Nem emlékszem, nem gondoltam komolyan - ezeket ismételgette a bíróságon a tanárát megkéselő győri diák

Papp László Tamás 2020-11-09 10:50:00
A korábbi tárgyaláson a vádlott tagadta, hogy előre kitervelten, emberölési szándékkal követte volna el tettét.

Ma bizonyítással - vádlotti és tanú kihallgatással - folytatódott az előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével vádolt 18 éves H. András Csaba pere a Győri Törvényszéken, a bíróság Nagytermében. Mint arról korábban beszámoltunk, a győri Jedlik Ányos Szakgimnázium diákja a vádirat szerint jó tanuló volt, önmagával szemben maximalista. 2019 decemberében a tanítási nap második órájában a matematikadolgozatára hármast kapott, amit igazságtalannak tartott, s ez felzaklatta. Nem volt elfogadható számára, hogy egy fontos tantárgyból hármas osztályzatot kapjon, teljesítménykényszere pedig szorongáshoz vezetett, így elhatározta, hogy tanárát a fizikaórán leszúrja.

Nem ismerte el bűnösségét a tanárát megkéselő győri diák

Az előkészítő tárgyalással ma kezdődött az előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével vádolt 18 éves H. András Csaba pere a Győri Törvényszéken. Mint arról korábban beszámoltunk, a győri Jedlik Ányos Szakgimnázium diákja a vádirat szerint jó tanuló volt, önmagával szemben maximalista.

Osztálytársai előtt vette elő  a zsebkését, s jelentette ki hogy a tanárnőt le fogja szúrni. Kijelentését a társai nem vették komolyan, mivel már máskor is elhangzott tőle ilyen. A fizikaóra elején odaszólt padtársának: „Megvan a terv.” 12 óra körül, azt színlelve, hogy a füzetében mutatni kíván valamit, kiment a tanári asztalnál álló osztályfőnökéhez. Átadta a füzetét, a tanár pedig olvasni kezdte az oda írottakat. A diák ezt kihasználva a háta mögé került, elővette és kinyitotta a zsebkését, mellyel hátba szúrta a tanárát, aki felsikoltott, a földre rogyott, a diák pedig mellé guggolt és a zsebkéssel kétszer a földön fekvő tanár nyakát, illetve a mellkasát célba véve szúrt. Mivel a pedagógus védekezésként mindkét karját az arca, illetve felsőteste elé tartotta, a szúrások a karjait érték el.

Fotó: Papp László Tamás

A vádlott az előző tárgyaláson tagadta, hogy előre kitervelten, illetve emberölési szándékkal cselekedett volna.  Valamint azt mondta: nem tudta, hogy tanára közfeladatot ellátó személynek számít. Illetve nem volt benne előzetesen harag, indulat a tanára iránt, elmondása szerint csupán a véletlen alakította úgy a helyzetet, hogy pont fizikaóra következett a hármas matematikaosztályzat után, tehát a tettére állítása szerint előzetesen nem készült.

Az iratismertetés után ma a vádlott kihallgatásával kezdődött meg a tárgyalás. A bíró ismertette, hogy orvosszakértőt rendeltek ki a sértett egészségkárosodásának vizsgálatára. A védői beadványban arra hivatkozva próbálták igazolni a vádlott állítását, hogy nem tudta: a tanára közfeladatot ellátó személy hogy a MÁV is felhívja arra a figyelmet, hogy a vasúti dolgozók közfeladatot ellátó személyek, a vádlott viszont ilyen tájékoztatást az iskolában a tanáráról nem kapott. A vádlott a bíró kérdésére azt mondta, vallomást kíván tenni, illetve a bűnösségére vonatkozó, az előkészítő tárgyaláson tett kijelentését fenntartja. Jelenleg bűnügyi felügyelet alatt van a saját otthonában.

Mi vezetett ehhez a cselekményhez? - kérdezte a bíró a vádlottat, aki ezt a stresszel, a nyomással, az érdemjegyeivel indokolta. A vádlott azt mondta, nem haragudott a tanárára a hármas osztályzat miatt, de jobb osztályzatra számított, talált pontatlanságot az osztályzásban, de az nem változtatott volna a jegyen. Viszont nem örült neki, hogy az újabb fizikadolgozat pedig elmaradt, hiába készült rá.

