Új szénhidrogén kutat fúrnak Őriszentpétertől pár száz méterre

Nagy Donát 2021-01-26 12:00:33
A munka országos védelem alatt álló nemzeti parki törzsterületen, egyben az Őrség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi területen fog zajlani.

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán jelent meg egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogén kút fúrását.

A terület fúrásos kutatása 1986-ban kezdődött el (Baján-1), melynek eredményeként a bádeni és a szarmata homokkő összletben több, jó minőségű földgázt tároló telepet ismertek meg. A korábbi 2D szeizmikus mérések a produktív területtől ÉK-re újabb perspektívikus szerkezeteket mutattak ki Őriszentpéter irányába. A földtani felépítésében a bajánsenyeihez hasonló őriszentpéteri előfordulást 1989-ben fedezték fel (Őri-D-1). A Horizont és a MOL Nyrt. közötti egyezség alapján 2006-ban bemérésre került a Bajánsenye-Őriszentpéter-Dél szerkezet további kutatása céljából, mintegy 260 km2-nyi területen a Bajánsenye 3D szeizmikus tömb. A területen 25 db fúrás mélyült, melynek eredményeként került feltárásra a Bajánsenye-Őriszentpéter-Dél gáz-kondenzátum mező miocén korú felső-bádeni szerkezeti helyzetben, valamint a szerkezetre kiékelődő homokkő összletekben

- írja a közlemény melléklete. A 62 oldalas dokumentum a beruházás várható hatásaira is kitér.

MOL Nyrt. Őri-1 mélyfúrás átnézeti térkép

Fotó: VA/AKF-KTO/242/2021. Kérelem és mellékletei

A tervezett Őri-M-1 mélyfúrás helyszíne és a megközelítési útvonal Őriszentpéter külterületén található. A mellékelt tanulmány szerint a tervezett létesítmények környezete jellegzetes őrségi táj, nagyobb kiterjedésű erdőtömbökkel, erdősávokkal, ritkásan beépített területekkel, viszont komplex tájrehabilitációt igénylő terület nincs a közelben.

A beruházáshoz legközelebb Galambosszer található 440 méterre, Őriszentpéter 1250, Bajánsenye pedig 3500 méterre van.

A kitermeléshez azonban utat is kell építeni, ami nagyrészt a már meglévő önkormányzati útszakasz kőszórással történő megerősítését jelenti. Ez egy 4 méter széles úttükör lesz 0,5-0,5 méteres padkával, a kitermelés végén pedig a zúzottkövezés a helyszínen marad, és mint értéknövelő beruházás az Önkormányzat tulajdonát fogja képezni.

A becslések szerint az út megerősítése során egyidőben egy földmunkagép fog dolgozni, a zúzottkő szállítás során pedig napi kb. 8-10 nehézteher gépjármű forgalma várható. Útépítés csak a nappali időszakban történik, a kialakítás során viszont cserjéket, tölgyeket, juhart kell eltávolítani egy rövid szakaszon. A tanulmány szerint a szélesítéshez az erdőterületeken és erdőszegélyekben cserjéket biztos ki kell vágni, de előfordulhat, hogy 1-2 útközeli fát is el kell távolítani. Az ígéretek szerint ezzel együtt az út megerősítése, szélesítése elsősorban "csak" zavaró hatással lesz az élővilágra, az élőhelyveszteség elhanyagolható mértékű.

A kitermelés tervezett helye

Fotó: Google Térkép

A munkálatok végeztével, a helyszín helyreállítás után az ígéretek szerint csak a terepfelszínből kiemelkedő kútfej marad vissza. 

A fúrás azonban zajjal fog járni. A tanulmányban azt írják, hogy a három műszakos munkarendben folyik a munkavégzés, nappal 60 dB, éjjel 45 dB zajterheléssel. Ezek azonban 700 méteres sugarú körben értendőek, közelebbről hangosabb lesz a munka. A "legkedvezőtlenebb helyzetű" lakóépületek pedig 400 méterre vannak, így

a tervezett mélyfúrás építése zajvédelmi szempontból nem felel meg a zajvédelmi követelményeknek.

A létesítés megkezdése előtt zaj határérték alóli felmentést kell kérni az engedélyesnek.

Zajvédelmi ábra

Fotó: VA/AKF-KTO/242/2021. Kérelem és mellékletei

A tervezett Őri-M-1 mélyfúrás helyszíne és a helyszín megközelítési útvonala Őriszentpéter külterületén található, és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság működési területére esik. A tervezett létesítmények környezete jellegzetes őrségi táj, nagyobb kiterjedésű erdőtömbökkel, erdősávokkal, ritkásan beépített területekkel.

A mélyfúrás helye és az újonnan kialakításra, megerősítésre kerülő megközelítési útvonal országos védelem alatt álló nemzeti parki törzsterületen, egyben az Őrség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési (HUON20018) és különleges madárvédelmi (HUON10001) területen található. E földrajzi helyzet miatt a beruházásra Natura 2000 hatásbecslési dokumentáció készült.

A fúrótorony és a munkálatokhoz szükséges egyéb infrastruktúra, illetve géppark számos helyről, így két turistaútvonal jelentős részéről is látható lesz, de csak a munkálatok alatt.

A hatástanulmány szerint annak ellenére, hogy a munkaterületen létrejövő rézsűkben, gödör- és árokfalakban fészkelésre minimális az esély, április-május hónapban – főleg munkaszüneti napokon – sűrűn szőtt hálókkal biztosítani kell ezeket a felületeket. A nyitott munkagödröket szintén javasolt 2-3 naponta ellenőrizni, hogy nincs-e bennük állat, illetve a visszatemetés előtt mindenképpen. Az esetlegesen beesett állatokat kézi eszközökkel (hálóval, befogó ládával stb.) lehet kiemelni, aztán a munkaterülettől nagyobb távolságban szabadon engedni.

Fotó: Őrségi Nemzeti Park / orseginemzetipark.hu

A mélyfúráshoz szükséges terület természetvédelmi szempontból közömbös helyszín, parlagterület. A közvetlen közelében azonban már változatos élővilágnak helyet adó, közepes természetességű élőhelyek is előfordulnak, amelyen a mélyfúrás jelentős zajhatása és a munkaterületen mozgó emberek látványa már zavarást válthat ki. A zavarás elsősorban a madarakra, másodsorban az emlősökre hat nagyobb mértékben. A hatásvizsgálati dokumentáció készítésének időpontjában a hatásviselő fajok felmérésére nem volt már lehetőség, így a zavarásról általánosságban lehet megállapítást tenni. A zavarás legerősebben a fészkelési időszakban jelentkezhet, és a szomszédos erdőtagok területén biztosan kifejti hatását.

A mélyfúrás folyamatos üzemmódban valósítható meg, így a munkaterület éjszakai megvilágítása elkerülhetetlen.

Az éjjel aktív állatok számára a megvilágítás alapvetően hátrányos, főleg olyan környezetben, ami alaphelyzetben fényben szegény. Felmérési adatok hiányában a hatásviselő fajok közül a denevéreket és az éjszakai rovarfajokat lehet megnevezni.

A tervezett tevékenység az ígéretek szerint nem érint vízbázis védelmi területet.

Súlyos baleset, például gázkitörésnél, vagy olaj felszínre jutásánál a környező erdei élőhelyek és a vízfolyás ugyanakkor veszélyeztetett. A tanulmányban viszont azt írják, az ilyen jellegű havária rendkívül ritka.

A mélyfúrás jelenleg tervezett időpontja 2022. első negyedév.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Másfél hónapja még azt írták a GyőrPluszon, hogy a szakiskolák felkészültek a gázhelyzetre

A Győri Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt akkor, hogy sok energetikai korszerűsítés volt az iskolákban, és remélik, hogy nem lesz probléma.

Kövér: A tisztességes pedagógusok nem attól teszik függővé a teljesítményüket, hogy mennyit keresnek

Szerinte nem lehet polgári engedetlenkedni és a kormány egyáltalán nem oroszbarát.

Ha a győri Bercsényiben bejön a termálvizes fűtés, nem költöznek az iskolák

A gázon a korábbi fogyasztás 25 százalékát kell megspórolni a centrumhoz tartozó 19 iskola 45 épületében.

Kedd: többórás napsütés felhőátvonulásokkal

Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk.

Az LMP is kifejezte a szolidaritását az elbocsátott pedagógusok felé

Felháborító, amit a kölcseys tanárokkal tettek - mondta Kanász-Nagy Máté, a párt parlamenti képviselője.

Elhagyta a 426 forintos árat az euró

Tovább zuhan a magyar fizetőeszköz.

Körbekordonozták a Savaria Szállót

Jó lesz vigyázni, mert eléggé leszűkült az út a Mártírok terén.

Gyerekeket vert meg egy 21 éves fiú egy kapuvári iskola udvarán

Egy év szabadságvesztésre ítélték, melyet három év próbaidőre felfüggesztettek.

Melegszik az idő

Délutánra akár 19 fok is lehet.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A Nemzet Művésze 79. éves volt.

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István

Valami összeragaszthatatlanul eltört - írta a politikus.

LMP: az önkormányzatoknak is biztosítani kell az energiaár-sapkát!

Az zöld párt követeli annak biztosítását, hogy az önkormányzatok is limitált áron vásárolhassák meg az energiát.

423 forint egy euró

Itt állt meg péntek este a magyar fizetőeszköz gyengülése.