Mi mással is lehetne túlélni e tájékon, mint P. Howarddal, azaz Rejtő Jenővel

ugytudjuk.hu 2020-03-12 08:02:00
Fülig sem tréfa a rejtői humor.

Ronggyá olvasott könyvek, megelevenedő ponyvák, komor korok és bő, zuhogó humor, humor, humor. Mi mással is lehetne túlélni e tájékon, mint P. Howarddal. Azaz Rejtő Jenővel.

Thuróczy Gergely irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa, a Rejtő-hagyaték gondozója ha teheti, tárgyakban is megjeleníti a rejtői világot. Például a talpig tengerészsapkába öltözött segítője-kollégája, Dunst Erik révén. Ha úgy hozza a kocka, kiállításokon mutatják be a hagyatékot, közte a Rejtő-karikatúrákat. „Ahány művész, annyiféleképp látja Rejtőt, a kávéházi lezsergőtől az alsós boxolóig", mondja a történész, aki vitrinbe zárt könyveket, filléres ponyvaregényeket is bemutat a nagyközönségnek. Mindezekből humorfolyó nyílik, generációk önfeledt fürdőzésével, inspiráció az élet nagybetűs gátfutásához.

Tízévesen csórtam el bátyám madaras – Albatrosz – könyveit, elsőként A láthatatlan légiót. Hiába hívtak focizni – igazi bőrlabdával! - nem bírtam letenni a könyvet, ellenben folytak a könnyeim a nevetéstől. A hahota átragadt a társakra, majd az osztályra és végül az egész iskolára: padtársunk lett Piszkos Fred, aki lenyomja a matektanárt, vagy Fülig Jimmy, aki hibátlan magyar röpdogát ír. Kézről kézre adtuk A szőke ciklont, Az elátkozott partot, A néma revolverek városát, majd A három testőr Afrikában lett a sláger. Mindenki oda megy, ha majd ha felnövünk... Ó, ó, ó, Afrika... Gyorsan szállóigévé váltak a rejtői poénok, szóláncok, betűhalmazok, az egyedi és utánozhatatlan humor elemei.

Thuróczy Gergely szerint egy ilyen hagyaték olvasói, közösségi kincs. Ha valaki, akkor ő igazán ismeri az író életművét. Meglehet, ma is képes eszmét cserélni vele – miért is ne? Hiszen a rejtői humorban ott lapul a nagy poén, az öröklét. Ezen felbuzdulva megkérdeztük: mit mondana az írónak, ha ma szembe jönne vele az utcán?  A válasz praktikus: - Hová tette a kéziratait, kedves Péhovárd úr? Mert azok nagyon hiányoznak ám!

P. Howard: felírtuk kapura, falra, fűre, fára. P. Howard: ez volt a jelszó a számháborúban, ez volt a kiszes vetélkedők titkos kódja. A katonaságnál különösen jól jött Rejtő, felvértezett a néphadsereg abszurd játszmái ellenében. „Rejtő Heltai Jenő és Márton Miksa ajánlólevelével utazott szerte Európában, mint fizetés nélküli „Student". A megélhetésért mindenféle alkalmi munkát elvállalt. Hamburg, majd onnan Svájcba ment, utazásait egyre vadabb körülmények közt tette meg, vagontetőkön, potyautasként, gyalog, stoppal. A legfontosabb célállomás Franciaország, Lyon, Avignon, Marseille – későbbi regényeinek színterére. Marseille-ben hajómunkásnak állt, így jutott el többek közt a spanyol partokra és Korzikába is, ahonnan 1930 tavaszán nem Afrikába, hanem Milánóba ment, majd haza Pestre", villantja fel a pálya egy részletét a történész.

Aki elmondja: rendkívül sokrétű, kiterjedt életművel van dolgunk. Rejtő ugyanis számos színdarabot is írt, filmbe dolgozott, rendesen sarkantyúzta a Gutenberg-galaxist. Bokszolt, magas termete, kisportolt alakja vonzóvá tette a nők körében. A könnyű vér pedig vitte a pénzt, igaz, hozta a városi legendákat. „Nem igaz, hogy kézirattal fizetett pincérnek. Nem adott ki fércmunkát a kezéből. Barátja, Ritter Aladár egy 1985-ös cikkében a légiós berukkolás mellett ezt a legendát is cáfolja. Az viszont tény, hogy sok pénzt keresett. Ebben az időben a kiadók 50 pengőt fizettek egy átlagos szerelmi, cowboy- vagy légiós kisregényért. Rejtő sztárgázsiért dolgozott: akár 2000 pengőt is kapott egy légiós könyvért, ami mai áron 2-3 millió forintnak felelhet meg. Viszont kártyázott, rulettezett, és nagyvonalúan, könnyelműen bánt a pénzzel".

Rejtő gépírónőknek diktálta szövegeit, egyikük Kovácsné Krausz Magda volt. Az író parancsára kisminkelve, kisestélyiben kellett gépelnie. Magdának munka közben tilos volt nevetnie a poénokon.

Rejtő Péhóvard Jenő élete tragikusan ért véget. Munkaszolgálatosként a frontra vitték, a Don-kanyarba. Több forrás szerint ott halt meg, tífuszban. A halál jött ki a fekete ruletten, vele volt a legutolsó pillanatban Piszkos Fred és Fülig Jimmy, és ott sorakozott előtte A csontbrigád. Fred kapitány pedig két rum között ledöfte azt a piszkos világot.

Meddig tart Rejtő időszerűsége?  „Örökké", mondja Thuróczy Gergely. „Örökké az marad, míg magyarul olvasó ember akad a Földön. Vagy némi pontosítással: azok szeretik-olvassák, akik megtapasztalták a közép-európai viszontagságos-túlélős „vigalmi nyomort", amit oly jól festett le a P. Howardokban. Nagyos ismerős, nagyon a miénk. Azt nem hiszem, hogy egy másod-harmadgenerációs, külföldön született magyar csak úgy rákapna. De van egy jókora élettapasztalat minden regényében. Ami ha áttételesen is jelenik meg, az olvasóban emlékeket, nosztalgiákat, vagy éppen viszolygást kelt - ez az egyik fontos titka". 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.