Lendva díszpolgára lesz Szijjártó Péter külügyminiszter

ugytudjuk.hu 2020-10-13 17:16:00
Nem gyakori, hogy funkcióban lévő (párt)politikus, pláne kormánytag egy másik országban díszpolgár legyen. Szlovénia sem kivétel e gyakorlat alól - de már csak múlt időben. Ugyanis pár napja Lendván a helyi elöljáróság díszpolgári címmel kínálta meg Szijjártót a törekvő magyar külügy miatt.

A Népújság című, magyar nyelvű hetilap online kiadása adta hírül a nagy eseményt, mellékelve a fideszes politikus fotóját:

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Lendva Község díszpolgára lesz, döntött e heti ülésén a községi tanács. A címet a tárcavezető a község és az egész nemzetiségileg vegyesen lakott térségben a gazdasági fejlesztések, a falufejlesztés, az oktatás és több más téren nyújtott támogatásért veheti át. Az elismerést minden évben október 28-a, Lendva Község ünnepe alkalmából - 1366-ban ezen a napon kapott vásárjogot a város - osztják ki. A járványhelyzet miatt az idei ünnepség időpontjáról még nincs információ

- áll a felületen.

Fotó: Népújság

Lapunk korábban többször is foglalkozott a magyar tőke szlovéniai nyomulásával, közte a Muravidék első számú városa, a 10 ezer lakosú Lendva speciális helyzetével.

Pénzeső hullik a városra és mi ennek nagyon örülünk

- így fogalmazott korábban az egyik magyar nemzetiségi politikus, aki szerint Lendva lehet a hídfő a magyar-szlovén államközi kapcsolatok terén.

Muravidék is kapott a kormányzati pénzből

Amint az ismert, milliárdokat költött eddig is a határon túli magyarok támogatására a kormány. Újvidéken a stadionépítők és egy futball csapat örülhetett, de jutott pénz Erdélybe, Felvidékre, Kárpátaljára is (a mexikói, afrikai támogatások más körbe tartoznak). Képbe került a Muravidék és fővárosa, Lendva is. Egyetlen diaszpóra kénytelen nélkülözni a nagyvonalú támogatást, ez pedig a burgenlandi magyarság.

A szlovén ellenzék viszont nem nagyon örül a nyomulásnak, aggodalmának - főleg a habonyi hátterű sajtófelvásárlások miatt - a parlamentben is hangot adott. A magyar  „ingyenpénz" ellen már nem annyira tiltakoznak, hiszen a szlovén gazdaság sem ír mostanság fényes lapokat.

Tény, hogy az elmúlt években megnőtt a magyarországi érdeklődés a szlovéniai város iránt. A korábban megyei (Zala, Vas) hatáskörökben születő kölcsönös, többnyire kulturális és turisztikai támogatói szerződéseket a nyílt állami/alapítványi juttatások és ingatlan felvásárlások váltották fel.

Sokszáz millió forintért épületeket vettek a szlovén városban magyar befektetők, közte a főutca legpatinásabb tömbjét. Újabb milliókért helyreállították és ide költöztették a magyar konzulátust. A reprezentatív épületet számos ország nagykövetsége is megirigyelhetné...

9 millió euróért vásárolt fürdőt a magyar állam Szlovéniában

Euró milliókért vásárol be a környező - és távolabbi - országokban a magyar állam, a hozzá köthető cégek révén. Van, ahol focicsapatot vesz, máshol stadiont épít, de futja templomfelújításra, csirkefarm létesítésre is. Legújabban egy turisztikai létesítményt vettek meg Szlovéniában. Az ügylet 9 millió eurót (3,5 milliárd ft) hoz a szlovéneknek.

A legnagyobb falat a helyi thermálszálló és fürdő megvétele volt. Ezt több forduló után egy miskolci illetőségű cég által vették birtokba a kormányközeli befektetők, akik menesztették a szlovén igazgatót és magyart neveztek ki a helyére. Csak ez az üzlet több millió euróba került.

Ezzel nem volt vége, a fürdő szomszédságában telket vásároltak szintén magyarországi befektetők, hogy rajta futball akadémiát és sportkomplexumot építsenek. A beruházások nyomán a pénzügyi forrásokban nem nagyon dúskáló, egyre kevesebb magyar anyanyelvű által lakott szlovén város gazdasága megélénkült.

