Novák Katalin: A homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése nincs a magyar emberek első száz problémája között

Székely Zoárd 2021-02-19 16:30:17
A Szivárványcsaládokért Alapítvány azonban máshogy vélekedik erről.

„Ismert a politikánk, a véleményünk arról, hogy e téren alapvetően miben különböztetjük meg magunkat a baloldaltól. Meggyőzésem szerint nem változott a magyarok többségének elvárása sem, miszerint továbbra is kössük munkához a családtámogatásokat. Az kapjon, aki kiveszi a részét a közös teljesítményből”

– válaszolta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az Indexnek adott nagyinterjúban arra a kérdésre, hogy miért nem emelkedett 12 éve a családi pótlék, amely időközben elveszítette a reálértéke 40 százalékát.

Kiemelte, hogy a Fidesz-kormány a családi pótlék emelése helyett bevezette, majd duplájára emelte a családi adókedvezményt, ezt követte az ingyenes étkezés, az ingyenes tankönyvek és az Erzsébet-táborok.

A lap kérdésére, hogy miért nem áll ki nyilvánosan a családon belüli erőszak ellen, Novák Katalin így felelt:

„Bizonyos baloldali politikusok rengeteget ártanak az ügynek azzal, hogy minden egyes alkalommal elmondják, hogy az állam magukra hagyja az áldozatokat, nincs segítség, nem történt semmi ezen a téren. Lehet és kell is kritizálni a kormányt, ám ez a kifogás pont nem jogos. Ráadásul azt üzeni az áldozatoknak, hogy felesleges segítséget kérniük. Ezért is döntöttem úgy, hogy nem veszek részt ebben a parttalan politikai csatározásban, és a színfalak mögött dolgozom tovább.”

Elmondása szerint az utóbbi években több mint hárommilliárd forintot fektettek az áldozatsegítő hálózat bővítésébe.

Szóba került a „Család az család" kampány is, ennek kapcsán merült fel, hogy tervezi-e a kormány „újraszabályozni” a melegek örökbefogadását.

„Még a 2009-es, élettársakról szóló törvény mondja ki, hogy a homoszexuálisok Magyarországon nem fogadhatnak örökbe. Ennek ellenére vannak, akik jogi kiskapukat keresve megpróbálták, próbálják kijátszani a szabályozást.

Lehet vitatkozni arról, hogy mi mindent, illetve mit nem tesznek lehetővé a törvényeink, azonban jelenleg a szabály az szabály, és mi ezt tartatjuk be."

– mondta a tárca nélküli miniszter, majd hozzátette:

„Rögzítsük: itt nem arról van szó, hogy ki kit szerethet, hogyan élhet, kihez vonzódhat, hanem arról, hogy azokról a teljesen kiszolgáltatott gyerekekről, akikről lemondtak a vér szerinti szüleik, hogyan gondoskodik az állam. Ez egy nagy felelősség.

Ki merem jelenteni, hogy a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése pillanatnyilag nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között, és mi eszerint állunk a kérdéshez.”

Novák ezután kifejtette, azt szeretnék, hogy a házaspárok elsőbbséget élvezzenek az örökbefogadásoknál az egyedülállókkal szemben, de ha az egész országban nem találnak örökbefogadó házaspárt, „akkor jöhetnek az egyedülállók. Olyanok, akik valóban egyedül élnek, nem trükköznek.”

Ez utóbbi megjegyzésére reagált a Szivárványcsaládokért Alapítvány a Facebookon:

Mi a Szivárványcsaládokért Alapítványnál úgy gondoljuk, hogy a családokért felelős miniszternek nem lehet fontosabb dolga annál, hogy minden a rendszerben lévő kisgyermek szerető családra találhasson. Köztük az az évi 70 kisgyermek is, akit eddig egyedülállók fogadtak örökbe

– írja az egyesület, hangsúlyozva, hogy a családokért felelős miniszternek nem lehet fontosabb dolga annál, hogy minden a rendszerben lévő kisgyermek szerető családra találhasson.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Sok olyan örökbefogadásra váró kisgyermek van, akire a házaspárok egymás után mondanak nemet, például mert problémás terhességből született, valamilyen egészségügyi problémája van, túl idős vagy roma származású – esetleg ezek kombinációja. Tavaly 250 magyar gyermeknek csak külföldön találtak családot. Az azonos nemű párok nyitottabbak az ilyen kisgyermekek befogadására. Ha őket kizárjuk a lehetséges örökbefogadó szülők közül, akkor épp a legelesettebb és legnehezebb sorsú gyerekeket fosztjuk meg attól, hogy családban nőhessenek fel. Szerintünk a gyerekeink sorsa mindenképp szerepel az ország első száz problémája között

– hívja fel a figyelmet az alapítvány.

Az interjúban azt is állítja, hogy az azonos nemű párok jogi kiskapukat keresve „próbálják kijátszani a szabályozást", és ahogy Ön fogalmaz, „trükköznek" az örökbefogadásnál. Ezt visszautasítjuk. A jelentkezők az alkalmassági papír megszerzéséig számtalan beszélgetésen, pszichológiai vizsgálaton és környezettanulmányon esnek át, a velük egy háztartásban élőkkel, vagyis a párjukkal együtt.  Nem igaz az az állítása, hogy „a homoszexuálisok Magyarországon nem fogadhatnak örökbe". Ha szeretnének családot alapítani, akkor a hazai szabályozás értelmében az egyikőjük jelentkezhet örökbefogadásra, egyedülállóként. Ha egy melegpár egyik tagja egyedülállóként fogad örökbe, az nem a szabályok kijátszása, hanem épp ellenkezőleg: a betartásuk. Mert a szabály az szabály

– zárják a bejegyzést.

 

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szólj hozzá!

A 21. század leghűvösebb áprilisa volt az idei

2,9 fokkal volt hűvösebb az átlagnál.

Száz alá csökkent a koronavírus áldozatainak a száma

1145 új fertőzöttet találtak az országban.

Ahogy egy régi magyar mondás tartja: evezd le keresztbe!

Már lehet nevezni a Balaton-átevezésre.

Napsütéses idővel búcsúzik a hétvége

A szél viszont több helyen megélénkülhet.

Hadházy Ákos: a győri Audi dolgozói miért kaptak Pfizer-vakcinát a kormánytól?

A független országgyűlési képviselő arra is kíváncsi, ki és miért döntötte el, hogy az Audinak ez jár.

Itt a válasz, hogyan élhetünk akár 105 évig is

Nagy titkot fejthettek meg a tudósok.

A NASA közzétette marsi helikopterének zümmögő hangját

Először vette fel egy idegen bolygón egy űreszköz egy másik különálló űreszköz hangját.

Börtönbe is kerülhet egy új-zélandi férfi, aki péniszekkel rajzolta körbe a kátyúkat a városában

Így akarta felhívni a városvezetés figyelmét az utak állapotára, sikerült.

Várhatóan vasárnap zuhan majd vissza a Földre az elszabadult kínai rakéta

Nagyon úgy tűnik, Magyarországot elkerüli az égi áldás.

van még itt cikk a témában: