Továbbra sem adja ki a Haladás Sportkomplexum vezetősége a közadatokat

ugytudjuk.hu
2019. augusztus 13. kedd, 11:09
Mivel az elsőfokú bírósági ítélet után sem tudni, mire fogy el a közpénz, jön a másodfok.

FIZETETT POLITIKAI HIRDETÉS
MEGRENDELŐ: MOMENTUM MOZGALOM

A Transparency International még az év elején perelte be a Haladás Sportkomplexumot, miután a stadiont üzemeltető Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. közérdekű adatigénylést követően nem volt hajlandó kiadni az üzemeltetéséhez készült hatástanulmányt. A céget vezető Gál Sándor akkor azt állította, hogy a hatástanulmány nem minősül közadatnak, illetve a létesítményt hátrányosan érintené gazdasági versenyhelyzetben, ha ezek az adatok napvilágot látnának.

 

A Transparency nem fogadta el ezt az érvelést, ők ugyanis azt állítják, hogy a stadion 15,6 milliárd forintnyi közpénzből épült, és üzemeltetéséhez az önkormányzat is hozzájárul, így a tervet a Kft.-nek ki kell adnia. A bíróság végül májusban hozott elsőfokú ítéletet, akkor kötelezték a stadion üzemeltetőit, hogy küldjék el a Transparency International e-mail címére a koncepció azon részeit, amelyeket az ítéletben meghatároztak. Ezt meghaladóan Szombathelyi Járásbíróság a keresetet elutasította.

 

A bíróság májusban azt is megállapította, hogy az üzemeltető egy közfeladatot ellátó szerv, ezért köteles a kezelésében lévő közérdekű adatok kiadására. Hozzátették, hogy a közérdekű adat kiadása megtagadható, ha az adat további jövőbeni döntés megalapozását szolgálja, vagy a közérdekű adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv működését veszélyeztetné. A bíróság ezen felül megállapította, hogy Gál Sándor indokolatlanul korlátozta a közérdekű adatokhoz való hozzáférést a Transparency részére, mivel a dokumentumot teljes egészében, tartalmától függetlenül a nyilvánosság korlátozás alá vonta.

 

A szervezet azonban nem volt megelégedve a bíróság döntésével, az Ugytudjuk úgy értesült, hogy a tárgyalást másodfokon, a Szombathelyi Törvényszéken viszik tovább. A Transparency Internationaltől megtudtuk, hogy álláspontjuk szerint nonszensz, hogy egy közpénzből épült, és közpénzből működő sportkomplexum üzleti titokra hivatkozzon, már csak azért is, mivel a régióban nincs akkora stadion, aminek a mérete megközelítené a szombathelyiét. A szervezet szerint éppen ezért nem sérülne a sportkomplexum versenyhelyzete, ha a nyilvánosság is megismerhetné, hogy milyen szolgáltatókkal milyen szerződéseket kötöttek, milyen bérleti konstrukciókat építettek ki.

 

A másodfokú tárgyalás időpontját már ki is írták, ez 2019. szeptember 19-én esedékes a Szombathelyi Törvényszéken.

 

 

A Haladás Sportkomplexumot 2017 novemberében adták át. Azóta sincs a létesítménynek külsős üzemeltetője. Szakemberek szerint egy ilyen épület éves költségei 500 millió forint körül mozognak. A tavalyi, szombathelyi városi költségvetésben a Haladás több tételnél is szerepel. Sportkomplexum használatra 132 + 37 millió forintot kapott a HVSE, a sportegyesület és a focicsapat egyéb támogatás címén összesen 219 millió 440 ezer forintot kapott, amiről nem tudni, hogy mennyi ment el ebből az üzemeltetésre. 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás