Nem hajlandó kiadni a Haladás Sportkomplexum az üzemeltetési hatástanulmányát, beperelte a Transparency

Farkas Bazsi 2019-02-14 16:02:00
Ma volt az első tárgyalás a közpénzek elköltéséről.

A Haladás Sportkomplexum üzemetéséhez készült hatástanulmányt szerette volna kikérni közérdekű adatigényléssel a Transzparency International, azonban a stadiont üzemeltető Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. megtagadta annak kiadását. A cég vezetője Gál Sándor ugyanis azt állítja, hogy ezek nem minősülnek köz adatnak, illetve, ha a működésre vonatkozó adatok nyilvánosságra kerülnek, akkor az hátrányosan érintheti a létesítményt egy esetleges gazdasági versenyhelyzetben.

Ezzel szemben a Transparency azt állítja, hogy mivel a a stadion 15,6 milliárd forintnyi közpénzből épült, és üzemeltetéséhez is közpénz használnak fel, így a tervet a Kft.-nek ki kell adnia. 

Ma a Szombathelyi Járásbíróságon találkoztak a felek, ahol a bíróság perfelvételi tárgyalást tartott, a keresetet nem utasította el, és a tanúkat is meghallgatta.

A Transparency azt szeretné elérni, hogy a hatástanulmány megismerésével átlátható legyen a Haladás Sportkomplexum működése. A tanulmány három évet 2017, 2018 és 2019-et öleli fel, továbbá 20 évre előre kalkulál a kiadásokkal és a bevételekkel. 

A következő tárgyalásra, amit áprilisban tartanak, az üzemeltetőnek a bíróság rendelkezésére kell bocsátania a hatástanulmányt, ezt azonban még csupán csak zártan lehet kezelni.

A Haladás Sportkomplexumot 2017 novemberében adták át. Azóta sincs a létesítménynek külsős üzemeltetője. Szakemberek szerint egy ilyen épület éves költségei 500 millió forint körül mozognak. A tavalyi, szombathelyi városi költségvetésben a Haladás több tételnél is szerepel. Sportkomplexum használatra 132 + 37 millió forintot kapott a HVSE, a sportegyesület és a focicsapat egyéb támogatás címén összesen 219 millió 440 ezer forintot kapott, amiről nem tudni, hogy menni ment el ebből az üzemeltetésre. 

Gál Sándor ügyvezető a 2018 december 3-i Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság ülésén azt mondta, 2019-ben bruttó 330 millió forint kell majd a Sportkomplexum üzemeltetésére.

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.