélyes”, ezért arra kérik a kormányt, hogy támogassa az otthon maradni kényszerülő diákok, gyermekek szüleit és tartsa zárva a köznevelési intézményeket és csak akkor nyissa meg őket, amikor a hullám levonult!

Fotó: MTI

Pedagógusok Szakszervezete: A teljes ágazatban veszélyes az újranyitás

„A döntést a Pedagógusok Szakszervezete a szülői, szakmai és érdekvédelmi szervezetek részsikerének tekinti.”

- közölte a szakszervezet, ugyanakkor hozzátették:

„Álláspontunk változatlan: a teljes ágazatban, minden intézménytípusban (a bejelentésben szereplő óvodákban és alsó tagozatokban is) veszélyes lehet az április 19-i újranyitás, ugyanis nem tartható a megfelelő védőtávolság, gyerekek nem védettek, saját és szüleik egészségét veszélyeztetheti a nyitás, illetve a pedagógusok esetében nem alakulhat ki addig teljes védettség.”

A PSZ ezért továbbra is azt követeli, hogy olyan időpontra halasszák az intézményrendszer megnyitását, amikor ezt biztonságosan meg lehet majd tenni.

Három és félmillió oltásnál nyithatnak a teraszok

Néhány perccel ezelőtt a Facebookon jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy túl vagyunk a 3 millió oltásnál. Ezt meg is köszönte minden, az ágazatban dolgozó szakembernek. A kormányfő azzal folytatta, hogy amint meglesz a három és félmillió beoltott, a vendéglátók kinyithatják a teraszokat. Ez várhatóan a jövő hét közepén, szerdán, csütörtökön valósulhat meg.

Nemzeti Pedagógus Kar:  Elfogadható döntés

Elfogadható döntésnek tartja viszont a Nemzeti Pedagógus Kar a fokozatos nyitást.

A szervezet elnöke, Horváth Péter az Indexnek elmondta, „többször jelezték a kormánynak, hogy a fokozatos nyitás lenne ideális, vagyis először a legkisebbek számára kell lehetővé tenni a tantermi oktatást.”

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke és egyben a győri Révai Gimnázium igazgatója megalapozottnak tartja a döntést, hiszen - mint fogalmazott „az alsótagozatos gyerekek szüleire nehezedik a legnagyobb nyomás, a negyedik osztályig a legnehezebb a digitális oktatás.”

A szülők háromnegyede nem tartja biztonságonak az újranyitást

A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért nevű közösség április 6. és 9. között elvégzett online felmérését kitöltő mintegy 85 ezer válaszadó 76,3 százaléka inkább nem tartja biztonságosnak az intézmények újranyitását.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A szülők 29,4 százaléka bizonytalan abban, hogy visszaengedi-e a gyermekét az iskolába, 33,5 százalékuk biztosan nem engedi vissza és mindössze 34,7 százalék jelentette ki, hogy biztosan visszaengedi a gyerekét az iskolapadba.

Mint írják: „A kérdőív eredményei arra mutatnak, hogy a szülők veszélyesnek tartják az intézmények újranyitását. Cselekvési szándékaik kialakításában sem a gazdasági megfontolások, sem pedig a tanulmányi előrehaladásra irányuló vélekedések nem játszanak kimutatható szerepet. A betegségtől való félelemmel szemben egyedül a retorzióktól való félelem látszik ellentétes erőnek.”

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”