André, a szombathelyi pincér, aki még Elton Johnnal is zongorázott együtt

ugytudjuk.hu 2020-04-21 06:21:00
Az sem volt ritka, hogy az angol királyi család tagjait szolgálta ki.

Horváth András, azaz André, ismert szombathelyi személyiség. Hosszú évekig dolgozott Dél-Angliában, a szállodaiparban. Nemrég nyugdíjba vonult, így gyakrabban láthatjuk a városban. Zenész múltját is sokan ismerik, de azt már nem, hogy aktív környezetvédő. Ennek nyomán eljutott az angol csodakertbe, az Éden projekt látványtereibe.  

„A profit hajsza, a mértéktelen fogyasztás visszaüt, a mostani járványhoz nagyon is köze van a civilizáció pazarló és sokszor felelőtlen életmódjának” – fogalmaz a férfi. Aki szerint ha nem változunk meg, akkor pár évtized múlva tényleg csak olyan épített kupolák alatt láthatunk igazi természetet, mint az Éden kert. „Nagyon jellemző, hogy a világgazdaság elsőként az autógyártással indul újra”– teszi hozzá.


André, aki a hetvenes években számos koncertet adott a városban Húr–Labor nevű, lírai formációjával, szép karriert futott be a szigetországban is. „Mindig kell, hogy legyen nálad egy gumicsizma, anélkül el se indulj. Ha napsütésben indulsz a szomszédba, esőben érsz oda. Persze, az angolok ezt megszokták.

Azt mondják, ez még mindig jobb, mintha a franciák jönnének”.

A fotósként is elismeréseket szerzett férfi Cornwall környéki szállodában dolgozott pincérként, majd egyre feljebb jutott a ranglétrán. Kiszolgálta a királyi család több tagját, minisztereket, közte az egykori kormányfőt, David Cameront. Elton John törzsvendégnek számított a szállodában. Az énekes miután megtudta, hogy André zenész volt, kérte, játsszon neki a hallban lévő zongorán. „Nagy élmény volt, közvetlen embert ismertem meg a világhírességben. Meghívott a végén egy italra. Kiderült, neki is nagyon fontos a környezet védelme.”

André ellátogatott a híres Éden kertbe, ahol 8 kupola alá zsúfolták be a világot. Mielőtt élményeit sorolná, beszél az angliai időjárás drasztikus változásairól. Mint mondja, Cornwall mélyen benyúlik az óceánba, így sokkal jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak, mint egy szárazföldi országrész. A tengerszint mozgása általában hat-hét méter. Előfordul, hogy egy közeledő vihar hatására, mely 200 kilométerre van a partoktól, sokkal gyorsabban jön a dagály. Az utóbbi időben erősödtek a viharok, volt, hogy 165 kilométeres erősségű szél fújt.


„A környezetvédelmi szakemberek már jóval korábban rájöttek és látták, hogy valami nincs rendben. Hiszen az ember csak rombolja a természetet, amellyel helyrehozhatatlan károkat okoz a Föld majdnem minden részén. Cornwallban az évszázadok során jelentős bányakitermelést folytattak, üde erdők, szép legelők váltak holdbeli tájjá. Amikor a kitermelt törmelékhalmok már magasabbak voltak, mint a környező hegyek, néhány környezetvédő a kilencvenes években elhatározta, hogy ezen a lepusztult tájon létrehozzák az Éden kertet. Az Éden kertből az évek során hamarosan létrejött az Éden projekt, a világ legnagyobb botanikus kertje” – avat a részletekbe.

„A szubtrópusi növényekkel, virágokkal teli kertben már a bejáratnál egy fura szobor hívja fel a figyelmet. A szobor elektronikus hulladékokból készült, így mikrohullámú sütőkből, számítógépekből, tv–ből. És még számos kidobott, általunk már nem használt elektronikus tárgy adott fantáziát a szobor elkészítéséhez. Amely tulajdonképpen egy felkiáltójel, –  óvjuk környezetünket az elektronikus hulladékoktól is.

Nyolc hatalmas üvegkupola alatt ismerhetjük meg Afrika, Ázsia Észak– és Dél Amerika, Ausztrália növényzetét, az itt élők szokásait. A szervezők ügyelnek a részletekre: a trópusi hőmérséklethez trópusi páratartalmat hoznak létre. Kis ösvényeken bejárhatjuk a malajziai őserdőket, barangolhatunk szavannákon, az amerikai prériken, csodás japán kertekben”.


A beszámoló során André hangsúlyozza, amint a vándor kilép a botanikus álomvilágból, útja egy szokványosak mondható épülethez vezet. Ide belépve fura szerkezetek, különféle masinák láthatók. Egy nagy kijelzőn a vándor láthatja, hogy az épület épp mennyi energiát fogyaszt, melyet napelemek révén állítanak elő. Egy másik szerkezet üvegfolyosóin kis helikopterek szállnak fel és alá, ezek a növények által megtermelt energiát hasznosítják. 

Egy másik hatalmas gép az értelmetlen munkára hívja fel a figyelmet. A szerkezet 3 méteres, különféle fogaskerekeket bonyolult áttételek, láncok, szíjak hajtanak, ha az ember rácsap egy kalapáccsal az indítógombot jelentő vastálcára. 

„Aztán a fura, figyelemfelkeltő épületből kilépve a látogató egy szupermarket-szerű üzletbe jutunk. Ez azonban csak a látvány szintjén emlékeztet a szupermarketre, mert az üzletben a növények kivételével minden újrahasznosítható alapanyagokból készült. Lehet kapni vízhajtású számológépet, helikoptert, – az ember csak kapkodja a fejét, mi mindent lehet a szemétből előállítani!


Aztán londoni taxi vár az újabb időutazásra. Amely a valóságba repíti vissza az Éden kert vándorait. Természetesen a taxi is hulladékból készült, mintegy utolsó felkiáltójelként a projekt szervezőitől. Óvjuk meg közvetlen és tágabb környezetünket, óvjuk meg Földünket, amíg nem késő”, int André és vele az Éden kert megannyi értéke. Amit a kupolákon túl egyre pusztít az emberiség. 

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.