Tényleg a földgáz, vagy valójában a kőolaj kitermelése a cél Őriszentpéter mellett?

Nagy Donát 2021-02-18 19:09:00
Egy nemrég közzétett tanulmány nagy port kavart az Őrségben élők és az Őrségbe pihenni járók között, akik petíciót is indítottak a tervezett építkezés ellen. De miért más a helyzet, mint a meglévő szénhidrogén kutaknál? Interjúnk Farnadi Péterrel és Szalai Lászlóval.

Mi folyik itt Őriszentpéteren?

Farnadi Péter: A 80-as, 90-es években több etapban is volt itt földgázkutatás és fúrás, majd kút létesítés, ezek közül pedig több a mai napig üzemel. Ami nagyon fontos, hogy a jelenlegi történet másnak tűnik, legalábbis a beadott dokumentumok alapján. Ugyanis most nem földgázt keresnek, hanem kőolajat. És a földgázkúttal szemben a kőolajkút nagyságrendekkel fájdalmasabb történet. Bár a földgázkút és a csőhálózat kiépítése 2-3 hónapon keresztül határértéket meghaladóan zajjal és füsttel jár, de maga az üzemelése az csendes, kvázi csak egy kisebb ipari létesítmény van a helyszínen. Kőolajkút esetén ez egész más, ennek folyamatos a zajterhelése, hisz a szivattyúzáshoz dízel motorokat használnak, aminek a füstgáz emissziója is jelentős.

Ez az, amitől a legjobban félünk.

Maga a létesítési fázis is sokakat ellehetetlenít, mivel itt szinte mindenki vendégházakból, ökoturizmusból él, és hogy a covid után még két - három hónapos kiesés legyen, az hatalmas érvágás lenne. Viszont ha tényleg kőolajkutat fúrnak, és ilyen jellegű ipari létesítmény kerül ide, akkor az gyakorlatilag a halálos ítélet itt szinte mindenkire, akik a turizmusból élnek a környéken, ami csak a galambosszeren tucatnyi családot jelent, Őriszentpéteren közel hatvanat.

Árkon, bokron, szénhidrogénen át

Elsőként írtunk a közvetlenül Őriszentpéter mellé tervezett szénhidrogén kútról, amelyről később több helyi és országos lap is említést tett. Az eset kapcsán helyi lakosok petíciót indítottak, de az önkormányzat is kijelentette: nem látnának szívesen egy újabb ipari létesítményt a település határán. Mind a Galambosszeren lakókkal, mind Őriszentpéter polgármesterével leültünk a beruházás kapcsán - az interjúkat hamarosan közzé is tesszük.

Miért lenne zavaró a létesítmény számotokra?

Farnadi Péter: Mi azért költöztünk ide tizenévvel ezelőtt, de vannak, akik huszonévvel ezelőtt, mert itt csend van, béke és nyugalom. Erre építettük fel az életünket, a házainkat, a családjainkat, és később a vállalkozásainkat is, hisz sokunk megélhetése az ökoturizmuson alapszik. Sokaknak ez az egyetlen bevételi forrása. Azok a vendégek, akik az Őrségbe látogatnak, hasonlóan hozzánk a csendet és a nyugalmat keresik, és nem az ipari létesítményeket, a zajt és a füstgáz emissziót. Ha ez megvalósulna, az életünk, a megélhetésünk ellehetetlenül, ingatlanjain elértéktelenedne. Felfoghatatlan, hogy egyáltalán a gondolata felmerülhet ennek.

Honnan szereztetek tudomást a tervezett beruházásról?

Farnadi Péter: A polgármester kiküldött a szerieknek egy levelet, amiben értesítette a lakosságot a tervezett szénhidrogénfúrásról. De a polgármester a szénhidrogén kifejezést használja, csak úgy, mint a Nemzeti Park a sajtónak adott nyilatkozataiban. Mivel a környéken csak gázkutak voltak eddig, sokak nem kapcsoltak, hogy itt sokkal nagyobb lehet a baj.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Most akkor ez földgáz, vagy kőolaj kitermelés lesz?

Farnadi Péter: Mi is csak abból a dokumentumból tudunk tájékozódni, amit a MOL konzorciuma a Vas Megyei Kormányhivatalhoz beadott, s ami letölthető annak honlapjáról. A hatástanulmányban végig szénhidrogénről ír, de néhány dolog árulkodó: A várható termelvényként nyersolajat, kevés kísérőgázt és rétegvizet említ. A másik, hogy a hatástanulmány zajemisszióra vonatkozó részében azt írják, hogy a telepítés során ugyanannyi zajhatás várható, mint a működés során, azaz az elkövetkezendő évtizedekben. De a konzorcium teaor száma is beszédes: kőolaj kitermelés...