A vádlott tagadta, hogy amit osztálytársainak mondott, azok a tanár elleni fenyegetések lettek volna, inkább hirtelen felindulásnak nevezné a dolgot. Nem gondolta komolyan, arra pedig nem emlékszik, hogy a kését elővette volna osztálytársai előtt. A kés ballagási ajándék volt az édesapjától.

Állítása szerint azért ment oda a tanárnőhöz, hogy megmutassa neki és leellenőriztesse vele a házi feladatát. Nem emlékszik, hogy olyat mondott volna ekkor, hogy "megvan a terv". Az utolsó emléke az, hogy megy a tanár felé, a szúrásra nem emlékszik. Állítása szerint ez a rész teljesen kiesett. Azt mondja, nem gondolta komolyan, amit a tanárnő megleckéztetéséről előtte mondott. Ezek csak indulatos, lobbanékony kifejezések voltak. Arra sem emlékszik, hogy a tanárnő megszúrása után miket mondott.

A bíró emlékeztette rá, hogy gyanúsítítottként a kihallgatásán még ettől eltérően nyilatkozott. "Nem akartam megölni, csak jelezni neki, hogy ez a tanítási módszere nem jó" - idézte akkori vallomását a bíró. Folyamatos hasmenése, hányingere volt emiatt a korábbi vallomása szerint. Ekkor még emlékezett a fenyegető kijelentésére hogy megszúrja a tanárnőt. Megkérdezte a bíró, hogy ezt a korábbi vallomását fenntartja-e? Most azt állítja: ez nem fenyegetés volt, nem gondolta komolyan. Pedig a korábbi vallomásában még arra is emlékezett, hogy fizikai sérülést akart okozni tanárának. A bíró idézte, hogy ekkori vallomásában megbánta tettét.

A vádlott a sértetti képviselő kérdésére elmondta: bocsánatot kért a tanárától. A vádlott elmondása szerint most távoktatásban végzi az iskolát. A vádlott nem tudott arra válaszolni, hogyan lehetne még a cselekedetét a bocsánatkérésen túl jóvátenni.

A bíróság meghallgatta a vádlott édesanyját is. Aki felolvasott egy írásos nyilatkozatot is. Beszélt a fia stresszéről, alvászavarairól. Iletve, hogy nehezen tudott kapcsolatot teremteni. Korábbi vallomásában az anya jólelkű, a környezetére odafigyelő gyerekként írta le a fiát, akire a szélsőséges viselkedés soha nem volt jellemző. Nem tud róla, hogy a vádlottnak korábban lettek volna emlékezetkiesései.

A védő fia vélemezett autizmusáról kérdezte az édesanyát. Iletve arról, miért félt a fiú elmondani a szüleinek a rossz osztályzatot? Az anya szerint, amikor erről beszélt, a fiú nem okolt senkit a rossz jegyekért.

A bíró közölte, a kiskorú tanúk kihallgatásánál a sajtó nem lehet jelen.

Az egyik beidézett tanú nem tudott megjelenni, mert karanténban van a koronavírus miatt.

Szólj hozzá!

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?

Nem ismerte el bűnösségét a kiskorú veszélyeztetésével vádolt szombathelyi sportegyesületi edző

Az egyik sértett az edzőtáborban elszenvedett bántalmazás miatt nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket is elszenvedett, és kórházi ellátásra szorult.

Így változik meg az üzleti környezet a NIS2 irányelv hatálybalépésével

Komoly időszakban vagyunk, ami az üzleti környezetet illeti, mert a NIS2 irányelv hatálybalépésével sok minden megváltozik a nagyvállalati szférában. Ennek nyomán egy nagyon komplex kibervédelmi környezet alakul ki, ami az Európai Unión belül kap teret.

Félpucérra vetkőzve akart egy férfi lopni Győrben

Barkácsgépeket takart el a levetett ruhájával.

CDP, CRM, DMP - mi a különbség?

Jellemzően több webáruház még mindig CRM szoftvert alkalmaz, ritkább esetekben Data Management Platformot (DMP). A cikkben bemutatjuk a CRM szoftverek hiányosságait, és azt is eláruljuk, hogy ezeket hogyan oldja meg a CDP. 

Ezért fontos, hogy megfelelő olaj- és levegőszűrőt válasszunk motorkerékpárunkhoz

A motorkerékpár megbízható működése és élettartama nagyban függ attól, hogy milyen alkatrészeket használunk. Az olaj- és levegőszűrők cseréje fontos a megfelelő működés érdekében, és nem elhanyagolható szempont a megfelelő alkatrész kiválasztása.