Még a pártfogója is ellenezte a győri gyermekgyilkos szabadulását

Kovács Lilla 2020-01-10 14:29:00
Elkészült az Igazságügyi Minisztérium jelentése a győri kettős gyermekgyilkosságról.

Nyilvánosságra hozta az Igazságügyi Minisztérium a győri kettős gyermekgyilkosságról készült jelent, amit Varga Judit igazságügyi miniszter készíttetett el. Ahogy az a jelentés bevezetésében is olvasható

Amennyiben a vizsgálat eredménye a jogi szabályozásban vagy a joggyakorlatban bármilyen hiányosságot tár fel, az igazságügyi tárca javaslatot tesz azok orvoslására.

A 13 oldalas dokumentum rögtön azzal a 2016-os esettel kezd, amikor H.Gábor egy kalapáccsal rátámadt feleségére, majd egy szikével összevagdosta a nőt.

Tette mindezt úgy, hogy eközben a szobában volt 3 éves kislányuk, a másik két gyermek pedig a szomszéd szobában hallgatta végig a történteket. 

Az eset miatt H.Gábort 2018. februárjában jogerősen 5 év fegyházbüntetésre ítélték, ám a büntetése kétharmadának letöltése után feltételes szabadlábra helyezhették. Ezzel a kapcsolatban a jelentés így fogalmaz: 

A feltételes szabadságra bocsátás tekintetében a BV intézet – törvényi kötelezettségének megfelelően – megindította a feltételes szabadságra bocsátással kapcsolatos eljárást, amelyben a feltételes szabadságra bocsátás mellőzésére tett indítványt. A BV intézet előterjesztése szerint az elítélt a sikeres reintegráció megvalósulása érdekében különösebb aktivitást nem mutatott, tanulmányokat nem folytatott, továbbá érvényben lévő fenyítéssel nem rendelkezett.

De nem csak a BV intézet, az ügyészség is a feltételes szabadságra helyezés mellőzését indítványozta, "figyelemmel a büntetés közepesen hosszú tartamára, a bűncselekmény jellegére, a büntetésből hátralévő részre, valamint az elítélt fogvatartása alatt tanúsított magatartására."

Az ügyészség álláspontja szerint az elítélt társadalomba való sikeres beilleszkedése megkérdőjelezhető volt, befogadó és munkahelyi környezete pedig aggályosnak tekinthető, valamint a büntetés végrehajtása alatt nem tanúsított kifogástalan magatartást.

A bíróság a lakhatással és a munkahelyi környezettel kapcsolatban pártfogó felügyelői véleményt kért, ami arra jutott, hogy H.Gábor volt cellatársai érdekeltségébe tartozó cégnél helyezkedett volna el, aminek a telephelyén biztosították volna a lakhatását. Emiatt a pártfogó szintén nem javasolta a feltételes szabadlábra bocsátást. 

A bíróság azonban sem a BV intézettel, sem az ügyészséggel nem értett egyet, ezért a feltételes szabadságra helyezés mellett döntöttek, amivel kapcsolatban az alábbi indokokat fejtették ki:

  • a BV intézet jelzése szerint az elítélt magatartásával gond, probléma nem volt,
  • felügyelettel és reintegrációs tisztjével szemben tisztelettudó volt,
  • dolgozott, munkájára nem érkezett panasz,
  • az elítélt kapcsolata rendeződött a volt feleségével és gyermekeivel,
  • a beszerzett adatok alapján a lakhatás és a munkáltatás tényét igazoltnak fogadták el,
  • az elítélt lakhatása, munkáltatása a volt családjától eltérő városban (Győrben) volt várható, ami a rendezett családi körülmények mellett tovább csökkentette a bűnismétlés veszélyét.
A döntés ellen a Vas Megyei Főügyészség fellebbezett, amit a  másodfokú bíróság elutasított, így H.Gábor 2019. szeptember 27-én pártfogó felügyelete mellett feltételesen szabadlábra került. 

A férfi és a felesége még 2019. júniusában váltak el, a szülői felügyelettel kapcsolatban pedig a polgári bíróság által jóváhagyott egyezségben állapodtak meg, miszerint 

a gyermekek felett a szülői felügyelettel kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket közösen gyakorolják, valamint a gyermekek lakóhelye az édesanya lakóhelye lesz.

A perről ITT írtunk részletesen. 

A gyermekek édesanyja december 13-án vitte el a gyerekeket a férfihez látogatásra; a háromnapos látogatás során telefonon tartotta volna a kapcsolatot a gyerekekkel. Legutoljára 14-én este tudott beszélni velük, ekkor H. Annamária úgy tudta, hogy a nagyobb gyerekek már alszanak, a legkisebb még mesét néz. 

A nő másnap délután értesítette a rendőrséget, hogy csak a legkisebb gyermekével tud kommunikálni. Ekkor derült ki, hogy a férfi 13 éves nevelt lányát és 10 éves kisfiát megfojtotta, majd másnap reggel - miután a legkisebb gyermekét ellátta - a mosdóban felakarta vágni az ereit, ám mivel ez nem sikerült, felakasztotta magát. 

A jelentés végén szerepel, hogy milyen lépéseket terveznek a jövőben a családon belüli erőszak ellen. Eszerint

az igazságügyi miniszter kezdeményezte a Kúria elnökénél, hogy hozzon létre joggyakorlat-elemző csoportot

  • a szülői felügyeleti joggal, a gyermekelhelyezéssel és kapcsolattartással összefüggő bírósági döntések,
  • a feltételes szabadságra bocsátással kapcsolatos bírósági döntések, valamint
  •  a büntetés kiszabása során a középmérték alkalmazása, illetve az attól való eltérés bírósági gyakorlatával kapcsolatban.

Az Igazságügyi Minisztérium felülvizsgálja a feltételes szabadságra bocsátás szabályozásának, különösen a feltételes szabadságra bocsátás során vizsgálható, vizsgálandó körülmények szabályozása és azzal összefüggésben a Büntető Törvénykönyv vagy egyéb jogszabályok szigorításának indokoltságát. Ennek keretében a személy elleni erőszakos bűncselekmények vagy más, az elítélt fokozott személyi társadalomra veszélyességet 8 feltételező bűncselekmények esetén speciális feltételek, szabályok, vizsgálatok előírása merült fel. A szülői felügyeleti jog bűncselekmény elkövetésével összefüggő vagy más okból történő megszüntetése esetén indokolt megvizsgálni a kapcsolattartás szabályozásának gyakorlatát, az ezzel összefüggő gyermekvédelmi jelzőrendszer működését.

A teljes jelentés ITT olvasható el. 

Szólj hozzá!

Holtan találták Szöul polgármesterét, miután szerdán szexuális zaklatás miatt jelentették fel

Eltűnése előtt egy nappal szexuális zaklatással vádolták meg Pak Vonszun polgármestert, ismert emberi jogi aktivistát.

Szombaton nyit a vizes játszótér a győri Bisinger sétányon

A játszótér minden nap 10 és 20 óra között várja a látogatókat.

Hétfőtől előjegyzés alapján a szombathelyi orvosi rendelőkben lesz vérvétel

A vérvételi helyek kizárólag szombathelyi háziorvos által kiállított beutalóval rendelkező betegeket látják el; szakorvosi beutalóval rendelkezők vérvételre a Kórházban jelentkezzenek.

Kenéz Csaba az Egis Körmend második ajánlatára már nem mondhatott nemet

Először az U20-as csapatban válna alapemberré a 17 éves kosaras.

Könnyen előfordulhat, hogy a jövőben űrillatú parfümmel fújkáljuk magunkat

Fogadjunk, hogy eddig nem is gondolkodtatok azon, hogy milyen szaga, vagy éppenséggel illata lehet az űrnek!

A vízi- és horgászturizmust fejlesztették az Alsó-Szigetközben

Területrehabilitációval, eszközbeszerzéssel és programok kialakításával fejlesztették a vízi- és horgászturizmust az Alsó-Szigetköz három településén.

Két újabb áldozata van a koronavírusnak

Tíz fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma.

Hetvenmillió éves óriáshal kövületét fedezték fel Argentínában

A Patagóniában talált ragadozóhal több mint hat méter hosszú lehetett.

Mellbimbót villantott Tóth Andi

Egy hete még eltakarta, de ma már nem fél megmutatni őket!

Körözött férfit fogtak Sárváron

A rendőrök a férfit a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállították.

van még itt cikk a témában:

Szombaton nyit a vizes játszótér a győri Bisinger sétányon

A játszótér minden nap 10 és 20 óra között várja a látogatókat.

Koronavírusos ukrán vendégmunkást találtak a Győr melletti Ravazdon

A vele egy szálláson lakókat karantén alá vonták, a többi vendégmunkás pedig csak dolgozni mehet, máshova nem.