A Rába a vírus ideje alatt sem alszik

ugytudjuk.hu 2020-05-13 08:45:00
Szabadon építheti medrét, az árterén pedig megél a nőszirom is.

Bár a járvány már keresztbe tett a tavaszi vízi szezonnak, a Rába azért nem alszik. Mint mindig, most is dolgozik: medret tologat, homokpadot épít, árterén pedig egymást érik a növényritkaságok. Mondhatni ő a meglepetések folyója. Remélhetőleg rövidesen az evezősök is feltűnnek kanyargós felszínén.

Ez a folyó gyakorlatilag meghatározza a megye életét. Szinte alig van olyan település a körzetében, amely független lenne változásaitól. Fordítva is igaz, a partján elterülő települések éltek és élnek belőle. Vagy úgy, hogy használják vizét, például öntözésre, korábban malmok hajtására, ipari célokra. Vagy úgy, hogy egész iparágakat telepítenek, főleg a sport és a turisztika területén. Utóbbira jó példa a körmendi vízi sport, amely országosan is jegyzett. A helyi civil erő, élén a Bereki Bárkás Egyesülettel jó példa a folyó komplex hasznosítására és egyben környezetének védelmére is.  

A Rába szeszélyes folyó. Ha úgy hozza, megizzasztja az embert, pedig vizet locsol rá. 1965-ben például a már említett Körmend egy részét árasztotta el, nagy károkat okozva és emberéleteket követelve. Még a katonaságot is bevetették a mentéskor. De hálás folyó is, mert - vírusmentesen - számos lehetőséget kínál a szabadidő eltöltésére. Ennek főként horgászok, vízitúrázók és kirándulók örülnek.

„Imádon a Rábát, sokszor lecsorogtunk már Gotthárdtól Sárvárig, hát egy csoda a környezete. Szerintem ez az ország legromantikusabb folyója, fantasztikus élmény rajta hajókázni", mondta el lapunknak Judit, egy fővárosi klub tapasztalt sportolója. Ő és társai rendszeresen eveznek, edzenek a Rábán és mint mondják, elismerésre méltó a vasi vízi élet. Ők is a körmendieket említik jó példaként, akik, szerintük, igazi gazdái a folyónak. „Azért, mert a kikapcsolódás csak úgy lehet önfeledt, ha vigyázunk a vízére, márpedig a körmendi kollégák ezt teszik".

A Rába Alsószölnöktől Csákánydoroszlóig védett, ez a szakasz gyakorlatilag ősi és háborítatlan. Nem igazán közismert, hogy hazánk harmadik leghosszabb folyója, amely az ausztriai, stájer fischbachi Alpokban ered. Alsószölnöknél éri el a határt, Szentgotthárdnál teljesedik ki. Teljes hossza 283 kilométer, ebből 95-öt tesz meg osztrák területen, a többit nálunk. Győrnél ömlik a Mosoni-Dunába. Az említett Alsószölnök és Csákánydoroszló közötti szakasz a szakemberek szerint a legértékesebb. Különlegességét az adja, hogy a folyó szabadon alakítja medrét, holtágakat, szakadó partokat, zátonyokat alakítva ki. 

Az sem igazán köztudott, hogy sok védett élőlénynek ad otthont. Árterében, a réteken előfordul védett növényként a  kornistárnics, szibériai nőszirom, kockásliliom,  a holtágakban pedig gyakori a sulyom és a kálmos. A folyóvízben élő fontosabb védett fajok rábai kérész, vastagkarmú kérész, Keffermüller-denevérszárnyú-kérész. Ez a három faj hazánkban csak itt fordul elő. Szintén védett a vágotthasú kérész, dunavirág, erdei szitakötő. Utóbbi Magyarország legstabilabb szitakötő állománya és a Rábához kötődik.

A holtágakhoz, a folyót kísérő ligeterdőkhöz számos kétéltű és hüllő kötődik, amelyeknek minden faja védett Magyarországon, így például a barna varangy, a vöröshasú unka, a pettyes gőte, a mocsári teknős és a vízisikló. Az idős ligeterdők ritka faja a skarlátbogár. Madárkülönlegességek is vannak szép számmal: a szakadó partok falában fészkel a gyurgyalag, a jégmadár, és parti fecske, a kavicszátonyokon pedig a billegető cankó és a kis lile. A ligeterdők ritka fészkelője a fekete gólya és a réti sas.  Védett emlősök közül jelentős a vidra és a hód előfordulása. 

Örvendetes az is, hogy tömegesen rajzik a folyó jellemző kérésze a dunavirág az augusztusi éjszakákon. A halak között erős állományai vannak olyan védett fajoknak, mint például a német bucó, a törpe csík. A legtipikusabbnak tekinthető rőzsés márna állománya is pozitív irányba változott. Erre utal, hogy a természetes szaporulatot jelző kisméretű példányok már kimutathatók. Ez volt az a halfaj, amiért elsősorban felkeresték a horgászok a Rábát a múlt század hatvanas és hetvenes éveiben. 

A folyót veszélyeztető tényező a vízszennyezés, illegális hulladék lerakás, inváziós idegen fajok terjedése. Közte a japán keserűfű, ami teljesen kiírtja maga alól a többi növényt vagy a magas aranyvessző, ami elárasztja a kezeletlen réteket. Veszélyes a jelző rák is. Szerencsére az utóbbi tíz évben látványosan javult a vízminőség, a folyó állatvilága egyre jobban kezd hasonlítani  arra, amilyennek a hatvanas években megismertük.

Mindent egybe vetve a Rába igazi vasi folyó, tanúja és alakítója sok-sok helyi generáció életének, sorsának. 

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.