9 millió euróért vásárolt fürdőt a magyar állam Szlovéniában

ugytudjuk.hu 2020-02-15 21:17:00
A szomszédban természetesen labdarúgó akadémia is épül majd.

Euró milliókért vásárol be a környező – és távolabbi - országokban a magyar állam, a hozzá köthető cégek révén. Van, ahol focicsapatot vesz, máshol stadiont épít, de futja templomfelújításra, csirkefarm létesítésre is. Legújabban egy turisztikai létesítményt vettek meg Szlovéniában. Az ügylet 9 millió eurót (3,5 milliárd ft) hoz a szlovéneknek.

Még tavaly adta hírül a Lendván megjelenő, magyar nyelvű Népújság, hogy másfél éves tárgyalások után egy magyar állami cég megveszi a veszteséges Lendvai Terme turisztikai komplexumot. Az ügylet a miskolci Comitatus Energia Beruházási, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. és a lendvai Sava Turizem Társaság között jött létre. A szlovén-magyar ügyletről nem szivárogtak ki részletek. Néhány szlovén lap szerint több szlovéniai pártnak nem tetszett a tervezett üzlet, „magyar expanzióról" beszéltek. Ennek ellenére a szlovén cég leányvállalatot alapított a termálvíz-kitermelés koncessziós jogának átvitele érdekében. Így már termőre fordultak a tárgyalások, bár rejtett hibák is kiderültek. Az energetika szanálás költségét például 2,4 millió euróra becsülték, ez elvileg csökkenthette volna a már akkor 9 millió euróra taksált vételárat.

Muravidék is kapott a kormányzati pénzből

ugytudjuk.hu Lendva lett az egyik kedvelt célpont. Amint az ismert, milliárdokat költött eddig is a határon túli magyarok támogatására a kormány. Újvidéken a stadionépítők és egy futball csapat örülhetett, de jutott pénz Erdélybe, Felvidékre, Kárpátaljára is (a mexikói, afrikai támogatások más körbe tartoznak). Képbe került a Muravidék és fővárosa, Lendva is.

Az üzletről a muravidéki városban egyeztetett Zdravko Pocivalsek szakminiszter kollégájával, Palkovics László miniszterrel. Információk szerint a magyar fél megígérte, hogy a dolgozók többségét megtartja és az addig veszteséges létesítményt turisztikai célokra hasznosítva felfuttatja. Egy, a magyar fülnek sokatmondó mondat is elhangzott: a sportturizmust is megcélozva...

A Népújság a február 6-ai számában már tényként közli a magyar bevásárlást. Ezek szerint a miskolci állami cég tulajdonába került a komplexum, mégpedig 9 millió euróért. Az újonnan megalakult Lendvai Terme Kft. vagyona magában foglalja a Lipa szállodát, a szabadtéri medencéket, a kempinget, a Lipov gaj apartmanfalut és egy telket. „Mindezek tőszomszédságában a labdarúgó akadémia sportobjektumai épülnek fel a tervek szerint" – emeli ki a lap.  A tulajdonosváltás után a létesítményt továbbra is a szlovén Sava Turizem Rt igazgatja. Január 27-én viszont változás történ, az addigi igazgatót, Sredensek Helenát leváltották. Helyére Magyarországról Molnár Péter került. A távozó igazgató a Lipa szálloda vezetőjeként folytathatja.  Az elmúlt időszakban a magyar állam több száz millió forintért vásárolt ingatlant a kisvárosban, valamint hozzá járult több ingatlan felújításához is.  

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.