Új szénhidrogén kutat fúrnak Őriszentpétertől pár száz méterre

Nagy Donát 2021-01-26 12:00:33
A munka országos védelem alatt álló nemzeti parki törzsterületen, egyben az Őrség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi területen fog zajlani.

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán jelent meg egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogén kút fúrását.

A terület fúrásos kutatása 1986-ban kezdődött el (Baján-1), melynek eredményeként a bádeni és a szarmata homokkő összletben több, jó minőségű földgázt tároló telepet ismertek meg. A korábbi 2D szeizmikus mérések a produktív területtől ÉK-re újabb perspektívikus szerkezeteket mutattak ki Őriszentpéter irányába. A földtani felépítésében a bajánsenyeihez hasonló őriszentpéteri előfordulást 1989-ben fedezték fel (Őri-D-1). A Horizont és a MOL Nyrt. közötti egyezség alapján 2006-ban bemérésre került a Bajánsenye-Őriszentpéter-Dél szerkezet további kutatása céljából, mintegy 260 km2-nyi területen a Bajánsenye 3D szeizmikus tömb. A területen 25 db fúrás mélyült, melynek eredményeként került feltárásra a Bajánsenye-Őriszentpéter-Dél gáz-kondenzátum mező miocén korú felső-bádeni szerkezeti helyzetben, valamint a szerkezetre kiékelődő homokkő összletekben

- írja a közlemény melléklete. A 62 oldalas dokumentum a beruházás várható hatásaira is kitér.

MOL Nyrt. Őri-1 mélyfúrás átnézeti térkép

Fotó: VA/AKF-KTO/242/2021. Kérelem és mellékletei

A tervezett Őri-M-1 mélyfúrás helyszíne és a megközelítési útvonal Őriszentpéter külterületén található. A mellékelt tanulmány szerint a tervezett létesítmények környezete jellegzetes őrségi táj, nagyobb kiterjedésű erdőtömbökkel, erdősávokkal, ritkásan beépített területekkel, viszont komplex tájrehabilitációt igénylő terület nincs a közelben.

A beruházáshoz legközelebb Galambosszer található 440 méterre, Őriszentpéter 1250, Bajánsenye pedig 3500 méterre van.

A kitermeléshez azonban utat is kell építeni, ami nagyrészt a már meglévő önkormányzati útszakasz kőszórással történő megerősítését jelenti. Ez egy 4 méter széles úttükör lesz 0,5-0,5 méteres padkával, a kitermelés végén pedig a zúzottkövezés a helyszínen marad, és mint értéknövelő beruházás az Önkormányzat tulajdonát fogja képezni.

A becslések szerint az út megerősítése során egyidőben egy földmunkagép fog dolgozni, a zúzottkő szállítás során pedig napi kb. 8-10 nehézteher gépjármű forgalma várható. Útépítés csak a nappali időszakban történik, a kialakítás során viszont cserjéket, tölgyeket, juhart kell eltávolítani egy rövid szakaszon. A tanulmány szerint a szélesítéshez az erdőterületeken és erdőszegélyekben cserjéket biztos ki kell vágni, de előfordulhat, hogy 1-2 útközeli fát is el kell távolítani. Az ígéretek szerint ezzel együtt az út megerősítése, szélesítése elsősorban "csak" zavaró hatással lesz az élővilágra, az élőhelyveszteség elhanyagolható mértékű.

A kitermelés tervezett helye

Fotó: Google Térkép

A munkálatok végeztével, a helyszín helyreállítás után az ígéretek szerint csak a terepfelszínből kiemelkedő kútfej marad vissza. 

A fúrás azonban zajjal fog járni. A tanulmányban azt írják, hogy a három műszakos munkarendben folyik a munkavégzés, nappal 60 dB, éjjel 45 dB zajterheléssel. Ezek azonban 700 méteres sugarú körben értendőek, közelebbről hangosabb lesz a munka. A "legkedvezőtlenebb helyzetű" lakóépületek pedig 400 méterre vannak, így

a tervezett mélyfúrás építése zajvédelmi szempontból nem felel meg a zajvédelmi követelményeknek.

A létesítés megkezdése előtt zaj határérték alóli felmentést kell kérni az engedélyesnek.

Zajvédelmi ábra

Fotó: VA/AKF-KTO/242/2021. Kérelem és mellékletei

A tervezett Őri-M-1 mélyfúrás helyszíne és a helyszín megközelítési útvonala Őriszentpéter külterületén található, és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság működési területére esik. A tervezett létesítmények környezete jellegzetes őrségi táj, nagyobb kiterjedésű erdőtömbökkel, erdősávokkal, ritkásan beépített területekkel.

A mélyfúrás helye és az újonnan kialakításra, megerősítésre kerülő megközelítési útvonal országos védelem alatt álló nemzeti parki törzsterületen, egyben az Őrség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési (HUON20018) és különleges madárvédelmi (HUON10001) területen található. E földrajzi helyzet miatt a beruházásra Natura 2000 hatásbecslési dokumentáció készült.

A fúrótorony és a munkálatokhoz szükséges egyéb infrastruktúra, illetve géppark számos helyről, így két turistaútvonal jelentős részéről is látható lesz, de csak a munkálatok alatt.

A hatástanulmány szerint annak ellenére, hogy a munkaterületen létrejövő rézsűkben, gödör- és árokfalakban fészkelésre minimális az esély, április-május hónapban – főleg munkaszüneti napokon – sűrűn szőtt hálókkal biztosítani kell ezeket a felületeket. A nyitott munkagödröket szintén javasolt 2-3 naponta ellenőrizni, hogy nincs-e bennük állat, illetve a visszatemetés előtt mindenképpen. Az esetlegesen beesett állatokat kézi eszközökkel (hálóval, befogó ládával stb.) lehet kiemelni, aztán a munkaterülettől nagyobb távolságban szabadon engedni.

Fotó: Őrségi Nemzeti Park / orseginemzetipark.hu

A mélyfúráshoz szükséges terület természetvédelmi szempontból közömbös helyszín, parlagterület. A közvetlen közelében azonban már változatos élővilágnak helyet adó, közepes természetességű élőhelyek is előfordulnak, amelyen a mélyfúrás jelentős zajhatása és a munkaterületen mozgó emberek látványa már zavarást válthat ki. A zavarás elsősorban a madarakra, másodsorban az emlősökre hat nagyobb mértékben. A hatásvizsgálati dokumentáció készítésének időpontjában a hatásviselő fajok felmérésére nem volt már lehetőség, így a zavarásról általánosságban lehet megállapítást tenni. A zavarás legerősebben a fészkelési időszakban jelentkezhet, és a szomszédos erdőtagok területén biztosan kifejti hatását.

A mélyfúrás folyamatos üzemmódban valósítható meg, így a munkaterület éjszakai megvilágítása elkerülhetetlen.

Az éjjel aktív állatok számára a megvilágítás alapvetően hátrányos, főleg olyan környezetben, ami alaphelyzetben fényben szegény. Felmérési adatok hiányában a hatásviselő fajok közül a denevéreket és az éjszakai rovarfajokat lehet megnevezni.

A tervezett tevékenység az ígéretek szerint nem érint vízbázis védelmi területet.

Súlyos baleset, például gázkitörésnél, vagy olaj felszínre jutásánál a környező erdei élőhelyek és a vízfolyás ugyanakkor veszélyeztetett. A tanulmányban viszont azt írják, az ilyen jellegű havária rendkívül ritka.

A mélyfúrás jelenleg tervezett időpontja 2022. első negyedév.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.