Új szénhidrogén kutat fúrnak Őriszentpétertől pár száz méterre

Nagy Donát 2021-01-26 12:00:33
A munka országos védelem alatt álló nemzeti parki törzsterületen, egyben az Őrség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi területen fog zajlani.

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán jelent meg egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogén kút fúrását.

A terület fúrásos kutatása 1986-ban kezdődött el (Baján-1), melynek eredményeként a bádeni és a szarmata homokkő összletben több, jó minőségű földgázt tároló telepet ismertek meg. A korábbi 2D szeizmikus mérések a produktív területtől ÉK-re újabb perspektívikus szerkezeteket mutattak ki Őriszentpéter irányába. A földtani felépítésében a bajánsenyeihez hasonló őriszentpéteri előfordulást 1989-ben fedezték fel (Őri-D-1). A Horizont és a MOL Nyrt. közötti egyezség alapján 2006-ban bemérésre került a Bajánsenye-Őriszentpéter-Dél szerkezet további kutatása céljából, mintegy 260 km2-nyi területen a Bajánsenye 3D szeizmikus tömb. A területen 25 db fúrás mélyült, melynek eredményeként került feltárásra a Bajánsenye-Őriszentpéter-Dél gáz-kondenzátum mező miocén korú felső-bádeni szerkezeti helyzetben, valamint a szerkezetre kiékelődő homokkő összletekben

- írja a közlemény melléklete. A 62 oldalas dokumentum a beruházás várható hatásaira is kitér.

MOL Nyrt. Őri-1 mélyfúrás átnézeti térkép

Fotó: VA/AKF-KTO/242/2021. Kérelem és mellékletei

A tervezett Őri-M-1 mélyfúrás helyszíne és a megközelítési útvonal Őriszentpéter külterületén található. A mellékelt tanulmány szerint a tervezett létesítmények környezete jellegzetes őrségi táj, nagyobb kiterjedésű erdőtömbökkel, erdősávokkal, ritkásan beépített területekkel, viszont komplex tájrehabilitációt igénylő terület nincs a közelben.

A beruházáshoz legközelebb Galambosszer található 440 méterre, Őriszentpéter 1250, Bajánsenye pedig 3500 méterre van.

A kitermeléshez azonban utat is kell építeni, ami nagyrészt a már meglévő önkormányzati útszakasz kőszórással történő megerősítését jelenti. Ez egy 4 méter széles úttükör lesz 0,5-0,5 méteres padkával, a kitermelés végén pedig a zúzottkövezés a helyszínen marad, és mint értéknövelő beruházás az Önkormányzat tulajdonát fogja képezni.

A becslések szerint az út megerősítése során egyidőben egy földmunkagép fog dolgozni, a zúzottkő szállítás során pedig napi kb. 8-10 nehézteher gépjármű forgalma várható. Útépítés csak a nappali időszakban történik, a kialakítás során viszont cserjéket, tölgyeket, juhart kell eltávolítani egy rövid szakaszon. A tanulmány szerint a szélesítéshez az erdőterületeken és erdőszegélyekben cserjéket biztos ki kell vágni, de előfordulhat, hogy 1-2 útközeli fát is el kell távolítani. Az ígéretek szerint ezzel együtt az út megerősítése, szélesítése elsősorban "csak" zavaró hatással lesz az élővilágra, az élőhelyveszteség elhanyagolható mértékű.

A kitermelés tervezett helye

Fotó: Google Térkép

A munkálatok végeztével, a helyszín helyreállítás után az ígéretek szerint csak a terepfelszínből kiemelkedő kútfej marad vissza. 

A fúrás azonban zajjal fog járni. A tanulmányban azt írják, hogy a három műszakos munkarendben folyik a munkavégzés, nappal 60 dB, éjjel 45 dB zajterheléssel. Ezek azonban 700 méteres sugarú körben értendőek, közelebbről hangosabb lesz a munka. A "legkedvezőtlenebb helyzetű" lakóépületek pedig 400 méterre vannak, így

a tervezett mélyfúrás építése zajvédelmi szempontból nem felel meg a zajvédelmi követelményeknek.

A létesítés megkezdése előtt zaj határérték alóli felmentést kell kérni az engedélyesnek.

Zajvédelmi ábra

Fotó: VA/AKF-KTO/242/2021. Kérelem és mellékletei

A tervezett Őri-M-1 mélyfúrás helyszíne és a helyszín megközelítési útvonala Őriszentpéter külterületén található, és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság működési területére esik. A tervezett létesítmények környezete jellegzetes őrségi táj, nagyobb kiterjedésű erdőtömbökkel, erdősávokkal, ritkásan beépített területekkel.

A mélyfúrás helye és az újonnan kialakításra, megerősítésre kerülő megközelítési útvonal országos védelem alatt álló nemzeti parki törzsterületen, egyben az Őrség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési (HUON20018) és különleges madárvédelmi (HUON10001) területen található. E földrajzi helyzet miatt a beruházásra Natura 2000 hatásbecslési dokumentáció készült.

A fúrótorony és a munkálatokhoz szükséges egyéb infrastruktúra, illetve géppark számos helyről, így két turistaútvonal jelentős részéről is látható lesz, de csak a munkálatok alatt.

A hatástanulmány szerint annak ellenére, hogy a munkaterületen létrejövő rézsűkben, gödör- és árokfalakban fészkelésre minimális az esély, április-május hónapban – főleg munkaszüneti napokon – sűrűn szőtt hálókkal biztosítani kell ezeket a felületeket. A nyitott munkagödröket szintén javasolt 2-3 naponta ellenőrizni, hogy nincs-e bennük állat, illetve a visszatemetés előtt mindenképpen. Az esetlegesen beesett állatokat kézi eszközökkel (hálóval, befogó ládával stb.) lehet kiemelni, aztán a munkaterülettől nagyobb távolságban szabadon engedni.

Fotó: Őrségi Nemzeti Park / orseginemzetipark.hu

A mélyfúráshoz szükséges terület természetvédelmi szempontból közömbös helyszín, parlagterület. A közvetlen közelében azonban már változatos élővilágnak helyet adó, közepes természetességű élőhelyek is előfordulnak, amelyen a mélyfúrás jelentős zajhatása és a munkaterületen mozgó emberek látványa már zavarást válthat ki. A zavarás elsősorban a madarakra, másodsorban az emlősökre hat nagyobb mértékben. A hatásvizsgálati dokumentáció készítésének időpontjában a hatásviselő fajok felmérésére nem volt már lehetőség, így a zavarásról általánosságban lehet megállapítást tenni. A zavarás legerősebben a fészkelési időszakban jelentkezhet, és a szomszédos erdőtagok területén biztosan kifejti hatását.

A mélyfúrás folyamatos üzemmódban valósítható meg, így a munkaterület éjszakai megvilágítása elkerülhetetlen.

Az éjjel aktív állatok számára a megvilágítás alapvetően hátrányos, főleg olyan környezetben, ami alaphelyzetben fényben szegény. Felmérési adatok hiányában a hatásviselő fajok közül a denevéreket és az éjszakai rovarfajokat lehet megnevezni.

A tervezett tevékenység az ígéretek szerint nem érint vízbázis védelmi területet.

Súlyos baleset, például gázkitörésnél, vagy olaj felszínre jutásánál a környező erdei élőhelyek és a vízfolyás ugyanakkor veszélyeztetett. A tanulmányban viszont azt írják, az ilyen jellegű havária rendkívül ritka.

A mélyfúrás jelenleg tervezett időpontja 2022. első negyedév.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Kiütéses győzelmet aratott a győri ETO

12:38 lett az eredmény Kisvárda ellen.

Hazugság, hogy nem lehet vakcinához jutni, inkább csak drágálljuk

Miközben a kormány az EU-t szapulja, valójában ismét kettős játékot játszik.

Már nem Ziga Mravljak az Egis Körmend vezetőedzője

Jelenleg több jelölttel is tárgyal a klub.

Giccses, de mégis megindító teaser érkezett Az Igazság Ligája című filmhez

Zack Snyder 4 éve húzódó álmát március közepén láthatjuk az HBO GO-n.

Ungár és Jenei a fideszes honatya Simon Róbert Balázshoz fordultak Rákosfalvy járvány alatt is vígan üzemelő kaszinója miatt

Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője és Győr-Moson-Sopron megyei elnöke nyílt levelet intéztek a kormánypárt helyi politikusához.

Döntöttek az előválasztás menetrendjéről az ellenzéki pártok

Újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés.

Célegyenesben a szombathelyi Jégcsarnok építése

Hamarosan elkezdődik a pályatest hűtési rendszerének a kialakítása is.

Fotókon a félelmetes tűz a berekben

A tűzoltók jelenleg is küzdenek a lángokkal Fonyódon.

Aki születésnapokkal játszik, egy számot sem talált el az ötös lottón

A 32 napos hónapot egyelőre nem találták még fel.

Nem bírt Jászberénnyel az Egis Körmend

A vasiak lemaradtak a hajrában.

Nagylelkűség: a kormány kifizeti az orvosok többletmunkáját

Külön díjazást kapnak azok a háziorvosok, akik hétvégén is oltanak.

Húsz hektáron ég a berek a Balatonnál

Minden tűzoltót odarendeltek, aki csak a környéken állomásozik.

van még itt cikk a témában:

David Attenborough: Rövid időn belül darabjaira hullhat a civilizáció

A tudós szerint a klímaváltozás jelenti a legnagyobb fenyegetést az emberiség biztonságára.

Hétfőtől új energiacímkéket ragasztanak a hűtőre, mosógépre

Egységes A-G skálát használnak majd az összes termékre, megszűnnek az A+++, A++ és A+ jelzések.