A MOL szerint szó sincs kőolajkútról Őriszentpéternél, a dokumentumok pontatlanul és túl általános fogalmaztak

Nagy Donát 2021-03-17 06:04:00
Földgázt viszont valóban kitermelnének, ám az a fúrás után nem jár számottevő zajjal. A helyiek kompenzálása és a tervezett lakossági fórum is szóba került azon a háttérbeszélgetésen, amit a sajtónak szervezett a vállalat.

Kedden délután csatlakoztam fel arra az online háttérbeszélgetésre, amit a sajtó számára szervezett a MOL az Őrségben tervezett új szénhidrogén kút fúrása miatt. Bár a beszélgetésre a média képviselőit hívták meg hivatalosan, azon részt vett az Őrségvédők Civil Társaság és a Greenpeace képviselője is. A tervezett beruházásról lapunk elsőként számolt be, még januárban.

Új szénhidrogén kutat fúrnak Őriszentpétertől pár száz méterre

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán jelent meg egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogén kút fúrását.

Pantl Péter, a vállalat kommunikációs igazgatója szerint az elmúlt időszakban sok félreértés alakult ki, azonban a MOL nyitottan áll a témához, minden kérdésre szívesen válaszolnak.

A lakosság számára szerettek volna fórumot tartani, de a pandémia miatt erre egyre kisebb az esély, így most egy online találkozó megszervezése van tervben.

A helyiek gazdasági kompenzációja egy következő szempont lesz, jelenleg még a próbafúrás előkészítése, dokumentációja zajlik. Minden egyes lépést körüljárnak, ezért is állították meg az engedélyezést, mert minden véleményt tiszteletben akarnak tartani.

Marton Zsombor, a MOL kutatás-termelés üzletágának igazgatója elmondta, hogy minden fúrást három szempontból vizsgálnak meg. Van a lakossági, azaz az emberi oldala, van a természeti és természetvédelmi, valamint az energiaszolgáltatási kötelezettség. Mindhármat vizsgálják egy fúrás megkezdése előtt, ezek a szempontok pedig a Natura 2000 területen még jobban előtérbe kerülnek.

Az engedélyeztetést még 2020 nyarán kezdték el, mivel úgy gondolták, így valóban lesz idő az összes szereplővel egyeztetni. Először a nemzeti parkot keresték fel, majd idén januárban a helyi önkormányzatot is.

Az egész Őrség bizakodó, hogy nem lesz itt semmiféle szénhidrogén kút

A tegnapi nap [kedd] az nagyon izgalmas, és nagyon-nagyon munkás volt. Ugye ez volt a határideje annak a felhívásnak, amit a lakosság felé tettünk. Ez a tájékoztató a honlapunkra is felkerült, illetve a leginkább érintett településrészünk, a Galambosszer lakóit még a pénteki nap folyamán közvetlenül is kiértesítettük, írásban, és vártuk észrevételeiket, javaslataikat.

Marton szerint a nézeteltérést és a félreértéseket az előzetes engedélyeztetési dokumentumokban ejtett hibák okozzák, ugyanis ők a kezdetektől földgázban gondolkodnak, és nem kőolajat keresnek.

Elmondása alapján több éve termelnek a környék földgázkútjai, de vannak olyan lelőhelyek, amiket most nem érnek el egyikkel sem. Az előzetes dokumentumokban, a hatásvizsgálatban szereplő bejegyzések a szakhatóságokkal való egyeztetést hivatottak szolgálni.

A konkrét problémákra egyébként az Őrségvédők Civil Társaság már korábban is felhívta a figyelmet, Farnadi Péter pedig most is elsorolta, mi minden utal arra, hogy kőolajat keres a vállalat. Ezekről a cég képviselői viszont elmondták, hogy adminisztrációs hibák, és valójában nem keresnek kőolajat.

Az Őrségvédők szerint a MOL mást mond, mint amit az engedélyeztetésben ír a szénhidrogén kút tervezése kapcsán

Mi is beszámoltunk róla, hogy a MOL a járvány lecsengése után a helyi lakosokkal egyeztetne arról a szénhidrogén kútról, amit Őriszentpétertől alig pár száz méterre fúrna. A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán jelent meg egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft.

Az, hogy kőolajat vagy földgázt keresnek azért nem mindegy, mert előbbi kitermelése nagyságrendekkel nagyobb zajjal, és nagyobb építkezéssel járna. Ezzel szemben a földgázkútnak "csak" a fúrása, feltárása jár zajterheléssel, a kitermelés már nem annyira zavaró.

Nácán Gitta ügyvezető szerint szintén hibás ebből a szempontból a dokumentum, valamint az Őrségvédők által említett Teáor szám egy általános főtevékenység, de altevékenység ettől még több is van, köztük a földgáz kitermelés is.

A fúrás engedélyeztetését jelenleg szüneteltetik, hiszen szerintük olyan kérdések jöttek elő az elmúlt hetek során, amik egy egyszerű előzetes dokumentáció alatt nem szoktak. Most arra is gondolnak, hogy például a látható építménynek mindig az évszaknak megfelelő látképe legyen.

Szüneteltetik az Őriszentpéter mellé tervezett szénhidrogén kút építésének tervezését

Elsőként írtunk a közvetlenül Őriszentpéter mellé tervezett szénhidrogén kútról, amelyről később több helyi és országos lap is említést tett. Az eset kapcsán helyi lakosok petíciót indítottak, de az önkormányzat is kijelentette: nem látnának szívesen egy újabb ipari létesítményt a település határán.

Nácán a korábbi félreértések kapcsán azt mondta, hogy az engedélyeztetés ezen szakaszában még nem tervezték a lakosságot ilyen szinten bevonni. Egy hasonló fúrás előkészítésénél először a szakértők, kollégák megismerik a környezetet, majd felmérik a tulajdonosi szerkezetet, azaz, hogy ki használja a területet. Nyáron a nemzeti parkkal már egyeztettek, később pedig az önkormányzatot is írásban keresték meg az egyik út használatával kapcsolatban.

Őriszentpéter körül még 3 lehetséges fúrási pontot vizsgálnak, ezek közül az egyik egy forgalmas közút mellett lenne, a másik egy szántón, ahová semmilyen út nem vezet, illetve egy meglévő kúthoz nagyon közeli pont is szóba jött.

Éves szinten sok kérvényt adnak be, ezek közül természetesen volt már olyan, amit elutasítottak, de ez egy olyan szigorúan védett terület volt, hogy belépni sem lehetett egy egyszerű embernek.

Árkon, bokron, szénhidrogénen át

Elsőként írtunk a közvetlenül Őriszentpéter mellé tervezett szénhidrogén kútról, amelyről később több helyi és országos lap is említést tett. Az eset kapcsán helyi lakosok petíciót indítottak, de az önkormányzat is kijelentette: nem látnának szívesen egy újabb ipari létesítményt a település határán. Mind a Galambosszeren lakókkal, mind Őriszentpéter polgármesterével leültünk a beruházás kapcsán - az interjúkat hamarosan közzé is tesszük.

Farnadi Péter a helyiek képviseletében kiemelte, hogy a környéken élők a vendégházaikból élnek, de ha itt ipari kitermelés és zaj lesz, akkor egyszerűen nem lesznek ökoturisták. Így pedig családok megélhetése és egzisztenciája kerül veszélybe.

Marton Zsombor szerint ők azzal kalkuláltak, hogy a téli beruházás lesz a legkisebb rossz, ezért is szerepelnek téli hónapok az építkezés tervezett idejénél. De a helyiek kompenzálásán is gondolkoznak. Itt több ötlet is felmerült, de mivel minden alkalom és körülmény más és más, ők szeretnének ez ügyben az önkormányzattal egyeztetni. Maga a fúrás 4 hétig tartana, ezalatt lenne egy mostani állapothoz képest jelentősebb forgalom, valamint a 30-40 emberrel is számolni kell pluszban.

Tényleg a földgáz, vagy valójában a kőolaj kitermelése a cél Őriszentpéter mellett?

Egy nemrég közzétett tanulmány nagy port kavart az Őrségben élők és az Őrségbe pihenni járók között, akik petíciót is indítottak a tervezett építkezés ellen. De miért más a helyzet, mint a meglévő szénhidrogén kutaknál? Interjúnk Farnadi Péterrel és Szalai Lászlóval.

Perger András a Greenpeace képviselője is megszólalt, szerinte a természetvédelmi területen elsősorban a természetet, és nem a gazdasági előnyöket kell előnyben részesíteni. A szervezet közleményét mi is megírtuk.

Séllei Csaba a vállalat szakértője szerint az általuk elérhető fúrási technológia csak bizonyos pontokról képes elérni az ásványkincseket. 

Bakos Piroska, a MOL szóvivője azt mondta, hogy minden hasonló fúrás egy időablakban, itt például a téli vegetációban történik, éppen azért, hogy a lehető legkisebb gondot okozza a természetben.

Összegzésként annyi bizonyos, hogy a vállalat képviselői több ízben is elmondták: mindeddig nem gondolták, hogy a lakosságot már ezen a ponton be kell vonni az egyeztetésekbe, de ez is tanulság a részükről. A korábban elérhető dokumentumokban szereplő kétértelmű megjegyzések pedig a MOL jelenlévő tagjai szerint adminisztrációs hibák; a területen ugyanolyan földgázkút épülne, mint amik már most is üzemelnek.

A jövőben meghirdetett lakossági fórumon természetesen mi is részt veszünk.

Szólj hozzá!

A 35 éves Tankcsapdáról készített koncertfilmmel jelentkezik a Hajógyár

A filmben az interjúrészletek mellett 18 Tankcsapda-szám is elhangzik.

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, és a déli harangszó.

Ian McKellen balesetet szenvedett egy előadáson Londonban

A stáb azonnal a segítségére sietett, és kórházba szállították.

Balhé a győri belvárosban

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki fényes nappal Győr belvárosában esett neki társának.

47 sértettet vert át egy szombathelyi internetes csaló

Olyan termékeket árult, amik nem is léteztek.

Kara Ákos gratulált Pintér Bencének

A fideszes képviselő Győr érdekében felajánlotta együttműködését.

A következő napokban beköszönt a kánikula

A déli vármegyékre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Ne etessük a vízimadarakat!

Figyelmeztet a Magyar Madártani Társaság.

Hétfő este szúnyogot gyérítenek Győrben

Melegködös és ULV technológiával működő gyérítés is lesz.

Megölték a prostitúcióra kényszerített sértettet Győrben, a testét pedig elrejtették

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség emberölés és minősített emberkereskedelem miatt emelt vádat egy házaspárral szemben.

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.