Az egyik lapban a Nemzeti Park azt nyilatkozta, hogy "a földgáz kitermelés nem ördögtől való egy nemzeti parkban". Attól félünk hogy valamilyen okból a ködösítés megy, mert ha úgy tudja a széles közvélemény, hogy itt földgázat keresnek, ami csak három hónap szörnyűség, meg egy kis ipari létesítmény az Őrség lankái között, az még relatív elviselhető. És véletlenül találnak majd kőolajat, akkor meg azt mondják majd, hogy azt azért már nem hagyják ott. Onnantól kezdve már sokkal nehezebb lesz tenni ellene.

Ti mit tudtok jelenleg tenni a nyugalmatok érdekében?

Farnadi Péter: Szeretnénk, ha a petíció minél szélesebb körhöz eljutna, és sikerülne azt is kinyomozni, hogy itt valóban ködösítésről van-e szó, vagy pedig valamelyik anyag félreérthető, esetleg félretájékoztatták a Nemzeti Parkot. A következő lépés az lesz, hogy a Kormányhivatalhoz is eljuttatjuk a tiltakozásunkat.

Kompenzációt ajánlott-e bárki is nektek a zajszennyezés miatt?

Farnadi Péter: Még nem ajánlott, de szerintem nem is tartunk ebben a fázisban. De nem is lehet cél ez. Ha itt kőolaj kifejtés lesz, nincs az a kompenzáció, amit az életünk munkáját, azt, hogy mi felépítettünk ide az otthonunk, az életünk, a megélhetésünket újra tudná máshol indítani.

Szalai László: Ami furcsa, hogy egyelőre csak ez a hatástanulmány van, ami kiterjed például a gőték lelki életére, de az, hogy itt emberek élnek, és ők ebből élnek, arra nem terjed ki.

Farnadi Péter: Mi nem látunk gazdasági hatástanulmányt, meg az emberek életére vonatkozó hatástanulmányt se, csak és kizárólag az élővilágra vonatkozóan. És még egy fontos dolog van, maga a hatástanulmány is a határérték feletti zajterheléssel számol, és azt írja, hogy a működés alatt is határérték felett lesz a zajterhelés. Ami azt gondolom, hogy alapvető emberi jogainkba is ütközik.

A hatástanulmány szerint a létesítés megkezdése előtt zaj határérték alóli felmentést kell kérni az engedélyesnek.

Farnadi Péter: Igen, de nem tudjuk, hogy ezt a külön engedélyt kitől kell kérniük, és hogy minket egyáltalán megkérdeznek-e ebben. Mi egész biztosan nem engedélyezzük. Csak kérdés, hogy nekünk van-e lehetőségünk itt a visszautasításra ezen a ponton.

Szalai László: A zajterhelés is tehát azt mutatja, hogy itt nem földgázkút lesz, hiszen azt ismerjük. De azt írják, a kitermelés alatt is ugyanaz lesz a zaj, mint az építés fázisában.

 

Látványban mire számítotok?

Farnadi Péter: Itt megint az a kérdés, hogy földgázkút vagy kőolajkút lesz. A földgázkút is csúnya, hatalmas lebetonozott felület, rajta egy csőhálózat, ormótlanul belerondít a szép őrségi tájképbe. Az, hogy egymás mellett ilyen több ipari létesítmény van az, az önmagában is nehezen tolerálható. De ha tényleg kőolajkút épül, az magasabb is lesz, és egy folyamatosan mozgó, himbás feje lesz. Az aztán végleg nem a védett őrségi tájba illő. Mindezt úgy, hogy amikor a nemzeti park építési engedélyeket ad ki, akkor nagyon kötött szabályokat ad, előírja hogy milyen legyen az ablakoknak a mérete, aránya. Ilyen részletekbe is belemegy. Ugyanakkor viszont áldását adná egy ilyen létesítményre. Ez számunkra teljességgel értelmezhetetlen!

Szalai László: Végtére is, mi szeretnénk tisztán látni, hogy egyáltalán mi várható.

Farnadi Péter: Minket egyedül a polgármester értesített a tervezetről, a vélelmezési határidőhöz nagyon közel. A nemzeti park azt nyilatkozta a Vas Népének, hogy már tavaly év vége óta folyik az egyeztetés. Földgázkútról. De minket nem értesített senki, se a nemzeti park, se a MOL [beruházó]. Az önkormányzat szerint viszont őket sem értesítette senki.

A környéken ez hány embert érint megközelítőleg?

Farnadi Péter: Itt a szeren nagyjából 30-at, Őriszentpéteren sok százat…

Szalai László: Igen, de ha az Őrségbe látogató vendégeket is beleszámoljuk, akkor ennél is jóval többet.

Szólj hozzá!

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is

Honlapépítés lépésről lépésre: az alapoktól a befejezésig

Egy weboldal elkészítését érdemes profikra bíznia annak, aki nem járatos a webprogramozásban.