Petíció indult azért, hogy ne fúrjanak új kőolajkutat az Őrségben, a Nemzeti Park területén

ugytudjuk.hu 2021-02-13 18:36:00
A munkálatok, valamint a kitermelés maga, súlyosan veszélyezteti az emberek nyugalmát, a tájképet, a természeti környezetet, valamint a védett élővilágot.

Egy hónapja már mi is írtunk róla, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán megjelent egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogén kút fúrását.

Új szénhidrogén kutat fúrnak Őriszentpétertől pár száz méterre

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán jelent meg egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogén kút fúrását.

A munka országos védelem alatt álló nemzeti parki törzsterületen, egyben az Őrség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi területen fog zajlani. 

Most ennek megakadályozására indult egy online petíció.

Tisztelt engedélyező hatóságok,

Az őriszentpéteri és más őrségi falvak lakóinak és az Őrségbe látogató, pihenni vágyó turisták, nevében kérjük, a MOL Őrség Szénhidrogén Kft által a a Vas Megyei Kormányhivatalhoz VA/AKF-KTO/242/202 számon benyújtott engedélykérelem elutasítását, a helyi önkormányzattól, valamint az Őrségi Nemzeti Parktól, a projekt elutasítását!

- ez áll a petícióban, amit a Vas Megyei Kormányhivatalnak, Őriszentpéter Önkormányzatának és az Őrségi Nemzeti Parknak címeznek.

Mint írják, a tervezett kőolajkút fúrási munkálatok, valamint a kitermelés maga, súlyosan veszélyezteti az itt élők és az ide látogatók nyugalmát, a tájképet, a természeti környezetet, valamint a védett élővilágot. Az építési munkálatok határérték feletti zajterheléssel, szállópor és füstgáz terheléssel járnak, az építési munkálatokhoz természetvédelmi területen fekvő fák kivágásával járnak. A munkálatok még inkább ellehetetlenítik a környék vendégházait, melyek a pandémia miatt amúgy is nehéz helyzetbe kerültek. Vis major esetén a kőolajszennyezés visszafordíthatatlan károkat okozna a természeti környezetben. A petíció elindítói ezért kérik az engedélyező hatóságoktól a projekt engedélyeinek megtagadását.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.