Németország 10 millió eurót ajánlott fel Namíbiának a gyarmatosítás során elkövetett brutalitásért cserébe, de az afrikai ország nem kért belőle

Fehér Buda 2020-08-13 14:47:45
A németek így akarták jóvátenni az öldöklést, amit a felmenőik követtek el az országban.

Németország több mint száz évvel ezelőtt próbálta meg kolonizálni Namíbiát. A dél-afrikai országban az európaiak azonban hatalmas vérengzést rendeztek, 1904 és 1908 között majdnem teljesen kiirtották a terület őslakosait, a herero és a nama népeket. Néhány történész szerint ez volt a 20. század első fajirtása.

Németország azonban azóta sokat változott, a két ország ma már arról tárgyal, hogy miként kérhetnének bocsánatot az európaiak a vérengzésért. A németek most azt ajánlották fel, hogy 10 millió eurót fizetnek az országnak, ám Hage Geingob, Namíbia elnöke erre azt mondta, hogy a felajánlás elfogadhatatlan, a németeknek újra kell gondolnia a bocsánatkérést.

Az európai országok kolonizálása azután került újra górcső alá, hogy a világon megindult a Black Lives Matter mozgalom George Floyd halála után. Rengeteg országban, köztük Németországban is tüntetések indultak azért, hogy a közterületekről eltávolítsák azokat a szobrokat, amelyek gyarmatosítókat ábrázolnak. A namíbiai ügy viszont támpont lehet a többi Afrikai országnak is, sokan közülük azon gondolkodnak, hogy hasonló folyamatot indítanak el köztük és az egykori gyarmatosítóik között.

Ruprecht Polenz, a német küldöttség egyik alakja nem tagadta, hogy az ajánlatukat visszautasították, de azt mondják, az a fontos, hogy a tárgyalások továbbra is folytatódnak. Mindeközben azonban a németek nem hajlandóak jóvátételként utalni a folyamatra, mert attól tartanak, hogy ezután több másik országnak is joga lenne ekkora összeget követelni tőlük. 

Németország egyébként egészen későn csatlakozott Afrika gyarmatosításához, 1884-ben tulajdonítottak ki maguknak egy területet a kontinens dél-nyugati partjainál. Ezután a gyarmatosítók kisajátították a helyiek földjeit, lemészárolták az állataikat, az ott élőket pedig rasszista erőszaknak, szexuális erőszaknak és gyilkosságnak tették ki. 

A herero nép 1904-ig tűrte az elnyomást, ezután léptek fel a németek ellen. A nama nép a következő évben csatlakozott hozzájuk, együtt akarták leverni a gyarmatosítókat. A németek válaszcsapásként a Kalahari-sivatagba üldözték a herero nép nagy részét, a kútjaikba mérget szórta, az élelmiszerüket pedig elkobozták. A namák nagyjából fele belehalt a brutalitásba. 

A németeket végül 1915-ben szorították ki a gyarmatról, néhány történész szerint az itt végbement fajirtás lehetett az alapja a néhány évvel később kezdődő holokausztnak. Namíbia ezután Dél-Afrika fennhatósága alá került, csak 1990-ben vált szabad országgá.

Forrás: The Guardian

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.