Novák Katalin: A homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése nincs a magyar emberek első száz problémája között

Székely Zoárd 2021-02-19 16:30:17
A Szivárványcsaládokért Alapítvány azonban máshogy vélekedik erről.

„Ismert a politikánk, a véleményünk arról, hogy e téren alapvetően miben különböztetjük meg magunkat a baloldaltól. Meggyőzésem szerint nem változott a magyarok többségének elvárása sem, miszerint továbbra is kössük munkához a családtámogatásokat. Az kapjon, aki kiveszi a részét a közös teljesítményből”

– válaszolta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az Indexnek adott nagyinterjúban arra a kérdésre, hogy miért nem emelkedett 12 éve a családi pótlék, amely időközben elveszítette a reálértéke 40 százalékát.

Kiemelte, hogy a Fidesz-kormány a családi pótlék emelése helyett bevezette, majd duplájára emelte a családi adókedvezményt, ezt követte az ingyenes étkezés, az ingyenes tankönyvek és az Erzsébet-táborok.

A lap kérdésére, hogy miért nem áll ki nyilvánosan a családon belüli erőszak ellen, Novák Katalin így felelt:

„Bizonyos baloldali politikusok rengeteget ártanak az ügynek azzal, hogy minden egyes alkalommal elmondják, hogy az állam magukra hagyja az áldozatokat, nincs segítség, nem történt semmi ezen a téren. Lehet és kell is kritizálni a kormányt, ám ez a kifogás pont nem jogos. Ráadásul azt üzeni az áldozatoknak, hogy felesleges segítséget kérniük. Ezért is döntöttem úgy, hogy nem veszek részt ebben a parttalan politikai csatározásban, és a színfalak mögött dolgozom tovább.”

Elmondása szerint az utóbbi években több mint hárommilliárd forintot fektettek az áldozatsegítő hálózat bővítésébe.

Szóba került a „Család az család" kampány is, ennek kapcsán merült fel, hogy tervezi-e a kormány „újraszabályozni” a melegek örökbefogadását.

„Még a 2009-es, élettársakról szóló törvény mondja ki, hogy a homoszexuálisok Magyarországon nem fogadhatnak örökbe. Ennek ellenére vannak, akik jogi kiskapukat keresve megpróbálták, próbálják kijátszani a szabályozást.

Lehet vitatkozni arról, hogy mi mindent, illetve mit nem tesznek lehetővé a törvényeink, azonban jelenleg a szabály az szabály, és mi ezt tartatjuk be."

– mondta a tárca nélküli miniszter, majd hozzátette:

„Rögzítsük: itt nem arról van szó, hogy ki kit szerethet, hogyan élhet, kihez vonzódhat, hanem arról, hogy azokról a teljesen kiszolgáltatott gyerekekről, akikről lemondtak a vér szerinti szüleik, hogyan gondoskodik az állam. Ez egy nagy felelősség.

Ki merem jelenteni, hogy a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése pillanatnyilag nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között, és mi eszerint állunk a kérdéshez.”

Novák ezután kifejtette, azt szeretnék, hogy a házaspárok elsőbbséget élvezzenek az örökbefogadásoknál az egyedülállókkal szemben, de ha az egész országban nem találnak örökbefogadó házaspárt, „akkor jöhetnek az egyedülállók. Olyanok, akik valóban egyedül élnek, nem trükköznek.”

Ez utóbbi megjegyzésére reagált a Szivárványcsaládokért Alapítvány a Facebookon:

Mi a Szivárványcsaládokért Alapítványnál úgy gondoljuk, hogy a családokért felelős miniszternek nem lehet fontosabb dolga annál, hogy minden a rendszerben lévő kisgyermek szerető családra találhasson. Köztük az az évi 70 kisgyermek is, akit eddig egyedülállók fogadtak örökbe

– írja az egyesület, hangsúlyozva, hogy a családokért felelős miniszternek nem lehet fontosabb dolga annál, hogy minden a rendszerben lévő kisgyermek szerető családra találhasson.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Sok olyan örökbefogadásra váró kisgyermek van, akire a házaspárok egymás után mondanak nemet, például mert problémás terhességből született, valamilyen egészségügyi problémája van, túl idős vagy roma származású – esetleg ezek kombinációja. Tavaly 250 magyar gyermeknek csak külföldön találtak családot. Az azonos nemű párok nyitottabbak az ilyen kisgyermekek befogadására. Ha őket kizárjuk a lehetséges örökbefogadó szülők közül, akkor épp a legelesettebb és legnehezebb sorsú gyerekeket fosztjuk meg attól, hogy családban nőhessenek fel. Szerintünk a gyerekeink sorsa mindenképp szerepel az ország első száz problémája között

– hívja fel a figyelmet az alapítvány.

Az interjúban azt is állítja, hogy az azonos nemű párok jogi kiskapukat keresve „próbálják kijátszani a szabályozást", és ahogy Ön fogalmaz, „trükköznek" az örökbefogadásnál. Ezt visszautasítjuk. A jelentkezők az alkalmassági papír megszerzéséig számtalan beszélgetésen, pszichológiai vizsgálaton és környezettanulmányon esnek át, a velük egy háztartásban élőkkel, vagyis a párjukkal együtt.  Nem igaz az az állítása, hogy „a homoszexuálisok Magyarországon nem fogadhatnak örökbe". Ha szeretnének családot alapítani, akkor a hazai szabályozás értelmében az egyikőjük jelentkezhet örökbefogadásra, egyedülállóként. Ha egy melegpár egyik tagja egyedülállóként fogad örökbe, az nem a szabályok kijátszása, hanem épp ellenkezőleg: a betartásuk. Mert a szabály az szabály

– zárják a bejegyzést.

 

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szólj hozzá!

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.