Valószínű csak jövő ősszel kezdődhet meg a szombathelyi Gothard-kastély állagmegóvása

Farkas Bazsi 2020-10-17 17:59:00
Addig is harcolnak az elemekkel, na meg az illegális épületfoglalókkal a SZOVA munkatársai. 

Az biztos, hogy nem a Gothard-kastély a legcsillogóbb égkő jelen pillanatban a nyugat királynőjének koronáján. Az épület sorsa évek óta a levegőben lóg. 

A kastély sorsával már többször foglalkoztunk. Röviden annyi történt, hogy 2016. márciusában Illés Károly és Lendvai Ferenc fideszes önkormányzati képviselők a kastély előtt fotóztatták magukat és egyben bejelentették, hogy az épületre 2 milliárd forintot ad a kormány és legkésőbb 2018. március 31-én Szombathely birtokba is veheti a megújult létesítményt. Hát nem így lett. 

A kastélyban szociális, félkomfortos lakásokat alakítottak ki az elmúlt évtizedekben. 15 család lakott itt, azonban a nagy bejelentéssel párhuzamosan kiköltöztették őket. A lakóközösség összetartását mutatja, hogy volt 4-5 olyan család, akik azt kérték, hogy az új helyen is szomszédok lehessenek, ezt végül meg is tudta oldani az önkormányzat. 

Az épület csak várt további sorsára, miközben lassan haladtak a dolgok. 2017. december 22-én az önkormányzat és a Miniszterelnökség megkötötte az a támogatói szerződést, amiben 94 és fél millió forintot kapott a város a kastély fejlesztésének előkészítésére, vagyis engedélyes és kiviteli tervekre, részletes megvalósíthatósági tanulmányra, előzetes kiállítási forgatókönyvre, műemléki kutatásokra és a közbeszerzés lebonyolítására. A kapott támogatás legkésőbb 2020. március 30-ig kellett volna felhasználni.

Csakhogy időközben kiderült ez a pénz az előkészítésre nem lesz elég.

Az előkészítéssel megbízott Equinox Consulting Kft. tanulmányában azt írta, hogy a korábban a projekt keretösszegének szánt bruttó 1 milliárd 800 millió forint helyett 2 milliárd 718 millió 633 ezer 582 forint + ÁFA lenne csak elég az épület rekonstrukciójára. Ehhez képest pedig a kapott 94 és fél millió forint nem lesz elég az előkészítésre, helyette 209 millió 500 ezer forint kellene. 

A módosított számokat a 2018 decemberi közgyűlés elfogadta, ám mivel az előkészítéshez szükséges plusz pénz nem volt a kasszában, így annak neki sem álltak. 

Igaz, Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) korábbi polgármester 2018 decemberében levelet írt a kormánynak, hogy jelezze plusz forrás kell a kastélyra. Válaszul azt kapta a Modern Városok Programban 2020, és 2021-re is kiapadtak a források. Ezzel jó időre szunnyadni hagyták a projektet.

Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester idén februárban küldött levelet Hende Csabának a térség fideszes országgyűlési képviselőjének és a Miniszterelnökségnek azzal a kéréssel, hogy az előkészítésre korábban fel nem használt 76 millió 530 ezer forintot hadd használja fel Szombathely a Vásárcsarnok felújításánál. A válasz egy rövid és határozott nem volt. A döntésnél arra hivatkoztak, hogy ezt a pénzt csakis műemlék épület felújítására lehet fordítani.

Ezután Nemény egy áprilisi levélben azt kérte, hogy akkor hadd gazdálkodhassanak ezzel a forrással az Éva malom felújításánál. Erre is elutasító választ kapott a polgármester, annyi kitétellel, hogy talán, arra lenne mód, hogy ebből a pénzből megvalósuljon a kastély állagmegóvása. 

A kormány jóindulatán múlt, hogy a megmaradt pénzt a kastély állagmegóvására lehessen fordítani. Az ígéretet pedig erre meg is kapta a város. 

Hogy mikor kezdődhet meg a munka, arról az önkormányzatot kérdeztük. 

A városháza válaszában azt írta, hogy a Gothard-kastély állagmegóvására kért 76 millió 530 ezer forintot csak azután kaphatja meg Szombathely, ha a miniszterelnökség elfogadta a Modern Városok Program projekt záró beszámolóját. Ezek után egy újabb előterjesztés lesz szükséges a Modern Városok Program bizottságának, ahol a város azt kéri, hogy a 76 millió 530 ezer forintot hadd fordítsa a Gothard-kastély állagmegóvására. 

Maga az állagmegóvás a tervezés és közbeszerzés után indulhat meg, várhatóan 2021 őszén. 

A tervezett állagmegóvás között nem csak a tető javítása szerepel, hanem a bádogozás javítása, a torony bádog fedésének cseréje, a bejárat feletti erély állagmegóvása, a gombásodott parketta felszedése, az épület mögötti földfeltöltődés eltávolítása, és a függőleges ereszcsatornák meghosszabbítása is.  

Az épületet addig is karban tartja a SZOVA, 2018-ban 321 ezer 385 forintot, 2019-ben 522 ezer 47 forintot, idén eddig pedig 770 ezer 907 forintot költött rá a város. 

A héten Vágvölgyi Bálint kollégámmal beengedtek minket a kastélyba. Az udvara rendezett, a Herényiek Háza használja parkolónak, cserébe pedig lenyírják a füvet és el is szállítják. A SZOVA szakemberi folyamatosan azzal küzdenek, hogy beüvegezzék a kitört ablakokat, vagy, hogy rendet tegyenek a kastélyba behúzódó illegális ingatlanfoglalók után. Ottjártunkkor is egy matrac és félig üres kólás üvegek, pizzás dobozok fogadtak minket.

A legnagyobb problémája egyébként az épületnek az, hogy hiába fordítanak rá majd egy év múlva 76 és fél millió forintot, ha továbbra sem lesz funkciója és csak üresen fog állni. A tervek szerint éttermet, kávézót alakítanának ki a földszinten, az emeleten pedig modern, csillagászati látogatóközpont kapna helyet. Ezek azok a tervek, amikre egyelőre nincsen egy fillér sem. De aggályos az is, hogy mennyire lehetne fenntartható egy ilyen létesítmény.

Felmerült, hogy korábbi funkcióját kapná vissza a kastély és felújítva ismét lakások kerülnének benne kialakításra. Ezt azonban szintén csak a teljes rekonstrukcióval lehetne megvalósítani, vagyis ugyanannyi pénz kellene, mint az eredeti tervekre.

Szólj hozzá!

Láttad már a Covid kaput?

Mész gyanútlanul, aztán egyszer csak hsss!

Anderson szerint a Falcónak jó esélye van továbbjutni a BL-csoportból

A Falco irányítója nagy csatára számít a novgorodi nyitányon.

A kosárszövetsége elnöke visszaszólt Okorn ötletére a bajnokság átszervezését illetően

Szalay Ferenc szerint a Falco edzője a csapatával foglalkozzon egy ilyen nehéz helyzetben, az átszervezést pedig hagyja az elnökségre.

Elmarad az SZKKA szerdai, idegenbeli bajnokija is

Most az ellenfélnél lett pozitív teszt.

A járványhelyzet miatt elmarad a Szent Márton-napi vásár Szombathelyen

A Vasi Skanzen pedig az idén október 31-ig tart nyitva.

Berobbant a koronavírus az ETO FC-nél!

Ettől függetlenül a mai, Haladás elleni meccs nem marad el.

Túl alacsonynak tartja a fizetését, le akar mondani a brit miniszterelnök

Néhány konzervatív szerint Boris Johnson tavasszal jelenti be, hogy otthagyja a miniszterelnöki posztot.

A szentgotthárdi Zaporozsec zenekar ad ma akusztikus koncertet az M2 Petőfi TV-n

A fiúk szerint az utóbbi időben egyre többen hallgatnak akusztikus zenét.

Megfújtak egy gázkazánt Győrben

A szemtanúknak gyanús lett, hogy hiába épül a ház, nem be-, hanem kifelé viszik a szerkezetet.

Megszületett Orbán Viktor legújabb unokája

Azt írja, "Gyűlik a focicsapat". Mármint a miniszterelnök.

Ma talán megússzuk az esőt

Egyelőre fagyra sem kell számítani.

van még itt cikk a témában: