Az Őrségvédők szerint a MOL mást mond, mint amit az engedélyeztetésben ír a szénhidrogénkút tervezése kapcsán

Nagy Donát 2021-03-10 18:39:00
A papírok másra utalnak a civil szervezet szerint, mint amit a beruházó állít.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a MOL a járvány lecsengése után a helyi lakosokkal egyeztetne arról a szénhidrogénkútról, amit Őriszentpétertől alig pár száz méterre fúrna.

Új szénhidrogénkutat fúrnak Őriszentpétertől pár száz méterre

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán jelent meg egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogénkút fúrását.

A tervezett projektről az Ugytudjuk elsőként írt, majd februárban egyre nagyobb ellenállás kezdett kialakulni a helyiek részéről, de az önkormányzat is kijelentette: nem látnának szívesen egy újabb ipari létesítményt a település határán. A leendő fúrási helyszínt mi is megnéztük, a beruházó MOL pedig egyelőre szünetelteti a tervezést.

A fő probléma az, hogy nem egyértelmű, hogy földgázat, vagy kőolajat termelnének ki a természetvédelmi területen, pedig ez sem a környezeti, sem a zajterhelés miatt egyáltalán nem mindegy. 

Árkon, bokron, szénhidrogénen át

Elsőként írtunk a közvetlenül Őriszentpéter mellé tervezett szénhidrogénkútról, amelyről később több helyi és országos lap is említést tett. Az eset kapcsán helyi lakosok petíciót indítottak, de az önkormányzat is kijelentette: nem látnának szívesen egy újabb ipari létesítményt a település határán. Mind a Galambosszeren lakókkal, mind Őriszentpéter polgármesterével leültünk a beruházás kapcsán - az interjúkat hamarosan közzé is tesszük.

Most a Őrségvédők Civil Társaság küldött közleményt, amelyet változtatás nélkül közzéteszünk:

A mai napon a MOL által a sajtó számára elküldött sajtónyilatkozatában ezt írja: "Az elmúlt napokban számos félreértés látott napvilágot a MOL Őrségben tervezett kutatófúrásával kapcsolatban"

A "félreértések" ellenben csak és kizárólag abból adódnak, hogy a MOL egész mást kommunikál a sajtó és közvélemény felé, mint amit az engedélyeztető hatóság fele az engedélyeztetési dokumentációban ír!

Az alábbiakban szeretnénk tételesen szembe állítani a MOL 2021.03.10-ei sajtó nyilatkozatának állításait a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. által, a Vas Megyei Kormányhivatalhoz VA/AKF-KTO/242/202 számon, az Őri M-1 jelű új szénhidrogén termelési célú és kutató mélyfúrására benyújtott engedély kérelem állításaival.

1. "A területen nem kőolajat, hanem földgázt keresünk, ahogy az elmúlt 50 évben is." 

Az engedélyeztetési dokumentációban több helyen ennek pont hogy az ellenkezője olvasható:

A Natura2000 Hatásbecslés (MOL_Ori_M_1_Natura_HB_lead.pdf) 4. pont (8.oldal): "A fúrás tervezett mélysége 2850 méter. Várható termelvény: nyersolaj, kevés kísérőgáz és rétegvíz."

Az Előzetes Vizsgálati Dokumentáció névre hallgató anyag (Ori_M_1_EVD_lead2.pdf) 4.2.7 pontjában az üzemelési fázis zajkibocsátásáról ír: "Jelen esetben az üzemelés a mélyfúrású kút létesítésével azonos, ami az előző fejezetben részletesen bemutatásra került."

Ez nyilvánvalóan nem a zéró hang emissziójú földgázkútra utal, hanem a működési fázisban is zaj emisszióval járó kőolaj kútra. Maga a konzorcium (MOL Őrség Szénhidrogén Konzorcium Kft.) Teáor száma is beszédes: 0610: Kőolaj kitermelés. Valamint az sem igaz, hogy a környéken kizárólag földgáz kutak lennének: Szintén az Előzetes Vizsgálati Dokumentáció 30.oldalán 4.3.2.1 pontjában szerepel: "A jelenlegi helyszíntől pár száz méterre nyugatra egy gázkút, illetve délre olajkút található."

2. A sajtónyilatkozatban a MOL ezt állítja: "Több lehetséges helyszínt vizsgálunk a kutatófúráshoz"

Ezzel szemben a Natura2000-es hatástanulmány 12. oldal 8.pontjában ezt írják: 

"A kútmunkálat megvalósítása szempontjából alternatív megoldás nincs."

3. Továbbá a MOL sajtónyilatkozatában ezt állítja: "A beruházás az előkészületi fázisban tart, és jelenleg szüneteltetjük is az engedélyeztetési folyamatot, mert a Nemzeti Park és az Önkormányzat után a helyi lakosokkal is szeretnénk egyeztetni. "

A valóság ezzel szemben az, hogy nem azért szünetelteti az eljárást a MOL, mert kommunikálni szeretne a helyi lakossággal (hiszen azt megtehette volna az engedélyeztetési folyamat elindítása előtt). A valóság, hogy azért szüneteltetik az eljárást, mert a Vas Megyei Kormányhivatal zöldhatósága hiánypótlásra szólította fel a MOL-t, amit határidőre nem tudott volna elvégezni...

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.