Németország 10 millió eurót ajánlott fel Namíbiának a gyarmatosítás során elkövetett brutalitásért cserébe, de az afrikai ország nem kért belőle

Fehér Buda 2020-08-13 14:47:45

Forrás: The Guardian

A németek így akarták jóvátenni az öldöklést, amit a felmenőik követtek el az országban.

Németország több mint száz évvel ezelőtt próbálta meg kolonizálni Namíbiát. A dél-afrikai országban az európaiak azonban hatalmas vérengzést rendeztek, 1904 és 1908 között majdnem teljesen kiirtották a terület őslakosait, a herero és a nama népeket. Néhány történész szerint ez volt a 20. század első fajirtása.

Németország azonban azóta sokat változott, a két ország ma már arról tárgyal, hogy miként kérhetnének bocsánatot az európaiak a vérengzésért. A németek most azt ajánlották fel, hogy 10 millió eurót fizetnek az országnak, ám Hage Geingob, Namíbia elnöke erre azt mondta, hogy a felajánlás elfogadhatatlan, a németeknek újra kell gondolnia a bocsánatkérést.

Az európai országok kolonizálása azután került újra górcső alá, hogy a világon megindult a Black Lives Matter mozgalom George Floyd halála után. Rengeteg országban, köztük Németországban is tüntetések indultak azért, hogy a közterületekről eltávolítsák azokat a szobrokat, amelyek gyarmatosítókat ábrázolnak. A namíbiai ügy viszont támpont lehet a többi Afrikai országnak is, sokan közülük azon gondolkodnak, hogy hasonló folyamatot indítanak el köztük és az egykori gyarmatosítóik között.

Ruprecht Polenz, a német küldöttség egyik alakja nem tagadta, hogy az ajánlatukat visszautasították, de azt mondják, az a fontos, hogy a tárgyalások továbbra is folytatódnak. Mindeközben azonban a németek nem hajlandóak jóvátételként utalni a folyamatra, mert attól tartanak, hogy ezután több másik országnak is joga lenne ekkora összeget követelni tőlük. 

Németország egyébként egészen későn csatlakozott Afrika gyarmatosításához, 1884-ben tulajdonítottak ki maguknak egy területet a kontinens dél-nyugati partjainál. Ezután a gyarmatosítók kisajátították a helyiek földjeit, lemészárolták az állataikat, az ott élőket pedig rasszista erőszaknak, szexuális erőszaknak és gyilkosságnak tették ki. 

A herero nép 1904-ig tűrte az elnyomást, ezután léptek fel a németek ellen. A nama nép a következő évben csatlakozott hozzájuk, együtt akarták leverni a gyarmatosítókat. A németek válaszcsapásként a Kalahari-sivatagba üldözték a herero nép nagy részét, a kútjaikba mérget szórta, az élelmiszerüket pedig elkobozták. A namák nagyjából fele belehalt a brutalitásba. 

A németeket végül 1915-ben szorították ki a gyarmatról, néhány történész szerint az itt végbement fajirtás lehetett az alapja a néhány évvel később kezdődő holokausztnak. Namíbia ezután Dél-Afrika fennhatósága alá került, csak 1990-ben vált szabad országgá.

Szólj hozzá!

Pozitív koronavírus-teszt miatt elmarad az SZKKA Fradi elleni meccse

A pótlás időpontjáról később születik döntés.

Zöldségenként 10 nap elzárást kapott egy paprikatolvaj

7 paprikát zsákmányolt, most 70 napig lesz hűvösön.

Tévés lesz az SZKKA hétvégi bajnokija

Az MTK-hoz látogatnak majd a szombathelyi kézis lányok.

Le fogsz döbbenni, hogy honnan is ered a szív ábrázolása

A meleg érzelmek helyett, sokkal inkább egy hidegvérű hüllőhöz van köze. 

Halálos baleset történt a 74-es főúton

Teljes szélességében lezárták hétfő reggel a 74-es főutat Zalaegerszeg és Egervár között egy halálos baleset miatt.

Ma is folytatódik a vénasszonyok nyara

28 fokig kúszik ma a hőmérő higanyszála.

Az Egis Körmend nyerte a Göcsej Kupát

A körmendi kosárlabdacsapat a Sopront győzte le, 88-79 lett a vége.

Lemosta a Gyirmót a pályáról a Kerekegyházi SE-t

1-5 volt az állás a félidőben, 1-8 lett a vége.

A győri Pollreisz Balázs is bekerült az MSZP országos elnökségébe

Tisztújítást tartott a szocialista párt, Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes lettek a társelnökei.

Új rekord: 1070 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, nyolcan hunytak el

404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.

Kihúzták az ötös lottó e heti nyerőszámait

Mutatjuk azt is, mennyit lehetett nyerni.

Vádat emeltek annak az önvezető autónak a sofőrje ellen, amely elütött egy nőt

Elaine Herzberg a biciklijét akarta áttolni az úton, sem a kocsi, sem a sofőrje nem vette észre.

van még itt cikk a témában: