Fotó: Ugytudjuk.hu

Nem hajlandó kiadni a Haladás Sportkomplexum az üzemeltetési hatástanulmányát, beperelte a Transparency

Farkas Bazsi
2019. február 14. csütörtök, 16:02
Ma volt az első tárgyalás a közpénzek elköltéséről.

A Haladás Sportkomplexum üzemetéséhez készült hatástanulmányt szerette volna kikérni közérdekű adatigényléssel a Transzparency International, azonban a stadiont üzemeltető Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. megtagadta annak kiadását. A cég vezetője Gál Sándor ugyanis azt állítja, hogy ezek nem minősülnek köz adatnak, illetve, ha a működésre vonatkozó adatok nyilvánosságra kerülnek, akkor az hátrányosan érintheti a létesítményt egy esetleges gazdasági versenyhelyzetben.

 

Ezzel szemben a Transparency azt állítja, hogy mivel a a stadion 15,6 milliárd forintnyi közpénzből épült, és üzemeltetéséhez is közpénz használnak fel, így a tervet a Kft.-nek ki kell adnia. 

 

Ma a Szombathelyi Járásbíróságon találkoztak a felek, ahol a bíróság perfelvételi tárgyalást tartott, a keresetet nem utasította el, és a tanúkat is meghallgatta.

 

A Transparency azt szeretné elérni, hogy a hatástanulmány megismerésével átlátható legyen a Haladás Sportkomplexum működése. A tanulmány három évet 2017, 2018 és 2019-et öleli fel, továbbá 20 évre előre kalkulál a kiadásokkal és a bevételekkel. 

 

A következő tárgyalásra, amit áprilisban tartanak, az üzemeltetőnek a bíróság rendelkezésére kell bocsátania a hatástanulmányt, ezt azonban még csupán csak zártan lehet kezelni.

 

A Haladás Sportkomplexumot 2017 novemberében adták át. Azóta sincs a létesítménynek külsős üzemeltetője. Szakemberek szerint egy ilyen épület éves költségei 500 millió forint körül mozognak. A tavalyi, szombathelyi városi költségvetésben a Haladás több tételnél is szerepel. Sportkomplexum használatra 132 + 37 millió forintot kapott a HVSE, a sportegyesület és a focicsapat egyéb támogatás címén összesen 219 millió 440 ezer forintot kapott, amiről nem tudni, hogy menni ment el ebből az üzemeltetésre. 

 

Gál Sándor ügyvezető a 2018 december 3-i Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság ülésén azt mondta, 2019-ben bruttó 330 millió forint kell majd a Sportkomplexum üzemeltetésére.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás