Úgy lett mém Novák Katalinból, hogy valószínűleg nem ez volt a célja

Székely Zoárd 2021-03-02 20:14:00
De a prioritás az megmarad.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

„A tavasz első FIDESZ elnökségi ülésén is téma a járvány és a védekezés"

– írja legutóbbi Facebook bejegyzésében Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, aki a fenti mondat mellé még egy szelfit is lőtt a Fidesz 1990-es választási plakátjával.

Facebook

(null)

Novák a poszttal akarva-akaratlanul a múlt hétvégén megjelent kormányrendeletre utalt, melynek alapján az egyedülállók csak külön miniszteri engedéllyel fogadhatnak örökbe gyereket, az azonos nemű pároknak pedig nem lesz lehetőségük az örökbefogadásra. A döntés ellen rengetegen felszólaltak, többek között Gulácsi Péter és Alföldi Róbert is kiállt a szivárványcsaládok mellett.

Alföldi Róbert: Mélyen hívő, igazi keresztény magyar honfitársaim, ez így rendben van?

Megjelent a Magyar Közlönyben az örökbefogadással összefüggő eljárásrendet módosító kormányrendelet. Ennek alapján az egyedülállók csak külön miniszteri engedéllyel fogadhatnak örökbe gyereket, az azonos nemű pároknak pedig nem lesz örökbefogadásra lehetőségük. Novák Katalin családokért felelős miniszter nemrég a témával kapcsolatban azt mondta, hogy a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése nincs a magyar emberek első száz problémája között.

De mi a probléma Novák szelfijével?

Kezdjük máris a plakáttal, amin a legendás Leonyid Brezsnyev és Eric Honecker csókja látható. A Fidesz már 30 évvel ezelőtt is gondosan ügyelt az ideális családkép és emberi kapcsolatok bemutatására - szigorúan csak férfi és nő alkothat egy párt -, ám fontos hozzátenni, hogy a szóban forgó férfi politikusi csók nem képvisel semmiféle testi vonzalmat, hanem valójában a szocialista szolidaritásnak egy gyakran használt jele volt. A Múlt-kor történelmi portál számol be a fénykép eredetéről, amely 1979. júniusában, az NDK fennállásának 30. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen készült. 

„Oroszországban régi szokás, hogy köszönéskor hármas puszival, jobbra, balra és megint jobbra adva köszönnek. Ez egyszer félrecsúszott Hruscsovnál, aki a harmadikat szájra adta, de annyira megtetszett Brezsnyevnek, hogy ő már mindenkit így üdvözölt"

– nyilatkozta a Blikknek Görög Ibolya protokollszakértő.

Való igaz, hogy amíg 1990-ben a Fidesz legfőbb célja nem feltétlenül a jelenlegi családpolitika propagálása volt, hanem sokkal inkább egy kommunizmus elleni hadjárat, mégis sokatmondó, hogy bő három évtizeddel később ezzel a plakáttal pózol a családokért felelős tárca nélküli miniszter, miután ellehetetlenítették az azonos neműek örökbefogadását.

A másik, talán szembetűnőbb tényező, hogy Novák állítása szerint a mai Fidesz-ülésen is téma a koronavírus-járvány elleni védekezés, ami az eddigiek után könnyen átcsaphat újabb ellenségkép-keresésbe, vagy az egészségügyi dolgozók további kizsigerelésébe, ahelyett, hogy például gondoskodnának a járványügyi szabályok betartásáról a „nem vendéglátó egységnek" minősülő játéktermekben.

Ezen kívül Novák korábban hangsúlyozta, hogy a magyar emberek első száz problémája között nem szerepel a homoszexuálisok örökbefogadása, ami ismét felveti a következő kérdést: ha ez valóban így van, akkor a kormány mégis miért kezeli kiemelkedő prioritásként és miért nyújtotta be 2020 novemberében az Alaptörvény módosításáról szóló javaslatot, ami lehetővé tette az említett kormányrendelet elfogadását egy emberéleteket követelő világjárvány kellős közepén?

Novák Katalin: A homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése nincs a magyar emberek első száz problémája között

„Ismert a politikánk, a véleményünk arról, hogy e téren alapvetően miben különböztetjük meg magunkat a baloldaltól. Meggyőzésem szerint nem változott a magyarok többségének elvárása sem, miszerint továbbra is kössük munkához a családtámogatásokat.

Duplán fontos üzenete van Novák fényképének: el kell döntenünk, hogy olyan országban szeretnénk élni, ahol járványhelyzet idején látszatintézkedésekkel és egymásra mutogatással akarják szőnyeg alá söpörni a tényleges problémákat, valamint azt is, hogy milyen üzenetet közvetítünk a saját gyerekeinknek, és azoknak, akik arra várnak, hogy valaki végre örökbefogadja őket. 

Tessék választani - üzeni a plakát. Akkor válasszunk. Ha már a gyerekeknek nem lehet beleszólása.

Szólj hozzá!

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.