Az Őrségvédők szerint a MOL mást mond, mint amit az engedélyeztetésben ír a szénhidrogénkút tervezése kapcsán

Nagy Donát 2021-03-10 18:39:00
A papírok másra utalnak a civil szervezet szerint, mint amit a beruházó állít.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a MOL a járvány lecsengése után a helyi lakosokkal egyeztetne arról a szénhidrogénkútról, amit Őriszentpétertől alig pár száz méterre fúrna.

Új szénhidrogénkutat fúrnak Őriszentpétertől pár száz méterre

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán jelent meg egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogénkút fúrását.

A tervezett projektről az Ugytudjuk elsőként írt, majd februárban egyre nagyobb ellenállás kezdett kialakulni a helyiek részéről, de az önkormányzat is kijelentette: nem látnának szívesen egy újabb ipari létesítményt a település határán. A leendő fúrási helyszínt mi is megnéztük, a beruházó MOL pedig egyelőre szünetelteti a tervezést.

A fő probléma az, hogy nem egyértelmű, hogy földgázat, vagy kőolajat termelnének ki a természetvédelmi területen, pedig ez sem a környezeti, sem a zajterhelés miatt egyáltalán nem mindegy. 

Árkon, bokron, szénhidrogénen át

Elsőként írtunk a közvetlenül Őriszentpéter mellé tervezett szénhidrogénkútról, amelyről később több helyi és országos lap is említést tett. Az eset kapcsán helyi lakosok petíciót indítottak, de az önkormányzat is kijelentette: nem látnának szívesen egy újabb ipari létesítményt a település határán. Mind a Galambosszeren lakókkal, mind Őriszentpéter polgármesterével leültünk a beruházás kapcsán - az interjúkat hamarosan közzé is tesszük.

Most a Őrségvédők Civil Társaság küldött közleményt, amelyet változtatás nélkül közzéteszünk:

A mai napon a MOL által a sajtó számára elküldött sajtónyilatkozatában ezt írja: "Az elmúlt napokban számos félreértés látott napvilágot a MOL Őrségben tervezett kutatófúrásával kapcsolatban"

A "félreértések" ellenben csak és kizárólag abból adódnak, hogy a MOL egész mást kommunikál a sajtó és közvélemény felé, mint amit az engedélyeztető hatóság fele az engedélyeztetési dokumentációban ír!

Az alábbiakban szeretnénk tételesen szembe állítani a MOL 2021.03.10-ei sajtó nyilatkozatának állításait a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. által, a Vas Megyei Kormányhivatalhoz VA/AKF-KTO/242/202 számon, az Őri M-1 jelű új szénhidrogén termelési célú és kutató mélyfúrására benyújtott engedély kérelem állításaival.

1. "A területen nem kőolajat, hanem földgázt keresünk, ahogy az elmúlt 50 évben is." 

Az engedélyeztetési dokumentációban több helyen ennek pont hogy az ellenkezője olvasható:

A Natura2000 Hatásbecslés (MOL_Ori_M_1_Natura_HB_lead.pdf) 4. pont (8.oldal): "A fúrás tervezett mélysége 2850 méter. Várható termelvény: nyersolaj, kevés kísérőgáz és rétegvíz."

Az Előzetes Vizsgálati Dokumentáció névre hallgató anyag (Ori_M_1_EVD_lead2.pdf) 4.2.7 pontjában az üzemelési fázis zajkibocsátásáról ír: "Jelen esetben az üzemelés a mélyfúrású kút létesítésével azonos, ami az előző fejezetben részletesen bemutatásra került."

Ez nyilvánvalóan nem a zéró hang emissziójú földgázkútra utal, hanem a működési fázisban is zaj emisszióval járó kőolaj kútra. Maga a konzorcium (MOL Őrség Szénhidrogén Konzorcium Kft.) Teáor száma is beszédes: 0610: Kőolaj kitermelés. Valamint az sem igaz, hogy a környéken kizárólag földgáz kutak lennének: Szintén az Előzetes Vizsgálati Dokumentáció 30.oldalán 4.3.2.1 pontjában szerepel: "A jelenlegi helyszíntől pár száz méterre nyugatra egy gázkút, illetve délre olajkút található."

2. A sajtónyilatkozatban a MOL ezt állítja: "Több lehetséges helyszínt vizsgálunk a kutatófúráshoz"

Ezzel szemben a Natura2000-es hatástanulmány 12. oldal 8.pontjában ezt írják: 

"A kútmunkálat megvalósítása szempontjából alternatív megoldás nincs."

3. Továbbá a MOL sajtónyilatkozatában ezt állítja: "A beruházás az előkészületi fázisban tart, és jelenleg szüneteltetjük is az engedélyeztetési folyamatot, mert a Nemzeti Park és az Önkormányzat után a helyi lakosokkal is szeretnénk egyeztetni. "

A valóság ezzel szemben az, hogy nem azért szünetelteti az eljárást a MOL, mert kommunikálni szeretne a helyi lakossággal (hiszen azt megtehette volna az engedélyeztetési folyamat elindítása előtt). A valóság, hogy azért szüneteltetik az eljárást, mert a Vas Megyei Kormányhivatal zöldhatósága hiánypótlásra szólította fel a MOL-t, amit határidőre nem tudott volna elvégezni...

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.