Többször is beharangozták a Gothard-kastély felújítását, közben az épület lassan összedől

ugytudjuk.hu 2018-11-22 17:01:00
2020 előtt aligha készül el a szombathelyi Gothard-kastély felújítása, pedig a politikusok már többször bejelentették, hogy küszöbön az átadás.

Szürke novemberi délelőtt állunk Szombathely Herény városrészében a Gotthard-kastély előtt. Szerencsénk van, egy hölgy éppen az épület kertjében a macskákat eteti, így mi is be tudunk menni. Azt meséli, hogy egykor ő is itt lakott, a kastélyban ugyanis az 1950-es években lakásokat alakított ki a tanács - írja cikkében az atlatszo.hu.


Összesen 15 család élt itt, ahogy meséli, szerették a helyet, a tágas kertet, amit maguk rendeztek. Igaz, a kastély lakásai nem voltak teljesen modernek, mivel cserépkályhával tudtak csak fűteni, a vizet is így kellett melegíteni a fürdéshez.


A lakók 2016 májusában költöztek ki, miután máshol kaptak lakást az önkormányzattól. Rögtönzött kalauzunk és édesanyja volt az utolsó, akik kiköltöztek a kastélyból. A cicákat azonban nem lehetett elvinni a belvárosba, ők itt maradtak, hát most minden nap kijár hozzájuk. Az egyik busszal érkezik, a következővel pedig már megy is haza. 

“Talán lesz valami a kastéllyal, olyan szép, kár lenne ha tönkre menne” - mondja búcsúzóul, miközben visszaláncolja és lakatolja a kaput. Megérkezik a busz is, búcsuzunk.

A Gothard-kastély története egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza. 1696 és 1699 között épült, építtetője Szalánczy Márton, Vas megye alispánja volt. Az épület a 19. században került a Gothard család birtokába, a fizikáért és a csillagászatért rajongó Gothard Jenő és Sándor obszervatóriumot is építtetett a kastélyhoz, valamint a kor technológiáján túlmutató morden elektromos, víz és gáz hálózatot alakítottak ki.

A közelmúltban elsőként 2009-ben készült állapotfelmérés a jelenleg is a szombathelyi önkormányzat tulajdonában álló kastélyról, abban azt írták:

“A tetőszerkezeten több helyen látható különböző mértékű korhadás látható, a tető hullámos, a cserépfedés sok helyen csorba, elcsúszott, ahány javítás, annyiféle cserép. A rondella lapos teteje beázik. A barokkos homlokzatok leromlottak, az ablakkeretek korhadnak, a homlokzaton vezetékek lógnak, a folyosók falai nedvesek, az emeleten beázás látható. A főpárkány vakolata laza, leeshet. A főépületben gombásodás indult meg, a két évvel ezelőtti irat arra figyelmeztet, a korhadás még nem veszélyes, de ha nem szüntetik meg, azzá válik. Az épület valószínűleg süllyed, a verempince fala omlásveszélyes.”

A kastély felújítását már 2015-ben beharangozták, Orbán Viktor Szombathelyi látogatásakor. A Modern Városok program szombathelyi szerződésének aláírásakor a város weblapjának beszámolója szerint arról is megállapodtak, hogy: “Felújítják a herényi Gothard-kastélyt, megépül egy új zarándokszálló.”

A kastély mellett ugyanis, a Béke téren áll egy épület, ami egykor egyházi tulajdon volt, aztán a szocializmusban az államé lett, de a rendszerváltáskor visszakapta az egyház. Az önkormányzatnak olyan ötlete volt, hogy a kastélyból múzeumot, a zömében családi ereklyékből álló Gothard-gyűjtemény bemutatására alkalmas épületet alakítanak ki, a kis házból pedig zarándokház legyen.


A katolikus egyház is nyitott volt erre. Azonban az állami pénzből finanszírozott felújítás annyi ideje húzódott már, hogy Székely János megyéspüspök úgy döntött, új funkciót ad az épületnek és menekültek befogadására teszi alkalmassá. Szent Márton ház néven november közepén adták át az épületet. Jelenleg többek között egy pakisztáni család kapott itt hajlékot. 

De térjünk vissza a kastélyhoz, és nagy bejelentésekhez. 2016 márciusában, a Mészáros Lőrinc lap-családjába tartozó Vas Népében jelentette be Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester és Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) tanácsnok, hogy végre valahára felújítják a hányatott sorsú műemléket. Akkor azt közölték, hogy a 2 milliárd forintos beruházás kivitelezésének határideje 2018. március 31. volt. Hiába, az épület állapotában semmi látható javulás nem történt. 

Újabb bejelentés következett. Idén januárban sajtótájékoztatón más fejlesztésekkel együtt került szóba a kastély. Az hangzott el, hogy 94,5 millió forintot kapott Szombathely a kastélyra a kormánytól. Azt azonban már nem hangsúlyozták a városvezetők, hogy ez a pénz csupán a tervezési költségeket fedezi, az építkezésre egyelőre egy fillér sincsen. 

A város honlapja beszédesebb. A terveknek 2019. március 30-ig kell elkészülniük. Ha ez megvan, az önkormányzat akkor tud további anyagi forrásért folyamodni a kormányhoz. Ha esetleg ez sikeres lesz, a felújítás majd csak akkor kezdődhet meg.
Ha minden jól megy, akkor 2020 júniusára készülhet el minden. Ez azonban egyelőre még erősen kérdéses, hiszen a tevek nélkül azt sem tudni, hogy mennyibe kerülne a felújítás egyáltalán, és erre kap e pénzt a szombathelyi önkormányzat. 

 

Szólj hozzá!

Elegáns és stílusos falat szeretnél? Nézd meg, mi rejlik a tapétákban!

A tapéták napjainkban már nagyon széles választékban kaphatók az üzletek polcain. Ha szeretnél valami újat és izgalmasat csempészni a szobák falára, akkor jó helyen jársz. Ebben a cikkben egy kis ajánlót találsz a tapéták típusairól és anyagáról, hogy segítséget kapj terveid megvalósításához.

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.