A magyar államhoz köthető cégek átvettek egy szlovén szállodát is

Elsőként lapunk adott hírt arról, hogy a hozzá köthető cégeken keresztül jelentős vásárlásokra készül a magyar állam a szlovéniai Lendván. A Muravidék fővárosában 9 millió euróért - csaknem 3,5 milliárd forint - vették meg a Lipa szállodát és vele a Lendvai Terme turisztikai központot. Hosszabb vírus-szünet után a napokban ismét mozgásba lendült a projekt.

Ezt a folyamatot lendítette fel igazán Orbán Viktor miniszterelnök a nyáron, amikor egy szlovéniai konferencián nagyívű közös beruházásokat vizionált. Ezzel de facto „leírta" a korábban favorizált trieszti kikötő építést, amelyre eddig 10 milliárd forintot költött a magyar kormány az adófizetők pénzéből.

Amint azt szintén megírtuk, az új kedvenc a szlovén Koper kikötőváros lett, ahova a tervek szerint újabb magyar euró-milliók áramlanak majd. Lendva is képbe került, pontosabban az egész Muravidék, mivel kétpályás vasútvonalat is létesítenének az áruszállításhoz, s ez érintené a térséget. Sőt, átvezetne a határon, életet lehelve a nem sok mozgást mutató Zalalövő-Őriszentpéter-Hodos vonalba.

A hála jele lehet Szijjártó mostani elismerése.

Amit nem csak a magyar nemzetiségű tanácstagok szavaztak meg. A várost ugyanis a kormánypárt (SDS) embere, Magyar Janez szlovén vállalkozó irányítja, akinek „főnöke" az a Janez Jansa (SDS) szlovén miniszterelnök, aki Orbán Viktor jóbarátja. Mindezek fényében talán ki is járt a díszpolgár cím Szíjjártónak, bár lenne tippünk, hogy igazából kit illetne.

Szólj hozzá!

Láttad már a Covid kaput?

Mész gyanútlanul, aztán egyszer csak hsss!

Anderson szerint a Falcónak jó esélye van továbbjutni a BL-csoportból

A Falco irányítója nagy csatára számít a novgorodi nyitányon.

A kosárszövetsége elnöke visszaszólt Okorn ötletére a bajnokság átszervezését illetően

Szalay Ferenc szerint a Falco edzője a csapatával foglalkozzon egy ilyen nehéz helyzetben, az átszervezést pedig hagyja az elnökségre.

Elmarad az SZKKA szerdai, idegenbeli bajnokija is

Most az ellenfélnél lett pozitív teszt.

A járványhelyzet miatt elmarad a Szent Márton-napi vásár Szombathelyen

A Vasi Skanzen pedig az idén október 31-ig tart nyitva.

Berobbant a koronavírus az ETO FC-nél!

Ettől függetlenül a mai, Haladás elleni meccs nem marad el.

Túl alacsonynak tartja a fizetését, le akar mondani a brit miniszterelnök

Néhány konzervatív szerint Boris Johnson tavasszal jelenti be, hogy otthagyja a miniszterelnöki posztot.

A szentgotthárdi Zaporozsec zenekar ad ma akusztikus koncertet az M2 Petőfi TV-n

A fiúk szerint az utóbbi időben egyre többen hallgatnak akusztikus zenét.

Megfújtak egy gázkazánt Győrben

A szemtanúknak gyanús lett, hogy hiába épül a ház, nem be-, hanem kifelé viszik a szerkezetet.

Megszületett Orbán Viktor legújabb unokája

Azt írja, "Gyűlik a focicsapat". Mármint a miniszterelnök.

Ma talán megússzuk az esőt

Egyelőre fagyra sem kell számítani.

van még itt cikk a témában:

Nemény András: Ki vagyok én, hogy felülbíráljam a szombathelyieket?

Egy éve ül a polgármesteri székben Nemény András. Boszorkány nem-üldözésről, elő nem készített beruházásokról és részsikerekről beszélt az Ugytudjuknak.

Gyorsabb EU-s fellépések jöhetnek a diplomáciában, a magyar külügyminiszter szerint viszont minden a migránsokról szól

Szijjártó Péternek nem tetszik, hogy külpolitikai kérdésekben az eddig egyhangúság helyett minősített többséggel is lehetne döntéseket hozni. Harcra hív.

50 milliárdos beruházás vette kezdetét Bükön

A Nestlé alapkőletételi ünnepségén Szíjjártó Péter mondott beszédet.