A kelet-afrikai nyitás embere lett a főkonzul a Muravidéken

ugytudjuk.hu 2021-03-02 14:43:55
Máthé László Eduárd egy ideig kenyai nagykövet is volt.

Új főnök irányítja egy ideje a szlovéniai Muravidék fővárosának, Lendvának magyar főkonzulátusát. Máthé László Eduárd karrierdiplomata esetében említésre méltó, hogy 2014 után őt kérték fel Magyarország kelet-afrikai nagykövetének, gazdaságdiplomáciai feladatokra.

A kelet-afrikai, egyáltalán az egész keleti nyitás nem termett sok babért a klasszikus diplomáciától egyre inkább eltávolodó szaktárcának, de az országnak sem. Ezért aztán sorra zárták be a milliárdokat elnyelő kereskedőházakat, szüntettek meg irodákat, hívtak vissza és helyeztek át kádereket.  

Az új lendvai magyar főkonzul a Népújságban

Az új lendvai főkonzul tavaly augusztusig dolgozott Afrikában, ahol egy ideig kenyai nagykövet is volt. Tapasztalt szakember, lendvai kinevezése egyértelműen a külügy gazdasági dominanciáját jelzi.

Kis kitérő: a „nemzeti tőke" már évek óta nagy erővel nyomul a környező országok magyarlakta területein, így Szlovéniában is. A szélsőjobb felé tolódó szlovén Janez Jansa kormány élvezi az Orbán kormány támogatását. Egyre több területen indult el az együttműködés.

Ennek egyik látványos mozzanata a trieszti magyar tengeri kikötő (újabban ismét felmelegített) ügyének jegelése, ezzel egy időben a szlovén tengerparti Koper kikötőjének felfuttatása.

Két kapura játszik a kormány, az egyikben Koper, a másikban Trieszt

Erős aktivitást tanúsít a magyar kormány a déli szomszédoknál. Ennek nyomán lapunk kezdettől végig kísérte a trieszti kikötői beruházást és tudósítottunk arról a szlovéniai konferenciáról is, ahol Janez Jansa és Orbán Viktor kormányfők új közös gazdasági és beruházási koncepciót vázoltak fel. A szlovén szál akkor erősödött fel, amikor az olasz meggyengült.

Megállapodtak az magasfeszültségű távvezetékek összekötésében, egy, a Muravidéket is érintő vasútvonal építésében. Meg kell jegyezni, a Kínával már régóta szoros kapcsolatokat ápoló magyar vezetés útjára a Jansa-kormány is rálépett. Márpedig Kínának mind a szárazföldi, mind a tengeri útvonal kiépítése égetően fontos az Európai Uniós (gazdaság)politikáját illetően.

Ennek szellemében változtak, helyeződtek át a diplomáciai hangsúlyok is. Lendva még a 2010-2014-es ciklusban is alig-alig kapott figyelmet, a muravidéki kapcsolatokat a vasi közgyűlés alakította, ápolta. Aztán változott a kép, kormányközeli magyar cégek milliárdokért vásároltak be a Muravidéken.

A lendvai vár a Muravidék kulturális centruma

Megvették a lendvai termálfürdőt és hotelt, óriástelket vásároltak egy leendő foci akadémiának. Több száz millióért házakat, ingatlanokat vettek és újítottak fel. A főkonzulátus is egy sok millióért renovált épület komplexumban székel a belvárosban. Legújabban pedig egy templomot újítanak fel és rövidesen indul a magyar székház építése is.

A Lendván megjelenő nemzetiségi Népújság nemrég bemutatta a főkonzult, illetve annak terveit. Kiderült, hogy a lendvai főkonzulátus konzuli kerülete a Ptuj-Maribor vonaláig terjed, onnantól a ljubljanai magyar konzulátus illetékes. Máthé egyébként 2010-2014 között első beosztottként dolgozott a nagykövetségen.

9 millió euróért vásárolt fürdőt a magyar állam Szlovéniában

Euró milliókért vásárol be a környező - és távolabbi - országokban a magyar állam, a hozzá köthető cégek révén. Van, ahol focicsapatot vesz, máshol stadiont épít, de futja templomfelújításra, csirkefarm létesítésre is. Legújabban egy turisztikai létesítményt vettek meg Szlovéniában. Az ügylet 9 millió eurót (3,5 milliárd ft) hoz a szlovéneknek.

A „magyar magántőke" terjeszkedésével kapcsolatban kifejtette: „Szerencsére Magyarország már van olyan helyzetben, hogy a magyar magántőke a környező országokba is kihelyeződjék. A tőke ebben a folyamatban mindig először közvetlenül a határon túli térséget keresi meg, a nyelvi könnyebbségek miatt is".

Ezt a képet árnyalja, hogy a „magyar magántőke" valójában állami mankókon érkezik, a célzott befektetésekre létrehozott cégek kivétel nélkül kormány-közeliek. További árnyalat, hogy nem mindenki örül a „magyar magántőke" terjeszkedésének. Mind a szlovén, mind a horvát ellenzék egyre hangosabban tiltakozik a folyamat láttán, különösen a médiában történő bevásárlások miatt.

A Lendvára hulló pénzeső jóvoltából felújítják a lendvai plébániatemplomot is. A főkonzul ezzel kapcsolatban nyilatkozta, hogy „Kenyában is sokat dolgoztam a Hungary Helps programban, amely az üldözött keresztény közösségeken próbál segíteni".

A "magyar nemzeti magántőke" egyik friss szerzeménye a lendvai Hotel Lipa

A diplomata megemlítette, hogy a vasúti összeköttetés fejlesztése fontos cél, s mint mondta, a „magyarság vezetőinek víziói helyénvalóak voltak". Többek között azért is, mert a „ljubljanai szolgálatkor még csak ötlet szintjén létező dolgok a jelenben megvalósulni látszanak". Szerinte biztató, hogy egyre több magyarországi tanuló iratkozik be muravidéki iskolákba, a kétnyelvűség miatt.

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a „nemzeti tőkébe" oltott (köz)pénzeső már nem sokat segít a muravidékieken. A magyar népességfogyás adatai ugyanis lesújtók. Míg 1991-ben 7, 6 ezren vallották magukat magyaroknak a Muravidéken, a 2001-es népszámláláskor már csak 5,3 ezren.

Lendva díszpolgára lesz Szijjártó Péter külügyminiszter

Nem gyakori, hogy funkcióban lévő (párt)politikus, pláne kormánytag egy másik országban díszpolgár legyen. Szlovénia sem kivétel e gyakorlat alól - de már csak múlt időben. Ugyanis pár napja Lendván a helyi elöljáróság díszpolgári címmel kínálta meg Szijjártót a törekvő magyar külügy miatt.

Azóta tovább romlott a helyzet. A 2011-es számláláskor 4,8 ezer magyart regisztráltak. Becslések szerint napjainkra ez a szám 3 ezer alá csökkent, vagyis az asszimiláció visszafordíthatatlan. Ezen az úgynevezett „magyar nemzeti magántőke" megjelenése és beruházásai érdemben nem változtatnak.

Ebből következően sokkal inkább távlatosabb politikai célokról beszélhetünk, amint azt a főkonzuli kinevezés is sejteti. 

Szólj hozzá!

Visszakapjuk a köztereink egy részét: Így ünnepli a Föld napját Budapest

Ingyen utazhatnak az autóval közlekedők április 22-én, csütörtökön, a Föld napján Budapesten a BKK járatain, az ezt követő hétvégén, április 24-25-én pedig a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a pesti rakpart mellett a Kós Károly sétány–Andrássy út–József Attila utca (Széchenyi tér) szakaszt is birtokba vehetik.

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

Vádat emeltek a kőszegi szilveszteri ámokfutó ellen

A sofőr ittasan rodeózott, majd csattant egy házfalnak.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ

Ma ingyen utazhatnak az autósok a fővárosban a BKK járatain

A lehetőséget azok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzéskor Magyarországon kiállított érvényes forgalmi engedélyt mutatnak fel.

Nem kamu: összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc!

Az elmúlt hetekben, hónapokban sok pletyka keringett arról, hogy együtt vannak.

53 emberrel a fedélzetén eltűnt egy tengeralattjáró Indonézia partjainál

Helyi idő szerint hajnalban szakadt meg a kapcsolat a legénységgel.

van még itt cikk a témában:

Lendva díszpolgára lesz Szijjártó Péter külügyminiszter

Nem gyakori, hogy funkcióban lévő (párt)politikus, pláne kormánytag egy másik országban díszpolgár legyen. Szlovénia sem kivétel e gyakorlat alól - de már csak múlt időben. Ugyanis pár napja Lendván a helyi elöljáróság díszpolgári címmel kínálta meg Szijjártót a törekvő magyar külügy miatt.

A magyar államhoz köthető cégek átvettek egy szlovén szállodát is

Birtokon belül a miskolci cégből érkezett igazgató Lendván.