A Győr környéki települések többségében nem mostanában lesz házhoz menő szelektív

Pintér Bence 2021-04-14 07:50:00
Akkor lenne házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Győr környékén, ha elkészülne az optikai válogató, amit nem tervez beszerezni a város – konkrétan emiatt a gép miatt állt a bál a GYHG-nál.

2020 óta tíz Győr környéki településen, illetve Nádorvárosban tesztelik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés rendszerét. A Kisalföld tavalyi cikke szerint a terv az volt, hogy a tesztidőszak után 2021 második negyedévében újabb 23 település csatlakozik a házhoz menő szelektív gyűjtés rendszeréhez: Tényő, Győrszemere, Felpéc, Kajárpéc, Sokorópátka, Gyömöre, Lovászpatona, Szerecseny, Gecse, Vaszar, Kisbajcs, Nagybajcs, Vének, Vámosszabadi, Győrújfalu, Győrzámoly, Győrladamér, Dunaszeg, Dunaszentpál, Bőny, Bábolna, Gic, Nagydém.

A Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulást vezető győri önkormányzati képviselő, Szabó Jenő elnöki határozata alapján a 23 településnek, illetve a többieknek még várnia kell az új rendszerre – lehet, hogy örökké.

A március 18-i határozat ugyanis kimondja, hogy a rendszer kiterjesztésére következő fázisban érintett települések esetében csak „a győr-sashegyi hulladékkezelő központban telepítendő optikai válogatómű kivitelezése” után kerül sor. Ez alapján úgy tűnhet, hogy csak az a kérdés: mikor készül el az optikai válogató. A valódi helyzet azonban egészen más.

Dézsi polgármester: Nem építünk optikai válogatót

Az optikai válogató ugyanis épp az az ügy, ami miatt tavaly decemberben botrány és belső vizsgálat volt a GYHG-nál, és amelynek nyomán mind Koronika Tamás akkori igazgatót menesztették. Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP) akkor azt mondta, hogy az optikai válogató lízingelése körüli ügyek voltak gyanúsak neki. (Ugyanekkor Borsi Róbert fideszes önkormányzati képviselőt is leváltották a Társulás éléről. Helyére Németh Zoltán, a megyei közgyűlés fideszes elnöke jött, aki azonban alig két hónap után lemondott a pozícióról. A Társulást jelenleg Szabó Jenő fideszes önkormányzati képviselő vezeti, aki a Győr-Szolnál is diktálja a tempót egyébként.)

Dézsi polgármester a GYHG-ről: Nem hatósági, hanem belső vizsgálat folyik

Elértük a GYHG körüli ügyekkel kapcsolatban Győr polgármesterét, Dézsi Csaba András t, aki lapunknak elmondta: a GYHG-nál nem hatósági, hanem belső vizsgálat folyik. A polgármester elmondta: a dolog egy nagyjából egymilliárd forintos optikai szelektáló gép lízingelésének ötletével indult, aminek kapcsán a polgármesterben felmerült, hogy ha a kormány úgyis elveszi a hulladékkezelést az önkormányzatoktól, akkor mit is kezd a majd a város ezzel a géppel.

Az optikai válogató ugyanis előfeltétele lenne annak, hogy kiterjesszék a rendszert: mint a Magyar Nemzet cikkéből kiderül, a tesztfázisban kézzel válogatták volna a beérkező hulladékot, ez azonban nyilván nagyobb volumen esetén tarthatatlan lett volna. 

Ezért aztán most is megkerestük a győri polgármestert, hogy rákérdezzünk: ezek szerint megépül-e mégis a válogató. Mint kiderült, szó sincs erről, nincs napirenden az optikai válogató megépítése.

Magyarra lefordítva tehát a határozat szerint az említett települések, illetve a Társulásban részt vevő 112 település közül mindazok, akiknél eddig nem volt házhoz menő szelektív, nem számíthatnak arra, hogy ez a közeljövőben megváltozik, mivel Győr városa, illetve a Győr tulajdonában álló GYHG nem tervezi megépíteni azt az optikai válogatót, amit ezt lehetővé tenné.

Az ügyről természetesen Szabó Jenőt is megkérdeztük, aki azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszolt kérdésünkre.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.